Λιγνίτης, Απολιγνιτοποίηση, Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων
Οι δύο μύθοι που λέγονται σε βάρος του λιγνίτη (1ος μύθος) - Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος
Χρήστος Γ. Παπαγεωργίου (*), Χρήστος Ι. Κολοβός (**)
Είδαμε το τελευταίο διάστημα να δημοσιεύονται απόψεις ότι «ο λιγνίτης τελειώνει» ή «δεν έχουμε αποθέματα» ή ότι «η ποιότητα του λιγνίτη είναι πιο φτωχή». Πουθενά δεν είδαμε αυτές οι απόψεις να συνοδεύονται από την ανάλογη τεκμηρίωση. Αντίθετα, είδαμε να συνοδεύονται από προτάσεις να πάμε σε ΑΠΕ ή σε λιθάνθρακα. Τα πράγματα είναι απλά, καλό είναι όσοι δημοσιεύουν απόψεις να τις τεκμηριώνουν κιόλας.
Μύθος πρώτος: έχει χαλάσει η ποιότητα του λιγνίτη.
Τα μεγάλα κοιτάσματα λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας, στα οποία έχει
στηριχτεί η ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία 60 χρόνια, σχηματίστηκαν σε
ενιαίο γεωλογικό χώρο και χρόνο. Οι συνθήκες δημιουργίας ήταν παντού
ίδιες ή σχεδόν ίδιες, ενώ τα γεωλογικά ρήγματα, που δημιουργήθηκαν
αργότερα, επηρέασαν τη μορφή του κοιτάσματος, τη θέση του ως προς τη
φυσική επιφάνεια αλλά όχι την ποιότητα.
Η εκμετάλλευση ξεκίνησε απ’ τα πιο ευνοϊκά κοιτάσματα, δηλ. από τα πλησιέστερα προς την επιφάνεια του φυσικού εδάφους τμήματα του κοιτάσματος και σταδιακά προχωρεί σε μεγαλύτερα βάθη. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα μεταλλεύματα παντού στον κόσμο, η Ελλάδα ή ο λιγνίτης δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν λοιπόν έχει χαλάσει η ποιότητα του λιγνίτη που καίγεται στους Ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ), γι’ αυτό ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ο λιγνίτης, ευθύνονται σαφώς οι άνθρωποι.
Όταν ξεκίνησε η εκμετάλλευση του λιγνίτη στα μεγάλα ορυχεία, ξεκίνησε με συγκεκριμένη τεχνολογία, τους ειδικούς μεγάλους καδοφόρους εκσκαφείς, όπως γίνεται στα αντίστοιχα γερμανικά κοιτάσματα και σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η ποσότητα λιγνίτη που εξορύσσεται με καδοφόρους εκσκαφείς συνεχώς μειώνεται (το 2000 ήταν το 100% της τροφοδοσίας των ΑΗΣ, ενώ το 2013 μόλις το 60%), λόγω της μη πλήρους επάνδρωσης και της μειούμενης αξιοποίησης των καδοφόρων εκσκαφέων. Παράλληλα, αυξάνεται αντίστοιχα η ποσότητα λιγνίτη που εξορύσσεται με άλλα μηχανήματα, τις λεγόμενες «τσάπες», τα οποία δεν είναι σήμερα τα πλέον κατάλληλα για τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, παρά μόνο για πολύ μικρούς ρυθμούς εκμετάλλευσης. [Ορυχεία ΔΕΗ Εξόρυξη λιγνίτη με τσάπες]
Τα ελληνικά κοιτάσματα λιγνίτη είναι κατά κανόνα πολυστρωματικά, αποτελούνται δηλ. από εναλλαγές στρωμάτων λιγνίτη με άγονα. Για να γίνει σωστά η εξόρυξη πρέπει να γίνει με διαχωρισμό των στρωμάτων του λιγνίτη από τα άγονα. Αυτό είναι που δεν γίνεται σωστά τα τελευταία χρόνια, μόνο και μόνο επειδή ο λιγνίτης δεν εξορύσσεται πια με τον κατάλληλο εξοπλισμό, με τον κατάλληλο τρόπο: σύμφωνα με μετρήσεις, η χειροτέρευση της ποιότητας (μείωση του θερμιδικού περιεχόμενου) μπορεί με τον τρόπο αυτό να φθάσει και το 45%.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα του μη ορθού τρόπου εξόρυξης, που εφαρμόζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία 8 χρόνια, μπορεί εύκολα να βρει κανείς στο διαδίκτυο. Δεν είναι συνεπώς ορθολογικό να καταστρατηγούνται οι αρχές της σωστής και αποδοτικής εκλεκτικής εξόρυξης με μη κατάλληλα μηχανήματα, κι έπειτα να φορτώνουμε τα προβλήματα στη χαμηλή ποιότητα του εξορυσσόμενου λιγνίτη. Σημειώνεται ότι πιο χαμηλή ποιότητα λιγνίτη τροφοδοσίας των ΑΗΣ σημαίνει απώλειες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ότι απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα λιγνίτη για την παραγωγή μιας κιλοβατώρας.
Για όσους ανησυχούν ότι η χαμηλή ποιότητα δεν θα είναι εκμεταλλεύσιμη, θυμίζουμε ότι επί 45 χρόνια εκμεταλλευόμαστε τον πολύ φτωχής ποιότητας λιγνίτη στη Μεγαλόπολη.
(*) Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τ.Διευθυντής Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας ΔΕΗ ΑΕ
(**) Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, Διδάκτωρ
Μηχανικός ΕΜΠ στην Τεχνολογία Εκμετάλλευσης Υπαίθριων Λιγνιτωρυχείων
Τετάρτη 16 Απριλίου 2014
Να διαλύσουμε δυο μύθους που λέγονται σε βάρος του λιγνίτη
Δημοσιεύουμε σήμερα άλλο ένα άρθρο από Έλληνες μηχανικούς, που ασχολούνται πολλά χρόνια με το λιγνίτη και γνωρίζουν τα πράγματα "από μέσα": Να διαλύσουμε δυο μύθους που λέγονται σε βάρος του λιγνίτη
Χρήστος Γ. Παπαγεωργίου (*), Χρήστος Ι. Κολοβός (**)
Λιγνίτης: Επιστροφή στο «εθνικό» καύσιμο για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος
Τετραπλασιάζεται η λιγνιτική παραγωγή, στο φουλ η λειτουργία 7 μονάδων της ΔΕΗ
Σχέδιο για τη μέγιστη αξιοποίηση του λιγνίτη ώστε να ανέβει η συμμετοχή του στο μείγμα καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή και να περιοριστεί η χρήση του πανάκριβου φυσικού αερίου προωθεί η κυβέρνηση. Το εγχώριο «βρώμικο» καύσιμο, που με βάση τον αρχικό προγραμματισμό της ΔΕΗ θα αποτελούσε παρελθόν από το 2023, επιστρατεύεται όχι μόνο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας αλλά και για τον περιορισμό των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς διαπιστώνεται ότι η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τον Πούτιν θα συνεχιστεί επί μακρόν και η διαχείριση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές θα γίνεται όλο και δυσκολότερη.
Σε συνέχεια της απόφασης για αύξηση της παραγωγής των ορυχείων σε ποσοστό 50% που δρομολογήθηκε στις αρχές Απριλίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έδωσε κατευθύνσεις στη ΔΕΗ για αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής στο 17%-20% από 5% πέρυσι. Μέσα στις πρώτες 12 ημέρες του Ιουλίου η συμμετοχή του λιγνίτη έχει αυξηθεί στο 16,3%, ενώ στα υψηλά επίπεδα του 48,6% παραμένει η συμμετοχή του φυσικού αερίου, η οποία μάλιστα χθες με τιμή στα 183 ευρώ/MWh έφτασε στο 62% και σήμερα με τιμή πάνω από τα 171 ευρώ/MWh στο 67%. Τα στοιχεία από μόνα τους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ορθότητας της απόφασης για ενεργότερη συμμετοχή του λιγνίτη. Αλλωστε, όλες οι χώρες της Ευρώπης στρέφονται στον άνθρακα για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Αυτό που μένει να φανεί είναι το κατά πόσον είναι εφικτή και σε τι χρονικό ορίζοντα μπορεί να υλοποιηθεί.
Στην πράξη μιλάμε για τετραπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής και συνεχή λειτουργία των επτά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (πέντε του Αγ. Δημητρίου, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4) σε καθημερινή βάση. Αυτό σημαίνει εντατικοποίηση της παραγωγής στα ορυχεία έπειτα από δύο χρόνια αποεπένδυσης που ακολούθησε η ΔΕΗ στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και φυσικά κεφάλαια για επενδύσεις. «Αν αρχίσω να σκάβω σήμερα θα έχω άμεσο αποτέλεσμα έπειτα από έξι – επτά μήνες. Το ορυχείο δεν είναι πατάω ένα κουμπί και έβγαλα τον λιγνίτη. Θα πρέπει να πέσουν λεφτά για να εντάξεις εργολαβικό εξοπλισμό και εργαζομένους», αναφέρει στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΗ.
«Η κατεύθυνση για αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο 17%-20% του μείγματος έχει δοθεί. Το πώς θα υλοποιηθεί τεχνικά είναι θέμα της ΔΕΗ», δηλώνει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας. Η ΔΕΗ έχει υποχρεωθεί ήδη σε «πάγωμα» του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, καθώς η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων κρίθηκε απαραίτητη για την υποκατάσταση του φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών ροών. Η συνεχής και αδιάλειπτη, ωστόσο, λειτουργία των μονάδων είναι ένα θέμα που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στη διοίκηση της εταιρείας, οι οποίες έχουν μεταφερθεί και στο ΥΠΕΝ. Πρόκειται για γηρασμένες μονάδες και αυτό που η ΔΕΗ επισημαίνει προς τις αρμόδιες αρχές είναι ότι η κόπωση από τη συνεχή λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες και να τεθούν εκτός συστήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπουργείο και διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκονται σε συζητήσεις για την εφαρμογή του σχεδίου «επιστροφή του λιγνίτη». Σημαντική θα είναι σε κάθε περίπτωση η συμβολή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 που θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από το φθινόπωρο. Είναι πολύ πιθανό στο μεταξύ να ανατεθεί στη ΔΕΗ η εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο ορυχείο Αχλάδας, μετά την απόφαση του υπουργού Κώστα Σκρέκα να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας λόγω μη τήρησης των συμβατικών της υποχρεώσεων. Η εταιρεία είχε σύμβαση με τη ΔΕΗ για την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτη. Η ΔΕΗ κατήγγειλε από τον Φεβρουάριο τη μεταξύ τους σύμβαση για μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων. Σε κάποια ανεπίσημα προς το παρόν τραπέζια διαλόγου φαίνεται να έχει τεθεί και το θέμα επαναλειτουργίας του ορυχείου της Βεύης που είναι ανενεργό από το 2001. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το ορυχείο της Βεύης.
Μade in USA το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)
Γράφει ο Στέφανος Πράσσος*
Ερωτηματικά δημιουργούνται όχι μόνο στους πολίτες αλλά ακόμα και σε κυβερνητικούς παράγοντες για τους λόγους που προκάλεσαν την περίεργη, καταστροφική και αναιτιολόγητη απόφαση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να κλείσει το 2023 ολόκληρη τη λιγνιτική παραγωγή της Χώρας. Τα ερωτηματικά αυτά πληθαίνουν όταν γίνεται γνωστό ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από καμία συμβατική υποχρέωση της Χώρας.
Υπάρχουν διεθνείς δεσμεύσεις της Χώρας;
Αποφάσεις ΕΕ: Οι αποφάσεις της ΕΕ αφορούν μείωση της λιγνιτικής και ανθρακικής παραγωγής το 2038 και κλείσιμο το 2050 και όχι κλείσιμο μονάδων το 2023 ούτε το 2028.[1] Γι αυτό η Γερμανία θα συνεχίσει να παράγει το 44% της ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη και λιθάνθρακα, η Πολωνία το 80% από λιγνίτη, η Τσεχία το 60% κλπ με στόχο να το μειώσουν το 2038. Ο Γερμανικός πολυεθνικός, ενεργειακός κολοσσός RWE, απαιτεί αποζημίωση 1,2 δις ευρώ για κάθε εγκατεστημένο GW (1000 MW) λιγνιτικής ή ανθρακικής παραγωγής που θα αποσύρει.[2] Τα δε Γερμανικά κρατίδια διεκδικούν 60 δις ευρώ για να κλείσουν αυτές τις μονάδες [3] και έχουν εγκριθεί ήδη τα 50 δις ευρώ περίπου για να τις κλείσουν το 2038[4] αλλά ταυτόχρονα κατασκευάζουν και νέες ανθρακικές μονάδες![5] Για τη Χώρα μας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ταμείου Δίκαιας Μετάβασης, αποφασίστηκε πρόσφατα να χρηματοδοτηθούν με 280 εκ. ευρώ οι περιοχές που καταστρέφονται (Δ. Μακεδονία- Μεγαλόπολη) [6]
Διεθνείς Δεσμεύσεις: Δεν υπάρχουν αμιγώς δεσμεύσεις της Ελλάδας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) επειδή η ΕΕ συμμετέχει συνολικά στην διεθνή κατανομή. Όμως στα πλαίσια της ΕΕ η Χώρα μας έχει πραγματοποιήσει ότι τις αναλογούσε και με το παραπάνω κλείνοντας πολλές ανθρακικές και πετρελαϊκές μονάδες αλλά κυρίως «με την καθοριστική συμβολή» της τρόικας και της επιβολής των μέτρων λιτότητας. [7]
Τα άλλα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου αλλά και οι «ψευδο-οικολογικές» οργανώσεις του «βαθέως καπιταλισμού» είναι ότι «ο λιγνίτης έγινε ακριβό καύσιμο» και ότι θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων των περιοχών όπου παράγεται η λιγνιτική ηλεκτρική ενέργεια. είναι όμως έτσι;
Ακριβό καύσιμο ο λιγνίτης;
Πράγματι ο λιγνίτης ακρίβυνε σε σχέση με το παρελθόν επειδή εκτινάχτηκαν οι τιμές του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου το άνθρακα. Μέσα σε ένα χρόνο από 5 ευρώ ο τόνος έφτασε στα 30 ευρ.[8] Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι αύξησης της λιγνιτικής κιλοβατώρας όπως η υποχρέωση για μειωμένη παραγωγή (στο 50%) των μονάδων επειδή «οφείλουν» να προσαρμόζονται στα σκαμπανεβάσματα των μ.ΑΠΕ, είναι η σχέση εκμετάλλευσης που αλλάζει (όμως όχι πάντα προς το χειρότερο), Είναι η μαζική εισαγωγή στα ορυχεία εργολαβικών δραστηριοτήτων χωρίς τεχνογνωσία και εξοπλισμό κ.α Για όλα αυτά υπάρχουν και προτάσεις και λύσεις που θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα πιο φθηνή τη λιγνιτική Κιλοβατώρα, όμως παρόλα αυτά παραμένει από τα φθηνότερα καύσιμα και από τα ελάχιστα που δεν έχουν εγγυημένη τιμή (όπως οι μ.ΑΠΕ), δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά, όπως οι μ.ΑΠΕ και το Φυσικό Αέριο, (ΕΤΜΕΑΡ- ΑΔΙ-ΜΜΑΕ κλπ)
Έτσι το κόστος της λιγνιτικής Μεγαβατώρας (MW/h) κινήθηκε το προηγούμενο διάστημα γύρα στα 80 με 90 € ανά MW/h όταν από αιολικά κόστιζαν 93 € ανά MW/h, τα φωτοβολταϊκά 285 και τα φωτοβολταϊκών στέγης 410 € ανά MW/h. Μέσος όρος παραγωγής από μ.ΑΠΕ 160 € ανά MW/h!!! Τέλος αν αυτό ήταν το πρόβλημα θα έψαχναν να βρουν λύσεις, που υπάρχουν πολλές, και δεν θα ακολουθούσαν το δόγμα: «πονάει κεφάλι – Κόβουμε κεφάλι…» Άλλωστε ο λιγνίτης είναι αυτός που χρηματοδοτεί 15 χρόνια τώρα και τις ΑΠΕ και το Φ.Α και γενικότερα την Η/Ε της Χώρας.
Ούτε λόγος να γίνεται για το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών αφού γι αυτές η λύση της βίαιης απολιγνιτοποίησης είναι σαν να δέχονται περιβαλλοντολογικές βόμβες μεγατόνων (αναλυτικά παρακάτω)!
Με δεδομένο ότι τα λιγνιτικά κοιτάσματα που θα εγκαταλειφτούν, ισοδυναμούν με 900 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου[15] και οι νέες επενδύσεις που εξαγγέλθηκαν για την ηλεκτρική ενέργεια είναι 43 δις ευρώ, θα πρέπει να έχει πολύ «ισχυρούς λόγους» ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση για να προχωρήσει σ’ αυτές τις ενέργειες. Αυτούς τους λόγους καλούμαστε να διερευνήσουμε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.
Το ιστορικό:
Πριν λίγους μήνες προεκλογικά, ο Μητσοτάκης, που τότε «έβαζε πλώρη» για πρωθυπουργός, από τη Φλώρινα καθησύχαζε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους λέγοντας» «Η μεταλιγνιτική εποχή δεν θα έρθει από την μια στιγμή στην άλλη, γιατί ο λιγνίτης παραμένει το καύσιμο γιατί στηρίζει την ενεργειακή πολιτική της χώρας…» [9]
Λίγο αργότερα από το βήμα του ΟΗΕ θα εξήγγειλε το κλείσιμο όλης της λιγνιτικής παραγωγής στη Χώρα, μέχρι το 2028, «παγώνοντας» εργαζόμενους και κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών αλλά και όσους έχουν στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από τα ηλεκτρενεργειακά. Και λίγες βδομάδες αργότερα δηλώνει πως αυτό θα γίνει ακόμα πιο νωρίτερα, το 2023, αφήνοντας για το 28 μόνο την μονάδα Πτολεμαΐδα 5 που βρίσκεται ακόμα στα στάδιο της κατασκευής και πιθανά να μπει σε λειτουργία στο τέλος του 2022. Αυτά τα αποτυπώνει στο νέο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) αναθεωρώντας το ΕΣΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο κινείται στην ίδια λογική αλλά με πιο ήπιο χρονοδιάγραμμα και εκπορεύεται όπως και του Μητσοτάκη από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ, μέσω του εκλεκτού διευθύνοντα Συμβούλου της ΝΔ, Γιώργου Στάσση, εκπονεί τον «στρατηγικό της σχεδιασμό» ο οποίος απλά επικυρώνει τις εξαγγελίες Μητσοτάκη.
Συνέπειες:
Οι συνέπειες αυτής της επιλογής είναι τεράστιες και πολύπλευρες για την Εθνική οικονομία, τη ΔΕΗ, την ηλεκτροπαραγωγή, για τους λαϊκούς καταναλωτές Η/Ε (Ηλεκτρικής Ενέργειας) και καταστροφική (οικονομικά και περιβαλλοντολογικά) για τις Περιοχές που παράγουν Η/Ε από λιγνίτη (Μεγαλόπολη- Δυτική Μακεδονία):
Το 50% σχεδόν της παραγωγής Η/Ε της ΔΕΗ (σταθερής, φθηνής και «χρήσιμης») αλλάζει καύσιμο και ιδιοκτήτη. Περνάει στην ιδιωτική πρωτοβουλία (βλέπε αχαλίνωτη κερδοσκοπία) αφού αντικαθίσταται ο λιγνίτης από το Φυσικό Αέριο των επιχειρηματικών Ομίλων. Ήδη έχουν πάρει άδειες και ξεκίνησε η κατασκευή ιδιωτικών μονάδων ισχύος 4.700 MW με καύσιμο Φυσικό αέριο. Απόλυτος έλεγχος των ιδιωτών στην παραγωγή Η/Ε άρα και στις τιμές. [10]
Το ήδη πανάκριβο ρεύμα (λόγω Απελευθέρωσης Η/Ε) στη Χώρα μας θα εκτιναχθεί ακόμα περισσότερο, ίσως και σε τριπλάσιες τιμές, αφού αλλάζει το ενεργειακό μείγμα και μπαίνει πολύ ακριβότερο από ΑΠΕ- Φυσικό αέριο και κυρίως Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG). Ήδη, σαν να το ήξεραν (;!), οι ιδιώτες πάροχοι Η/Ε έχουν βάλει στα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων τους «ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος» (Ο.Τ.Σ) που σημαίνει ότι οι τιμές του ρεύματος θα ακολουθούν τις τιμές χονδρικής όπως αυτές θα διαμορφώνονται στα Χρηματιστήρια Ενέργειας.[11]
Για τις λιγνιτενεργειακές Περιοχές, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 70 χρόνια στη βάση αυτής της δραστηριότητας το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων σημαίνει περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση και οικονομική κατάρρευση!
Σε ότι αφορά τη Δυτική Μακεδονία όπου η ενεργειακή δραστηριότητα ξεπερνά το 60% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας σημαίνει οικονομικό μαρασμό που εκτός των άλλων θα φέρει μαζική εγκατάλειψη της Περιοχής! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστημονικούς φορείς, η ανεργία θα ξεπεράσει το 60% (είναι ήδη στο 24%, πρώτη Περιφέρεια της Χώρας, και σ αυτό θα προστεθεί άλλο ένα 38% που ισοδυναμεί με 42.000 νέες θέσεις ανεργίας) και η οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί κατά δυο δις ευρώ ετησίως, ποσοστό 38%! Υπολογίζεται να εγκαταλείψουν την Περιοχή 120.000 κάτοικοι σε σύνολο 280.000 που είναι σήμερα. Αυτό έχει και πανελλαδικές επιπτώσεις αφού υπολογίζεται ότι θα αυξήσει κατά 2,2% τη συνολική ανεργία της Χώρας και θα μειώσει κατά 2,2% το συνολικό ΑΕΠ της Χώρας! [12]
Περιβαλλοντολογικό έγκλημα στη Δ.Μακεδονία
Η βίαια εγκατάλειψη των ανοιχτών Ορυχείων θα κάνει τη Δ. Μακεδονία ολόκληρη ένα τεράστιο «μαγκάλι» αφού θα εκπέμπονται για πάρα πολλά χρόνια τεράστιες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα (ατελής καύση) λόγω του φαινομένου των αυταναφλέξεων του λιγνίτη. Επίσης θα εκπέμπονται μόνιμα, λόγω των ξεσκέπαστων αποθέσεων τέφρας και σκόνης, αιωρούμενα σωματίδια και οι μετακινήσεις- κατολισθήσεις εδαφών γύρω από τα εγκαταλειμμένα ορυχεία θα είναι μόνιμο φαινόμενο που θα «καταπίνει» τεράστιες εκτάσεις ακόμα και ολόκληρους οικισμούς!
Οι επιπτώσεις από τη διάρρηξη του υδροφόρου ορίζοντα δε θα αποκατασταθούν ποτέ! Αυτό είναι το «περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα» που θα αφήσει πίσω του ο «τυφώνας» της βίαιης απολιγνιτοποίησης για το οποίο δήθεν «κόπτονται» οι «οικοκαπιταλιστικές» οργανώσεις και οι απανταχού «Πτολεμαΐδολόγοι»!!![13]
Ηλεκτροπαραγωγή
Σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ η εγκατεστημένη ισχύς στη Χώρα μας το 2030 θα είναι τριπλάσια (26.000 MW) από όση ήταν το 2006 (12.000 ΜW). Με βάση τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα στοιχεία προκύπτει ότι θα είναι πολύ περισσότερη (Όχι πως θα είναι αντίστοιχα και η παραγωγή). Για να γίνει αυτό η Κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει άλλα 43,8 δις ευρώ ενώ έχει επενδύσει ήδη πάνω από 50 δις σε μεταβλητές μ.ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες- Φωτοβολταικά) και ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο. Αυτά είναι χρήματα που προέρχονται από τη «ματωμένη» λιτότητα του Ελληνικού λαού, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατασπαταληθούν, δεν θα εξυπηρετήσουν καμιά λαϊκή ανάγκη, θα δημιουργήσουν περισσότερα και δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα στην ηλεκτρική ενέργεια. Είναι όμως λεφτά που τα χρειάζεται το «καπιταλιστικό τέρας για να τραφεί» να γιγαντώσει κι άλλο και να μας καταπιεί όλους τελικά! [14]
Μητσοτάκης και κλιματική αλλαγή
Άραγε ο νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός μας Κ. Μητσοτάκης, που είναι υπέρμαχος της άκρατης καπιταλιστικής ανάπτυξης, απόκτησε εσχάτως υπερβάλλουσες περιβαλλοντολογικές ή κλιματολογικές ευαισθησίες;
· Τέτοιες ώστε να θυσιάζει: Τεράστια κονδύλια (43,8 δις ευρώ) όταν δεν δίνει 10 ευρώ αύξηση στους καταρημαγμένους μισθωτούς και συνταξιούχους;
· Να σπαταλά ασύστολα μεγάλης οικονομικής και ενεργειακής αξίας εθνικούς πόρους ; Λιγνίτη που ισοδυναμεί με 900 εκ. Βαρέλια πετρέλαιο; Έχει η χώρα μας τέτοια πολυτέλεια; [15]
· Να εντείνει κατά 10 μονάδες την ενεργειακή εξάρτηση της Χώρας που ήδη βρίσκεται στο 75%; [15]
· Να αλλάζει αρνητικά ακόμα και το εμπορικό ισοζύγιο μέσω αθρόας εισαγωγής άχρηστων τεχνολογιών μ.ΑΠΕ και εισαγόμενων καυσίμων;
· Να δημιουργεί νέες στρατιές ανέργων και γενικότερα να βυθίζει στην οικονομική και περιβαλλοντολογική καταστροφή ολόκληρες περιοχές;
Αν πράγματι ο πρωθυπουργός μας απέκτησε τέτοιες οικολογικές - Κλιματικές ευαισθησίες τότε γιατί αποφασίζει «πάση θυσία» τις έρευνες υδρογονανθράκων που συσσωρεύουν επικίνδυνα τα «σύννεφα πολέμου» στην Περιοχή και παρά στις αντιδράσεις των «τοπικών κοινωνιών» (Κατάκολο- Ήπειρος κλπ); [16] Μήπως νομίζει πως οι υδρογονάνθρακες, κατά την εξόρυξη και την καύση τους δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα; Εκπέμπουν λιγότερο από τον λιγνίτη αλλά εκπέμπουν και μάλιστα εκπέμπουν και μεθάνιο (κατά την εξόρυξη και τη μεταφορά) που είναι είκοσι φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο! Και γιατί συνεχίζει πάση θυσία την περιβαλλοντολογική καταστροφή του Κάκαβου και των τουριστικών προορισμών στη Χαλκιδική προς όφελος του Μπόμπολα και των πολυεθνικών φυλακίζοντας μάλιστα τους κατοίκους που αγωνίζονται;[17]
Μήπως ρώτησε ποιες θα είναι οι Περιβαλλοντολογικές συνέπειες στη Δυτική Μακεδονία από τα ανοιχτά Ορυχεία, από το σταμάτημα των τηλεθερμάνσεων και των μετεγκαταστάσεων;
ΟΧΙ, αντίθετα φέρνει την Παγκόσμια Τράπεζα, τη Siemens, την RWE και τις άλλες πολυεθνικές για να «ροκανίσουν» ακόμα και τα όποια «αντισταθμιστικά οφέλη» αποφασιστούν.[18]
Ας μη γελιόμαστε, ο Μητσοτάκης, ο Χατζηδάκης, η Μέρκελ, ο Μακρόν και οι άλλοι πολιτικοί εκπρόσωποι του Κεφαλαίου θα αποκτήσουν περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες όταν οι λύκοι γίνουν χορτοφάγοι!
Οι νέες συμφωνίες υλοποιούν τα σχέδια του Ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού
Αντίθετα οι μόνοι ισχυροί λόγοι που υπαγορεύουν τις αποφάσεις τους είναι τα συμφέροντα του Κεφαλαίου και οι γεωπολιτικές προτεραιότητες του Ευρω- Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού στην Περιοχή!
Ποιες είναι λοιπόν σήμερα οι επιδιώξεις του Κεφαλαίου και του Ευρω- Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού στον τομέα της ενέργειας που έχουν και άμεση σχέση με τις νέες Γεωπολιτικές ανακατατάξεις;
Σύμφωνα με τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν τις εξελίξεις στην ενέργεια στη Χώρα μας και επιβεβαιώνονται από όλα τα δημοσιεύματα και τις σοβαρές αναλύσεις «έρχονται τα πάνω κάτω στον τομέα της ενέργειας».[19]
Είσοδος των Αμερικανών στην Η/Ε της Χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής
Συγκεκριμένα στον Τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας, της Ελλάδας, της Ευρώπης και όχι μόνο, εισέρχεται δυναμικά και με άμεση προτεραιότητα, το Αμερικάνικο Κεφάλαιο μέσω του σχιστολιθικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) το οποίο παράγεται μαζικά τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ενέργεια τα επόμενα χρόνια.[20]
Έτσι μέσω συμφωνιών με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που ξεκίνησαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες εγκρίνει και μάλιστα επαυξάνει στο έπακρον η Κυβέρνηση της ΝΔ (και μέσω νέου ΕΣΕΚ) έχουμε:
1. Κλείσιμο της λιγνιτικής παραγωγής. ο ΣΥΡΙΖΑ άφηνε το 17% επί της κατανάλωσης. (Στην ουσία τίποτα, απλά για «τα μάτια του κόσμου»..)
2. Το κλείσιμο της λιγνιτικής παραγωγής «δικαιολογεί» τις αθρόες εγκαταστάσεις μ.ΑΠΕ έως και τριπλάσιας Ισχύος από την συνολική κατανάλωση Η/Ε της Χώρας μας. Η εγκατεστημένη ισχύς από Α/Γ και Φ/Β θα είναι πάνω από 20.000 MW! Κατά την πρόβλεψη των ενδιαφερομένων οι επενδύσεις σε μ.ΑΠΕ στη Χώρα μας θα ξεπεράσει τα 10 δις Ευρώ το επόμενο διάστημα. Για να μπορέσει μάλιστα το κεφάλαιο να «τσιμεντάρει», να καταστρέψει στην ουσία όλα τα βουνά και τους κάμπους της Χώρας καταργούν κάθε «γραφειοκρατική εμπλοκή»[21] αλλά και κάθε περιβαλλοντολογική προστασία! Μπορούν να εγκαταστήσουν παντού και σε ιδιωτικές εκτάσεις και βοσκοτόπια ακόμα και σε περιοχές Natura! [22]
Αυτό ικανοποιεί τις ορέξεις όλων των «ενεργειακών ομίλων» και συμβαδίζει με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του Ευρωενωσιακού κεφαλαίου (Γερμανικό, Γαλλικό, Ισπανικό, Δανέζικο κλπ) αφού το 85% των επενδύσεων μ.ΑΠΕ θα πάει στις βιομηχανίες των Χωρών τους, που κατασκευάζουν αυτές τις τεχνολογίες.
3. Όμως επειδή οι ΑΠΕ εκτός από στοχαστικές* είναι και ασταθείς, δεν αντικαταστούν πραγματική εγκατεστημένη ισχύ άρα χρειάζονται μονάδες βάσης (θερμικές) για να τις στηρίζουν! Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι για κάθε μονάδα ρεύματος από μ.ΑΠΕ χρειάζεται υποστήριξη από 25% έως 100% από άλλη σταθερή (θερμική ή υδροηλεκτρική) πηγή Ενέργειας. Αυτές στην Ελλάδα δεν θα είναι πλέον με καύσιμο Λιγνίτη αλλά αποκλειστικά με Φυσικό Αέριο που πλέον λέγεται μεταβατικό καύσιμο!
Κι επειδή το Φ.Α που μεταφέρεται μέσω αγωγών δεν επαρκεί για την ηλεκτροπαραγωγή, χρειάζεται και στην οικιακή, εμπορική, βιομηχανική κατανάλωση αλλά και για να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία οι μονάδες μας πλέον θα καίνε Αμερικάνικο LNG το οποίο μέσω της Χώρας μας θα διανέμεται σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.
Το LNG και οι Γεωπολιτικές στρατηγικές του Ιμπεριαλισμού
«Ο ιμπεριαλισμός είναι ο καπιταλισμός στο στάδιο εκείνο της ανάπτυξης, στο οποίο έχει διαμορφωθεί η κυριαρχία των μονοπωλίων και του χρηματιστικού κεφαλαίου, έχει αποκτήσει εξαιρετική σημασία η εξαγωγή κεφαλαίου, έχει αρχίσει το μοίρασμα του κόσμου από τα διεθνή τραστ και έχει τελειώσει το μοίρασμα όλων των εδαφών της γης από τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές χώρες» (Λένιν, «Απαντα», τ.27, σελ. 323).
Νέο ΕΣΕΚ. σελίδα 40
Επί της ουσίας η κατάργηση της λιγνιτικής παραγωγής δημιουργεί (τεχνητή) έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας η οποία άμεσα θα καλυφθεί με μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο και συγκεκριμένα Αμερικάνικο σχιστολιθικό (LNG). Η συμφωνία εντάσσεται στους γενικότερους οικονομικούς, ενεργειακούς, πολιτικούς και αμυντικούς σχεδιασμούς της Χώρας μας [20] και επιβεβαιώνεται από τα εξής γεγονότα:
1. Συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για την εισαγωγή αμερικάνικου LNG προς μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το Ρώσικο Φυσικό Αέριο. Υπήρξε συμφωνία του προέδρου της κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουγκερ με τον Ντόναλτα Τραμπ τον Ιούλιο του 2018 για αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ, η οποία επιβεβαιώθηκε σε όλα τα επίπεδα [23]
2.
"Αναπόφευκτη" η Αμερικανική επέλαση
Συμφωνία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΗΠΑ, στη συνάντηση Τσίπρα -Τραμπ στις 17 Οκτωβρίου 2017 για επέκταση των Αμερικάνικων Βάσεων με κύρια νέα ναυτική βάση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου κατασκευάζεται και η τερματική πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης LNG. ??? [24]
3. Στην πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας της Κυβέρνησης της ΝΔ με τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την ανανέωση παραμονής των αμερικάνικων βάσεων μπαίνει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μαζί με νέες βάσεις σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Βόλο.
4. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βγήκε πριν λίγο καιρό για πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη δηλώνει ότι «το λιμάνι αυτό είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και είναι βέβαιος πως θα υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγορά από αμερικάνικες εταιρείες.» [25] Και φυσικά καθόλου τυχαία, ο όμιλος Κοπελούζου ξεκίνησε εκεί την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 660 MW με καύσιμο φυσικό αέριο η οποία «θα συνδέεται μέσω ιδιόκτητου αγωγού 4 περίπου χιλιομέτρων με το FSRU της Αλεξανδρούπολης»… [26]
από το energypress
5. Όμως αυτή η δεξαμενή δεν είναι αρκετή για τα σχέδια των Αμερικάνικων αφού ήδη «είκοσι εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αγορά 12,2 δισ. κυβικά μέτρα/έτος ενώ η δυναμικότητα επαναεριοποίησης της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) είναι 5,5 δισ. κ.μ./έτος». Έτσι κατά παραγγελία τους, το Ελληνικό κράτος με έξοδα της τάξης των 400 εκατομμυρίων Ευρώ, διαμόρφωσε την τεράστια υποθαλάσσια δεξαμενή αποθήκευσης LNG στη Νότια Καβάλα.[27] Οι εργασίες στη δεξαμενή, (Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) της Νότιας Καβάλας) που πρώην «φιλοξενούσε» κοιτάσματα φυσικού αερίου και έχουν σχεδόν εξαντληθεί, πραγματοποιήθηκαν ήδη και είναι προς πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Στην ΥΑΦΑ της Καβάλας μπορεί να αποθηκευτεί φυσικό αέριο σε αέρια μορφή και να εξασφαλίσει αποθέματα για μήνες. Η χωρητικότητα της υποθαλάσσιας αποθήκης εκτιμάται περίπου στο 1 bcm. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος εκτιμάται σε 360 εκατ. Nm3 ή σε 720 εκατ. Nm3, για έναν ή δύο κύκλους ανά έτος, αντίστοιχα. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα εισπίεσης της υπόγειας αποθήκης με φυσικό αέριο εκτιμάται σε 5 εκατ. Nm3/d. [28]
6.
Στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), που βγήκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ προβλέπονται «εικονικοί αγωγοί» (σταθερά δρομολόγια με τάγκερ- δεξαμενές μεταφοράς φυσικού αερίου) οι οποίοι θα προμηθεύουν με LNG όλα τα νησιά του Μη Διασυνδεμένου Συστήματος (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο) από τη Ρεβυθούσα που είναι ένα νησί δεξαμενή στον κόλπο των Μεγάρων. Ήδη προαναγγέλλουν την κατασκευή μια νέας μονάδας ισχύος 400 MW με καύσιμο LNG στον Αθερινόλακκο της Κρήτης και έπονται Ρόδος, Κω, Κάρπαθος , Πάτμος, Κάλυμνος, Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία κλπ.
Εκτός όλων των άλλων μπαίνει και το ερώτημα ποιος ο λόγος της επένδυσης 2 δις ευρώ του ΔΕΔΗΕ για το έργο της διασύνδεσης αυτών των νησιών με την ηπειρωτική Χώρα; Απλά προτεραιότητα έχουν τα θέλω των Αμερικανών! [29]
7. Και αν αυτοί οι λόγοι, που εκπορεύονται από το Αμερικάνικο Κεφάλαιο δεν είναι επαρκείς ώστε να μεταμφιεστούν ο Μητσοτάκης και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό σε οικολόγους -κλιματολόγους υπάρχει και ένας ακόμα που λέγεται Εφοπλιστικό Κεφάλαιο. Είναι οι «Έλληνες» εφοπλιστές που έχουν κατασκευάσει εκατοντάδες καράβια δεξαμενές, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 20 δις δολάρια, για να μεταφέρουν το LNG κυρίως των ΗΠΑ αλλά και της Αλγερίας, Αιγύπτου, Αυστραλίας κλπ. Συγκεκριμένα «στο αναλυτικό δημοσίευμα της Handelsblatt επισημαίνεται πως από τις 65 παραγγελίες LNG τάνκερ στην Άπω Ανατολή για το 2018, οι 33 προέρχονται από Έλληνες εφοπλιστές. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει καράβια αξίας 8,9 δισ. ευρώ το 2018 και τα 2/3 αφορούν τάνκερ μεταφοράς φυσικού αερίου. Διαθέτουν, έτσι, το μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και ελέγχουν τον 1/5 του παγκόσμιου τονάζ, όντας μπροστά από την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία στην κατάταξη.[30]
Επομένως οι λόγοι που επικαλούνται για τον ξαφνικό θάνατο της λιγνιτικής παραγωγής είναι προσχηματικοί και αφορούν κυρίως το επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι ανάμεσα στα Λαϊκά - Εθνικά συμφέροντα και στα συμφέροντα του Εωρωατλαντικού Ιμπεριαλισμού προτάσσουν τα δεύτερα!
Επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις εξορύξεις σχιστολιθικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)
Η Υδραυλική Ρωγμάτωση (fracking) χρειάζεται πολύ νερό..
Γνωρίζουν άραγε οι ανά την επικράτεια οικολόγοι «λιγνιτομάχοι» πως παράγεται και τι επιπτώσεις έχει στο Περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων η διαδικασία εξόρυξης του σχιστολιθικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) το οποίο θα αντικαταστήσει τον «βρώμικο» λιγνίτη;
Η μέθοδος υδραυλικής διέγερσης ή υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την εξόρυξη του σχιστολιθικού LNG δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντολογικά προβλήματα για αυτό και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών ξεσηκώνονται για να σταματήσουν τις εξορύξεις. Καταστροφή φυσικού τοπίου. Δεσμεύει τεράστιες εκτάσεις με πηγάδια και εγκαταστάσεις ανά 1,5 Km. Χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες νερού. Τα τοξικά χημικά που διοχετεύονται με το νερό στο υπέδαφος περνάν στον υδροφόρο ορίζοντα και τον μολύνουν. Τον υδροφόρο ορίζοντα μολύνουν και διαρροές από τα λύματα του κοιτάσματος που περιέχει βαρέα μέταλλα (αρσενικό, υδράργυρο) και ραδιενεργά σωματίδια. Ρύπανση έχει παρουσιαστεί και σε επιφανειακά ύδατα. Η διαδικασία της υδραυλικής ρωγμάτωσης δημιουργεί σεισμούς! Και για το κλίμα; Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις εργασίες εξόρυξης και τον γεωτρητικό εξοπλισμό αλλά και τεράστιες διαρροές μεθανίου![31]
Γεωτρύπανο για την εξόρυξη του σχιστολιθικού LNG
«Οι δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της χρήσης των τοξικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται κατά τη διεργασία της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) έχει τεκμηριωθεί άριστα, ιδίως όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα». [32]
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις της εξόρυξης του «καθαρού» καυσίμου που έρχεται να αντικαταστήσει τον ρυπαρό λιγνίτη γι αυτό η επιστημονική επιτροπή που δημιουργήθηκε στην ΕΕ γνωμάτευση αρνητικά για μελλοντικές εξορύξεις LNG στις χώρες της ΕΕ… [33]
Και η αποθήκευση Η/Ε
Στέφανος Πράσσος*
Περιφερειακός Σύμβουλος, εκπρόσωπος της "Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία'
Πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια "Εργατική Αλληλεγγύη"
*2}Στοχαστικές= «όταν υπάρχει το στοιχείο του τυχαίου και οι καταστάσεις των μεταβλητών δεν περιγράφονται από μοναδικές τιμές, αλλά από κατανομές πιθανοτήτων»
ΠΗΓΕΣ
[1] Πρόεδρος Ευρωβουλής: Η ΕΕ πρέπει να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 - CNN.gr
[2] Απολιγνιτοποίηση: Η RWE κοστολογεί 1,2 δισ. ευρώ ανά 1000 MW τον παροπλισμό των μονάδων της - Τι "δίνει" το μοντέλο αυτό για τη ΔΕΗ | e-mc2.gr
[3] Επιδοτήσεις 60 δις. ευρώ διεκδικούν τα γερμανικά κρατίδια για να «σβήσουν» λιγνιτικές μονάδες
[4] Η Γερμανία βάζει τέλος στον λιγνίτη έως το 2038 | Διεθνής Οικονομία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
[5] Νέες ανθρακικές μονάδες κατασκευάζονται στη Γερμανία
[6] Η "δίκαιη" μετάβαση ανακοινώθηκε. "Ψίχουλα" για την δυτική Μακεδονία - Απο το 2023 έρχονται δύσκολες μέρες για την περιοχή - vetonews
[7] Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2018 μειώθηκαν στην Ελλάδα με ρυθμό κατά 44% υψηλότερο του μέσου όρου της Ε.Ε | Fortunegreece.com
[8] Νέα ανάσα για τη ΔΕΗ, πέφτουν οι τιμές των ρύπων - Επιτυχημένο κρίνεται το "hedging" μέχρι στιγμής
[9] Τι έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης τρεις μήνες πριν στην Φλώρινα για το λιγνίτη και την ΔΕΗ υπο τις επευφημίες συνδικαλιστών και στελεχών της ΝΔ - vetonews
[10] Ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου θα γεμίσουν το κενό του λιγνίτη - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online
[11] το ακριβό φυσικό αέριο αυξάνει το κόστος ρεύματος στην Ευρώπη - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
[12] Σοκαριστικά στοιχεία για την εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας το 2028 δείχνει μελέτη του ΤΕΕ. Κατακόρυφη η μείωση των θέσεων εργασίας και του ετήσιου ΑΕΠ (video)
[13] Εισήγηση του Δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, στην ημερίδα «Το μέλλον της Ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία» kozan.gr
[14] Επενδύσεις 43,8 δισ. έως το 2030 υπόσχεται το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας
[15] ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ (2028) - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ | TOY Χρήστου Παπαγεωργίου - vetonews
[16] Αντιδράσεις για τις εξορύξεις στο Κατάκολο | Η Εφημερίδα των Συντακτών
[17] Περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές - Natura
[18] Τη Μετατροπή της Δ. Μακεδονίας σε Mπαταρία των Βαλκανίων Διερευνούν Κομισιόν & Παγκόσμια Τράπεζα
[19] Τα πάνω- κάτω φέρνει το 2020 στην αγορά ενέργειας - Οι 11 και μια ανατροπές σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, γεωπολιτικά
[20] Φυσικό αέριο: Αναπόφευκτη η αμερικανική «επέλαση» σε Ελλάδα και ΕΕ | Insider
[21] Καταργείται η άδεια παραγωγής για όλες τις ΑΠΕ – Τι θα γίνει με τις παλιές αιτήσεις - Τι παράβολο θα πληρώνουν οι επενδυτές
[22] Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) | Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
[23] Στροφή της Ε.Ε. προς το φυσικό αέριο των ΗΠΑ -Σχέδια για υπερδιπλασιασμό των εισαγωγών αμερικανικού LNG | naftemporiki.gr
[24] Τσίπρας - Μητσοτάκης: "Πλανητάρχα μου! Ιδού οι Βάσεις σας!" - Militaire.gr
[25] Πάιατ: Ο κρίσιμος ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και ο μεγάλης σημασίας πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου – Newsbeast
[26] Ξεκινά άμεσα η κατασκευή της μονάδας συνδυασμένου κύκλου του Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη
[27] Μια νέα υποθαλάσσια Ρεβυθούσα στην Καβάλα | Επιχειρήσεις | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
[28] Προς πώληση η υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας
[29] ΔΕΣΦΑ: Σχέδιο τροφοδοσίας Κρήτης, Δωδεκανήσων και Βορείου Αιγαίου με φυσικό αέριο - Δημοκρατική της Ρόδου
[30] Πρώτοι στον κόσμο οι Έλληνες εφοπλιστές στο LNG | Businessenergy
[31] https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=
[32] https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/voyli-ygeia/news/19573/sxistolithiko-fysiko-aerio-kai-petrelaio-mia-sovari-apeili-gia-to-perivallon-kai-tin-ygeia.html
[33] ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου και σχιστολιθικού πετρελαίου στο περιβάλλον - A7-0283/2012
[34] Παιδιά-εργάτες ζουν μια κόλαση για να κυκλοφορούμε εμείς με ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Fanpage
Το πρώτο «πράσινο» ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.tovima.gr/2008/09/10/archive/to-prwto-prasino-atmoilektriko-ergostasio/?fbclid=IwAR1uGdVJ4E1-8iBAt2kAlFHb0r_e5sCpbXfxxBSxFtMEArliF_DgY4Hlz6E
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΑΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις μία τριετία πριν καταστρώναμε Στρατηγικό Σχέδιο ἀπολιγνιτοποιήσεως, («Μαστερ Πλαν» εἰς την κοινοβαρβαρικήν), καὶ μάλιστα με διαδικασίας τοῦ κατ’ ἐπείγοντος (Φάστ Τράκ εἰς την φραγκολεβαντίνικην), ἐλύληθεν ἡ ὤρα ἵνα ἀναπτύξωμεν Στρατηγικόν Σχέδιον ἐπαναλιγνιτοποιήσεως ἵνα ἀποσοβήσωμεν μία ἀπό τας μεγαλυτέρας οἰκονομτικάς ζημίας εἰς την ἱστορία τῆς χώρας. Με τας σημερινάς, προβλεπόμενας και αὐξημένας τιμάς τῆς κιλοβατώρας κατά τουλάχιστον 30 λεπτά, και για χρόνικό διάστημα μόνο ἑνός ἔτους, ἡ ζημία χωρίς τον λιγνίτη θα ἀνέλθῃ τουλάχιστον στα 25 δις. Εὐρώ!!!
Με βάση τα στοιχεία τοῦ ἈΔΜΗΕ εἰς το ἀκόλουθον Σχῆμα δίδεται ἡ πτωτική πορεία τοῦ λιγνίτη εἰς την ἠλεκτροπαραγωγή τῆς χώρας ἔναντι τοῦ φυσικοῦ ἀερίου το ὀποῖο διαγράφει ἀκριβῶς την ἀντίστροφη πορεία, κατά τρόπο προσχεδιασμένο ὄπως προκύπτει ἀπό τις γραμμικές γραμμές τάσεως τοῦ κατωτέρω Σχήματος.. Ἔτσι κατά τα ἔτη 2021 και 2022 (μέχρι καὶ τον Ἰούνιο ), ἡ συμμετοχή τοῦ λιγνίτη ἔπεσε στο ἐλάχιστο περί το 10%.
Ἀπό το σχῆμα ἐπίσης προκύπτει ὅτι παρά την ὁμόφωνη ἀπόφαση τοῦ πολιτικοῦ κόσμου, η συμμετοχή τοῦ λιγνίτη εἰς την ἠλεκτροπαραγωγή παραμένει στα ἱστορικά ἐλάχιστα το 2022 (μέχρι τον Ἰούνιο), γεγονός ἐνδεικτικό τῆς δυσχεροῦς ταχείας ἐπαναλιγνιτοποιήσεως τῆς χώρας. Καθοριστικός παράγοντας εἰς την πορεία αὐτή θα ἔχῃ η ταχεία κινητοποίησις δια την ἐκ νέου ἀνάπτυξιν τῶν λιγνιτορυχείων δια την ἐξόρυξιν ποιοτικού λιγνίτου ὑψηλῆς θερμογόνου δυνάμεως καὶ τουλάχιστον περί τα 1600 kcal/kg = 1,86 kWh/kg. Προκειμένου να παραχθῇ το 30% τῆς ἑτησίας ἐγχωρίας ζητήσεως ἠλεκτρικῆς ἐνέργειας, δηλαδή περί τας 17.000 GWh, ἀπαιτεῖται ἡ ἐξόρυξις 17.000.000.000 / 33% /1,86 = 27,7 ἑκατ. τόνοι, ὅπου στο 33% ἐκτιμάται ὅτι θα κυμανθῇ ὁ μέσος βαθμός ἀποδόσεως τῆς λιγνιτικῆς ἠλεκτροπαραγωγῆς. Ὅπως ἐπισημαίνει ὁ συνάδελφος Λεονάρδος, μαζί με τον λιγνίτη αὐτόν θα πρέπει να ἐξορυχθοῦν ἐπίσης και στείρα ὄπου θα φθάσουν περί τα 200 ἐκατ. κυβικά μέτρα !!!
Το 1996 ἐκπονήθηκε ἀπό την ΔΕΗ το Master Plan ορυχείων της εταιρείας σε συνεργασία με την ἑταιρεία Rheinbraun Engineering και τα στελέχη τῆς ΔΕΗ. Αὐτό το σχέδιον χρειάζεται σήμερα επειγόντως ἐπικαιροποίησιν ὥστε να ἀνταποκρίνεται εἰς τις σημερινές δραματικές ἀνάγκες τῆς χώρας μας για λιγνίτη. Δεν εἶναι δυνατόν το θέμα αὐτό να ἀφαιθῇ εἰς χείρας πολιτικῶν ἀλλά θα πρέπει να συγκροτηθῇ τάχιστα μία ἐθνική ἐπιτροπή ἐμπειρογνωμόνων ὤστε να προτείνει ἕνα ἄμεσο ἐπενδυτικό πρόγραμμα δια την ἀναβάθμισιν τῶν ὀρυχείων. Το θέμα εἴναι ἄκρως σημαντικό και θα πρέπει τελικῶς να τεθῇ σε ἄμεσο δημοψήφισμα το κατά πόσο εἴμαστε ὑπέρ στηρίξεως τοῦ λιγνίτη δια την κάλυψιν ἔως του 30% τῆς ζητήσεως τα ἐπόμενα 15 ἔτη, προκειμένου να ἀναληφθῇ μία μεγάλη ἐπενδυτική πρωτοβουλία ὑπέρ τοῦ λιγνίτη!!!
https://www.facebook.com/apostolos.efthymiadis/posts/pfbid02vfGKTgf2pCt3jtyDTCXAASnJ6Y1EPhaWhQ6gYaDdUnf4EV7uGxGYVaNbai6s69Mhl
Οι δύο μύθοι που λέγονται σε βάρος του λιγνίτη (1ος μύθος)
ΑπάντησηΔιαγραφή23 Απριλίου 2014
https://www.oryktosploutos.net/2014/04/1-6/