ΣΠΠΑΠ –Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου & Περιχώρων, για την καύση απορριμμάτων

Όχι στην καύση απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α. ποτέ και πουθενά!

6/3/2021

Οι εξελίξεις στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Η κυβέρνηση, όπως ήταν ξεκάθαρο ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις, δρομολογεί ολοταχώς την εισαγωγή της μαζικής καύσης των απορριμμάτων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της διαχείρισής τους.

Tο νέο ΕΣΔΑ - Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Αύγουστος 2020), προβλέπει τη δημιουργία 4 μεγάλων μονάδων καύσης πανελλαδικής εμβέλειας. Ταυτόχρονα δίνει το «πράσινο φως» σε Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές να οργανώσουν 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ. Το βασικό έργο των ΜΕΑ θα είναι η παραγωγή των απορριμματογενών καυσίμων SRF-RDF-CLO, τα οποία θα οδηγούνται προς καύση είτε σε τσιμεντοβιομηχανίες είτε στις 4 μονάδες καύσης που πρόκειται να κατασκευαστούν.

Το σκηνικό που ξεκίνησε στο Μηλάκι (Αλιβέρι) Ευβοίας με την αδειοδότηση της ΑΓΕΤ να καίει απορρίμματα, συνεχίστηκε στον Βόλο πάλι από την ΑΓΕΤ τώρα γενικεύεται σε όλη τη χώρα. Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης έχει επίσης λάβει άδεια, ενώ αντίστοιχα πλάνα υπάρχουν για τη Δυτική Αττική, που θα τροφοδοτείται από το έκτρωμα του ΧΥΤΑ στην Φυλή, καθώς και για άλλες περιοχές της χώρας. Τα σχέδια αυτά είναι καταστροφικά για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και τη ζωή των κατοίκων, όπως φανερώνουν επιστημονικές μελέτες (π.χ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας) που αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες της καύσης απορριμμάτων, από την οποία απελευθερώνονται: διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα, επικίνδυνοι αέριοι ρύποι, τοξική τέφρα που στη συνέχεια καταλήγουν στο νερό και το έδαφος και από εκεί στην τροφική αλυσίδα.

Στο νέο ΕΣΔΑ, η κυβέρνηση υπόσχεται αύξηση της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και μείωση των σκουπιδιών που θα καταλήγουν σε ταφή μέσα στην επόμενη 10ετία. Όμως ο πραγματικός της στόχος είναι η μαζική εφαρμογή - εισαγωγή της καύσης και η στήριξη της κερδοφορίας των αντίστοιχων επιχειρηματικών ομίλων.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι κινήσεις, επιτροπές και πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούμαστε ενάντια στην καύση απορριμμάτων, όπως και γενικά ενάντια στην ταφή τους, προκρίνουμε την μείωση του όγκου των απορριμμάτων και μια άλλη διαχείριση, με σεβασμό στο περιβάλλον και προς το συμφέρον των πολιτών, μακριά από τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου. Τα κονδύλια άνω του 1 δισ. ευρώ που προορίζονται για έργα με τελικό σκοπό την καύση απορριμμάτων, να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, με αποκεντρωμένα, τοπικά ανά Δήμους, μικρού μεγέθους έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και θα προστατεύουν το περιβάλλον.

Η βασική, πραγματική απάντηση στο πρόβλημα των απορριμμάτων είναι ν’ αλλάξουμε τη γενεσιουργό αιτία της τεράστιας αύξησης του όγκου των απορριμμάτων τις τελευταίες δεκαετίες.

Σήμερα απαιτείται άμεσα η μείωση του όγκου των απορριμμάτων (με δραστικό περιορισμό των συσκευασιών) και ταυτόχρονη εξοικονόμηση φυσικών και ενεργειακών πόρων και στη συνέχεια μια άλλου τύπου διαχείριση με εφαρμογή της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή με σύστημα πολλαπλών κάδων και ρευμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Αυτό σημαίνει μικρές αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποιησης και ανακύκλωσης μακριά από τη λογική των φαραωνικού τύπου ΜΕΑ.

Ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα, δημοκρατικό κοινωνικό σχεδιασμό με ενεργή συμμετοχή των πολιτών, που θα λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και θα εξασφαλίζει: την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, νέες θέσεις μόνιμης εργασίας και την υγεία όλων μας.

Όλα αυτά όμως μπορούν να κερδηθούν μόνο μέσα από μαζικούς κοινωνικούς αγώνες. Είναι αναγκαίος ο συντονισμός της δράσης των τοπικών κινημάτων στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στην Εύβοια, στη Δυτική Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα πανελλαδικό κίνημα που θα συγκρουστεί με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, θα επιβάλει την μείωση του όγκου των σκουπιδιών και μια άλλη διαχείριση - λύση στο πρόβλημα, φιλική στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλες τις περιβαλλοντικές κινήσεις, τα σωματεία, τους συλλόγους, τις κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες, τους μαθητές, τους φοιτητές και συνολικά τη νεολαία, να συμμετάσχουν έμπρακτα στον αγώνα για να τους σταματήσουμε.

Μετά από μια σειρά επιτυχημένες κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις, διαδικτυακά και δια ζώσης προτείνουμε μια Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης ενάντια στην καύση απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α. με συντονισμένες τοπικές κινητοποιήσεις. Προτείνουμε (όχι δεσμευτικά) το Σάββατο 26 Ιούνη 2021 για αυτή την ημέρα.

ΖΗΤΑΜΕ

  • Να σταματήσει η καύση που ήδη γίνεται σε ΑΓΕΤ (Βόλος), Μηλάκι Εύβοιας και σε ΤΙΤΑΝ (Ευκαρπία) κι αργότερα στη Δυτική Μακεδονία και αλλού.

  • Να μην υλοποιηθεί ο νέος ΕΣΔΑ, η δημιουργία των Μ.Ε.Α. και η μαζική εισαγωγή της καύσης πανελλαδικά. Να μην διανοηθούν οι Περιφερειακές και οι Δημοτικές Αρχές να εφαρμόσουν αυτά τα καταστροφικά σχέδια.

  • Να κλείσει επιτέλους ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ της Ευρώπης στην Φυλή στην Αθήνα.

  • Ένα μοντέλο μείωσης και άλλης διαχείρισης των απορριμμάτων υπέρ της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

  • Λήψη μέτρων που θα βάλουν άμεσα φραγμό στην καταστροφή και θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διάσωση της γης και των νερών, των δασών και του αέρα, της σημαντικότερης κληρονομιάς που έχουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια