Κλείνει και αποσυναρμολογείται το πρώτο Υπεράκτιο Αιολικό της Γερμανίας

Έσκασε η «πράσινη φούσκα»! - Η Γερμανία διαλύει το πρότυπο πάρκο ανεμογεννητριών Alpha Ventus: Ασύμφορο οικονομικά, ανεπαρκές, προβληματικό

Το γερμανικό ομοσπονδιακό κράτος σταματά τις επιδοτήσεις και το όραμα των ΑΠΕ καταρρέει σε σκουριασμένα εξαρτήματα στον βυθό της Βόρειας Θάλασσας - Οι ίδιες οι εταιρείες που κάποτε το προώθησαν ως το μέλλον, τώρα συνεργάζονται με τις αρχές για την… «περιβαλλοντικά υπεύθυνη αποσυναρμολόγηση» - Η διαδικασία απόσυρσης τους είναι ακριβή, τεχνικά σύνθετη και… ελάχιστα προβεβλημένη στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Το άλλοτε σύμβολο του «πράσινου μετασχηματισμού» της Γερμανίας, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Alpha Ventus, αποσύρεται και διαλύεται ύστερα από μόλις 15 χρόνια λειτουργίας.
Το γερμανικό ομοσπονδιακό κράτος σταματά τις επιδοτήσεις και το όραμα των ΑΠΕ καταρρέει σε σκουριασμένα εξαρτήματα στον βυθό της Βόρειας Θάλασσας.

Από το όνειρο στην εγκατάλειψη

Το Alpha Ventus, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010 ως το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Γερμανίας, παρουσιάστηκε τότε ως η αρχή μιας νέας εποχής καθαρής ενέργειας.

Με ισχύ 60 μεγαβάτ και συντελεστές όπως οι EWE, RWE και Vattenfall, υπήρξε ο πιλότος για την επέκταση των υπεράκτιων αιολικών στην Ευρώπη.
Ωστόσο, με το τέλος των κρατικών επιδοτήσεων – που ήταν και το βασικό θεμέλιο οικονομικής βιωσιμότητας του έργου – το Alpha Ventus οδηγήθηκε σε διάλυση.
Οι ίδιες οι εταιρείες που κάποτε το προώθησαν ως το μέλλον, τώρα συνεργάζονται με τις αρχές για την… «περιβαλλοντικά υπεύθυνη αποσυναρμολόγηση».

Περιβαλλοντική ‘συνείδηση’ με φόντο τη διάλυση

Οι εμπλεκόμενοι ισχυρίζονται ότι στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί η «οικολογική επιβάρυνση» και να επαναχρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εξαρτήματα.
Όμως το ερώτημα παραμένει: Πόσο "πράσινο" είναι ένα έργο που καταρρέει μόλις μετά από μία δεκαπενταετία;
Τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν, η ενεργειακή εξάρτηση από ασταθή συστήματα και η τεράστια παρέμβαση στο θαλάσσιο οικοσύστημα τίθενται πλέον υπό κρίση.

Το ντόμινο ξεκινά;

Το Alpha Ventus μπορεί να είναι το πρώτο, αλλά δεν θα είναι το τελευταίο.
Το ευρωπαϊκό ενεργειακό μέλλον δείχνει πλέον επισφαλές: Εκατοντάδες ανεμογεννήτριες έχουν ήδη αρχίσει να πλησιάζουν το τέλος του κύκλου ζωής τους.
Η διαδικασία απόσυρσης τους είναι ακριβή, τεχνικά σύνθετη και… ελάχιστα προβεβλημένη στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.
Η διάλυση του Alpha Ventus ίσως αποτελέσει πρότυπο – αλλά πρότυπο καταστροφής, όχι επιτυχίας.
Πίσω από τις εξαγγελίες για «καθαρές λύσεις» και «κλιματική ουδετερότητα» κρύβονται υποδομές με περιορισμένη διάρκεια ζωής, τεράστιο κόστος συντήρησης και εξάρτηση από συνεχή κρατική στήριξη.

Σιωπηλή κατάρρευση του πράσινου μοντέλου; - Η περίπτωση της Alpha Ventus φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Όσο κι αν προσπαθούν να "χρυσώσουν το χάπι", η πραγματικότητα είναι αμείλικτη:
Το Alpha Ventus δεν σταμάτησε επειδή ολοκλήρωσε την αποστολή του.
Σταμάτησε γιατί δεν ήταν βιώσιμο.
Χωρίς κρατικό χρήμα, οι ανεμογεννήτριες σταματούν – και μαζί τους, καταρρέει ένα αφήγημα που στήθηκε σε προσδοκίες και σε μη - ρεαλιστικά δεδομένα.

Πόσα ακόμα Alpha Ventus θα θυσιαστούν πριν η Ευρώπη παραδεχθεί ότι η "πράσινη μετάβαση" είναι μια πανάκριβη, ενεργειακά ασταθής ουτοπία; 


Παρά το ρόλο του ως πρότυπο αιολικό πάρκο, το Alpha Ventus είναι ίσως το πρώτο μεγάλο έργο, που μαζί με την αποτυχία της πράσινης ενέργειας στην Ισπανία και Πορτογαλία με το επικό black out που ανοίγουν την συζήτηση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Χωρίς διαρκή οικονομική στήριξη, τα φιλόδοξα σχέδια για την υπεράκτια αιολική ενέργεια θα έχουν την ίδια μοίρα με αυτήν του πάρκου της Γερμανίας, που αξίζει να σημειωθεί υπήρξε ηγέτιδα δύναμη και πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Το Alpha Ventus κατασκευάστηκε το 2009 ως το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Γερμανίας, με βασικό στήριγμα γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις.

Ωστόσο, με τη λήξη αυτών των επιχορηγήσεων, το έργο έγινε οικονομικά ασύμφορο και οδηγήθηκε σε πρόωρη απόσυρση.
Η αρχική εγγυημένη τιμή των 15,4 λεπτών ανά κιλοβατώρα (kWh) που είχε διασφαλιστεί για τη στήριξη του πάρκου, έχει πλέον μειωθεί σε μόλις 3,9 σεντ ανά kWh. 
Το γεγονός αυτό καθιστά τη συνέχιση της λειτουργίας του οικονομικά αδύνατη.
Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει ένα θεμελιώδες πρόβλημα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας: η κατασκευή της είναι δαπανηρή, αλλά η συντήρησή της μακράν δαπανηρότερη. 

Σε αντίθεση με τα χερσαία αιολικά έργα, τα υπεράκτια πάρκα καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, σύνθετη υλικοτεχνική υποστήριξη και ανάγκη για συχνή τεχνική παρέμβαση, κάτι που ανεβάζει κατακόρυφα το λειτουργικό κόστος.

Image

 Γερμανία: Πράσινη αφοσίωση, μαύρα οικονομικάΑκόμη και σε μια χώρα με έντονη περιβαλλοντική πολιτική όπως η Γερμανία, οι οικονομικές πιέσεις αποδεικνύονται πολύ μεγάλες για να διατηρηθούν τέτοια υπεράκτια έργα χωρίς μόνιμη κρατική παρέμβαση.

Οι ειδικοί εντοπίζουν τα βασικά προβλήματα:

Υψηλό κόστος και δυσκολίες συντήρησης:

Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες απαιτούν ειδικά πλοία, εξοπλισμό και προσωπικό για κάθε εργασία.
Ακόμη και μικρές βλάβες μπορεί να μείνουν ανεπίλυτες για εβδομάδες, λόγω κακοκαιρίας ή τεχνικών εμποδίων.

Εξάρτηση από επιδοτήσεις:
Χωρίς συνεχή χρηματοδότηση, τα υπεράκτια πάρκα παύουν να είναι βιώσιμα.
Η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας το 2018 από σταθερές επιδοτήσεις σε σύστημα δημοπρασιών οδήγησε σε δραματική μείωση νέων έργων.

Μικρότερη από την αναμενόμενη διάρκεια ζωής:
Το πρόωρο κλείσιμο της Alpha Ventus φέρνει σοβαρές αμφιβολίες για το πόσο αντέχουν τελικά οι εγκαταστάσεις στη θάλασσα.

Αστάθεια παραγωγής:
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια εξαρτάται πλήρως από τον άνεμο.
Στη Γερμανία, οι λεγόμενες «Dunkelflaute» (περίοδοι άπνοιας και συννεφιάς) ανάγκασαν τη χώρα να επιστρέψει προσωρινά σε συμβατικές πηγές ενέργειας για να καλύψει τα ενεργειακά κενά

Image
 
Κρυφά κόστη και απρόβλεπτες συνέπειες

Όσες χώρες σκοπεύουν να επενδύσουν στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, πρέπει παράλληλα να επενδύσουν σε:

υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, και
εφεδρικές μονάδες παραγωγής, συχνά με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Αυτά όμως αυξάνουν ακόμα περισσότερο το συνολικό κόστος της «πράσινης μετάβασης».
Μια έκθεση του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή περιβαλλοντική υπηρεσία προειδοποίησε ότι η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει την παραγωγική της βάση στον τομέα της «πράσινης βιομηχανίας», με εκτιμώμενη απώλεια 150.000 θέσεων εργασίας.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με το κλείσιμο εργοστασίου ανεμογεννητριών της Vestas σε πρώην ανθρακοφόρα περιοχή της ανατολικής Γερμανίας, γεγονός που εντείνει τις αμφιβολίες για το αν η βιομηχανία ΑΠΕ μπορεί πράγματι να αντικαταστήσει τις χαμένες θέσεις εργασίας από τον παραδοσιακό ενεργειακό τομέα.

Μικρή ελπίδα, πολλές σκιές

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του συνδικάτου IG Metall, η εμπιστοσύνη στον κλάδο έχει βελτιωθεί.
Μέχρι τα μέσα του 2024, πάνω από τα 2/3 των εργαζομένων δήλωσαν ότι αναμένουν θετικές εξελίξεις.
Η κρίσιμη ερώτηση όμως παραμένει:
Μπορούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα να σταθούν οικονομικά χωρίς συνεχή κρατική παρέμβαση;
Ή θα ήταν σοφότερο να εξεταστούν πιο σταθερές και οικονομικές εναλλακτικές, όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, που προσφέρει συγκρίσιμα οφέλη με χαμηλότερο ρίσκο;

Η πίεση του χρόνου και της τεχνολογίας

Η Γερμανία ηγείται στον παγκόσμιο αιολικό τομέα εδώ και δεκαετίες.
Παρά ταύτα, οι καθυστερήσεις στις συνδέσεις με το ηλεκτρικό δίκτυο ήδη έχουν εκτροχιάσει τον εθνικό στόχο για 30 GW υπεράκτιου ανέμου μέχρι το 2030, με περισσότερες από 80 ανεμογεννήτριες να παραμένουν ασύνδετες ως σήμερα.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας αναγνωρίζει το πρόβλημα και δηλώνει πως εργάζεται για την καλύτερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο δίκτυο — υπονοώντας όμως εμμέσως ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι τόσο οικονομικά αποδοτική όσο παρουσιάστηκε.

www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ενημερωτική Εκδήλωση στους Καλημεριάνους για την Επεξεργασία Λυμάτων στο Μοναστηράκι - Καστρί - Καλημεριάνους

Προβολή για τα 3 χρόνια από την Πυρκαγιά της Β. Εύβοιας (σήμερα, 9 μμ)

ΑΣΠΗΕ του Ρόκα σε Μυρτιά και Κουμάρια (Δήμοι Κύμης-Αλιβερίου, Καρύστου, Ερετρίας)