άρθρα για τα μεταλλαγμένα



Νέα ερωτήματα για τα μεταλλαγμένα
20/9/12
 
Πόσο «ασφαλή» είναι τα μεταλλαγμένα για την ανθρώπινη υγεία; Ακρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα γαλλικής έρευνας που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, η οποία μάλιστα είναι «συνέχεια» προηγούμενης έρευνας που οι ίδιοι επιστήμονες είχαν πραγματοποιήσει πριν από μερικά χρόνια. Οπως διαπίστωσαν οι Γάλλοι ερευνητές που εκπόνησαν την έρευνα τα πειραματόζωα (ποντίκια) που τρέφονταν καθημερινά με μεταλλαγμένο καλαμπόκι της εταιρείας Monsanto εμφάνισαν όγκους και σοβαρές βλάβες στα ζωτικά τους όργανα.
Ο Ζιλ Ερίκ Σεραλινί και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο της Καν υποστηρίζουν ότι τα πειραματόζωα που διατρέφονταν με το μεταλλαγμένο καλαμπόκι NK603 της Μοnsanto ή έπιναν νερό το οποίο περιείχε συγκεντρώσεις του παρασιτοκτόνου Roundup, παρότι ήταν σε επίπεδα που χαρακτηρίζονται ασφαλή από τους αμερικανικούς ρυθμιστικούς φορείς, είχαν πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με τα πειραματόζωα που διατρέφονταν με κανονική τροφή.
Ειδικότερα, τα τρωκτικά που τρέφονταν με τα μεταλλαγμένα εμφάνισαν όγκους στους μαστούς, αλλά και ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια. Το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών πειραματόζωων πέθαναν πρόωρα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην ομάδα ελέγχου ήταν 30 και 20%.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Food and Chemical Toxicology και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.
Τι λένε επιστήμονες
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τα εντυπωσιακά της ομολογούμενως συμπεράσματα και ενώ σίγουρα το αποτέλεσμα πρέπει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια όσων τελικά καταλήγουν στο τραπέζι της οικογένειας, η μελέτη γίνεται δεκτή με σκεπτικισμό από πολλούς επιστήμονες.
Ο Τομ Σάντερς, επικεφαλής του κέντρου έρευνας επιστημών διατροφής στο King's College του Λονδίνου, επισήμανε σε ηλεκτρονική του επιστολή ότι από την έρευνα των Γάλλων επιστημόνων απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση του αποτελέσματος, όπως παραδείγματος χάριν ποια ήταν η ακριβής ποσότητα της τροφής των πειραματόζωων. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ο δρ Τομ Σάντερς «οι στατιστικές μέθοδοι που ακολουθήθηκαν είναι αντισυμβατικές».
Ταυτόχρονα, ο Μαρκ Τέστερ, καθηγητής γενετικής φυτών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, διερωτάται πώς τα συμπεράσματα της έρευνας των Γάλλων δεν εντοπίστηκαν σε προηγούμενες έρευνες. «Εάν οι συνέπειες του συγκεκριμένου τύπου αραβοσίτου για την υγεία είναι αυτές που διαπιστώθηκαν στην έρευνα -γράφει σε ηλεκτρονική του επιστολή ο Αυστραλός επιστήμονας- γιατί άραγε οι Αμερικανοί δεν αποδεκατίζονται; Η μακροζωία βελτιώνεται και το προσδόκιμο ζωής διαρκώς αυξάνεται».

Αδύνατη η αξιολόγηση

Ο Αλαν Μπούμπι, καθηγητής βιοχημείας και φαρμακολογίας στο Imperial College London, σε σχόλιό του αναφέρει ότι η μελέτη ήταν σχεδιασμένη κατά τρόπο ώστε να είναι πρακτικά αδύνατη η αξιολόγηση των συμπερασμάτων. «Δεν υπάρχει παραδείγματος χάριν καμία στατιστική ανάλυση των όγκων στους μαστούς που εμφανίστηκαν, που συχνά παρουσιάζονται και τυχαία», επισημαίνει ο Βρετανός καθηγητής.
Παρά τον σκεπτικισμό της επιστημονικής κοινότητας η γαλλική κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των συμπερασμάτων ζήτησε από την Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Υγείας (παράρτημα της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας) να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες μελέτες ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον τα συμπεράσματα της έρευνας ευσταθούν. Στην περίπτωση που η απάντηση της υπηρεσίας είναι καταφατική, οι ευρωπαϊκές αρχές και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Ανάμεσα σε αυτά, ίσως να είναι και η άμεση επιβολή απαγόρευσης των εισαγωγών του συγκεκριμένου τύπου αραβοσίτου της Μonsanto.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ηχούν τα τύμπανα του πολέμου κατά του βιομηχανικού κολοσσού και των μεταλλαγμένων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων όταν ενέκρινε την κυκλοφορία του προϊόντος το 2004 δεν είχε αποδεχθεί την ύπαρξη ικανών στοιχείων που να υποδεικνύουν ότι τα μεταλλαγμένα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Ομως στην Ευρώπη φαίνεται ότι τα «μεταλλαγμένα δεν περνούν». Τι θα συμβεί στο μέλλον... Μένει να το δούμε.

Τοξικό υλικό στο τραπέζι μας


Η έρευνα των Γάλλων επιστημόνων που είδε χθες το φως της δημοσιότητας θέτει για ακόμα μία φορά υπό το φως των προβολέων τους κινδύνους που φαίνεται ότι εγκυμονούν για την υγεία ανθρώπων και ζώων τα γενετικώς μεταλλαγμένα προϊόντα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μία αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προωθήσει στην αγορά, εφόσον, φυσικά, της δοθούν οι απαραίτητες άδειες, μία νέα ποικιλία μεταλλαγμένου αραποσίτου. Στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσει τους Αμερικανούς αγρότες να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα ζιζάνια που αντέχουν στα έως σήμερα ευρέως χρησιμοποιούμενα παρασιτοκτόνα.
Η Dow Agrosciences, όπως ονομάζεται η εταιρεία, δεν θα εισάγει έναν «απλά» μεταλλαγμένο νέο καρπό. Το προϊόν της, όπως έγινε γνωστό, θα περιέχει έναν από τους τρομερότερους τοξικούς παράγοντες όλων των εποχών. Θα περιέχει ένα συστατικό από το διαβόητο Agent Orange που οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν κατά κόρον στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και τη γέννηση μισού εκατομμυρίου παιδιών με βαριές γενετικές ανωμαλίες. Η εταιρεία, βέβαια, υποστηρίζει ότι το προϊόν της είναι εντελώς ακίνδυνο.
Επί του παρόντος η Dow Agrosciences προσπαθεί να εξασφαλίσει άδεια για την κυκλοφορία του «συστήματος ελέγχου παρασίτων» Enlist από τον αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα των ΗΠΑ.
Το «σύστημα» κάνει τον μεταλλαγμένο καρπό ανθεκτικό σε περισσότερα του ενός ζιζανιοκτόνα, αναφέρει η επιχείρηση και κατά συνέπεια ο Αμερικανός γεωργός μπορεί να αναμίξει τα παρασιτοκτόνα που θα χρησιμοποιήσει και να διαχειριστεί καλύτερα τον τρόπο προστασίας των καλλιεργειών του.
Το 2-4 D, όπως ονομάζεται ο παράγοντας, αποτέλεσε συστατικό του Agent Orange, έχει χρησιμοποιηθεί και παλιότερα στη γεωργία, αλλά με μεγάλη φειδώ διότι εθεωρείτο εξαιρετικά τοξικός. Η τοποθέτησή του στη νέα ποικιλία καλαμποκιού είναι βέβαιο ότι θα φέρει το τοξικό υλικό στο τραπέζι μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πάντως, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ είχε παλαιότερα κρίνει ότι το συστατικό αυτό είναι ασφαλές για γεωργική χρήση.

Ανθεκτικότητα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη επιτυχία των μεταλλαγμένων καρπών -και κατα συνέπεια η γιγάντωση εταιρικών κολοσσών, όπως η Monsanto- οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανθεκτικότητα των συγκεκριμένων καρπών στα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται. Οι ειδικοί, εξάλλου, που ασχολούνται αποκλειστικά με τη χρήση παρασιτοκτόνων σε γεωργικές καλλιέργειες πιστεύουν ότι τα προβλήματα του παρελθόντος θα επανεμφανιστούν και ότι η σύγχρονη γεωργία δεν «γλίτωσε» από ζιζάνια και παράσιτα παρά την εισαγωγή των γενετικώς τροποποιημένων καρπών.

Ποιο είναι το καλαμπόκι ΝΚ 603 που ενοχοποιείται για τις επιπτώσεις


Το γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ 603 της Monsanto έχει εγκριθεί για χρήση στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές και στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2004, λαμβάνοντας άδεια κυκλοφορίας για 10 χρόνια.
Το «δεύτερο» και ίσως γνωστότερο όνομα του προϊόντος, «round up ready», αποκαλύπτει και τη μαγική ιδιότητα που απέκτησε λόγω της γενετικής τροποποίησης που υπέστη. Πρόκειται για μια ποικιλία ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο που περιέχει τη δραστική ουσία glyphosate, το οποίο επίσης παρασκευάζει και παρέχει η Monsanto. Αρα οι αγρότες που σπέρνουν ΝΚ 603 μπορούν να είναι «ήσυχοι» πως τα φάρμακα με τα οποία θα ψεκάσουν, θα σκοτώσουν τα άχρηστα αγριόχορτα, αλλά όχι και τη σοδειά τους. Η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός ανθεκτικού στα ζιζανιοκτόνα σπόρου προέκυψε από το γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη χρήση αυτών των φαρμάκων οδήγησε στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας των ζιζανίων (άχρηστων αγριόχορτων), κάτι σαν αυτό που έχει συμβεί με τα αντιβιοτικά. Χρειάζονταν λοιπόν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων, οι οποίες όμως τελικά αποδεικνύονταν τοξικές και για την παραγωγή καλαμποκιού. Το καλαμπόκι ΝΚ 603 μοιάζει να έλυσε αυτό το πρόβλημα.
Οπως είναι αναμενόμενο, εκτός από τις ενδεχόμενες ή αποδεδειγμένες επιπτώσεις στην υγεία, το ΝΚ 603 ενοχοποιείται για άσχημες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Και η απορία προκύπτει εύλογα. Πώς από τη μία η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθεί το «πρασίνισμα» της γεωργίας και από την άλλη στηρίζει την «κυκλοφορία» ενός προϊόντος που αντέχει στην όλο και μεγαλύτερη χρήση φυτοφαρμάκων;
Πάντως, το συγκεκριμένο καλαμπόκι επιτρέπεται να περιέχεται σε τρόφιμα και ζωοτροφές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, αλλά δεν καλλιεργείται προς το παρόν. Οταν περιέχεται σε ένα προϊόν, πρέπει αυτό το προϊόν να το αναγράφει στη συσκευασία του.
Καθώς στην Ευρώπη τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους καταναλωτές, τόσο οι αγρότες όσο και οι κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να τα προωθήσουν. Παρά το γεγονός ότι κάποιες «ποικιλίες» μεταλλαγμένων έχουν εγκριθεί, οπότε μπορούν και να καλλιεργηθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πολλά κράτη-μέλη αντιδρούν με νομοθετικές ρυθμίσεις.
Εξι κράτη-μέλη (Αυστρία, Ουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο και Ελλάδα) έχουν εγκρίνει μέτρα διασφάλισης και απαγορεύουν την καλλιέργεια του ΓΤ αραβόσιτου ΜΟΝ810 (άλλη γενετική τροποποίηση της Monsanto που έλαβε έγκριση καλλιέργειας το 1998) στην επικράτειά τους. Υπάρχουν κράτη-μέλη, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που το καλλιεργούν. Επιπλέον, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία απαγορεύουν τη γενετικώς τροποποιημένη πατάτα Amflora (εγκρίθηκε το 2010 και έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε αμυλοπηκτίνη, ένα άμυλο που προορίζεται για βιομηχανικές χρήσεις, όπως η παραγωγή χαρτιού). Η Πολωνία εφαρμόζει νομοθεσία για την απαγόρευση της εμπορίας όλων των ΓΤ σπόρων. Εως σήμερα, ο κατάλογος των εγκεκριμένων ΓΤΟ της Ευρωπαϊκής Ενωσης για χρήση σε τρόφιμα ή ζωοτροφές περιλαμβάνει επίσης: ένα ζαχαρότευτλο, τρεις σπόρους σόγιας, τρεις σπόρους αγριοκράμβης, έξι προϊόντα βάμβακος και 17 προϊόντα αραβοσίτου.
Γιατί τόση επιμονή στο καλαμπόκι; Γιατί καλλιεργείται σε τεράστιες εκτάσεις παγκοσμίως, καθώς αποτελεί τη βασική ζωοτροφή. Οποιος επενδύει λοιπόν στον σπόρο και στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτή την καλλιέργεια, αποκομίζει σημαντικά οικονομικά οφέλη.
----------
Ως προς τους καταλόγους μεταλλαγμένων της Greenpeace

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα
9/7/14

Κατά καιρούς, έχουν κυκλοφορήσει στο internet πολλές “λίστες” για μεταλλαγμένα, τοξικά και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι απάτη. Έτσι και τώρα, κυκλοφόρησε μια “λίστα” για μεταλλαγμένα στα τρόφιμα, δήθεν της Greenpeace. Δεν έχουμε ουδεμία σχέση.
1. Δεν βγάζουμε Οδηγό Καταναλωτών για μεταλλαγμένα στα συστατικά εδώ και πολλά χρόνια και αναμφίβολα κάθε εταιρεία το γνωρίζει. Είναι γνωστό πως οι εκάστοτε Οδηγοί αξιολογούσαν την τοποθέτηση των ερωτηθέντων εταιρειών σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια. Από τη στιγμή που έχει να ερωτηθεί κάποια εταιρεία εδώ και περίπου 10 χρόνια, μπορεί με ασφάλεια να υποθέσει πως ο κατάλογος δεν είναι δικός μας.
2. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές και όχι στα συστατικά. Ο λόγος είναι πως υπάρχει σαφέστατη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων στα συστατικά, πράγμα το οποίο επίσης είναι γνωστό, πάνω απ'όλα στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων οι οποίες αναμφίβολα γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι λοιπόν, οι Οδηγοί που έχουν εκδοθεί από τότε, αφορούσαν αποκλειστικά στη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, δηλαδή στο σκέλος τη παράγωγης ζωικών προϊόντων για το οποίο δυστυχώς υπάρχει νομοθετικό κενό. Άρα εκ τον πραγμάτων, μια λίστα σαν αυτή που κυκλοφόρησε δεν θα μπορούσε να είναι δική μας.
3. Από τις αρχές του 2012, όπου και εντοπίσαμε μεταλλαγμένα σε ζωοτροφές μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στρέψαμε την προσοχή μας στο αίτημα για αποκλειστική χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί και το ρεβίθι, τα οποία και είναι σίγουρα μη-μεταλλαγμένα. Εδώ και ένα χρόνο, λοιπόν, δραστηριοποιούμαστε σε μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης καταναλωτών και εταιρειών παραγωγής ζωικών προϊόντων με στόχο τη χρήση ντόπιων, μη-μεταλλαγμένων κτηνοτροφικών φυτών. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει πια κανενός είδους Οδηγός καταναλωτών σε σχέση με μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές από το 2010. Επιπλέον, όσο καιρό εκδίδαμε Οδηγούς καταναλωτών, κάναμε σαφές πως ακυρώνουν οποιαδήποτε προηγούμενη έκδοση τους.
4. Με άλλα λόγια, η Greenpeace δεν εκδίδει αυτή τη στιγμή κανένα οδηγό σε σχέση με μεταλλαγμένα εξού και δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας τέτοιος οδηγός στην ιστοσελίδα μας, δηλαδή το μόνο επίσημο σημείο στο οποίο μπορεί να βρεθεί η θέση μας για κάθε θεματική ενότητα με την οποία ασχολούμαστε. Άρα, είναι προφανές πως  όποια άλλη “λίστα” κυκλοφορεί δεν είναι δική μας.
5. Όπως και στο παρελθόν, όσοι έτυχε να πέσουν στην παγίδα της παραπληροφόρησης της εκάστοτε “λίστας” και επικοινώνησαν μαζί μας, ενημερώθηκαν για τα παραπάνω.
6. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά όπου εταιρείες παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα αισθάνθηκαν πως θέλουν, στη δική τους ιστοσελίδα, να ξεκαθαρίσουν στους καταναλωτές τους ότι η εκάστοτε διαδικτυακή διακίνηση “λίστας” ή “πληροφορίας” είναι αναληθής. Είναι αδύνατον να αναλάβει η Greenpeace αυτού του είδους την επικοινωνία εκ μέρους εταιρειών σε σχέση με οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Κατά καιρούς, έχουν κυκλοφορήσει στο internet πολλές “λίστες” για μεταλλαγμένα, τοξικά και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι απάτη. Έτσι και τώρα, κυκλοφόρησε μια “λίστα” για μεταλλαγμένα στα τρόφιμα, δήθεν της Greenpeace. Δεν έχουμε ουδεμία σχέση.
1. Δεν βγάζουμε Οδηγό Καταναλωτών για μεταλλαγμένα στα συστατικά εδώ και πολλά χρόνια και αναμφίβολα κάθε εταιρεία το γνωρίζει. Είναι γνωστό πως οι εκάστοτε Οδηγοί αξιολογούσαν την τοποθέτηση των ερωτηθέντων εταιρειών σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια. Από τη στιγμή που έχει να ερωτηθεί κάποια εταιρεία εδώ και περίπου 10 χρόνια, μπορεί με ασφάλεια να υποθέσει πως ο κατάλογος δεν είναι δικός μας.
2. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές και όχι στα συστατικά. Ο λόγος είναι πως υπάρχει σαφέστατη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων στα συστατικά, πράγμα το οποίο επίσης είναι γνωστό, πάνω απ'όλα στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων οι οποίες αναμφίβολα γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι λοιπόν, οι Οδηγοί που έχουν εκδοθεί από τότε, αφορούσαν αποκλειστικά στη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, δηλαδή στο σκέλος τη παράγωγης ζωικών προϊόντων για το οποίο δυστυχώς υπάρχει νομοθετικό κενό. Άρα εκ τον πραγμάτων, μια λίστα σαν αυτή που κυκλοφόρησε δεν θα μπορούσε να είναι δική μας.
3. Από τις αρχές του 2012, όπου και εντοπίσαμε μεταλλαγμένα σε ζωοτροφές μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στρέψαμε την προσοχή μας στο αίτημα για αποκλειστική χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί και το ρεβίθι, τα οποία και είναι σίγουρα μη-μεταλλαγμένα. Εδώ και ένα χρόνο, λοιπόν, δραστηριοποιούμαστε σε μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης καταναλωτών και εταιρειών παραγωγής ζωικών προϊόντων με στόχο τη χρήση ντόπιων, μη-μεταλλαγμένων κτηνοτροφικών φυτών. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει πια κανενός είδους Οδηγός καταναλωτών σε σχέση με μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές από το 2010. Επιπλέον, όσο καιρό εκδίδαμε Οδηγούς καταναλωτών, κάναμε σαφές πως ακυρώνουν οποιαδήποτε προηγούμενη έκδοση τους.
4. Με άλλα λόγια, η Greenpeace δεν εκδίδει αυτή τη στιγμή κανένα οδηγό σε σχέση με μεταλλαγμένα εξού και δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας τέτοιος οδηγός στην ιστοσελίδα μας, δηλαδή το μόνο επίσημο σημείο στο οποίο μπορεί να βρεθεί η θέση μας για κάθε θεματική ενότητα με την οποία ασχολούμαστε. Άρα, είναι προφανές πως  όποια άλλη “λίστα” κυκλοφορεί δεν είναι δική μας.
5. Όπως και στο παρελθόν, όσοι έτυχε να πέσουν στην παγίδα της παραπληροφόρησης της εκάστοτε “λίστας” και επικοινώνησαν μαζί μας, ενημερώθηκαν για τα παραπάνω.
6. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά όπου εταιρείες παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα αισθάνθηκαν πως θέλουν, στη δική τους ιστοσελίδα, να ξεκαθαρίσουν στους καταναλωτές τους ότι η εκάστοτε διαδικτυακή διακίνηση “λίστας” ή “πληροφορίας” είναι αναληθής. Είναι αδύνατον να αναλάβει η Greenpeace αυτού του είδους την επικοινωνία εκ μέρους εταιρειών σε σχέση με οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.
Κατά καιρούς, έχουν κυκλοφορήσει στο internet πολλές “λίστες” για μεταλλαγμένα, τοξικά και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι απάτη. Έτσι και τώρα, κυκλοφόρησε μια “λίστα” για μεταλλαγμένα στα τρόφιμα, δήθεν της Greenpeace. Δεν έχουμε ουδεμία σχέση.
1. Δεν βγάζουμε Οδηγό Καταναλωτών για μεταλλαγμένα στα συστατικά εδώ και πολλά χρόνια και αναμφίβολα κάθε εταιρεία το γνωρίζει. Είναι γνωστό πως οι εκάστοτε Οδηγοί αξιολογούσαν την τοποθέτηση των ερωτηθέντων εταιρειών σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια. Από τη στιγμή που έχει να ερωτηθεί κάποια εταιρεία εδώ και περίπου 10 χρόνια, μπορεί με ασφάλεια να υποθέσει πως ο κατάλογος δεν είναι δικός μας.
2. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές και όχι στα συστατικά. Ο λόγος είναι πως υπάρχει σαφέστατη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων στα συστατικά, πράγμα το οποίο επίσης είναι γνωστό, πάνω απ'όλα στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων οι οποίες αναμφίβολα γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι λοιπόν, οι Οδηγοί που έχουν εκδοθεί από τότε, αφορούσαν αποκλειστικά στη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, δηλαδή στο σκέλος τη παράγωγης ζωικών προϊόντων για το οποίο δυστυχώς υπάρχει νομοθετικό κενό. Άρα εκ τον πραγμάτων, μια λίστα σαν αυτή που κυκλοφόρησε δεν θα μπορούσε να είναι δική μας.
3. Από τις αρχές του 2012, όπου και εντοπίσαμε μεταλλαγμένα σε ζωοτροφές μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στρέψαμε την προσοχή μας στο αίτημα για αποκλειστική χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί και το ρεβίθι, τα οποία και είναι σίγουρα μη-μεταλλαγμένα. Εδώ και ένα χρόνο, λοιπόν, δραστηριοποιούμαστε σε μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης καταναλωτών και εταιρειών παραγωγής ζωικών προϊόντων με στόχο τη χρήση ντόπιων, μη-μεταλλαγμένων κτηνοτροφικών φυτών. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει πια κανενός είδους Οδηγός καταναλωτών σε σχέση με μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές από το 2010. Επιπλέον, όσο καιρό εκδίδαμε Οδηγούς καταναλωτών, κάναμε σαφές πως ακυρώνουν οποιαδήποτε προηγούμενη έκδοση τους.
4. Με άλλα λόγια, η Greenpeace δεν εκδίδει αυτή τη στιγμή κανένα οδηγό σε σχέση με μεταλλαγμένα εξού και δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας τέτοιος οδηγός στην ιστοσελίδα μας, δηλαδή το μόνο επίσημο σημείο στο οποίο μπορεί να βρεθεί η θέση μας για κάθε θεματική ενότητα με την οποία ασχολούμαστε. Άρα, είναι προφανές πως  όποια άλλη “λίστα” κυκλοφορεί δεν είναι δική μας.
5. Όπως και στο παρελθόν, όσοι έτυχε να πέσουν στην παγίδα της παραπληροφόρησης της εκάστοτε “λίστας” και επικοινώνησαν μαζί μας, ενημερώθηκαν για τα παραπάνω.
6. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά όπου εταιρείες παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα αισθάνθηκαν πως θέλουν, στη δική τους ιστοσελίδα, να ξεκαθαρίσουν στους καταναλωτές τους ότι η εκάστοτε διαδικτυακή διακίνηση “λίστας” ή “πληροφορίας” είναι αναληθής. Είναι αδύνατον να αναλάβει η Greenpeace αυτού του είδους την επικοινωνία εκ μέρους εταιρειών σε σχέση με οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη