Νότια Εύβοια: η αιολική Πτολεμαϊδα (αναδημοσίευση από το οικολογικό blog)

[ΕΠΠΠΟ: Λόγω της τεράστιας σημασίας και του συνόλου των πληροφοριών και ιστορικού που περιέχει αναδημοσιεύεται ολόκληρο από το https://oikologikoblog.blogspot.com/2017/11/h.html?m=0&fbclid=IwAR05dJEdi2aU5P0UPoSwoDrBDZxZJAzD0TRYhLdHgGepVrZx6dEGmri8l5I ].

Νότια Εύβοια: H Αιολική Πτολεμαϊδα


Η Νότια Εύβοια έχει πέσει θύμα ενός τραγικά λάθους σχεδιασμού που θα την φορτώσει με τις περισσότερες ανεμογεννήτριες από κάθε περιοχή της υπόλοιπης χώρας. Τα σχέδια ανάπτυξης αιολικών πάρκων έχουν παγιωθεί εδώ και χρόνια, οι άδειες παραγωγής έχουν δοθεί και εξαρτάται πλέον από τις οικονομικές συνθήκες πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η υλοποίηση. Η τοπική κοινωνία δεν διάβασε ποτέ τις μελέτες ούτε πήρε σοβαρά τις άδειες που σωρηδόν ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τη συναίνεση όλων των υπουργείων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι ιδιοκτήτες γης, που νόμισαν ότι θα έκαναν μπίζνες με τις εταιρείες, δημιούργησαν ένα κλίμα εφησυχασμού και προσδοκίας μιας νέας πηγής εσόδων. Σήμερα η Νότια Εύβοια είναι χειροπόδαρα δεμένη με εκατοντάδες αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων, οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι δεν θα πάρουν ούτε καν αποζημίωση και η τοπική κοινωνία ανίκανη ακόμη να αντιδράσει.

Ποιοι ωφελούνται και ποιοι ζημιώνονται

Οι επιπτώσεις βαριές και σημαντικές για το τοπικό περιβάλλον, την τοπική οικονομία και τη ζωή των κατοίκων. Η Νότια Εύβοια θα μετατραπεί σε μια βιομηχανική περιοχή αιολικής ενέργειας, μια προοπτική που θα έχει καθοριστική επίδραση για το μέλλον της. Οι εταιρείες θα δρέψουν τα οφέλη από την εκμετάλλευση των τοπικών πόρων χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ για την απόκτηση της γης, ενώ οι κάτοικοι θα υποστούν τις βαριές συνέπειες από την απώλεια των τοπικών πόρων. Το αντισταθμιστικό όφελος υπέρ των Δήμων και των κατοίκων που ορίζει ο ν.3851/2010 δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, τουλάχιστον στο σκέλος του υπέρ των κατοίκων. Εξάλλου είναι άνευ αξίας μπροστά στη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Αντίθετα οι κάτοικοι θα πληρώνουν από πάνω τις εταιρείες μέσω του τέλους ΑΠΕ που συνεχώς αυξάνεται στου λογαριασμούς ρεύματος. Παρόμοιες ιστορίες συνέβαιναν στην εποχή της αποικιοκρατίας.

Οι επιπτώσεις

Η Νότια Εύβοια θα υποστεί βαριές απώλειες από την επιδρομή των αιολικών πάρκων που τελικά θα διαβρώσουν την αξία της και τη μοναδικότητά της.


Απώλεια ταυτότητας
Οι χιλιάδες ανεμογεννήτριες που θα πλημμυρίσουν κάθε γωνιά της Νότιας Εύβοια θα προκαλέσουν μια δραματική αλλαγή στη φυσιογνωμία του τοπίου.
Το φυσικό τοπίο θα αντικατασταθεί από ένα βιομηχανικό εργοταξιακό τοπίο.
Όπως η Πτολεμαϊδα είναι γνωστή για τα εργοστάσια λιγνίτη, η Νότια Εύβοια θα ταυτιστεί με τη λειτουργία ατέλειωτων αιολικών πάρκων.
Το φυσικό περιβάλλον θα έχει υποστεί σοβαρές πληγές για να μπορεί να δίνει σταθερή αξία και φήμη τουριστικού προορισμού στην Νότια Εύβοια.


Απώλεια χρήσεων γης
Οι μέχρι σήμερα χρήσεις γης περιλαμβάνουν τους βοσκότοπους για την κτηνοτροφία, περιοχές με σχιστολιθική πλάκα για εκμετάλλευση, το φυσικό τοπίο για την προσέλκυση τουρισμού και την γη εμπορικής αξίας για ανάπτυξη κατοικίας. Ολες αυτές οι χρήσεις γης θα συρρικνωθούν από την ζώνες κατάληψης και επέμβασης των ανεμογεννητριών και των έργων υποδομής. Για παράδειγμα οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στην Οχη θα αφαιρέσουν τουλάχιστον 2.272 στρέμματα γης από παραδοσιακές χρήσεις γης, χωρίς να υπολογίσουμε τις απώλειες από τους δρόμους και τα δίκτυα μεταφοράς.


Απώλεια της Περιοχής της Οχης
Η προστατευόμενη περιοχή της Οχης θα υποστεί ανυπολόγιστη βλάβη από την εγκατάσταση τουλάχιστον 180 α/γ σε απομονωμένες ορεινές και παράκτιες τοποθεσίες. Τα δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων πρόσβασης με τις εκσκαφές που απαιτούνται και τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος που θα περιζώσουν τα χωριά του Καβοντόρου θα μεταβάλουν δραστικά τη φυσιογνωμία του φυσικού τοπίου που θα θυμίζει απέραντο εργοτάξιο. Επεμβάσεις τέτοιας κλίμακας είναι ασύμβατες με το καθεστώς προστασίας που διέπει την Οχη, απειλούν την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής και ισοδυναμούν με την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας. Η πολιτεία όφειλε να προστατεύσει την περιοχή της Οχης αλλά αποφάσισε να την κατεδαφίσει.


Απώλεια της βιοποικιλότητας
Η εκτεταμένη δασική βλάστηση των χαμηλών θάμνων θα μειωθεί λόγω των εκχερσώσεων και της καταπλάκωσης από μετακινήσεις χωμάτων. Για παράδειγμα οι ερεικώνες της Ανατολής ή η ποωδης βλάστηση σε βραχότοπους θα ισοπεδωθούν από τα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Η πλούσια ερπετοπανίδα της περιοχής θα μειωθεί με τις βίαιες επεμβάσεις στους τόπους που βρίσκει καταφύγιο. Τα αρπαχτικά πουλιά της Οχης επίσης κινδυνεύουν από ενδεχόμενες προσκρούσεις με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών, αλλά και από την μείωση ή την όχληση των τόπων τροφοληψίας και φωλιάσματος. Οι νέοι δρόμοι πρόσβασης που θα κατακερματίσουν την ενότητα της βλάστησης θα ευνοήσουν το παράνομο κυνήγι.


Απώλεια του τουρισμού
Τα φυσικά τοπία της Νότιας Καρυστίας και ειδικά της Οχης κρύβουν μια άγρια φυσική ομορφιά που μπορεί να προσελκύσει τουρίστες με περιηγητικό ενδιαφέρον. Ωστόσο τα έργα εγκατάστασης των αιολικών πάρκων θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες ή απώλειες σε μοναδικά τοπία που δεν πρόλαβαν ποτέ να γίνουν γνωστά. Για παράδειγμα ο επισκέπτης θα οδεύει προς το Πετροκάναλο και το φαράγγι του Δημοσάρη ή τον Καστανόλογγο περνώντας μέσα από δάσος ανεμογεννητριών. Η Κερασιά και η Ανατολή όπου βρίσκεται η Ανεμοπύλα θα σαρωθούν από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακριβώς στην κορυφογραμμή. Η Αρχάμπολη και το ακρωτήριο του Καφηρέα θα περικυκλωθούν από ανεμογεννήτριες. Η απώλεια του φυσικού τοπίου στην Οχη και την υπόλοιπη Καρυστία σημαίνει απώλεια τουρισμού.


Κίνδυνος φυσικών καταστροφών
Η διάβρωση των πρανών είναι συχνό φαινόμενο στους αγροτικούς δρόμους της Νότιας Καρυστίας επειδή λείπουν συνήθως τα κατάλληλα τεχνικά έργα. Η διάνοιξη νέων δρόμων πλάτους 5μ σε απότομες κλίσεις και η μετακίνηση χωμάτων θα αυξήσει τις έντονες διαβρώσεις και την απώλεια γόνιμου εδάφους. Επειδή είναι αδύνατο να γίνουν όλα τα απαραίτητα τεχνικά έργα στα δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, είναι πιθανή η πρόκληση κατολισθήσεων λόγω της αλλαγής του ρου των επιφανειακών νερών. Για παράδειγμα το 2001 ο νέος τότε δρόμος προς τον Πετροκάναλο με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που εφαρμόστηκαν προκάλεσε κατολίσθηση στην Αγία Τριάδα και ανεπανόρθωτη ζημιά στην τοποθεσία. Σημαντικός επίσης είναι κίνδυνος πυρκαγιών από τις γραμμές μεταφοράς, ένα πρόβλημα που έχει αυξηθεί στην Νότια Καρυστία από τότε που εγκαταστάθηκαν τα πρώτα αιολικά πάρκα.

Η μέθοδος εγκατάστασης
Επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας
Ο όρος 'αιολικά πάρκα' έχει παραπλανητική σημασία, ενώ ο επίσημος είναι 'Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας'. Οι αιολικοί σταθμοί είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις γης και απαιτούν σημαντικές επεμβάσεις στο χώρο τόσο για την εγκατάστασή τους όσο και για τη μεταφορά του ρεύματος. Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον δεν μπορούν να εκτιμηθούν χωρίς να έχει κανείς μια σαφή εικόνα του μεγέθους των απαιτούμενων έργων για την εγκατάστασή τους. Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων και αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά των ΑΠΕ που δεν συζητά ποτέ και κανείς από τους υποστηρικτές τους.


Υψος πύργου και μήκος πτερυγίων
α/γ 2MW: πύργος  60 –80 μ., ρότορας (πτερύγια) 80μ. Συνολικό ύψος: 115μ.α/γ 3MW: πύργος  90μ. , ρότορας (πτερύγια) 90μ.  Συνολικό ύψος: 135μ.
Πλατεία
Γύρω από κάθε α/γ αποψιλώνεται και ισοπεδώνεται μια έκταση 2 – 2,5 στρεμμάτων στο κέντρο της οποίας εγκαθίσταται η α/γ.
Σκάμμα
Η θεμελίωση κάθε ανεμογεννήτριας γίνεται σε σκάμμα σχήματος τετραγώνου με πλευρά 14μ. και βάθος 3μ. Κάλυψη επιφάνειας: 196 τ.μ και όγκος σκυροδέματος 588 κυβ. μέτρα
Βοηθητικά κτίρια
Κάθε αιολικό πάρκο περιλαμβάνει ένα οικίσκο για αποθήκη υλικών ή για διαμονή προσωπικού. Επίσης μπορεί να γίνουν περιφράξεις χώρων και απαγορεύεται η πρόσβαση στο κοινό. 
Κατάληψη γης
Οι αιολικοί σταθμοί με τα απαραίτητα συνοδά έργα (δρόμοι και γραμμές μεταφοράς) καταλαμβάνουν χιλιάδες στρέμματα γης. Για τους  δρόμους πρόσβασης,  τις α/γ,  τους πυλώνες υψηλής τάσης και τις γραμμές μεταφοράς ορίζεται μια ζώνη κατάληψης  από τις μελέτες των εταιρειών που όμως δεν αποκλείει τις άσκοπες διανοίξεις, εκχερσώσεις και αποψιλώσεις.
Ζώνη επέμβασης
Κάθε α/γ καταλαμβάνει ένα χώρο αποκλειστικής χρήσης γης που λέγεται ζώνη επέμβασης και υπολογίζεται ως εξής:
Για κάθε α/γ 2MW η ζώνη επέμβασης είναι 11 στρέμματαΓια κάθε α/γ 3ΜW η ζώνη επέμβασης είναι 14 στρέμματα.
Οι μελετητές δεν υπολογίζουν την ζώνη επέμβασης των συνοδών έργων που θεωρούν μάλλον αμελητέα (!). Οιανεμογεννήτριες που έχουν εγκριθεί για την Οχη σύμφωνα με τα παραπάνω θα καταλάβουν 2.272 στρέμματα, χωρίς να υπολογίζεται η χρήση γης των συνοδών έργων.
Δρόμοι πρόσβασης
Διάνοιξη δρόμων στην καρδιά του βουνού.
Κάθε αιολικό πάρκο απαιτεί εσωτερική οδοποιία που συνδέει τις α/γ μεταξύ τους και εξωτερική οδοποιία που εξυπηρετεί την πρόσβαση για την εγκατάσταση και συντήρηση του. Δεδομένου ότι τα αιολικά πάρκα εγκαθίστανται σε απομακρυσμένα σημεία, οι δρόμοι πρόσβασης έχουν απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.
Εχουν μέγιστο πλάτος 5μ. και προδιαγραφές για κίνηση οχημάτων βαρέος τύπου μέχρι 70 τόνους.
Για την κατασκευή τους απαιτούνται εκσκαφές και εκβραχισμοί με επιτρεπτή χρήση εκρηκτικών. Για τα αιολικά πάρκα της Εnel – Κοπελούζος και ΤΕΡΝΑ θα κατασκευαστούν 79 χμ. εσωτερικής οδοποιίαςκαι 78χμ. νέων δρόμων πρόσβασης, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι υπάρχοντες αγροτικοί δρόμοι. Τα προϊόντα εκσκαφών υπολογίζονται στα 237.000 κυβ. μέτρα, αλλά το πιθανότερο είναι να ξεπεράσουν κάθε υπολογισμό αφού οι δρόμοι πρέπει να διαμορφωθούν με ελάχιστη κλίση 12% σε πλαγές με κλίση 45%! Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων απαγορεύει την απόληψη υλικών από τα πρανή του βουνού γι αυτό θα γίνει μεταφορά υλικών (χώμα και χαλίκι) από τα λατομεία της περιοχής.

Γραμμές μεταφοράς
Υπέργεια δίκτυα μέσης τάσης.
Για τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας τα αιολικά πάρκα απαιτούν ένα δίκτυο μεσης τάσης από τις α/γ προς τους υποσταθμούς και ένα δίκτυο υψηλής τάσης από τους υποσταθμούς στο κεντρικό σύστημα. Στα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα τα δίκτυα μέσης τάσης είναι όλα υπέργεια, αλλά στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα της Οχης προβλέπεται η υπογειοποίηση των δικτύων μέσης τάσης, ενώ η γραμμή υψηλής τάσης παραμένει υπέργεια. Για τα αιολικά πάρκα της Εnel – Koπελούζος και ΤΕΡΝΑ θα χρειαστεί εκσκαφή για την υπογειοποίηση της μεσαίας τάσης σε μήκος 125χμ σε υφιστάμενη οδοποιία καθώς και εκσκαφή 16,5 χμ. εκτός οδικού δικτύου.
Δίκτυα υψηλής τάσης
Η γραμμή υψηλής τάσης θα μεταφέρει το παραγόμενο ρεύμα υπέργεια και υποθαλάσσια από την Νότια Εύβοια στην Αττική. Τα αιολικά πάρκα της Εnel – Κοπελούζος και ΤΕΡΝΑ θα εξυπηρετούνται από μια υπέργεια γραμμή υψηλής τάσης 150KV με μήκος 23χμ. Τα τελευταία 600μ. της γραμμής στη θέση Σπηλιά Μπούρου θα υπογειοποιηθούν, ενώ μετά η γραμμή θα οδεύσει υποθαλάσσια προς την Ραφήνα σε απόσταση 45χμ. Η γραμμή υψηλής τάσης θα συνοδεύεται από 3 υποσταθμούς ανύψωσης τάσης που θα κατασκευαστούν στην Αμυγδαλιά, Αντιά και τον Πλατανιστό.


Φάση κατασκευής
Η κατεδάφιση του βουνού.
Κατά την κατασκευή δημιουργείται ένα τεράστιο εργοτάξιο στην καρδιά της φύσης. Η κατασκευή των δρόμων και πλατειών συνοδεύεται με σκόνη, θόρυβο και ρύπανση από πετρελαιοειδή, ανταλλακτικά, και παντός είδους άχρηστα υλικά. Η γύρω βλάστηση είτε θα καταπλακωθεί από την μετακίνηση τεράστιων όγκων χώματος και βράχων στα πρανή είτε θα εκχερσωθεί βίαια. Μονο για τη δημιουργία πλατειών γύρω από τις α/γ της Εnel – Koπελούζος και ΤΕΡΝΑ θα εκχερσωθούν 315 στρέμματα βλάστησης (126 α/γ Χ 2,5 στρεμ.).
Αποκατάσταση περιβάλλοντος
Μετά το πέρας της κατασκευής οι περιβαλλοντικοί όροι υποχρεώνουν την απομάκρυνση των εργοταξιακών εγκαταστάσεων. Τα χώματα που θα περισσέψουν από τις εκσκαφές θα πρέπει να διαμορφωθούν σε χώρους σύμφωνα με τις οδηγίες της Δασικής υπηρεσίας. Ορίζονται επίσης φυτεύσεις ακόμη και στα πρανή των δρόμων κατόπιν ειδικής δασοτεχνικής μελέτης αλλά με την επιφύλαξη ‘όπου είναι δυνατόν’(!). Μέχρι σήμερα στα ήδη υπάρχοντα αιολικά πάρκα δεν έχει γίνει καμιά αποκατάσταση με φυτεύσεις, αντίθετα είναι πιθανό να δει κανείς εγκαταλειμμένα βαρέλια με λάδι και άλλα σκουπίδια. Επίσης προκειμένου να προστατευθεί η βλάστηση πλησίον των έργων, οι εταιρείες υποχρεούνται να τοποθετήσουν πυροσβεστικούς κρουνούς για τον εφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς, μια διάταξη που επίσης δεν τηρείται μέχρι σήμερα. Τέλος οι εταιρείες υποχρεούνται στην αποξήλωση όλων των εγκαταστάσεων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε περίπτωση οριστικής διακοπής λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου.


Επίλογος
Αιολικοί Σταθμοί στην Νότια Εύβοια
Η Νότια Kαρυστία και η ευρύτερη περιοχή της Νότιας Εύβοιας βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων ανάπτυξης μεγάλων αιολικών πάρκων από το 1998. Η λογική πίσω από τη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν είναι βέβαια η εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών ή έστω η συνεισφορά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ με βάση την αρχή της αναλογικότητας, αλλά η τροφοδοσία του κεντρικού συστήματος με τη μέγιστη εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της Νότιας Εύβοιας. 
Η κεντρική και η περιφερειακή διοίκηση των τελευταίων χρόνων εγκρίνει συνεχώς περισσότερα αιολικά πάρκα χωρίς να εξετάσει το τελικό αποτέλεσμα που θα είναι η μετατροπή της Νότιας Εύβοιας σε ενεργειακό κέντρο. Η συσσώρευση αιολικών πάρκων καταλύει τη στοιχειώδη χωροταξία και θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την τοπική οικονομία. 
Η ευθύνη για το μέλλον που προδιαγράφεται για τη Νότια Εύβοια βαρύνει και την τοπική κοινωνία που άφησε τους σχεδιασμούς της κεντρικής διοίκησης να εξελιχθούν χωρίς καμιά αντίσταση.


Πόσες ανεμογεννήτριες
Το Μαρμάρι με φόντο Αιολικά Πάρκα
Μέχρι σήμερα στην Νότια Εύβοια λειτουργούν 352 ανεμογεννήτριες που αντιστοιχούν σε 34 εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και μία γραμμή υψηλής τάσης για τη μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος ισχύος 280 MW. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή δεύτερης γραμμής υψηλής τάσης 150 KV από τον Πολυπόταμο στον Πλατανιστό που θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των εγκατεστημένων αιολικών πάρκων και θα προσθέσει 300 MWισχύος. Με τη δεύτερη γραμμή υψηλής τάσης θα συνδεθούν τουλάχιστον 21 αιολικά πάρκα διαφορετικών εταιρειών που θα εγκαταστήσουν στα όρια των παλιών Δήμων Στύρων, Μαρμαρίου και Καρύστου.

Ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Οχης
Ανεμογεννήτριες και δίκτυα μέσης τάσης κοντά στα Αντιά
Οι εταιρείες Εnel – Koπελούζου, ΤΕΡΝΑ και RF-Energy πρόκειται να εγκαταστήσουν συγκροτήματα αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές των βουνών του Καβοντόρου καθώς και σε παράκτιες περιοχές. Σχεδιάζονται δύο ιδιόκτητες γραμμές υψηλής τάσης που θα χρηματοδοτήσουν οι ίδιες οι εταιρείες για τη μεταφορά του ρεύματος από τον Καβοντόρο στην Αττική. 
Η σύμπραξη εταιρειών Enel – Kοπελούζου έχει πάρει άδεια εγκατάστασης για 8 αιολικά πάρκα (74 α/γ των 2,3ΜW) και συνολικής ισχύος 170MW. Ακολουθεί η ΤΕΡΝΑ που έχει πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για 52 ανεμογεννήτριες των 3MW συνολικής ισχύος 156MW. Tέλος η εταιρεία RF-Energy έχει εξασφαλίσει άδειες παραγωγής για 150MW, ενώ διεκδικεί ακόμη 237 ΜW.

πηγή ochi.gr  -  Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας





Επιστολή με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην κατασκευή της συστοιχίας των αιολικών πάρκων του Καφηρέα στην Κάρυστο, απέστειλε το μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας Βασιλική Βαρελά.
Τίτλος μελέτης για την εγκατάσταση γεννητριών στο Αιολικό Πάρκο
Τίτλος μελέτης για την εγκατάσταση γεννητριών στο Αιολικό Πάρκο

Η επιστολή ήρθε μετά την έναρξη κατασκευής ενός τεράστιου αιολικού πάρκου 300 εκατομμυρίων ευρώ στο δήμο Καρύστου.



Πιο συγκεκριμένα η Βασιλική Βαρελά στην επιστολή της τονίζει:
Η Enel, μέσω της ελληνικής θυγατρικής της Enel Green Power Hellas Α.Ε. (“EGPH”), η οποία δραστηριοποιείται στον ελληνικό κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ξεκίνησε την κατασκευή της συστοιχίας των αιολικών πάρκων του Καφηρέα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της νήσου Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Καρύστου. Με την ολοκλήρωσή του, το προαναφερθέν έργο θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 154 MW και θα αποτελεί τη μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων της χώρας.
«Η έναρξη της κατασκευής του Καφηρέα σηματοδοτεί ένα νέο βήμα αναφορικά με την παρουσία της Enel στην Ελλάδα, όπου έχουμε δεκαετή εμπειρία στον τομέα των ΑΠΕ», δήλωσε ο Antonio Cammisecra, Επικεφαλής της Enel Green Power. «Με το νέο αυτό έργο δεν δεσμευόμαστε μόνο ως προς την παροχή πράσινης και βιώσιμης ενέργειας στη χώρα, αλλά και ως προς την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, υιοθετώντας μια προσέγγιση για τη δημιουργία κοινής αξίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής όσο και λειτουργίας της συγκεκριμένης συστοιχίας αιολικών πάρκων».
Η Enel πρόκειται να επενδύσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή του Καφηρέα, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2019 και υποστηρίζεται από εικοσαετούς διάρκειας σύμβαση αγοράς ενέργειας (Power PurchaseAgreement-PPA) με το Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
1) Γνωρίζει κανείς πως θα προωθηθεί η κοινωνική και οικονομική αναπτυξη των τοπικών κοινοτήτων μέσα από αυτό το έργο?
Παρακαλώ συγκεκριμένες απαντήσεις αν ξέρει κάποιος.
Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι με τις πρώτες εκσκαφές στο βουνό Οχη οι μελισσοκόμοι πήραν τα μελίσσια τους από την περιοχή "γιατί ενοχλούσαν".
2) Γιατί δεν κατασκευάζουν αυτό το έργο στην πατρίδα τους την Ιταλία? Και εκεί έχουν βουνά.Τους ζήτησε κανείς να έρθουν στην Κάρυστο?
Φαίνεται όμως ότι για τα δικά τους τα βουνά έχουν άλλα πλάνα ανάπτυξης όπως τουρισμό, αγροτική οικονομία αυτά δηλ. που θα στερήσουν από τη Νότια Καρυστία με αυτό το έργο όπως και με τα άλλα που θα ακολουθήσουν.
Επιπλέον οι Ιταλοί έχουν υψηλά στάνταρ αισθητικής. Γιατί να χαλάσουν την ομορφιά της δικής τους φύσης αφού μπορεί να κάνουν τη δουλειά τους στην φτωχή και υπόδουλη Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα.
3) Εκείνο που δεν αναφέρει η εταιρία ENEL, είναι ότι δεν είναι μόνη της    στην περιοχή του Κάβο ντόρο.
Δείτε το "χάρτη της Ντροπής" με τις 200 ανεμογεννήτριες μέσα στην πανέμορφη Όχη. Περιμένουν και άλλες αδειοδοτημένες εταιρίες από το ΥΠΕΝ να βρουν χρηματοδότη και να ξεκινήσουν εργασίες μέσα στη NATURA της Νότιας Καρυστίας.
Αλλά φαίνεται ότι ο κ. Κοπελουζος και η ENEL, κατάφεραν να βρουν χρηματοδότες με εγγύηση την απόλυτη υποστήριξη του ΥΠΕΝ και της ελληνικής κυβέρνησης, την βουβή συγκατάθεση του Δήμου Καρύστου, την αδράνεια των κατοίκων της Νότιας Καρυστίας και προφανώς τις καλές σχέσεις του κ. Κοπελουζου με την γερμανική κυβέρνηση.
Στην ζωή το " ένα χέρι νίβει τ' άλλο" όπως λέει η παροιμία και αφού ο κ. Κοπελούζος διάλεξε γερμανικές ανεμογεννήτριες ( ΕNERCON) για το αιολικό του Καφηρέα, αυτονόητα έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης. Και επειδή όλοι λίγο ή πολύ έχουμε καταλάβει ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο η ENEL- Κοπελουζος καμαρώνουν σαν τα "γύφτικα σκεπάρνια" και με περισσή υπεροψία ξεκινούν το έργο τους ανενόχλητοι χωρίς να υπολογίζουν ότι τον Οκτώβριο θα εξεταστεί στο ΣτΕ η προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) με αίτημα την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης από τον υπουργό ΥΠΕΝ του "Μεγάλου αιολικού στον Καφηρέα"λόγω παραβάσεων του ελληνικού και κοινοτικού δικαίου στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτής της εταιρίας. Απορώ πάντως για τη σιγουριά τους. Μήπως έχουν προεξοφλήσει και την απόφαση του ΣτΕ?
Μήπως έχουν προεξοφλήσει και την ολοκληρωτική υποταγή των κατοίκων της Νότιας Καρυστίας?
Δηλαδή πιστεύουν η ENEL και ο κ. Κοπελουζος ότι θα κάτσουν όλοι οι ιδιοκτήτες γης με σταυρωμένα χέρια και έτσι αδρανείς θα παρατηρούν την κατάληψη των πατρογονικών τους ιδιοκτησιών ?
Εγώ στη θέση τους θα ανησυχούσα λίγο. Ακόμα και τα πρόβατα επαναστατούν





STOP του ΣτΕ στα αιολικά της ΕΝΕL στην Κάρυστο μέχρι νεωτέρας


STOP μέχρι νεωτέρας από ΣτΕ
Με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, από 11 Αυγούστου διακόπηκαν  οι εργασίες κατασκευής των οκτώ αιολικών σταθμών της εταιρίας ENEL GREEN POWER HELLAS A.E. στην  ορεινή Καρυστία, μετά από σχετική αίτηση του ΣΠΠΕΝΚ, για την αποφυγή άμεσης και ανεπανόρθωτης βλάβης στα προστατευόμενα συστατικά στοιχεία της περιοχής.
Προς το τέλος Σεπτεμβρίου θα αποφασίσει η Επιτροπή Αναστολών του  ΣτΕ  αν θα γίνει δεκτή η αίτηση του ΣΠΠΕΝΚ για την αναστολή των εργασιών της ENEL μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίως προσφυγής του ΣΠΠΕΝΚ για ακύρωση όλων των εγκριτικών αποφάσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν στα αιολικά πάρκα της εν λόγω εταιρίας.
έργα ΕΝΕΛΟ ΣΠΠΕΝΚ, στα πλαίσια των καταστατικών του σκοπών, με όσες δυνάμεις διαθέτει, αγωνίζεται για την διάσωση και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Καρύστου. Κατά παράβαση όλων των αρχών εδαφικού/αναπτυξιακού/περιβαλλοντικού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ισχύουσας νομοθεσίας καταλύονται όλες οι οικολογικές δομές της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura εφόσον έχουν αδειοδοτηθεί ήδη πάνω από 350  ανεμογεννήτριες διαφόρων εταιριών, εντός και γύρω από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας και την Ειδική Ζώνη Διατήρησης της Φύσης. Την περιβαλλοντική υποβάθμιση/καταστροφή θα συμπληρώσει η κατασκευή εναερίου και υπόγειου δικτύου υψηλής τάσης μέσα στην περιοχή του όρους Όχη και πέντε υποσταθμών αποκλειστικά για τους αιολικούς σταθμούς.
έργα ΕΝΕΛ
Χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σαν ένα φως μέσα στο σκοτάδι και περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη με μόνο κριτήριο την τήρηση της νομιμότητας.
Ο αγώνας συνεχίζεται..
Ευχαριστούμε
Από τον ΣΠΠΕΝΚ
Βασιλική Βαρελά
Και ο αγώνας συνεχίζεται:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια