εξίσου άθλιοι για το Λαό και το Περιβάλλον; Η "απάτη της Πράσινης" ανάπτυξης
[ΕΠΠΠΟ: το πρώτο από τα πιο κάτω άρθρα, από τα ακραία συστημικά "ΤΑ ΝΕΑ" του ΔΟΛ, αποκαλύπτει την δυσάρεστη πολιτική αλήθεια, δηλαδή την τέλεια σύμπραξη Κυβέρνησης-ΝΔ και Αντιπολίτευσης-ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των ΑΠΕ, στηρίζοντας την γνωστή προπαγάνδα και μισές αλήθειες.
Όσοι εδώ παρακολουθούν αυτά τα ζητήματα, θα ξέρουν πολύ καλά ότι οι ΑΠΕ επί της ουσίας ανεβάζουν τις τιμές, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι αιτία των αυξήσεων κλπ, κλπ. Ένα μεγάλο σύνολο άρθρων και ενημέρωσης για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα δείτε στο αυξήσεις ιδίως στο Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα (Οκτωβρίου 25, 2021). Το φθηνότερο μέσο για παραγωγή ηλεκτρισμού είναι ο λιγνίτης για την Ελλάδα (απλά τον έχουν επιβαρύνει με τον φόρο άνθρακα), η προώθηση των ΑΠΕ συμφέρει μόνο τους κατασκευαστές, ουσιαστικά μεγαλοεργολάβους και ολιγάρχες της ενέργειας και όλα τα άλλα είναι απλά λόγια του αέρα για να μας γελάσουν και να δώσουμε και τις τελευταίες εσχατιές του τόπου μας στην βιομηχανία της ενέργειας.
Το δεύτερο άρθρο ξεκαθαρίζει πολλά από τα συμβαίνοντα στην φιλολογία των πράσινων επενδύσεων και ανάπτυξης, ιδίως στους μονίμους υπερβολικούς και ανεδαφικούς ισχυρισμούς για την λεγόμενη Πράσινη Μετάβαση]
Σύμπλευση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ
Έρευνα της ΡΑΕ για «ουρανοκατέβατα» κέρδη σε ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου. Πως πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ και πως επιδοτούν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Κοινή πολιτική γραμμή ως προς την αναγκαιότητα της επίσπευσης των διαδικασιών αδειοδότησης και ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για φθηνότερη ενέργεια και απεξάρτηση από γεωπολιτικά συμφέροντα εμφάνισαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με αφορμή την όξυνση της ενεργειακής κρίσης που έχει πυροδοτήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για το μείγμα των μέτρων οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αλλά και για το προτεινόμενο από την Κομισιόν μέτρο της έκτακτης φορολόγησης των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων» κερδών στην ενέργεια από τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Ωστόσο, με τις ομιλίες τους φανέρωσαν τη συμφωνία τους ως προς τη σημασία της επικράτησης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Είτε πρόκειται για χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα είτε για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.
Φθηνότερη ενέργεια οι ΑΠΕ«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας την οποία έχει σήμερα στη διάθεσή της η χώρα μας. Είναι εγχώρια, κανείς δεν μπορεί να μας την πάρει, κανείς δεν μπορεί να μας την χρεώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Και οφείλουμε να υλοποιήσουμε πλήρως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και να υπερδιπλασιάσουμε την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030. Είτε μιλάμε για ενέργεια από τον αέρα, στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα -διότι ανοίγεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία σήμερα να μπορέσουμε να χωροθετήσουμε μεγάλα αιολικά πάρκα και στις θαλάσσιες ζώνες μας- είτε μιλάμε για τον ήλιο, είτε μιλάμε για ακόμα πιο καινοτόμες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ενδεχομένως να μπορούν να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέδειξε την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος του και τη στήριξη του στην κυβερνητική πολιτική των ΑΠΕ: «Δυόμισι χρόνια κυβερνάτε και δεν κάνατε κάτι για επενδύσεις στις ΑΠΕ. Μόνο σχέδια είστε. Εμείς μαζί σας είμαστε για τις ΑΠΕ και για τα πλωτά, αλλά μόνο σχέδια κάνετε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη περαιτέρω απλοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.
Τα υπερκέρδηΟ πρωθυπουργός επίσης ανήγγειλε την πιθανότητα επιβολής έκτακτης εισφοράς σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες αν από την έρευνα της ΡΑΕ προκύψουν υπερκέρδη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου της Ουκρανίας. Είναι ένα μέτρο που έχει συστήσει η Ευρ. Επιτροπή στα κράτη – μέλη προκειμένου να στηρίξουν οικονομικά τους καταναλωτές απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις των ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο).
«Οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου, του ρεύματος, του πετρελαίου είμαι βέβαιος -θα φανεί αυτό όταν τελειώσει αυτή η άσκηση- έχει οδηγήσει σε αυξημένα κέρδη στις επιχειρήσεις ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός δείχνοντας τους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα βέλη του στην ανάγκη έκτακτης φορολόγησης της ΔΕΗ. Επικαλέστηκε στοιχεία για την ηλεκτροπαραγωγή φυσικού αερίου λέγοντας ότι το μέσο κόστος της στο οκτάμηνο (Ιουλίου 21 – Φεβρουαρίου 22) ήταν στα 153 ευρώ/Μεγαβατώρα και η μέση τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα 202 ευρώ/Μεγαβατώρα. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα προκύπτει υπερκέρδος στο φυσικό αέριο 59 ευρώ/Μεγαβτώρα όταν πέρυσι ήταν μόλις 2 με 3 ευρώ/Μεγαβατώρα. Ο ίδιος υπολόγισε ότι συνολικά οι ηλεκτροπαραγωγοί φυσικού αερίου κέρδισαν 1,7 δισ. ευρώ και αφαιρουμένων των επιστροφών και εκπτώσεων στους καταναλωτές προκύπτει υπερκέρδος 1,4 δισ. ευρώ. «Το 1 δισ. ευρώ ανήκει στη ΔΕΗ», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε τα στοιχεία υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να δημοσιευτούν οι ισολογισμοί και να πιστοποιηθούν τα στοιχεία από ορκωτούς λογιστές. Αν η ΔΕΗ έχει υπερκέδη με διάταξη θα φορολογήσω το 90%», πρόσθεσε.
Οι ΑΠΕΑξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με βάση τον σημερινό τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς δεν πληρώνονται με βάση την υψηλότερη τιμή (Οριακή Τιμή Συστήματος).
Η αμοιβή τους είναι εκείνη που συμφώνησαν κατόπιν διαγωνισμών της ΡΑΕ που προηγήθηκαν για την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ. Αυτές οι τιμές έχουν ένα εύρος από 50 έως 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Όταν στη χονδρεμπορική αγορά η τιμή κλεισίματος και πληρωμής είναι π.χ. τα 250 ευρώ/MWh δεν αποζημιώνονται με αυτή αλλά με τις κλειδωμένες χαμηλότερες τιμές των 50 – 70 ευρώ/MWh.
Η διαφορά που θα έπρεπε να εισπράξουν μέχρι τα 250 ευρώ/MWh, κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από το οποίο επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Ουσιαστικά οι ΑΠΕ είναι εκείνες που ενισχύουν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων.
----------
Η απάτη της “πράσινης” μετάβασης
Εξαρτημένες οι οικονομίες από τα στερεά καύσιμα, μη βιώσιμο το κόστος μετάβασης
22/3/2022, από το https://radar.gr/article/i-apati-tis-prasinis-metavasis
Με τον πόλεμο να ξεμπροστιάζει, μεταξύ άλλων, πολλές υποκρισίες και ανεπάρκειες της Δύσης, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα σχεδίαζαν οι θιασώτες της πράσινης ενέργειας.
Και παρότι πολλές κυβερνήσεις με πρώτους τους Γερμανούς τα “γυρνάνε”, προσωρινά έστω, για τον τίμιο λιγνίτη – μην αυταπάστε: Το ESG είναι εδώ για να μείνει. Διότι πολύ απλά follow the money. Δεν έχουν επενδύσει τόσα δισεκατομμύρια οι μεγαλύτερες επενδυτικές του κόσμου στις πράσινες τουλίπες – όχι για πλάκα. Θα πάρουν την απόδοσή τους, ο κόσμος χαλάσει, κυριολεκτικά.
Σύμφωνα με τους «ευαγγελιστές» της πράσινης ενέργειας, η ηλεκτρική ενέργεια από αιολική και ηλιακή ενέργεια, ίσως μαζί με την υδροηλεκτρική παραγωγή (υδροηλεκτρική), μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας πράσινης οικονομίας.
Όμως το φυσικό αέριο ή ο άνθρακας που χρησιμοποιούνται για την εξισορρόπηση της διακοπτόμενης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ολοένα και πιο ακριβά ή δεν είναι διαθέσιμα.
Και γίνεται σαφές πλέον ότι οι αναλυτές που ενθάρρυναν την άποψη ότι μια ομαλή μετάβαση στην αιολική, την ηλιακή και την υδροηλεκτρική ενέργεια είναι δυνατή, έχουν χάσει ορισμένα σημαντικά επιχειρήματα.
Τα ζητήματα:
1) Γίνεται σαφές ότι η διακοπτόμενη αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν μπορεί να βασίσει την παροχή επαρκούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας όταν τις χρειάζεται το ηλεκτρικό σύστημα διανομής.
Οι υποστηρικτές δεν περίμεναν ότι η μεταβλητότητα του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας θα ήταν τεράστιο πρόβλημα. Στην Ευρώπη, με χαμηλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, το Κοσσυφοπέδιο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Οι χειμώνες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία γιατί, λοιπόν, η ηλιακή ενέργεια είναι χαμηλή ενώ οι ανάγκες θέρμανσης είναι υψηλές.
2) Η επαρκής αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι εφικτή σε κανένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Σήμερα, η ποσότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που είναι διαθέσιμη μπορεί να μετρηθεί σε λεπτά ή ώρες. Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για να ρυθμίσει τις βραχυπρόθεσμες αλλαγές, όπως ο άνεμος που σταματά προσωρινά να φυσάει ή η γρήγορη μετάβαση που δημιουργείται όταν δύει ο ήλιος και οι πολίτες βρίσκονται στη μέση του μαγειρέματος. Όλοι οι κύριοι τύποι αναλύσεων κόστους δεν επιτρέπουν την αποθήκευση (τόσο βραχυπρόθεσμη όσο και μακροπρόθεσμη) εάν δεν υπάρχει δυνατότητα εξισορρόπησης με άλλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
3) Μετά από πολλά χρόνια επιδοτήσεων και εντολών, η σημερινή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτού που χρειάζεται για να διατηρήσουμε τη σημερινή μας οικονομία σε λειτουργία.
Οι πρώτοι υποστηρικτές δεν σκέφτηκαν πόσο δύσκολο θα ήταν να αυξηθεί η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.
Σε σύγκριση με τη σημερινή συνολική παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας (ηλεκτρική και μη ηλεκτρική ενέργεια, όπως πετρέλαιο), η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι πραγματικά ασήμαντες.
Το Hydro είναι ένας άλλος τύπος πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που μερικές φορές θεωρείται παράλληλα με τον άνεμο και τον ηλιακό.
Είναι αρκετά μεγαλύτερο από τον άνεμο ή τον ήλιο, αφού ανήλθε στο 7% του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού το 2020.
Συνολικά, τα υδροηλεκτρικά + αιολικά + ηλιακά ανήλθαν στο 11% του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού το 2020, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία της BP.
Αυτό εξακολουθεί να μην είναι μεγάλο μέρος της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στον κόσμο.
4) Ακόμη και ως ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας, αντί της συνολικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να αποτελούν σχετικά μικρό μερίδιο το 2020.
Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν αντικαθιστούν την «αποστολή» για ενεργειακή μετάβαση.
Η ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια αντικατέστησε το 3% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται και η υδροηλεκτρική το 16% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού.
Σε συνδυασμένη βάση, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρείχαν το 9% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.
Με συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανήλθαν στο 25% της παγκόσμιας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020.
Ποιοι έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ΑΠΕ
Το μερίδιο της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται από την αιολική, την ηλιακή και την υδροηλεκτρική ενέργεια ποικίλλει ανά τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το υψηλότερο με 32%. Η Ιαπωνία είναι το χαμηλότερο με 17%.
Οι φτωχότερες χώρες χρησιμοποιούν συχνά αρκετή υδροηλεκτρική ενέργεια, παρόλο που η διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας τείνει να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, η υδροηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται συχνά εφεδρικά ορυκτά καύσιμα για να μπορέσει η βιομηχανία να εξαρτάται από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όλο το χρόνο.
5) Οι περισσότεροι υποστηρικτές ΑΠΕ δεν έχουν κατανοήσει ότι οι αναλογίες αποθεμάτων προς παραγωγή υπερεκτιμούν πολύ την ποσότητα των ορυκτών καυσίμων και άλλων ορυκτών που η οικονομία θα είναι σε θέση να εξάγει.
Μια κοινή πεποίθηση είναι ότι αυτές οι αναλογίες υποεκτιμούν πόσο από κάθε πόρο είναι διαθέσιμος, εν μέρει επειδή η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται και εν μέρει επειδή η εξερεύνηση για αυτά τα ορυκτά μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί.
Στην πραγματικότητα, αυτό το μοντέλο μελλοντικής διαθεσιμότητας πόρων υπερεκτιμά πολύ την ποσότητα των μελλοντικών πόρων που μπορούν πραγματικά να εξαχθούν.
Το πρόβλημα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία τείνει να έχει έλλειψη πολλών τύπων πόρων ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, τα δεδομένα τιμών εμπορευμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι οι τιμές ήταν υψηλές τον Ιανουάριο του 2022 για πολλά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων, των λιπασμάτων, του αλουμινίου, του χαλκού, του σιδηρομεταλλεύματος, του νικελίου, του κασσίτερου και του ψευδαργύρου.
Παρόλο που οι τιμές έχουν ανέβει πολύ, αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι οι παραγωγοί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις υψηλές τιμές για να εξάγουν περισσότερα από αυτά τα απαιτούμενα υλικά.
Προκειμένου να παραχθούν περισσότερα ορυκτά καύσιμα ή περισσότερα ορυκτά οποιουδήποτε είδους, η προετοιμασία πρέπει να ξεκινήσει χρόνια πριν.
Οι υψηλές τιμές για πολλά εμπορεύματα μπορεί να είναι σημάδι προσωρινά υψηλής ζήτησης ή μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το σύστημα. Δεν υπάρχει περίπτωση το σύστημα να αυξήσει την απαραίτητη παραγωγή σε τεράστιο αριθμό περιοχών ταυτόχρονα. Είναι πιθανό να ξεκινήσει ύφεση.
Το πρόβλημα που κρύβεται πίσω από την πρόσφατη άνοδο των τιμών φαίνεται να είναι «η μείωση των αποδόσεων».
6) Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να έχει ήδη φτάσει στα όρια της εξόρυξης άνθρακα και φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιηθούν για την εξισορρόπηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται από διακοπτόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο άνθρακας και το φυσικό αέριο είναι ακριβά στη μεταφορά τους, επομένως, εάν εξάγονται, τείνουν κυρίως να εξάγονται σε χώρες που βρίσκονται κοντά.
Τα τελευταία χρόνια, οι εισαγωγές της Ευρώπης μόλις ξεπέρασαν τις προηγούμενες κορυφές τους.
Οι εισαγωγές εκτός περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού έχουν δείξει πολύ πιο σταθερό ρυθμό ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.
Ο λόγος για τον οποίο οι εισαγωγές της Ασίας-Ειρηνικού αυξάνονται είναι για να υποστηρίξει την αυξανόμενη μεταποιητική παραγωγή της.
Η μεταποιητική παραγωγή μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, εν μέρει επειδή αυτή η περιοχή μπορεί να εκτελέσει αυτή τη μεταποίηση φθηνά και εν μέρει επειδή οι πλούσιες χώρες ήθελαν να μειώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα.
Η μετακίνηση βαριάς βιομηχανίας στο εξωτερικό μειώνει την αναφερόμενη παραγωγή CO2 μιας χώρας, ακόμα κι αν τα κατασκευασμένα είδη εισάγονται ως τελικά προϊόντα.
παλιότερη είδηση:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλος στα... ουρανοκατέβατα κέρδη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
20/10/2021
https://www.businessdaily.gr/oikonomia/51263_telos-sta-oyranokatebata-kerdi-apo-ananeosimes-piges-energeias?amp&fbclid=IwAR2IMRKoaMoPRYkhzq6nmRHyCDaarK1xlNWs7NbqBlxG0f0P03-ZPSm7WI0
ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Μητσοτάκης δεν θέλει να ξέρει
https://www.avgi.gr/editorial/410989_o-mitsotakis-den-thelei-na-xerei
Λογαριασμοί ρεύματος / Τα «γυρίζει» η κυβέρνηση για τη φορολόγηση των υπερκερδών
https://www.avgi.gr/oikonomia/411081_ta-gyrizei-i-kybernisi-gia-ti-forologisi-ton-yperkerdon
Νάσος Ηλιόπουλος / Οι λογαριασμοί ρεύματος γράφουν το όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης
https://www.avgi.gr/politiki/411045_oi-logariasmoi-reymatos-grafoyn-onoma-kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης / Πιάστηκε ψευδόμενος – Η εισήγηση της ΡΑΕ που είχε κρύψει στο συρτάρι του
https://www.avgi.gr/politiki/410964_piastike-pseydomenos-i-eisigisi-tis-rae-poy-eihe-krypsei-sto-syrtari-toy
Ε.Ε.: Έκτακτος φόρος στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας
https://www.kathimerini.gr/economy/561775249/e-e-ektaktos-foros-sta-kerdi-ton-etaireion-energeias/
https://www.facebook.com/yiannis.hadjichristos/posts/10227207489510211
ΑπάντησηΔιαγραφή