τι προκαλούν τα αιολικά έργα της ENEL, στην Κάρυστο, μέρα με την ημέρα

                       
Οι εργασίες εγκατάστασης των αιολικών πάρκων της Ενελ και άλλων εταιρειών προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Το  βουνό βρίσκεται σε φάση κατεδάφισης από άκρη σε άκρη: όλες οι κορυφογραμμές έχουν πλέον δρόμο πρόσβασης από τον οποίο ξεκινούν άλλοι δρόμοι πρόσβασης για κάθε ανεμογεννήτρια. Ξεχωριστοί δρόμοι ανοίγονται για τους πυλώνες υψηλής τάσης σε όλο τον Καβοντόρο έως τον Μπούρο. Στους δρόμους απουσιάζουν τα τεχνικά έργα για την απορροή των βρόχινων νερών που αν γίνουν ορμητικά θα προκαλέσουν απρόβλεπτες καταστροφές. Ήδη από το καλοκαίρι στο χωριό Σχίζαλι έχουν κυλήσει βράχοι κοντά σε σπίτια. 

Ο αντίκτυπος των έργων γίνεται ολοένα πιο αισθητός στην ίδια την Κάρυστο και τα περίχωρα της. Η κίνηση βαριών οχημάτων προκαλεί όχληση στους κατοίκους που θα ενταθεί κατά την μεταφορά των ανεμογεννητριών. Επεμβάσεις παρατηρούνται στον περιφερειακό δρόμο της Καρύστου όπως και στον επαρχιακό δρόμο προς Μπούρο προκειμένου να περάσουν οι νταλίκες των 40 μέτρων. Οι ζημιές στο οδόστρωμα που δεν έχει κατασκευαστεί για να αντέξει βάρη εκατοντάδων τόνων είναι αναμενόμενες. Μια έκταση πάνω από 10 στρέμματα στον Μπούρο έχει ισοπεδωθεί και στρωθεί με χαλίκι για να γίνει αποθετήριο υλικών και οχημάτων προκαλώντας όχληση στους περίοικους.

Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η υπεράντληση νερού από πηγάδια και γεωτρήσεις του Δήμου Καρύστου και ιδιωτών που ξεκίνησε από το καλοκαίρι και συνεχίζεται αμείωτη μέχρι σήμερα. Η συστηματική υδροληψία μεγάλων ποσοτήτων νερού  είναι μια σοβαρή επέμβαση στον υδροφόρο ορίζοντα που δεν προβλεπόταν από τις μελέτες, ούτε επιτρέπεται από την νομοθεσία γιατί μπορεί να μειώσει την διαθεσιμότητα νερού και να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις όπως λειψυδρία, αλατότητα εδαφών και ερημοποίηση.

  Μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή καταστροφή που βιώνει ο τόπος,  η κοινωνία σιωπά... Τα μικροκέρδη ορισμένων επαγγελματιών από τις εργασίες και τις δοσοληψίες των εργολάβων και του προσωπικού τους έχουν ρίξει πέπλο σιγής στην συντελούμενη ζημιά που μεγεθύνεται μέρα με την μέρα. Επιπλέον οι δωρέες και οι χορηγίες της εταιρείας προς το Δήμο Καρύστου και ορισμένους Συλλόγους έχουν διαμορφώσει μια στάση υποστήριξης προς τα  έργα που ενισχύεται από τη συστηματική  προπαγάνδα ( βλέπε φυλλάδιο της ΕΝΕΛ για δήθεν όφελος της τοπικής κοινωνία).

Νομίζουμε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Νότιας Καρυστίας αντιλαμβάνονται ότι η περιοχή μας καταστρέφεται με γοργό ρυθμό και πάει να γίνει ενεργειακό κέντρο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ανεμογεννητριών σε όλη τη χώρα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί όνειδος για τον τόπο και τους κατοίκους  που επιτρέπουν να γίνει ένα τέτοιο τερατούργημα πάνω από τα κεφάλια τους. Είναι ανάγκη να δούμε  μακρύτερα από τα μικρά και  προσωρινά οφέλη και να σκεφτούμε σοβαρά τις συνέπειες που μας περιμένουν σε όλα τα επίπεδα:

·         Το φυσικό περιβάλλον θα εξαφανιστεί μπροστά στις γιγάντιες υποδομές βιομηχανικού τύπου με επακόλουθες φυσικές καταστροφές και πιθανή λειψυδρία.
·         Οι τοπικές δραστηριότητες θα μαραζώσουν μέχρι να σβήσουν
·         Θα επικρατήσει  αρνητική εικόνα στην  ταυτότητα της περιοχής ως βαριά υπερφορτωμένης ζώνης με ανεμογεννήτριες.
·         Η ζωή των κατοίκων θα γίνει αβίωτη  αφού έχει παρατηρηθεί ότι η βιομηχανοποίηση ενός τόπου οδηγεί πρώτα στην  κατάρρευση του φυσικού περιβάλλοντος και στη συνέχεια στην κατάρρευση της υγείας των ανθρώπων.

Όσοι καταλαβαίνουμε που μας πάει η αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών οφείλουμε να μιλήσουμε. ΄Οταν ο τόπος βουλιάζει, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον υπερασπίσουμε προτού γίνει  κολαστήριο για τις ζωές μας.

Σχετικό βίντεο: https://youtu.be/dubc3WxZdls


ΣΠΠΕΝΚ

Σχόλια

  1. Δυσαρέσκεια της Enel για την αναδρομική εισφορά σε έργα ΑΠΕ

    https://www.kathimerini.gr/economy/561172450/dysareskeia-tis-enel-gia-tin-anadromiki-eisfora-se-erga-ape/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καυ υποκριτική διαφήμιση της ENEL:

    https://www.enelgreenpower.com/el/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/articles/2020/11/%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%82?fbclid=IwAR2dSZJZRHQAfhYvbcZZNW_iPESANkrzSlcegXXNzFgvM0IaqZnix5bI5tE

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Αιολικά Πάρκα της «Enel Green Power» στη Κάρυστο: 5 ξένα funds μπαίνουν στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας
    EviaZoom.gr
    https://www.eviazoom.gr/2023/02/aiolika-parka-tis-enel-green-power-sti-karusto.html?fbclid=IwAR0RmAlcubzu4yzC8jUpwlSWDEc4ex3OrbIPbJhMZd1-qu3iijNPmPifwNA

    Οι αλλαγές στο μετοχικό σχήμα της «Enel Green Power» που διατηρεί τα Αιολικά Πάρκα - μαμούθ στη περιοχή της Καρύστου, στη Νότια Εύβοια, είχαν προαναγγελθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Francesco Starace κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού πλάνου του ομίλου για την διετία 2023-2025...

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως 5 ξένα funds θα μπουν στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο Αυστραλιανός όμιλος Macquarie με τοποθετήσεις στον κλάδο υποδομών διεθνώς και ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα (έχει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δραστηριοποιείται αυτόνομα στις ΑΠΕ μέσω της Cero Generation και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την παραχώρηση της Αττικής Οδού και την εξαγορά του 20% της «Αριάδνη Interconnection”, της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής), το fund CVC Capital (που επίσης έχει πολυεπίπεδη παρουσία στην Ελλάδα) και το Αμερικανικό KKR. Επίσης πρόσφατα δημοσιεύματα του Ιταλικού τύπου ανέφεραν μεταξύ των «μνηστήρων» και την Γαλλική Ardian, καθώς και την Antin Infrastructure Company.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Enel chief defends strategy in crosshairs of Meloni government
    Head of Italian utility says shift to renewable energy is ‘clearly the way to go’
    https://www.ft.com/content/c9778450-bb14-419b-9d7b-e67ca82b4b44?desktop=true&segmentId=7c8f09b9-9b61-4fbb-9430-9208a9e233c8#myft:notification:daily-email:content

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Macquarie Group: Αποκτά την Enel Green Power Hellas και ισχυρή παρουσία στις ελληνικές ΑΠΕ

    Μαρίνα Πρωτονοταρίου, 10 Φεβρουαρίου 2023, https://www.mononews.gr/business/macquarie-group-apokta-tin-enel-green-power-hellas-ke-ischiri-parousia-stis-ellinikes-ape

    Στην αυστραλιανή Macquarie φαίνεται πως καταλήγει η ελληνική θυγατρική της Enel, Enel Green Power Hellas, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Η Enel Green Power Hellas διαθέτει 60 διαφορετικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα ισχύος 551 MW, (μαζί με έργο που ολοκληρώνεται φέτος) και αποτιμάται, με όρους επιχειρησιακής αξίας (Enterprise Value), στο 1-1,2 δισ. ευρώ.

    Η στρατηγική του ιταλικού ομίλου προβλέπει αποχώρηση από ορισμένες αγορές (βλέπε Ρουμανία, όπου συζητεί με τη ΔΕΗ) και πώληση μεριδίων σε κάποιες άλλες, όπως η Ελλάδα.

    Ειδικότερα στην Ελλάδα πρόθεση της Enel ήταν η πώληση του 50% της Enel Green power, όρος που δεν ήταν περιοριστικός για τις προσφορές των ενδιαφερομένων.

    Σύμβουλος για την πώληση είναι η BNP Paribas και το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε συζητήσεις με τα fund KKR, Macquarie την κινεζική State Grid (που ελέγχει το 24% του ΑΔΜΗΕ), την Ardian από τη Γαλλία και του μετοχικού ταμείου Antin Infrastructure Partners. Συνολικά εξέφρασαν ενδιαφέρον 20 υποψήφιες εταιρείες ενώ δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν 5 από αυτές.

    Πλειοδότης στη διαδικασία, είναι σύμφωνα με πληροφορίες το αυστραλιανό fund Macquarie που πρόσφατα αποχώρησε από την από κοινού διεκδίκηση με τη First Sentier, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Πηγές κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.
    Οι πράσινες επενδύσεις της Macquarie

    Την εξαγορά της Enel Green Power Hellas, η Macquarie θα πραγματοποιήσει μέσω της Macquarie Green Investment Group στην οποία εντάσσεται η Cero Generation, η οποία σχεδιάζει να αναπτύξει χαρτοφυλάκιο 3 GW στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία μέσω της θυγατρικής της Sunrider Μονοπρόσωπη Α.Ε κατασκευάζει μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 100 MW στην περιοχή Προσοτσάνης Δράμας, επένδυσης 82 εκατ. ευρώ, για το οποίο υπέγραψε κοινοπρακτική χρηματοδότηση (Πειραιώς και Eurobank) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

    Υπενθυμίζεται ότι η Macquarie απέκτησε το 2021 το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

    Ο αυστραλιανός επενδυτικός κολοσσός διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 795 δισ. δολαρίων, προσωπικό 19.500 άτομα και παρουσία σε 34 αγορές και θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο.
    Η Enel θέλει stewardship για την Ελλάδα

    Στρατηγική της Enel είναι να αποεπενδύσει από κάποιες χώρες, όπως η Ρουμανία και να διατηρήσει stewardship στην Ελλάδα όπως και στην Αυστραλία, δηλαδή να διατηρήσει τη διαχείριση και κάποιο ποσοστό.

    Η ελληνική θυγατρική της Enel δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2008 και διαθέτει 60 διαφορετικά έργα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 551 MW, από τα οποία το ένα, το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη ισχύος 70 MW ολοκληρώνεται το καλοκαίρι.

    Από αυτά στα αιολικά πάρκα αντιστοιχούν 368 MW, στα φωτοβολταϊκά 163 MW και οι μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι 19,3 MW. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, η Enel Green Power είναι αυτή τη στιγμή ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στα ελληνικά αιολικά πάρκα όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Enel: Συμφώνησε με τη Macquarie Asset Management για πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas έναντι €345 εκατ.

    NEWSROOM IEFIMERIDA.GR, 26/07/2023, https://www.iefimerida.gr/oikonomia/symfonia-enel-me-tin-macquarie-asset-management-gia-tin-polisi-toy-50-tis-enel-green

    Συμφωνία πώλησης του 50% της Enel Green Power Hellas στην Macquarie Asset Management και την από κοινού δημιουργία μίας νέας εταιρείας κοινών συμφερόντων (joint venture) ανακοίνωσε σήμερα η μητρική Enel.

    Το τίμημα ανέρχεται σε περίπου 345 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική αξία επιχείρησης περίπου 980 εκατ. ευρώ.

    Η Enel Green Power Hellas (EGPH) διατηρεί σε λειτουργία 59 έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482 MW αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και έξι φωτοβολταϊκά έργα υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 84 MW. Η EGPH αναπτύσσει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, παράλληλα με την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε καινοτόμες λύσεις όπως η αποθήκευση και τα υβριδικά έργα.

    Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Enel Green Power και η Macquarie Asset Management πρόκειται να συνάψουν μια συμφωνία μετόχων η οποία θα προβλέπει τον από κοινού έλεγχο της EGPH. Σκοπός η συν-διαχείριση των εν λειτουργία σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας και παράλληλα η συνέχιση της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου νέων έργων της, αυξάνοντας περαιτέρω την εγκατεστημένη ισχύ της.

    Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία αναμένεται έως το τελευταίο τρίμηνο του 2023, βρίσκεται υπό την αίρεση ορισμένων προϋποθέσεων όπως η έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, Αριστοτέλης Χαντάβας, τοποθετήθηκε για τη συμφωνία της ελληνικής θυγατρικής με τη Macquarie Asset Management.

    Χαρακτηριστικά, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτήν τη συμφωνία με ένα από τα κορυφαία επενδυτικά funds του κόσμου, η οποία επιβεβαιώνει το σπουδαίο έργο που έχει υλοποιήσει η εταιρία μας μέχρι σήμερα. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" προς όλους τους συναδέλφους μας που εργάζονται αδιάκοπα για να ενισχύσουν περαιτέρω το αποτύπωμά μας στην Ελλάδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λίγο πριν το καλοκαίρι:
    Enel: Ο αιφνιδιασμός του νέου Ιταλικού μάνατζμεντ που πάγωσε προσωρινά το deal με Macquarie στην Ελλάδα
    Στα χέρια του Φλάβιο Κατάνεο, οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον της Enel Green Power Hellas

    ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΑΝΝΕ
    24 ΜΑΪΟΥ 2023

    Περισσότερο από όσο αρχικά προβλεπόταν θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ της Enel Green Power Hellas και της Macquarie αν δεν υπάρξει κάποιος άλλος αιφνιδιασμός των Ιταλών.

    Το μεγάλο deal που συζητείται διεξοδικά τους τελευταίους μήνες και προβαλλόταν ως κλεισμένο, φαίνεται να έχει παγώσει προσωρινά με υπαιτιότητα της νέας διοίκησης της Ιταλικής εταιρείας αλλά και αστερίσκων που φαίνεται να έχουν μπει από την πλευρά των επενδυτών.

    Εδώ και λίγες εβδομάδες στο τιμόνι του Ιταλικού κολοσσού βρίσκεται ο κ. Φλάβιο Κατάνεο, ένα δοκιμασμένο στέλεχος της ενεργειακής και σιδηροδρομικής αγοράς, ο οποίος ενημερώνεται και αξιολογεί τις στρατηγικές αποφάσεις του προκατόχου του που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται.

    Το σχέδιο εξυγίανσης και περιορισμού της διεθνούς ανάπτυξης του ομίλου έχει προβλέψει ένα διαφορετικό μοντέλο παραμονής σε Ελλάδα και Αυστραλία, δύο κατά τα άλλα διαφορετικές χώρες στην ένταση και τους ρυθμούς ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Οι Ιταλοί, έχουν επιλέξει μια σαρωτική αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους, την οποία είχε κατευθύνει ο τέως διευθύνων σύμβουλος Φραντσέσκο Σταράτσε, λίγο πριν την αποστράτευσή του από την εταιρεία.

    Στόχος ήταν να εξυπηρετήσει τις αυξημένες και απαιτητικές ανάγκες σε cash flow της εταιρείας που θα υποστηρίξουν το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 37 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη 75 GW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2025.

    Στην νέα στρατηγική περιλαμβάνονταν 6 γεωγραφικές περιοχές (ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία) ενώ για την Αυστραλία και την Ελλάδα, επιλέχθηκε ένα συνεργατικό μοντέλο ανάπτυξης με πώληση του 50% των μετοχών (Stewardship).

    Πριν το Πάσχα υπήρχαν πληροφορίες ότι το Αυστραλιανό fund Macquarie, το οποίο αρχικά είχε εμπλακεί και στην αγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που βρίσκεται καθ΄οδόν για deal με την First Sentier ήταν ο επικρατέστερος μνηστήρας.

    Όμως το μοντέλο πώλησης που έχει επιλέξει η μητρική εταιρεία, προβάλλει ως ένας επιπλέον λόγος της δυστοκίας που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις καθώς φαίνεται να επηρεάζει και τον πήχη του τιμήματος. Κάποιες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι η Enel περιλαμβάνει και όρο στη συμφωνία που προβλέπει option για επαναγορά των μετοχών.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εnel στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της εξόδου από μη στρατηγικά assets έχει αποφασίσει να πουλήσει και την Enel Ρουμανίας έχοντας εξασφαλίσει συμφωνία με την ΔΕΗ που είναι σε εξέλιξη. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες που να δείχνουν κάποια ανατροπή στα όσα έχουν συμφωνηθεί.

    Η Enel Green Power Hellas αποτελεί ένα αξιόμαχο πολυεθνικό παίκτη της εγχώριας αγοράς ενέργειας, έχοντας αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο από σταθμούς ΑΠΕ συνολικής ισχύος 482 MW. Από αυτά αιολικά είναι 368 MW, φωτοβολταϊκά 163 MW και μικρά υδροηλεκτρικά 19 MW. Με την ολοκλήρωση του μεγάλου φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη αναμένεται να αυξήσει φέτος την εγκατεστημένη ισχύ στα 550 MW, ενώ το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο προσεγγίζει τα 1,5 GW.
    https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/enel-o-efnidiasmos-tou-neou-italikou-manatzment-pou-pagose-prosorina-to-deal-me-macquarie-stin-ellada/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
      Γιατί έχει παγώσει η πώληση της Enel Green Power Hellas στη Macquarie

      Από Newsroom-Δημοσιεύθηκε 24/05/23, στο https://energymag.gr/news/latest-news/epicheiriseis/giati-echei-pagosei-i-polisi-tis-enel-green-power-hellas-sti-macquarie/

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη