ΕΥΠΛΟΙΑ 21ο τεύχος: Αφιέρωμα στον Μιχαήλ Δεκλερή
21ο Τεύχος | Σεπτέμβριος 2008
και αρχειακά στο http://eyploia.epyna.eu/modules.php?name=News&file=article&sid=2291
ΕΥΠΛΟΙΑ
ΤΟ e-ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
21ο Τεύχος
Σεπτέμβριος 2008
(Τεύχος αφιερωμένο στον Μιχαήλ Δεκλερή)
«ΚΟΙΝΟΚΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ – ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ»
Μιχαήλ Δεκλερής, της Εύπλοιας
- Ακούστε live την ομιλία του Μιχαήλ Δεκλερή στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 16/01/2007, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ με θέμα «Οι Συνταγματικές Αλλαγές κατά του Φυσικού Περιβάλλοντος»
- Μιχαήλ Δεκλερής – Ο Δωδεκάδελτος του περιβάλλοντος: Αρχές της Βιωσίμου Αναπτύξεως (1ο μέρος, 2ο μέρος, 3ο μέρος)
- Μιχαήλ Δεκλερής – Προστασία και Χωροταξία των Νήσων
- Μιχαήλ Δεκλερής – Οι βραχονησίδες δεν πωλούνται…
- Μιχαήλ Δεκλερής – Ολοκληρωμένη πρόταση για καταφύγιο άγριας ζωής σε ώτα μη ακουόντων
- Επιμελητήριο Περιβάλλοντος – Βιότοποι, Βιοπoικιλότητα
- Μιχαήλ Δεκλερής – «Επιδρομή συμφερόντων στα νησιά».
(Συνέντευξη στην Πόπη Παρασκευοπούλου)
- Μιχαήλ Δεκλερής – Η Εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στα νησιά των Κυκλάδων
- Επιμελητήριο Περιβάλλοντος – Κριτική Ανάλυση της Βιωσιµότητος του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Α.Π.Ε.
- Μιχαήλ Δεκλερής – Η Επιβουλή κατά των Δημοσίων Δασών
Κριτική παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Μ. Δεκλερή
- Michail Dekleris – There’s no respect for public space
Εμείς, πολίτες μέλη του «ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» που μένουμε στα νησιά, είτε γιατί γεννηθήκαμε εδώ, είτε γιατί το διαλέξαμε, πιστεύουμε ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτή η καταστροφή.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
πηγή: http://www.anemosnaftilos.gr/2008/09/blog-post_8485.html
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ:
– Ο «οικολόγος δικαστής» κ. Μ. Δεκλερής… (TO BHMA, 24/9/2000)
– O κ. Μ. Δεκλερής, γνωστός διεθνώς ως ο “Πράσινος Δικαστής”…(εφημερίδα “Εποχή” 2/2/2003)
– Γνωρίζει ο κ. Δεκλερής ότι δεν μπορεί να μας πάρει την ιδιοκτησία; (Από επιστολή αναγνώστη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26-01-2008)
– Πλάκα πλάκα πώς θα ‘ταν η Ελλάδα αν ο Δεκλερής παρέμενε ως ισόβιος με την έννοια των Αμερικανών; Ίσως η χώρα να ‘ταν πιο πράσινη αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πάνω από το γραφείο του κρεμόταν η προσωπογραφία του Καποδίστρια.
(http://www.greeklaws.com/, 25/6/2008)
– Στο φλύαρο κείμενό του, ο κ. Bενιζέλος δεν παραλείπει βεβαίως να επιτεθεί, χωρίς να τον κατονομάζει, και στον τέως πρόεδρο του E‘ τμήματος του ΣτE M. Δεκλερή (για «ακραίο δικαστικό ακτιβισμό», «ξεπερασμένες χωροταξικές και πολεοδομικές αντιλήψεις» κ.ά.), το σύγγραμμα του οποίου, με τις θέσεις του για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη νομολογία του E‘ τμήματος, ο Zακ Σαντέρ, ως πρόεδρος της Kομισιόν είχε χαρακτηρίσει «τομή στην προστατευτική για το περιβάλλον ευρωπαϊκή νομοθεσία».
(Γ. Βότσης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2.8.2000)
– Άμεση και σε αυστηρό ύφος ήταν η απάντηση του κ. Σουφλιά. “Εντολές και μαθήματα δεν δέχομαι από τον κ. Δεκλερή”. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21-4-05)
– Οι δημόσιες παραινέσεις Δεκλερή προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση Σουφλιά, ο οποίος, μέσω ανακοίνωσης, απάντησε πως “οι δηλώσεις του κ. Δεκλερή αποδεικνύουν ότι δεν δέχεται τη βασική δημοκρατική αρχή ότι “και οι κρίνοντες κρίνονται” και ξεχειλίζουν από αλαζονεία. Δικαιώνονται έτσι όσοι υποστηρίζουν ότι αυτή η νοοτροπία τον οδήγησε πολλές φορές, όταν ήταν στο ΣτΕ, να εισηγηθεί αποφάσεις, που με τις υπερβολές τους αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου”. (ΤΑ ΝΕΑ , 21/04/2005)
– Ο Μ. Δεκλερής είναι παγκόσμια μορφή στο θέμα “βιωσιμότης”. Κι όμως, στην Ελλάδα το έργο γενικά του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει εκτιμηθεί από τον πολύ κόσμο και μένει άγνωστο. Ο Δεκλερής είναι κινητή εγκυκλοπαίδεια, όχι μόνο ως νομικός αλλά και ως επιστήμονας, σπούδασε στο Yale κυβερνητική πριν δεκαετίες, κάποιοι πρωτοπόροι επιστήμονες θέσανε τότε τις βάσεις της Συστημικής Σκέψης (systemic approach, συστημική προσέγγιση) στη θεωρία των συστημάτων. Όμως, όσο το κράτος πολέμησε αυτούς τους λεβέντες δικαστές του ΣτΕ άλλο τόσο έχει πολεμηθεί η επιστήμη αυτή.
Γιατί δεν ανοίγουν τα αρχεία;
ΑπάντησηΔιαγραφή