Η επερχόμενη (και συνεχιζόμενη) άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Για να δούμε λίγες ακόμη σκηνές από το παιχνίδι των τιμών. Προσέξτε τι πραγματικά μας δίνει ενέργεια


Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Αυγούστου

Νέα οικονομική επιβάρυνση από 3% έως 15,6% σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για τη χρήση του συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έρχεται μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος και συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που πρότεινε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και αφορούν στο 2021.

Τα συγκεκριμένα τιμολόγια ανήκουν στην κατηγορία των ρυθμιζόμενων χρεώσεων των λογαριασμών και καθορίζονται από τη ΡΑΕ λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα που χρειάζεται ο Διαχειριστής για τη λειτουργία των γραμμών και σταθμών υψηλής και υπερυψηλής τάσης αλλά και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

----------

Νέες αυξήσεις 3% έως 15,6% στους λογαριασμούς ρεύματος
Ανεβαίνουν οι χρεώσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης. Μειώσεις 2% στη βαριά βιομηχανία. Η απόφαση της ΡΑΕ.

Συνεχίζεται το σπιράλ… των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος.

Μετά τους προμηθευτές που ενεργοποίησαν τις ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής εξαιτίας της έκρηξης του κόστους ενέργειας, τη σκυτάλη παίρνουν και οι διαχειριστές δικτύων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανάρτησε στη «Διαύγεια» την απόφαση της με την οποία εγκρίνει τα χρεώσεις χρήσης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για το 2021. Αυτές τις εισηγήθηκε ο ΑΔΜΗΕ με βάση το έσοδο που θέλει να ανακτήσει και αυτό ανέρχεται στα 211,5 εκ. ευρώ έναντι 198,9 εκ. ευρώ που ήταν το 2019.

Ο Διαχειριστής, όπως αναφέρουν πηγές, προχώρησε στην ανακατανομή του συνολικού εσόδου ανάμεσα στις κατηγορίες των πελατών, με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική.

Με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, οι νέες χρεώσεις, που ανήκουν στην κατηγορία των ρυθμιζόμενων τιμολογίων, θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.

Πιο αναλυτικά, οι χρεώσεις αυξάνονται:

1.       Για τους πελάτες Μέσης Τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα  1.384 ευρώ/MW (Μεγαβάτ) Μεγίστης Μηνιαίως τιμής της Μέσης Ωριαίας Ζήτησης τις Ώρες Αιχμής (11πμ-2μμ) ανά μήνα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στα 1.197 ευρώ.

2.       Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τον οδικό φωτισμό, κατά 6,5%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,52 ευρώ ανά Κιλοβατώρα έναντι 0,488 ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Οριακή μείωση αποφασίστηκε για τη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια πέφτει στα 0,51 από 0,52 ευρώ ανά kVA.

3.       Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης κατά 3,3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ ανά Κιλοβατώρα από 0,542 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ίσχυε για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια στα 0,13 ευρώ ανά kVA.

4.       Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης και δικαιούχους του ΚΟΤ και πολύτεκνους κατά 3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,62 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,602 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

5.       Για τους πελάτες Υψηλής Τάσης (ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία) η χρέωση μειώνεται κατά 2%. Η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 23.560 ευρώ ανά MW ετησίως έναντι 24.062 ευρώ.

----------

Ερχεται καύσωνας και στα τιμολόγια ρεύματος

Η αυξημένη ζήτηση λόγω καιρού αυξάνει την κατανάλωση και μαζί με αυτή την ανηφόρα παίρνουν και οι τιμές χονδρικής. Ποιες μονάδες επιστράτευσε ο ΑΔΜΗΕ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Άρχισε από χθες να παίρνει την ανιούσα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των εποχικών υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται και οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν ως τη Δευτέρα. Οι δύο κρίσιμες ημέρες θεωρούνται η σημερινή και η αυριανή, με κορύφωση της ζήτησης, καθώς είναι καθημερινές με πλήρη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ από το Σαββατοκύριακο εκτιμάται ότι η κατάσταση θα τείνει προς εξισορρόπηση.

Για την κάλυψη των αυξημένων φορτίων ο ΑΔΜΗΕ επιστρατεύει τις θερμικές μονάδες φυσικού αερίου, όλες τις λιγνιτικές, τα φωτοβολταϊκά, τα υδροηλεκτρικά και εισαγωγές. Αντίθετα, η σχετική άπνοια έχει περιορίσει σημαντικά τη συμμετοχή των αιολικών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επίπτωση και στις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος. Όσο περισσότερο διαρκούν και αυξάνεται η ζήτηση, τόσο θα επιβαρύνουν τα τιμολόγια που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, αυτά που περιλαμβάνουν ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος. Σήμερα μόνον οι εναλλακτικοί προμηθευτές έχουν στα τιμολόγιά τους τη συγκεκριμένη ρήτρα, ενώ από τις 5 Αυγούστου θα την ενσωματώσει και η ΔΕΗΔΕΗ -0,66%, καταργώντας τη ρήτρα CO2.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η προχθεσινή ζήτηση διαμορφώθηκε σε 130.000 MWh, με τη χθεσινή να υπερβαίνει τις 140.000 MWh και την αιχμή να φθάνει στις 10 το βράδυ περίπου στις 7.500 MW. Για σήμερα η ζήτηση προβλέπεται να φθάσει περίπου τις 175.000 MWh, με τα όρια του Συστήματος να υπολογίζονται στις 182.000 MWh.

Η σημερινή αυξημένη ζήτηση αναμένεται να καλυφθεί από τις μονάδες φυσικού αερίου, όλες τις λιγνιτικές, με συνολική απόδοση 1.500-1.600 MW, υδροηλεκτρικά, τα φωτοβολταϊκά (18-20.000 MWh) και το διασυνοριακό εμπόριο (περίπου 16.000 MWh). Οι εισαγωγές ρεύματος είναι μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά όχι στο φουλ, καθώς η Βουλγαρία είχε χθες τις ίδιες υψηλές χονδρεμπορικές τιμές με την Ελλάδα. Καθώς η ροή βασίζεται στη διαφορά τιμών, δεν διευκολύνονται εισαγωγές ανάλογες της διασύνδεσης.

Αστάθμητος παράγοντας, ωστόσο, θεωρούνται οι βλάβες σε μονάδες, λόγω της καταπόνησής τους από τις υψηλές θερμοκρασίες, ανάλογα, βέβαια, και με την παλαιότητά τους. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, προκλήθηκε βλάβη σε μία μονάδα φυσικού αερίου και αργά το απόγευμα και σε μία λιγνιτική. Η πρώτη επανήλθε στο Σύστημα σε μερικές ώρες. Με τις διαθέσιμες μονάδες μπορεί να καλυφθεί και ζήτηση μέχρι 8.500 MW στην αιχμή της (1-2 ώρες, τις βραδινές ώρες).

Χονδρεμπορικές τιμές και καύσωνας

Η αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αγγίζει όλη την Ευρώπη, λόγω της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου και των τιμών ρύπων. Στις παραμέτρους αυτές έρχονται τώρα να προστεθούν και οι υψηλές θερμοκρασίες, που αυξάνουν τη ζήτηση ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η συνολική ζήτηση του Συστήματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας χθες ήταν στις 153.000 MWh και σήμερα υπολογίζεται στις 180.000 MWh, με τη μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας να διαμορφώνεται στα 128,15 ευρώ/MWh (υψηλότερη 139,93 ευρώ/MWh-χαμηλότερη 100,98 ευρώ/MWh).

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο οι υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές καταγράφονται τον χειμώνα και το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης ζήτησης για ενέργεια.

Το κατά πόσο θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο επόμενο διάστημα είναι συνάρτηση και της τιμής του φυσικού αερίου και του CO2. Όσο οι δύο αυτοί παράγοντες συνεχίζουν να αυξάνονται, τόσο θα εντείνεται η πίεση στις χονδρεμπορικές τιμές, με άμεση επίπτωση στα τιμολόγια του ρεύματος και στην τσέπη των καταναλωτών.

Σχόλια


  1. Ενέργεια
    ΡΑΕ: Μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμητικών τάσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού

    https://www.sofokleousin.gr/rae-metra-antimetopisis-ton-anatimitikon-taseon-sta-timologia-tou

    Mέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού που προκαλούνται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου εισηγείται η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Οι πρωτοβουλίες παρουσιάστηκαν σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 16 τρέχοντος, και σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά περιλαμβάνουν:

    Την κατάργηση της πάγιας χρέωσης.

    Την παροχή και τιμολογίων με σταθερή χρέωση πέρα από εκείνα που περιλαμβάνουν ρήτρες και αναπροσαρμογές ανάλογα με την διακύμανση των τιμών χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας.

    Την θέσπιση ορίου 30 % στην διακύμανση των προσαυξήσεων λόγω εφαρμογής των ρητρών που συνδέονται με την τιμή χονδρικής.

    Την κατάργηση του πέναλτι για πρόωρη αποχώρηση του καταναλωτή από έναν προμηθευτή, πριν λήξει το συμβόλαιο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι προτάσεις αυτές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα οπότε πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση της αρχής με τους εκπροσώπους των προμηθευτών. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι τιμολόγια χωρίς πάγιο και ρήτρες διακύμανσης προσφέρονται ήδη στην αγορά ενώ εξέφρασαν την αντίθεση τους με την θέσπιση ορίου στην προσαύξηση των τιμολογίων με το αιτιολογικό ότι θα πλήξει τον ανταγωνισμό.

    Η διοίκηση της ΡΑΕ δεν ήταν διαθέσιμη για σχολιασμό.

    Η πίεση στα τιμολόγια του ρεύματος είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων που περιλαμβάνουν τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου (βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής) και των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που επιβαρύνουν κυρίως τις λιγνιτικές μονάδες αλλά και τις μονάδες φυσικού αερίου. Στο διεθνές περιβάλλον προστίθεται και η μειωμένη παραγωγή των αιολικών πάρκων σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών όπως αυτές που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια