τι πρέπει να κάνει ο Δήμος και η Περιφέρεια για τον Κατάβολο

Πρόταση-Εισήγηση για τον Κατάβολο και την κατασκευαζόμενη κεραία των Vodafone - Wind

του Δημήτρη Δούκα Σουφλέρη,

H κατασκευή που γίνεται και η κεραία που θα τοποθετηθεί στον Κατάβολο, με διαστάσεις και υλικά εντελώς ασύμβατα με τον τόπο και το εμβληματικό τοπίο, στην καρδιά του Αιγαίου, είναι πλήρως ασύμβατα με την έννοια του Τοπίου, το Νόμο 3827/2010 - ΦΕΚ 30/Α/25-2-2010 Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου, ιδίως τα άρθρα 5 και 6, με το Σύνταγμα της χώρας και το άρθρο 24 αυτού και φυσικά αντίθετη με κάθε δήλωση που έχει γίνει τα τελευταία 3 χρόνια σε Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και σύμφωνα με τα οποία η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι ήπιες δραστηριότητες και ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελούν προτεραιότητα και κύρια επιλογή του Δήμου.

Λαμβανομένων υπόψη των:
  • Στην Δημόσια Διαβούλευση που έγινε για το έργο, υπηρξαν 30 συμμετοχές που όλες ζητούσαν την απόρριψή του (εξ αυτών οι 28 προερχόντουσαν από φυσικά και νομικά πρόσωπα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου).
  • Στην περιοχή και σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων λειτουργεί κεραία της Cosmote που και το σημείο ήδη επιβαρύνει, αλλά και κοινή χρήση της από τις άλλες εταιρείες μπορεί να γίνει.
  • Ότι κάποιες περιοχές, ιδίως αυτές που συνιστούν οικοσυστημικά hot spot (όπως τα βράχια του Κατάβολου και η πέριξ περιοχή που είναι καταφύγιο πτηνών και ενδιαίτημα φυτών ενδημικών) πρέπει να προστατεύονται από βιομηχανικές δραστηριότητες, αλλά και από την ακτινοβολία και την προερχόμενη από αυτήν ρύπανση. 

 Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, που έχει πλήρη ευθύνη για την έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας στο σημείο αυτό, θα πρέπει με σκοπό να διορθωθεί η προσβολή των αναφερομένων νομικών κειμένων, να γίνει σεβαστή η άποψη του κοινού που συμμετείχε στην διαβούλευση και τέλος για να μην φανεί για άλλη μια φορά ότι άλλα λέει και άλλα κάνει, επομένως να προστατεύσει επί της ουσίας το περιβάλλον και τον εναλλακτικό τουρισμό στον τόπο μας, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε διακοπή των έργων με νεότερη απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας (ΥΔΟΜ), έστω και σε προσωρινή αναστολή των έργων, με σκοπό την ουσιαστική επανεξέταση του όλου θέματος και τελικό σκοπό την εξεύρεση άλλης λύσης για τις εμπλεκόμενες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και την απομάκρυνση από τον Κατάβολο κάθε κατασκευής και την απάλειψη κάθε απειλής για το μέλλον.

Η Περιφέρεια οφείλει ομοίως να ενεργήσει ουσιαστικά και να σταματήσει να κρύβεται πίσω απο νομικισμούς και τακτικισμούς και να εξαπατά τους Ευβοείς με μεγάλα λόγια για τον τουρισμό και την παγκόσμια προβολή της Χιλιαδούς, την ώρα που δίπλα στην Χιλιαδού και σε σημείο που ιδιαιτέρως πρόβαλαν ως σημαντικό για την πρόσφατη και βραβευμένη ταινία “Το Τρίγωνο της Θλίψης” (που έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβρη του 2022 στην Παραλία της Χιλιαδούς) τώρα καταστρέφεται και απορίας άξιον είναι εάν νομίζουν ότι έτσι θα έχει τουρίστες ή αναρριχητές στον Κατάβολο, με το τέρας της κεραίας δίπλα και την ιονίζουσα ακτινοβολία για συντροφιά. Η Περιφέρεια πρέπει να φροντίσει για την ενίσχυση του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου στην διακοπή των έργων για την κατασκευή της κεραίας.

Τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια πρέπει με υπεύθυνες και σοβαρές δηλώσεις τους να υποσχεθούν ότι το σημείο αυτό θα χαρακτηρισθεί Προστατευόμενο Τοπίο και θα αποκτήσει σοβαρή, θεσμική και πραγματική προστασία από τώρα και στο εξής.
 
---
 
Τα στοιχεία της Αδείας:

ΑΔΑ ΩΔΩ646Ψ842-ΓΡΛ
Ημερομηνία ανάρτησης 25/10/2022 16:31:43
Είδος ΠΡΑΞΕΙΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Θέμα Έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Σ.Β. ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ (1005930) ", ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΧΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ WIND
Θεματικές κατηγορίες ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αρ. πρωτοκόλλου 511733
Ημερομηνία έκδοσης 25/10/2022
Φορέας ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργανωτικές Μονάδες
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Υπογράφοντες
  • Γενικός Διευθυντής - ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Τύπος Πράξης Χορήγηση – αναστολή – τροποποίηση οικοδομικών αδειών
Γεωγραφική Περιοχή ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη