Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόλπο της Κύμης

 [ΕΠΠΠΟ: Μαζεύουμε το υλικό που υπάρχει για το Θαλάσσιο Αιολικό Πάρκο στον Κόλπο της Κύμης]
 Όχι του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο

Σε σχέση με την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής για προέγκριση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον Κόλπο της Κύμης, το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης λέει ομόφωνα όχι. Συγκεκριμένα βάση των πρακτικών της συνεδρίασης του Δ.Σ.:

Από το πρακτικό της 15ης Ιουλίου 2010 έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης.

Στη Κύμη σήμερα την 15η του μήνα Ιουλίου, του έτους 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:30 στο Δημοτικό Κατάστημα Κύμης συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης σε δημόσια έκτακτη συνεδρίαση ύστερα από την αριθ. 5529/09-07-2010 έγγραφη πρόσκληση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μπάτσα-Θωμά Αρετής και επιδόθηκε σε κάθε ένα Δημοτικό Σύμβουλο και κοινοποιήθηκε στο Δήμαρχο Κύμης, στους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν.3463/2006) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στο κατωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμος απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο δέκα επτά (17) Μελών βρεθήκανε παρόντες:
 
Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Κύμης κ. Δημήτριος Θωμάς καθώς και οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων, Ενορίας κ. Τσοτσορός Δημήτριος, Βιτάλων κ.Κρινής Κων/νος και Ανδρονιάνων κ. Νικολιάς Ευάγγελος. Απόντες ήταν οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων, Μαλετιάνων κ.Ψύχας Αθανάσιος, Ανω Ποταμίας κ. Μοσχάτος Γεράσιμος, Καλημεριάνων κ. Νίττης Βελισσάριος, Μετοχίου κ. Κατσής Χρήστος, Οξυλίθου κ. Ζαρμπούτης Σταμάτιος, Πλατάνας κ. Κυπαρισσός Ιωάννης, Πύργου κα. Δεμερούτη Άννα και Ταξιαρχών κ. Βλάχος Ευστράτιος.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η υπάλληλος του Δήμου, Σκουτέλη Κωνσταντία για την τήρηση των πρακτικών.

Η Πρόεδρος επί του θέματος, έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος ανέφερε ότι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) άνοιξε –χωρίς επίσημη ενημέρωσή μας αλλά με ανακοίνωση στον Τύπο- τη διαβούλευση, εντός ασφυκτικών χρονικών πλαισίων, για την προέγκριση χωροθέτησης 12 σημείων σε όλη την Ελλάδα για την τοποθέτηση θαλάσσιων Α/Γ, ανάμεσά τους και στην Κύμη. Οι Α/Γ αυτές θα είναι μέγιστης προβλεπόμενης ισχύος 75MV συνολικά (15 Α/ΓΧ5ΜV), θα καλύπτουν 9km2 σε απόσταση μεγαλύτερη των 3km από την ακτή και βάθη από 30-50μ και η κάθε μία Α/Γ υα απέχει από την άλλη 1 km. Μετά την απόφαση προέγκρισης χωροθέτησης, το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει στην εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Πειβαλλοντικών Επιπτώσεων μέσα από την οποία θα καθορισθεί η ακριβής θέση, η θαλάσσια έκταση και η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς.
Μετά την εισήγηση του Δημάρχου τοποθετήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης.

Ακολούθως η πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.
–   Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση, το Ν. 3463/2006 και μετά από ανταλλαγή απόψεων των μελών του,

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι Ο μ ό φ ω ν α

Λέει ΟΧΙ στην εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον κόλπο της Κύμης, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα και έχει σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά τη δημιουργία του, όπως:

–  Κατά πόσο τo Θαλάσσιο Αιολικό Πάρκο είναι συμβατό με το επιλεγέν, μέσα από την πλατιά λαϊκή διαβούλευση στα πλαίσια της εκπόνησης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Κύμης, μέσα από το οποίο, η ήπια τουριστική ανάπτυξη, είναι το κύριο αναπτυξιακό μοντέλο για την περιοχή μας.
–  Κατά πόσο επίσης αυτό είναι συμβατό με τον χαρακτηρισμό του Λιμανιού της Κύμης από τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, ως εθνικής σημασίας και πύλη εξόδου της χώρας προς το Β.Α Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κατά πόσο θα επηρεάσει αρνητικά την ναυσιπλοΐα στο μέλλον.
–  Κατά πόσο και εάν θα επηρεάσει το πλούσιο υποθαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα στο οποίο θα εγκατασταθεί.
–  Ποια θα είναι τα συνοδά έργα και κατά πόσο αυτά θα επηρεάσουν το επιλεγέν αναπτυξιακό προφίλ της περιοχής και τι περιβαλλοντική επιβάρυνση αυτά θα έχουν.
–  Ποια τελικά είναι η σχέση «κόστους-οφέλους» για τους κατοίκους και την περιοχή από την παρουσία μιας τέτοιας επένδυσης.

πηγή: https://eviaportal.gr/ochi-toy-dimotikoy-symboylioy-kymis-sto-thalassio-aioliko-parko/

---------- 

 8/7/2010

Θαλάσσιο αιολικό πάρκο και στην Κύμη

στο https://eviaportal.gr/thalassio-aioliko-parko-kai-stin-kymi/

----------

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011:
Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο στο κόλπο της Κύμης, στην περιοχή Στομίου 

στο http://eviapost.blogspot.com/2011/10/blog-post_6016.html

---------- 

Δευ, 21 Απριλίου 2008
Ρεύμα από Ανεμογεννήτριες στη Θάλασσα

στο  https://www.energia.gr/article/19145/reyma-apo-anemogennhtries-sth-thalassa-

---------- 



Ρεύμα από ανεμογεννήτριες στη θάλασσα 

στο https://www.tanea.gr/2008/04/21/economy/reyma-apo-anemogennitries-sti-thalassa/

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη