Η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο!

ΕΠΠΠΟ: Οι πιο κάτω ειδήσεις είναι της εβδομάδας πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Τι αποδεικνύουν; Μα φυσικά ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι αστρονομικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι άσχετες με τον πόλεμο. Είναι δημιουργία του ελληνικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Ντροπή, αίσχος, κοροϊδία για τους Έλληνες και τους καταναλωτές και χρήστες ηλεκτρ. ρεύματος, δηλαδή όλους μας!

Πρωταθλητές Ευρώπης στο ακριβό ρεύμα
Η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες μέσες τιμές χονδρικής το 2022 με 230,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανάμεσα σε 28 χώρες, με τις εταιρείες να μετακυλίουν τα βάρη μέσω δυσνόητων τύπων στους καταναλωτές.

«Eρωτευμένη» με τον πρωταθλητισμό στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει και το 2022 η Ελλάδα, επιτυγχάνοντας έως τώρα την υψηλότερη μέση χονδρική τιμή (230,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) ανάμεσα σε 28 χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στο διάστημα των 45 ημερών ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου και στις 14 Φεβρουαρίου του 2022, η Ελλάδα βρέθηκε με διαφορά πρώτη και ακριβότερη στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, αφήνοντας ξεκάθαρα πίσω της δεύτερη την Ιταλία με μέση τιμή 224,41 ευρώ. Η χονδρική τιμή είναι ο βασικός συντελεστής διαμόρφωσης των τιμολογίων που καταλήγουν να χρεώνουν τον καταναλωτή. Ειδικά μετά τον Αύγουστο του 2021, που η ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή εφαρμόζεται και από τη ΔΕΗ, η πορεία της καθορίζει τον λογαριασμό του ρεύματος σε μέγιστο βαθμό.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής βγαίνει μέσα από έναν πολύπλοκο μαθηματικό τύπο που πρακτικά ουδείς μπορεί να αντιληφθεί πώς προκύπτει και αν εφαρμόζεται ορθά. Στην πράξη, για να υπάρξει μηδενική ρήτρα, θα έπρεπε η χονδρική τιμή να είναι γύρω στα 40-50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Από τη στιγμή που προσδιοριζόμενη χρηματιστηριακά έχει φτάσει στα 230 ευρώ, αυτό προκαλεί υπερδιόγκωση του λογαριασμού όπου η ρήτρα μπορεί να αποτελεί το 60% του συνολικού ποσού. Στη διαμόρφωσή της συμμετέχουν πλήθος παραγόντων όπως η υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο αλλά και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη χονδρική τιμή ακυρώνει όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πως η ενεργειακή ακρίβεια είναι απλώς ένα «διεθνές φαινόμενο». Μετά τη χώρα μας και την Ιταλία, τρίτη ακριβότερη είναι η Ελβετία και ακολουθούν τρεις βαλκανικές χώρες (Σερβία, Κροατία, Σλοβενία). Δώδεκα χώρες βρίσκονται πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και 14 χώρες μεταξύ 100 και 200 ευρώ. Η Δανία χρεώνει τους πολίτες της με τα μισά ευρώ από την Ελλάδα (114,63), δείχνοντας σαφώς την απόσταση ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.

Πρωταθλητές στο ακριβό ρεύμα παρά την πτώση!

Δημοσιευση:

Η αποκλιμάκωση των τιμών στην Ε.Ε. δεν «ακούμπησε» την Ελλάδα, με τους καταναλωτές να πληρώνουν το «μάρμαρο»

Στα ύψη συνεχίζουν να παραμένουν οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τη χώρα μας να καταβάλει για μια ακόμα φορά την υψηλότερη τιμή. Παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση που παρατηρείται στο χρηματιστήριο ενέργειας, η Ελλάδα συνεχίζει να διαθέτει το πιο ακριβό ρεύμα, όταν σε χώρες όπως η Γερμανία οι τιμές χονδρικής έχουν μειωθεί στα 67,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την ίδια ώρα, η σημερινή τιμή στη χώρα μας αγγίζει τα 195,30 ευρώ, με τη μέση τιμή του Φεβρουαρίου να βρίσκεται στα 217,40 ευρώ! Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές του ρεύματος για τις επόμενες ημέρες στην Ευρώπη υποχωρούν, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες μειώνουν τη ζήτηση, ενώ η αύξηση των ανέμων ανεβάζει σημαντικά την παραγωγή από αιολικές μονάδες.

Με τις τιμές, όμως, να παραμένουν στα ύψη, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν για πολλούς μήνες ακόμα «φουσκωμένους» λογαριασμούς με τριψήφια ή και τετραψήφια νούμερα. Από την άλλη πλευρά, το κράτος θα ανακοινώνει νέες επιδοτήσεις τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Απρίλιο, οι οποίες και πάλι δεν θα καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το αυξημένο κόστος της ενέργειας, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους καταναλωτές.

Όλα αυτά την ώρα που έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, αφού ελάχιστοι πλέον μπορούν να καταβάλουν σχεδόν έναν μισθό μόνο για το ηλεκτρικό.

Αυτό φαίνεται πως έχει σημάνει ήδη συναγερμό στην κυβέρνηση, αφού γνωρίζει πως οι πολίτες αδυνατούν να πληρώνουν ταυτόχρονα δόσεις δανείων, φόρους (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βρίσκουν χρήματα για τις μετακινήσεις προς την εργασία τους, αλλά και για τα βασικά είδη διατροφής τους.

Στα ύψη οι τιμές έως το 2023!

Εφιαλτικές φαίνεται πως είναι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές της ενέργειας, που πρόκειται να δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα, το οποίο αποκάλυψε ο ιστότοπος Euractiv, αναφέρει πως οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα «παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι το 2023».

Μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, ενώ θα επηρεάσει τα νοικοκυριά και θα αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι περίπου 400% υψηλότερες από ό,τι πριν από έναν χρόνο και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο, αυξανόμενες κατά 260%. Αυτό έχει οδηγήσει σε άνοδο των λιανικών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 51% και 30%, αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι, αναφέρει το έγγραφο.

Διαβάστε ακόμα:

Άνοιξε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος για το κλειστό εξοχικό του και έπαθε σοκ!

Αλλά και το εξίσου άθλιοι για το Λαό και το Περιβάλλον; Η "απάτη της Πράσινης" ανάπτυξης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια