Γερμανία: μέχρι το 2025 θα έχει μείνει χωρίς επιδότηση το 23% έως 60% των σημερινών ανεμογεννητριών. 

πηγή:  https://greeklignite.blogspot.co...more


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Γερμανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, (BWE, βλ. εικόνα), μέχρι και το 2000 είχαν εγκατασταθεί 9.359 χερσαίες ανεμογεννήτριες. Το 2001 εγκαταστάθηκαν 2079, το 2002 2.328, το 2003 1.703, το 2004 1.201 και το 2005 1.049, φέρνοντας το συνολικό τους αριθμό στις 17.574 ανεμογεννήτριες. Στο τέλος του 2019 υπήρχαν στη Γερμανία συνολικά 29.456 χερσαίες ανεμογεννήτριες, ισχύος 53.912MW. 
 
Από τα στοιχεία που δίνει η BWE, προκύπτει πως ήδη απ' το 2001 είχαν ξεκινήσει αποσύρσεις παλαιότερων ανεμογεννητριών, οι οποίες αθροιστικά στο τέλος του 2019 είχαν φθάσει στις 3.591  ανεμογεννήτριες. Αν δεν υπήρχαν αποσύρσεις, μόνο με τις συνεχείς, κάθε χρόνο προσθήκες, στο τέλος του 2019 θα υπήρχαν 33.047 ανεμογεννήτριες, όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα:
 
Τόσο απ' τον πίνακα όσο κι απ' το διάγραμμα είναι εύκολο να δει κανείς πως, πλησιάζοντας προς τη λήξη της 20ετούς περιόδου ενισχύσεων του νόμου EEG, (για τις ΑΠΕ), οι νέες εγκαταστάσεις μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα της 20ετίας. Στο 1ο εξάμηνο 2020 προστέθηκαν ακόμα 178 ανεμογεννήτριες, ισχύος 591MW. Ωστόσο στο ίδιο διάστημα τέθηκαν εκτός λειτουργίας ακόμα 88 ανεμογεννήτριες ισχύος 84MW, οπότε στο τέλος Ιουνίου 2020 υπήρχαν 29.546 ανεμογεννήτριες, ισχύος 54.418MW.

Όπως ανακοίνωσε στις 22/9 ο ελβετικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και πάροχος ενεργειακών υπηρεσιών Alpiq, η εταιρεία ανάλυσης Nefino, με έδρα στο Ανόβερο, επικαιροποίησε για λογαριασμό του Alpiq μια παλαιότερη μελέτη της κι υπολόγισε ...

πως μέχρι το 2025 το 23% όλων των Γερμανικών ανεμογεννητριών θα χρειαστεί ένα νέο μοντέλο λειτουργίας και πώλησης για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν, διαφορετικά θα πρέπει να κλείσουν, καθώς η χρηματοδότηση από τον νόμο EEG, (για τις ΑΠΕ), θα λήξει για αυτά τα παλιά συστήματα. Ταυτόχρονα, οι περιφερειακοί κανονισμοί απόστασης εμποδίζουν την αντικατάσταση με νέες, μεγαλύτερης ισχύος ανεμογεννήτριες. Η μελέτη εξέτασε περίπου 12 χιλ. παλαιές εγκαταστάσεις και εξέτασε το κατά πόσο οι τοπικοί κανονισμοί επέτρεπαν την αντικατάσταση με νέα ανεμογεννήτρια, ύψους πλήμνης (χωρίς πτερύγια) 120 μέτρων.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

 

Μια εναλλακτική λύση για το κλείσιμο παλαιών συστημάτων είναι οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ διαχειριστών συστημάτων και εταιρειών, καθώς η Alpiq εφαρμόζει ήδη σε άλλες χώρες. Με τη βοήθειά τους, οι απειλούμενες ανεμογεννήτριες μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν οικονομικά και χωρίς επιδοτήσεις. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες που καταναλώνουν ενέργεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες συμφωνίες αγορών ενέργειας (PPAs) για να διατηρήσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σταθερό ή να τα μειώσουν και να υποστηρίξουν την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Ωστόσο, όπως προκύπτει απ' τα στοιχεία της BWE και τον πιο πάνω πίνακα, μέχρι και το 2005, αφαιρουμένων των μέχρι τότε αποσύρσεων, είχαν εγκατασταθεί συνολικά 17.574 ανεμογεννήτριες, το 59,66% του συνολικού αριθμού μέχρι και το 2019. Είτε 23% είτε 60%, το σίγουρο είναι πως ένας μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών θα βρεθεί εκτός επιδοτήσεων κι αυτό ήδη φέρνει νευρικότητα στη Γερμανία, που σ' ένα χρόνο από σήμερα, απ' τον Αύγουστο και μέχρι το αργότερο στις 24/10/2021 έχει ομοσπονδιακές εκλογές. Οι Σοσιαλδημοκράτες ήδη παρουσίασαν σοβαρές απώλειες απ' τους Πράσινους, οπότε διαγκωνίζονται μ' αυτούς ποιο κόμμα θα κολακεύσει τους ψηφοφόρους που έχουν λύσει τα καθημερινά τους προβλήματα κι ανησυχούν για το τι θα συμβεί στη μετά θάνατον ζωή τους, γύρω στο 2100. Αλλά η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ασχολείται με τα σημερινά προβλήματα, έχει απορρίψει κάθε συζήτηση για αιολικά και κλιματική παράνοια, οπότε θα περιμένουμε μ' ενδιαφέρον να δούμε τ' αποτελέσματα.

 

 

Πολύ περισσότερο που οι πολλές ανεμογεννήτριες τα πρώτα χρόνια εγκαταστάθηκαν στα 4 βορειότερα κρατίδια, (Κάτω Σαξονία, Βρανδεμβούργο, Μεκλεμβούργο-Πομερανία και Σλέσβιχ-Χολστάιν), ενώ τα πλούσια νότια κρατίδια (Βάδη-Βιρτεμβέργη, Βαυαρία) είχαν εγκαταστήσει Φ/Β. Ακόμα κι απ' τις λιγοστές αιολικές εγκαταστάσεις του νότου, μόλις το 16% στη Βάδη-Βιρτεμβέργη κι ακόμα λιγότερες στη Βαυαρία μπορούν να αντικατασταθούν από μεγαλύτερες, καθώς προσκρούουν στους κανόνες για τις επιτρεπόμενες αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές. Το έχω γράψει κι άλλες φορές, τα αιολικά ήταν "καλά" για τους φτωχούς πρώην Ανατολικούς, όχι για τους πλούσιους της Νότιας πρώην Δυτικής Γερμανίας.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια