νέο ενδιαφέρον για θαλάσσια α/π (η Κύμη στις υποψήφιες περιοχές)
Ανοίγει το κεφάλαιο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
Ανοίγει το κεφάλαιο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων - Σχεδιάζεται διαγωνισμός για μεγάλο έργο άνω των 100 μεγαβάτ και ένα μικρό πιλοτικό των 5 μεγαβάτ – Ποιες είναι οι 12 υποψήφιες περιοχές
(μεταξύ των οποίων και η Κύμη)
(μεταξύ των οποίων και η Κύμη)
Προ ημερών, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κ Μιχάλης Βερροιόπουλος, προανήγγειλε ότι σε έναν χρόνο αναμένεται να προκηρυχθεί ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών στην Ελλάδα. Θα πρέπει ωστόσο έως τότε να έχουν κλείσει πολλές εκκρεμότητες: να έχει ολοκληρωθεί το χωροταξικό για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, να γίνει η προκαταρκτική χωροθέτηση και η ΣΜΠΕ, βάσει της οποίας θα καθοριστούν η ακριβής θέση, η θαλάσσια έκταση που θα καταλαμβάνει και η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς.
Διεθνείς παίκτες Το έργο εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 100 μεγαβάτ και αναμένεται να προσελκύσει διεθνείς παίκτες της ενεργειακής αγοράς.
Ηδη ενδιαφέρον έχουν επιδείξει η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας Equinor (γνωστή με τον παλαιότερο τίτλο της, ως Statoil), η πρώτη που τοποθέτησε πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο και αναζητεί νέες περιοχές για Το χωροταξικό και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι οι δύο μεγάλες εκκρεμότητες προκειμένου να προκηρυχθεί ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών στην Ελλάδα να αναπτύξει την πρωτοποριακή τεχνολογία της.
Για την υλοποίηση του πρώτου έργου θα ληφθούν υπόψη οι 12 θέσεις που είχαν προκύψει το 2010 από την προκαταρκτική χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων, επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη, χωρίς ωστόσο να είναι δεσμευτικές. Πρόκειται για θαλάσσιες εκτάσεις σε Αϊ-Στράτη, Αλεξανδρούπολη, Θάσο, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Κρυονέρι Ναυπακτίας, Κύμη, Λευκάδα, Λήμνο, Πεταλιούς, Σαμοθράκη και Φανάρι Νομού Πρεβέζης.
«Ωστόσο, στα κριτήρια που είχε βασιστεί εκείνη η χωροθέτηση ήταν ο αποκλεισμός περιοχών με βάθη μεγαλύτερα των 50 μέτρων, καθώς αφορούσε πάρκα με ανεμογεννήτριες που θεμελιώνονται στον βυθό. Οι πλωτές μπορούν να εγκατασταθούν και σε θάλασσες με βάθη έως και 450 μέτρα» αναφέρει στο «Βήμα» ο κ Βερροιόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, για την όποια χωροθέτηση θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν φορείς όπως το Γενικό Επιτελεία Εθνικής Αμυνας καθώς και τα υπουργεία Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Πολιτισμού ώστε να μην περιλαμβάνονται σε «γκρίζες» ζώνες, όπως είναι τα πεδία βολής, αλιευτικά πεδία, είσοδοι λιμανιών κ.λπ.
Το Χωροταξικό
Οσον αφορά την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ από το ΥΠΕΝ, θα περιλαμβάνει και κεφαλαία για τον θαλάσσιο χώρο. Αφού ολοκληρωθεί, θα γίνει η προκαταρκτική χωροθέτηση, η στρατηγική μελέτη, για να ακολουθήσει τελικά ο πιλοτικός μειοδοτικός (ως προς την τιμή της παραγόμενης μεγαβατώρας) διαγωνισμός για την πλωτή μονάδα. Οπως ανέφερε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώρνας Σταθάκης, απαντώντας προσφάτως σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, με την αναθεώρηση του υφιστάμενου χωρσταξικού πλαισίου θα καταστούν εκ των προτέρων γνωστές οι περιοχές στις οποίες θα αποκλείεται εν όλω ή εν μέρει ή θα είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ.
Με δεδομένη τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών εφαρμογών στην Ελλάδα, το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση μελετών ωρίμανσης για ένταξη στην επόμενη προγραμματική περίοδο έργου ανάπτυξης επιδεικτικών αιολικών εφαρμογών πλωτών ανεμογεννητριών (σε βιομηχανική κλίμακα), ισχύος περίπου πέντε μεγαβάτ, στις ελληνικές θαλάσσες.
Πηγή εφημερίδα "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" 21/4/19.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου