η εδραίωση του αιολικού λόμπι και στην Αττική
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το αιολικό λόμπι (που ο κύριος εκφραστής του είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ), έχει καταφέρει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια και να επιταχύνει την εγκατάσταση αιολικών εργοστάσιων στα βουνά (και όχι μόνο).
πηγή: https://anevenontas.gr/sxedio-athina-3x3-...-_TqC70
Ήδη έχουν εγκατασταθεί πάνω από 2000 Α/Γ και απομένουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ούτε λίγο – ούτε πολύ, άλλες 15000, που είναι χωροθετημένες σχεδόν όλες σε βουνά (σχεδόν σε όλα τα βουνά) και νησιά (Αμοργός, Αστυπάλαια, Άνδρος, Τήνος κλπ.).
Μαζί όμως με τις 2000 αυτές Α/Γ ήρθαν και οι αντιδράσεις μόλις οι πολίτες είδαν περί τίνος πρόκειται: θηριώδεις πύργοι ύψους 120 και 140 μέτρων, χωματόδρομοι 10+ μέτρα πλατιοί μέχρι τις κορφές, χιλιάδες μέτρα και στύλοι καλωδιώσεων, υποσταθμοί, εκατομμύρια κυβικά μπετόν με τα σχετικά νταμάρια, μπάζα, προβλήματα στα νερά, καταστροφή ορνιθοπανίδας, όχληση, εξωφρενική αλλοίωση του τοπίου (αυτού του τοπίου που ύμνησαν οι ποιητές ντε και είμαστε περήφανοι και έρχονται οι βάρβαροι από τα πέρατα του κόσμου για να το απολαύσουν), μείωση ή αποκλεισμός του τουρισμού, αποκλεισμός πολιτών από το δημόσιο χώρο κλπ. κλπ.
Αλλά το αιολικό λόμπι έχει τη λύση. Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση του «Σχεδίου Προστασίας του Ορεινού Όγκου Υμηττού» (ως γνωστό κάθε τι που έχει ή πρόκειται να καταστραφεί, συνοδεύεται απαραίτητα από ένα σχέδιο …προστασίας),
επαναφέρει ένα παλιό σχέδιο του 2009, που μάλιστα φρόντισε να το
επικαιροποιήσει πρόσφατα με βάση το νέο περιβαλοντοκτόνο νόμο Χ’’δάκη:
το Σχέδιο «Αθήνα 3Χ3».
Σύμφωνα με αυτό προτείνεται η εγκατάσταση τριών μικρών αιολικών
εργοστάσιων, από τρεις Α/Γ το κάθε ένα, σε κάθε ένα από τα τρία μεγάλα
βουνά του λεκανοπέδιου, την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό!
Τo βασικό σκεπτικό της πρότασης είναι ότι η υλοποίηση μικρών αιολικών σταθμών στα βουνά αυτά, έχει “επιδεικτικό σκοπό” (sic), αφού αποσκοπεί στη διάδοση και εμπέδωση της ιδέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας µε στόχο τη διεύρυνση της αποδοχής τους από το ευρύ κοινό.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, “η εγκατάσταση αιολικών πάρκων που θα είναι πλήρως ορατά από το μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας, θα συμβάλει στην απομυθοποίηση και την εξοικείωση µε τις τεχνολογίες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στη διάχυση της πληροφορίας για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας”.
Αλλά όχι μόνο, τα οφέλη – πάντασύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ – δεν σταματούν εδώ γιατί παράλληλα η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το «Σχέδιο 3Χ3», θα επιτρέψει στο λεκανοπέδιο της Αθήνας να συμμετάσχει στην προσπάθεια επίτευξης των κλιματικών και ενεργειακών στόχων, αντί να στηρίζει την ενεργειακή του κατανάλωση στην εκμετάλλευση των εγχώριων ορυκτών πόρων άλλων περιοχών της χώρας ή των εισαγόμενων καυσίμων, που αυξάνουν την ενεργειακή εξάρτηση της εθνικής οικονομίας (κηφήνες οι Αθηναίοι, γνωστό).
Ένα ευφυές μέσα στην απλότητα του σχέδιο (διαβάστε όλη την επιστολή πατώντας εδώ).
Το αιολικό εργοστάσιο που αφορά τον Υμηττό και προτείνεται μέσω της Διαβούλευσης, θα εγκατασταθεί (αν εισακουστεί η πρόταση) ΝΔ της κορυφής, πάνω στη ράχη των βαράθρων των Πύργων, νότια του Κακορέματος και πάνω από το μοναστήρι του Καρέα σε υψόμετρο 800μ.
Τρεις παρατηρήσεις:
- Ίσως το 2009 αυτό το σχέδιο να είχε κάποιο νόημα, αλλά σήμερα που σύμφωνα με τις δηλώσεις στελεχών του λόμπι και τις έρευνες κοινής γνώμης της ΕΛΕΤΑΕΝ, η «αποδοχή της καθαρής ενέργειας είναι συντριπτική», τι σκοπιμότητα έχει;
- Το σχέδιο «Αθήνα 3Χ3», είναι ήδη κατά το 1/3 υλοποιημένο, αφού η Πάρνηθα διαθέτει ένα μεγάλο αιολικό εργοστάσιο στην κορυφογραμμή Κουτρούλιεζα – Μουγκουλτός, εκατέρωθεν του δρόμου Χασιά – Δερβενοχώρια, μέσα στα καμένα από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 δάση. Είναι ορατό από την Αθήνα. Ίσως η ΕΛΕΤΑΕΝ να θέλει κάτι πιο εμφανές, στην Κυρά π.χ. ή στο Πλατύ βουνό, που ούτως ή άλλως έχουν καεί και αυτά το 07!
- Με δεδομένο ότι όσο τα αιολικά εργοστάσια πολλαπλασιάζονται, πολλαπλασιάζονται και οι αντιδράσεις (άλλο να στο λένε, άλλο να το βλέπεις), μήπως τελικά είναι καλή η ιδέα της ΕΛΕΤΑΕΝ; Αλλά να βάλουν από τις μεγάλες, τις κανονικές, όχι τίποτα μινιατούρες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου