νέοι ανεμολογικοί ιστοί στην Κεντρική Εύβοια

Με αμείωτους ρυθμούς, αγνοώντας τα εύλογα ερωτήματα των τοπικών κοινωνιών όσον αφορά την σκοπιμότητα της αλόγιστης επέκτασης αιολικών πάρκων στα βουνά της Εύβοιας, η δημόσια διοίκηση εγκρίνει την εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών, μιας από τις πρώτες κινήσεις που, εάν δεν υπάρξει κοινωνική αντίσταση, οδηγεί στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Ειδικότερα, μέσα στον Οκτώβριο τα δασαρχεία Χαλκίδας και Αλιβερίου ενέκριναν την εγκατάσταση και λειτουργία ιστών που θα μετρήσουν τα ανεμολογικά δεδομένα σε περιοχές που σχεδιάζεται η εγκατάσταση αιολικών.

-Η πρώτη απόφαση (5 Οκτωβρίου) από το δασαρχείο Αλιβερίου αφορά την εγκατάσταση δύο ανεμολογικών ιστών ύψους 30 μέτρων στη θέση «Τσούκα» της κοινότητας Ακταίου στο Μαρμάρι της νότιας Εύβοιας. Η συγκεκριμένη έκταση είναι δημόσιου χαρακτήρα και είναι χαρακτηριστική η ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώθηκε το αίτημα της εταιρείας  «ΙΣΤΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΠΕ» η οποία υπέβαλε την αίτηση στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι «Η παρούσα αδειοδότηση – έγκριση εγκατάστασης των μετεωρολογικών ιστών δεν θεμελιώνει δικαίωμα εγκατάστασης αιολικού σταθμού στις παραπάνω θέσεις, ούτε αποτελεί θετική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας μας για την ανωτέρω δραστηριότητα».

-Η δεύτερη έγκριση (16 Οκτωβρίου) από το δασαρχείο Χαλκίδας αφορά την περιοχή της Σέττας, ένα από αιολικά πάρκα που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο (όπως συμβαίνει με την πρόθεση εγκατάστασης ανεμογεννητριών κοντά στην κορυφή της Δίρφυς). Σύμφωνα με την απόφαση η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» (συμφερόντων ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ) θα εγκαταστήσει ανεμολογικό ιστό ύψους 80 μέτρων στη θέση «Κάμπλος» της κοινότητας Σέττας (Δήμος Ερέτριας). Η αίτηση υποβλήθηκε στις 18 Μαΐου και παρόλες τις αντιρρήσεις κατοίκων και ενεργών πολιτών, ο Δασικός Συνεταιρισμός του χωριού είπε το «ναι» (30 Αυγούστου) για την διακατεχόμενη δασική έκταση στην οποία σχεδιάζεται η δημιουργία γιγάντιου αιολικού πάρκου με 59 ανεμογεννήτριες. Το συγκεκριμένο αιολικό ισχύος 194,7 MW καταλαμβάνει τις θέσεις «Λεύκα - Πυργάκια - Απάτρυπα - Κάμπλος - Ζυγός - Όλυμπος» και εκτείνεται και στα διοικητικά όρια του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο δήμοι, σε επίπεδο δημοτικών αρχών και δημοτικών συμβουλίων, έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στις ανεμογεννήτριες, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων πολιτών και φορέων που τους έθεσαν προ των ευθυνών τους απέναντι στην προστασία της βιοποικιλότητας, του τοπίου και του φυσικού πλούτου.

-Η τρίτη απόφαση (21 Οκτωβρίου) από το δασαρχείο Αλιβερίου αφορά τον δήμο Κύμης-Αλιβερίου, ο οποίος επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών λόμπι της ενέργειας. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού σε δημόσια έκταση στη θέση «Αγριαχλαδιά» στην κοινότητα των Κριεζών (παλιός Δήμος Δυστίων) έπειτα από αίτημα της εταιρείας με την επωνυμία «Ενεργειακή Δυστίων Ευβοίας» (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων του ομίλου ΤΕΡΝΑ) η οποία έχει αδειοδοτηθεί για την δημιουργία αιολικού πάρκου ισχύος 30 MW στις θέσεις «Αγριαχλαδιά» (21 MW) και «Μεσοκήπι» (9 MW). 

 "ΟΙΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη