Ανακοίνωση από την Κατασκήνωση στα Άγραφα
1η ανακοίνωση από την Κατασκήνωση στα Άγραφα
... Η επιχειρούμενη εγκατάσταση (στη ιστορική Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο) αρχικά 40 και τελικά 600 Α/Γ στα Άγραφα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού άλωσης των ορεινών χώρων από την βιομηχανία των ΑΠΕ. Σχεδόν όλες οι κορυφογραμμές των ελληνικών βουνών πρόκειται να μετατραπούν σε εργοτάξια τα επόμενα 2-3 χρόνια. Μια ματιά στο site της ΡΑΕ (ρυθμιστική αρχή ενέργειας) είναι αποκαλυπτική. Εκτός από τις 20.000 περίπου Α/Γ που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός, τα ελάχιστα ελεύθερα ποτάμια φράζονται για εκατοντάδες νέα μικρά υδροηλεκτρικά και η εξόρυξη υδρογονανθράκων σε όλη τη δυτική ελλάδα είναι προ των πυλών.
Στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης και ανεμίζοντας το μπαμπούλα της κλιματικής αλλαγής πραγματοποιούνται και σχεδιάζονται τα πιο καταστροφικά αναπτυξιακά έργα. Η ισοπέδωση κορυφών, η καταστροφή των δασών, ο θάνατος και ο εκτοπισμός πτηνών και θηλαστικών, το φράξιμο ποταμών, όλα αυτά βαφτίζονται αναγκαία για να γλιτώσουμε από τον καταστροφή που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Ο αέρας, το νερό και ο ήλιος μετατρέπονται σε προϊόντα εκμετάλλευσης, σε ιδιωτικά μέσα παραγωγής.
Μας λένε ότι με τις ΑΠΕ θα απεξαρτηθούμε από το λιγνίτη και την καύση των υδρογονανθράκων για την παραγωγή ενέργειας. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες ακριβώς εταιρείες (όπως π.χ ΕΛΛΑΚΤΩΡ) που επενδύουν στα αιολικά, επενδύουν στα εργοστάσια φυσικού αερίου και πετρελαίου για παραγωγή ενέργειας.Οι ΑΠΕ έχουν αποδειχθεί προς το παρόν αναξιόπιστες ως βασική πηγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Δεν αμφιβάλλουμε ότι υφίσταται ενεργειακό ζήτημα, όπως και σοβαρό ζήτημα ρύπανσης από την καύση υδρογονανθράκων. Ωστόσο είμαστε σίγουροι/ες ότι οι λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως προωθούνται σήμερα σε βιομηχανικό επίπεδο δεν έχουν να κάνουν με μια πιο οικολογική προσέγγιση, καθώς λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας, οι ΑΠΕ χρησιμοποιουνται απλώς ως τροφοδότες του ολοένα και (διαρκώς) αυξανόμενου ενεργειακού δικτύου.
Περισσότερη ενέργεια, σημαίνει μεγαλύτερη “εκμετάλλευση” πόρων, μεγαλύτερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Η περίπτωση των Αγράφων είναι ιδιαίτερη. Γιατί σε έναν πλανήτη που σχεδόν εξ ολοκλήρου έχει λεηλατηθεί από τον βιομηχανικό πολιτισμό θεωρούμε ακόμα πιο σημαντική την επιβίωση αυτών των ελάχιστων περιοχών που επιβιώνει η άγρια ζωή. Τα ψηλά βουνά είναι από τους τελευταίους τέτοιους χώρους. Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να ισοπεδώσουμε μια για πάντα αυτά βουνά που είναι εκεί πριν από εμάς και θα είναι εκεί μετά από εμάς...
ολόκληρο στο https://windwatchgreece.wordpress.com/2019/07/28/...IsSTVJoPg1tlA
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου