Αρνητική Γνωμοδότηση για τους ΑΣΠΗΕ στις νησίδες του Αιγαίου

https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2020/06/14567_360_2020.pdf?fbclid=IwAR1VHCjngskIZ1q1fkbDndgrgDOfkpbTQHnt-ovsaxJksklJSFkWZHJm6Vk


Η γνωμοδότηση αυτούσια: https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2020/06/14567_360_2020.pdf?fbclid=IwAR1VHCjngskIZ1q1fkbDndgrgDOfkpbTQHnt-ovsaxJksklJSFkWZHJm6Vk

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΠΕ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (ΑΣΠΗΕ) ΣΕ 14 ΝΗΣΙΔΕΣ ΤΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) του ΥΠΕΝ γνωμοδότησε αρνητικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των 3 ΑΣΠΗΕ (106 Α/Γ) επί των 14 νησίδων του Αιγαίου Πελάγους (όλες εντός δικτύου Natura 2000).
«Η υλοποίηση των υπό εξέταση ΑΣΠΗΕ είναι πιθανό να προκαλέσει τον οριστικό εκτοπισμό της ορνιθοπανίδας από τις νησίδες. Εφόσον όμως και στην άμεση περιοχή προβλέπονται επίσης ΑΣΠΗΕ στα γύρω νησιά, τα πτηνά δεν θα μπορούν να βρουν εκεί καταφύγιο και είναι πολύ πιθανή η οριστική εξαφάνιση πτηνών σε όλη την περιοχή του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου.» ...
«Η υπό εξέταση επένδυση, εφόσον υλοποιηθεί, είναι πιθανόν να αλλοιώσει οριστικά και μη αναστρέψιμα αυτό το αδιατάρακτο των νησίδων, καταστρέφοντας αμετάκλητα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα και εκδιώκοντας τα είδη της ορνιθοπανίδας, αίροντας ουσιαστικά το καθεστώς προστασίας και τους λόγους ένταξης αυτών των περιοχών στο δίκτυο Natura 2000.» αναφέρει χαρακτηριστικά η γνωμοδότηση.
Διαβάστε τη γνωμοδότηση στον σύνδεσμο: https://dasarxeio.com/wp-conte…/…/2020/06/14567_360_2020.pdf
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) που τη συνοδεύει καταλήγουν στο εξωφρενικό συμπέρασμα των «ασθενών» επιπτώσεων στις μέχρι τώρα ανέγγιχτες από την ανθρώπινη δραστηριότητα νησίδες.
https://dasarxeio.com/wp-conte…/…/2020/06/14567_360_2020.pdf

πηγή: https://www.facebook.com/Dasarxeio/posts/3110858008993832
----------
ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΔΩΝ ΜΑΣ
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) έπραξε το αυτονόητο και με ορθή επιστημονική τεκμηρίωση γνωμοδότησε ΑΡΝΗΤΙΚΑ για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αιολικού πάρκου της Eunice Energy στις 14 νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Μάλιστα στη σελίδα 9 της γνωμοδότησης τα νησιά Κίναρος και Λέβιθα αναφέρονται επισήμως ως κατοικημένα!
Η επιστροφή μας στην Αθήνα μετά το ταξίδι στις νησίδες δε θα μπορούσε να έχει ευτυχέστερο τέλος! Η ενημέρωση και η δημοσιότητα είναι τα δυνατά μας χαρτιά! Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο αγώνας μας θα ευοδωθεί!
Μεγάλο μερίδιο αυτής της επιτυχίας πιστώνεται στην ακούραστη και μαχητική Elliniki Ornithologiki Etaireia που εργάζεται χρόνια για τη σωτηρία των νησίδων.
Πηγή: Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο
#small_islands_matter
#soste_tis_nisides
#apograpste_tous

πηγή: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=177596813784797&id=112216233656189

Σχόλια

  1. Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων
    30 Οκτωβρίου στις 10:35 μ.μ. ·
    Μεγάλη νίκη για το κίνημα κατά της αλόγιστης επέκτασης των βιομηχανικών ΑΠΕ! Ακυρώνονται περίπου 150 αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος περί τα 900 MW, για τα οποία δεν έγινε ορθή εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων κατά την αδειοδότηση!
    Δεκτή έκανε με την υπ' αριθ. 1885/2023 απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας την Αίτηση Ακύρωσης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησής μας στις 27/10/2020 κατά της Υπουργικής Απόφασης ΦΕΚ Β' 3291/06.08.2020 του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, η οποία είχε διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών σταθμών (από 5 σε 10MW) και είχε πενταπλασιάσει την αντίστοιχη ισχύ των φωτοβολταϊκών σταθμών (από 2 σε 10 MW) που εξαιρούνται από τη διαδικασία εκτίμησης των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, ενώ είχε αντίστοιχες προβλέψεις και για μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ αυτομάτως αναιρεί και αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση του 2022, που "διόρθωνε" την απόφαση του 2020.
    Η απόφαση για αυτήν την προσφυγή ελήφθη αφού είχαμε παρατηρήσει σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις όσον αφορά τη σαλαμοποίηση έργων ΑΠΕ, δηλαδή την κατάτμηση μεγάλων έργων σε μικρότερα, ώστε να μην χρειάζεται να γίνει ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων μέσω της εκπόνησης ΜΠΕ (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και να λαμβάνουν έτσι ταχύτερη αδειοδότηση. Κάποιες από τις πλέον κραυγαλέες τέτοιες περιπτώσεις είναι οι "σαλαμοποιημένοι" αιολικοί σταθμοί της ΑΒΟ Wind στο Όρος Λάκμος, της Ένωσης Αγρινίου στα Ακαρνανικά Όρη και της Kiefer στον Ασπροπόταμο Τρικάλων.
    Για την κάλυψη του ποσού της προσφυγής, που ανήλθε σε πολλές χιλιάδες Ευρώ, είχε γίνει μια καμπάνια συλλογής χρημάτων, η οποία είχε βρει θεαματική ανταπόκριση από μεμονωμένα πρόσωπα και οργανώσεις. Χωρίς την βοήθειά τους αυτή η επιτυχία δεν θα ήταν εφικτή και η ελληνική φύση τους χρωστά ένα μεγάλο ευχαριστώ!
    Τεράστιας σημασίας ήταν και η συμβολή των παρακάτω συλλόγων και οργανώσεων που συνυπέγραψαν την προσφυγή:
    Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
    Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ»
    Εταιρεία για τη Mελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας / ΜΟm
    Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου
    Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος
    Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης
    Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας
    Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας
    Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών
    Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχίλοχος» Πάρου
    Σύλλογος Απανταχού Βαλαωριτών Ευρυτανίας "Ο Βαλαωρίτης"
    Πλέον αναμένουμε μόνο να καθαρογραφεί η απόφαση για να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες. Συνεχίζουμε τον αγώνα, και ελπίζουμε στις επόμενες νίκες που η φύση μας έχει τόσο ανάγκη!
    #SaveGreekNature
    #savegreekmountains
    Στην εικόνα βλέπουμε την Κλόκοβα ή Παλιοβούνα, ένα βουνό της Αιτωλοακαρνανίας που ισοπεδώθηκε για μόλις δύο (πλέον 3) ανεμογεννήτριες.
    Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την προσφυγή μας το 2020: https://www.facebook.com/.../pfbid022SgVjgFp1Az5nD1qfBzK1...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη