Η μοναδικότητα των χωριών της Κύμης (Μαλετιάνοι-στοά ορυχείου)

Από τους πολλούς λόγους που η περιοχή της Κύμης είναι μοναδική, ιδιαίτερη και ευαίσθητη σε κάθε υπέργεια επέμβαση λόγω του πλουσιότατου και ευαίσθητου γεωλογικού της υποβάθρου.
Πρόκειται για περιοχή από αυτές που θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε (σχεδόν) ακόμη και στην εποχή της λεγόμενης Πανγαίας.
Έχει ένα από τα αρχαιότερα λιγνιτοφόρα πεδία, το πρώτο ορυχείο της Ελλάδας (το περίφημο ΕΤΖΙ) πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η βιομηχανική υποδομή της χώρας για τον 19ο αι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι.
Τα απολιθώματα στην περιοχή είναι πάρα πολλά. Ανάμεσα σε αυτά διακρίνουμε το αρχαιότερο απολίθωμα φύλλου ελιάς για την χώρα μας τουλάχιστον και το εκπληκτικά σημαντικό "Ανθρακοθηρίο το Καλημεριανό" (Anthracotherium)*. 

Στην πιο κάτω εικόνα από τις στοές των ορυχείων που δούλευαν μέχρι το 1962, το ξεκίνημα της στοάς στο χωριό Μαλετιάνοι, όπως είναι σήμερα.
[τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθούν περισσότερες φωτ/φιες και video από το πιο κάτω αξιοθέατο]



*Το 1916, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Σκούφος ανακάλυψε  αυτό το απολίθωμα. Επρόκειτο για ένα μεγάλο σπονδυλωτό ζώο (χοιρόμορφο αρτιοδάκτυλο θηλαστικό), το οποίο θεωρείται πρόγονος του σημερινού ιπποπόταμου και έζησε στην ολιγόκαινο περίοδο (πριν από 37-26 εκατομμύρια χρόνια). Ο απολιθωμένος σκελετός του φυλάσσεται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Αθηνών.

αυτή την φορά στην ΔΔΣ

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια