για το κόψιμο της Φλαμουριάς στην πλατεία της Κύμης

[ΕΠΠΠΟ: από τον τρόπο της αναφοράς στο δέντρο καταλαβαίνει κανείς την σχετικότητα/ασχετοσύνη της δημοτικής αρχής και κλπ.
 Όσο για τη νομιμότητα: η κοπή έπρεπε να γίνει με άδεια του Δασαρχείου (ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ), με άδεια του Δήμου (ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ), εφαρμόζοντας την Ελληνική Τεχνική Περιγραφή ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-10-06-04-01-ΦΕΚ Β 2221/2012
(ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ) και χωρίς να παραβιασθεί ο νόμος 1650/86 ιδίως άρθρο 28 (ΠΑΡΑΒΙΑΣΘΗΚΕ).
Περισσότερα για την παρανοϊκή πράξη της κοπής των δέντρων (που ψευδώς την ονομάζουν κλάδευση) περισσότερα στο τέλος του παρόντος].



Η καρατόμηση

και το κάποτε που υπήρχε

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κύμης απαντά σε όσους αντέδρασαν για το κόψιμο του δέντρου΄΄Φλαμουριά΄΄

από το https://www.evima.gr/apopseis/o-proedros-tis-kinotitas-kymis-apanta-se-osous-antedrasan-gia-to-kopsimo-tou-dentrou%CE%84%CE%84flamouria%CE%84%CE%84/

Την δική του απάντηση έδωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κοινότητας Κύμης, Άγγελος Μαργέλης σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν σήμερα για το κόψιμο του δέντρου΄΄Φλαμουριά΄΄ στην Κύμη.

Άγγελος Μαργέλης-΄΄Το ιστορικό “Φλαμουριά” έχει τις παρακάτω παραγράφους.
1η. Τον Σεπτέμβριο του 2019, εμείς που καθόμασταν κάτω από την Φλαμουριά διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν κάποια κλαριά στα οποία τα φύλλα άρχισαν να κιτρινίζουν και να πέφτουν παρά του ότι η θερμοκρασία ήταν αρκετά υψηλή. Τότε προθυμοποιήθηκε συνδαιτυμόνας και συμμαθητής ( το όνομα στη διάθεσή μου) να μας διαθέσει τρίμετρο πριόνι με το οποίο θα μπορούσαμε να κόψουμε τα άρρωστα κλαδιά. Ουδείς βέβαια από τους σημερινούς σταυροφόρους είχε ενδιαφερθεί για το θέμα.
2α. Γνωστός επιστήμονας του αντικειμένου, τον οποίο τακτικά συμβουλεύομαι για ανάλογα θέματα και κάτοικος της Κύμης ( το όνομα στη διάθεσή μου) με συμβούλευσε να μην κάνω καμιά ενέργεια μέχρι να πέσει η θερμοκρασία και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.
3η. Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, τον συνάντησα τον παραπάνω γνώστη του αντικειμένου και μου επεσήμανε ότι από Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου (σήμερα) οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες μια και την Κυριακή θα έπεφτε αισθητά η θερμοκρασία και μάλιστα αναφερόμενος στην Φλαμουριά και γνωρίζοντας τα προβλήματά της μου είπε χαρακτηριστικά ” Μην την λυπηθείτε”.
4η. Μετά λοιπόν τα παραπάνω συνεχίσθηκαν οι ετήσιες προγραμματισμένες εργασίες κλαδέματος των δένδρων. Στους εργαζόμενους του Δήμου δεν μετέφερα την άποψη του επιστήμονα ” Μην την λυπηθείτε”. Βέβαια μέχρι τώρα τα συνεργεία του Δήμου είχαν κλαδέψει πολλά δένδρα που υπήρχε πρόβλημα ασφαλείας των πεζών και των οχημάτων. Κανείς όμως δεν γκρίνιαξε και βέβαια όταν προ καιρού ένα κλαρί έπεσε στο δρόμο από την Φλαμουριά κανείς δεν είπε κάτι γιατί δεν έπεσε στο κεφάλι κάποιου. Εάν όμως έπεφτε στο κεφάλι κάποιου, αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται πάλι θα ήταν εναντίον μας γιατί οι ανεύθυνοι πάντα διαμαρτύρονται.
Τελικά μετά την λεπτομερή παράθεση των παραπάνω,μετά από αυτοψία πριν, κατά και μετά την εργασία, πιστεύω ότι κάναμε την προβλεπόμενη εργασία στον σωστό χρόνο, λάβαμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ενημερωθήκαμε από τους σωστούς επιστήμονες ώστε και το δένδρο να ανανεωθεί και οι απολαμβάνοντες τον καφέ τους να είναι ασφαλείς.
Το συμπέρασμα τελικά είναι ότι το είχαμε μελετήσει το θέμα, το είχαμε οργανώσει και το εκτελέσαμε με τον σωστό τρόπο. Τώρα τα παραπολιτικά και τα ξύλα δεν με αφορούν, δεν με απασχολούν και δεν τους δίνω σημασία. Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι κάτω από την Φλαμουριά θα καθόμαστε.
Καλό βράδυ΄΄
----------

Σχόλια

  1. Κοπή Δέντρων: Ελληνική Νομοθεσία

    Α. Ποιές εκτάσεις εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας, οπότε, για την κοπή δέντρων που βρίσκονται μέσα σ’ αυτές, απαιτείται σχετική άδεια από το αρμόδιο δασαρχείο:

    Νόμος 4280/2014 (ΦΕΚ 159/Α/8-8-14)

    Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 32 (που αντικατέστησε το άρθρο 3 παρ. 4 του νόμου 998/79 περί προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων), “..στις διατάξεις του νόμου αυτού υπάγονται και τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση, το περιαστικό πράσινο, οι κηρυγμένες δασωτέες και αναδασωτέες εκτάσεις. Στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας υπάγονται και τμήματα πάρκου ή άλσους, τα οποία φέρουν μη δασική βλάστηση συνδέονται όμως οργανικά με το σύνολο του πάρκου ή άλσους, υπό την έννοια οτι συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του συνόλου”.
    Άρθρο 5 παρ. 2, του ίδιου νόμου: “…η μέριμνα δια την ανάπτυξιν, βελτίωσιν, αναδάσωσιν και προστασίαν των πάρκων, αλσών και των εντός των πόλεων ή οικιστικών περιοχών δενδροστοιχιών ανήκει εις τους οικείους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή τους επί τη βάσει σχετικής πολεοδομικής μελέτης αναλαβόντας την δημιουργίαν αυτών οικιστικούς φορείς ή εις ίδια νομικά πρόσωπα επί τη βάσει ειδικών διατάξεων…”

    Β. Κοπή δέντρων, τα οποία βρίσκονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή ΖΟΕ (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου), που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων:

    (Στην Αττική με το Π.Δ./22-06-83 (ΦΕΚ 284/Δ/7-7-83) καθορίστηκε Ζ.Ο.Ε. σε όλο το νομό)

    Αρθρο 40 παρ 2 του ν. 1337/83 (ΦΕΚ 33/Α/14-3-83) για δέντρα τα οποία βρίσκονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή ΖΟΕ, που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, απαιτείται έκδοση άδειας από την οικεία πολεοδομική αρχή. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η κοπή των δέντρων χωρίς την προβλεπόμενη οικοδομική άδεια τιμωρείται με τις κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα!
    Αρθρο 4 παρ. 2 του ν. 4067/12 (ΦΕΚ 79/Α/9-4-12), για δέντρα τα οποία βρίσκονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή ΖΟΕ, που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας, απαιτείται έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας.
    Άρθρο 1 παρ. 1βνi της 55174/2013 απόφασης (ΦΕΚ 2605/15-10-13) “Διαδικασία έγκρισης και απαιτούμενα δικαιολογητικά για εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας” σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας εφόσον τα οικόπεδα, τα γήπεδα, τα κτίσματα τα οποία εκτελούνται, βρίσκονται σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης ή του οικισμού, με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρ. 2 του παραπάνω άρθρου.
    Απόφαση 52716/2001 (ΦΕΚ 1663/Β/13-12-2001), οπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε, “Κατασκευές και εγκαταστάσεις στους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια οικοδομής”, ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ την κοπή των δέντρων.

    Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας, Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών κανονισμών και Αδειοδοτήσεων, με ημερομηνία 4/12/2015 – Ανάρτηση στη Διαύγεια ΑΔΑ: 6ΞΨΞ4653Π8-ΓΕΝ.

    Άρθρο 29 παρ. 2ζ του ν. 4495/2017 , σύμφωνα με το οποίο, απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για την κοπή δέντρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή ΖΟΕ, καθώς και σε οικισμούς προυφιστάμενους του ν.δ. 17/7/1923 (Α 223) και οικισμούς οριοθετημένους με το από 24.5.1985. Ειδικά για την κοπή δέντρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού, Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας χορηγείται ύστερα από αίτηση, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση του αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα και της αρμόδιας υπηρεσίας του οικείου δήμου και σχετική απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Δήμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας.

    από το https://kipi.gr/?p=3161

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη