Διαβούλευση για το έργο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κεντρική Εύβοια: 2 ακόμη ημέρες

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 450,6MW - ELLAKTOR

Ημερομηνία Ανάρτησης: 08/01/2021
Ημερομηνία Λήξης: 23/01/2021

Η προτεινόμενη επένδυση της εταιρείας "EΛΛΑΚΤΩΡ" αφορά συγκρότημα αιολικών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 450,6MW στην Βόρειο -Κεντρική  και Νότια Εύβοια.

Η διαδικασία της διαβούλευσης του επενδυτικού έργου γίνεται κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 17 «Προδιαδικασία χαρακτηρισμού επένδυσης ως Στρατηγικής» του νόμου 4608/2019 (ΦΕΚ 66 Α’) – ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ : ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, όπως ισχύει.

πηγή: https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi

>>> Για να σχολιάσετε συνδεθείτε στην πιο κάτω σελίδα

https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor

Ακολουθεί το σχόλιο που υπέβαλλε η Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης 

Mεγάλος αριθμός Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων της Εύβοιας έχει υπογράψει και έχει αποστείλει Δήλωση-Αίτημα την 31ης Δεκεμβρίου 2020, προς τους Δήμους της Κεντρικής Εύβοιας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Με αυτήν ζητείται απόλυτη Προστασίας της Κεντρικής Εύβοιας από τα σχεδιαζόμενα έργα ΑΠΕ (ουσιαστικά τεράστιων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στον γεμάτο Δάση και σε μεγάλο μέρος χαρακτηρισμένο ως Natura πυρήνα του νησιού της Εύβοιας).

Τρεις (3) από τους Δήμους προέβησαν στην υποβολή Ενδικοφανών Προσφυγών προς την ΡΑΕ για το θέμα αυτό. Ομοίως και άλλοι συλλογικοί φορείς.

Η δήλωση υπάρχει στο https://eteriaperivallontoskimis.blogspot.com/2020/12/43.html

Η Κεντρική Εύβοια πρέπει να ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός για πλήθος περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και οικονομικών λόγων.

Οι περιοχές αυτές μέχρι σήμερα είναι αρκετά καλά διαφυλαγμένες ως προς το φυσικό τους περιβάλλον και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Γιαυτό άλλωστε και είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ενταγμένες στο Δίκτυο Νatura 2000 (GR2420011), υπάρχει το Αισθητικό Δάσος Στενής, τα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους των χωριών της Κύμης (ΤΙΦΚ: AT2011005), Καταφύγια Άγριας Ζωής, Τόποι Παγκόσμιας και Πανευρωπαϊκής Αξίας για τα Πτηνά, Αρχαιότητες, το μεγαλύτερο σύστημα Σπηλαίων της Ελλάδας, το μοναδικό Ελατόδασος του Αιγαίου και πλήθος άλλων πραγμάτων ιδιαίτερης και μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας.

Η Εύβοια έχει επί πολλά έτη επιβαρυνθεί και με άλλες επιβλαβείς βιομηχανικές δραστηριότητες, ενδεικτικά τον λιγνιτικό Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής του Αλιβερίου (από το 1959), την ΛΑΡΚΟ και τα ανεξέλεγκτα υπαίθρια ορυχεία της (με ρύπανση του Β. Ευβοϊκού και μόλυνση από εξασθενές χρώμιο), τα εργοστάσια τσιμέντων, την ΕΛΛΕΝΙΤ κα.

Στη Νότιο Εύβοια ήδη υπάρχουν οι περισσότερες ανεμογεννήτριες της Ελλάδας, περισσότερες από 400.

Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου ακολουθεί ως ο δεύτερος σε διείσδυση ΑΠΕ/αιολικών στην Ελλάδα. Ήδη λειτουργούν 190α/γ στον δήμο. Σχετικά στο https://sdappe.wordpress.com/2020/07/23/adeies-aneomogennitrion-se-dimo-kymis-aliveriou/

Όχι απλώς δεν θεωρούμε το έργο ωφέλιμο για το νησί και την περιοχή μας. Αλλά απλά θα είναι το τέλος κάθε βιώσιμης και αειφορικής προοπτικής του Κεντρικού και πιο σημαντικού τμήματος του νησιού. Ταυτοχρόνως είναι κατάφορα αντίθετο με τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Ενωσιακό Δίκαιο που επιτάσσει προστασία της Βιοποικιλότητας.

Επιπλέον δείτε την Μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τις τεράστιες επιβαρύνσεις που προκαλεί η δημιουργικά Αιολικών Έργων σε περιοχές Natura: http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.144471 

Για την κακή διαχείριση και τις παραβάσεις εντός των προστατευόμενων περιοχών η Ελλάδα καταδικάσθηκε (ΔΕΕ C-849/19, 17 Δεκ. 2020) για μη συμμόρφωση με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους.

Το έργο απλά θα καταστρέψει τους οικοτόπους της Κ. Εύβοιας. Σημειωτέον 1400 είδη ελληνικής χλωρίδας συναντώνται στην Εύβοια και στις περιοχές του έργου της Ελλάκτωρ υπάρχουν ενδημικά - μοναδικά στον κόσμο και κινδυνεύοντα (του “Κόκκινου βιβλίου κλπ”).

Ζητούμε την απόρριψη του έργου ως αντίθετου με το άρθρο 24 του Συντάγματος (για το περιβάλλον), τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις της Ελλάδας (προστασία των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας), την οικονομική καταστροφή στους τοπικούς πληθυσμούς αφού είναι ασύμβατο με επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα (δασικά, μελλισοκομικά, αγροτικά) αλλά και του τουρισμού κλπ.

Επίσης θα πρέπει να κριθούν από την ΡΑΕ και από τα αρμόδια δικαστήρια οι εκκρεμούσες προσφυγές και όχι να παρακαμφθούν δια της γιγαντώσεως του έργου και της παραπομπής του στον μονόδρομο ανάπτυξης που ονομάζεται πράσινη, θυσιάζοντας τα δάση και την βιόσφαιρα της Ελλάδας.


 

Σχόλια

  1. Αίτημα-Δήλωση
Συλλόγων, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Πολιτιστικών Φορέων
 της Κεντρικής Εύβοιας
    Προς
    τους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων, Κύμης-Αλιβερίου και Ερετρίας
    και προς
την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
    Χαλκίδα 20/1/2021 Α.Π. 2360

    Από:
    ΕΟΣ Χαλκίδας & Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης

    Όπως ήδη και πολύ καλά γνωρίζετε ένα μεγάλος αριθμός Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων της Εύβοιας υπέγραψε και σας απέστειλε την Δήλωση-Αίτημα της 31ης Δεκεμβρίου 2020 με τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν Αιτήματα-Δηλώσεις αλλά και Πληροφόρηση και ζητώντας σας να προχωρήσετε σε ενέργειες Προστασίας της Κεντρικής Εύβοιας από τα σχεδιαζόμενα έργα ΑΠΕ (ουσιαστικά τεράστιων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στον γεμάτο Δάση και σε μεγάλο μέρος χαρακτηρισμένο ως Natura πυρήνα του νησιού μας).

    Πράγματι οι τρεις (3) από τους ανωτέρω Δήμους προέβησαν στην υποβολή Ενδικοφανών Προσφυγών προς την ΡΑΕ.

    Για τον λόγο αυτό σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε.

    Δυστυχώς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ουδέν έπραξε επί του θέματος.

    Επισημαίνεται ότι Ενδικοφανή Προσφυγή (αριθ, πρωτ. ΡΑΕ: Ι-294525/13-1-2021) κατέθεσαν και οι υπογράφοντες το παρόν ...

    Πέραν όμως των ενδικοφανών Προσφυγών ούτε οι Δήμοι ούτε η Περιφέρεια ...
    Κανένας από τους παραλήπτες των προαναφερόμενων ...
    ...
    1) Σας στέλνουμε επικαιροποιημένο το έγγραφο του Αιτήματος-Δήλωσης με πρόσθετους συλλογικούς φορείς της Εύβοιας (κυρίως της Κεντρικής και πάλι Εύβοιας) οι οποίοι είτε δεν περιλήφθησαν στο αρχικό έγγραφο είτε εκ των υστέρων μας ζήτησαν την συμπερίληψή τους.
    2) Σας επαναλαμβάνουμε το αίτημα ....
    3) Σας ζητούμε γραπτή απάντηση επί των ζητημάτων ...

    Επίσης:

    4) Σας ενημερώνουμε ταυτοχρόνως για τα ακόλουθα σοβαρότατα ζητήματα που προέκυψαν μέσα στο 20 ήμερο που παρήλθε:
    4Α) το έργο για το οποίο εκδόθηκε η βεβαίωση Παραγωγού 0219/2020 της ΡΑΕ μεγενθύνεται και γιγαντώνεται με τα ακόλουθα στοιχεία: ΤΡ-02616 ENERCOPLAN ENERGY EPC & INVESTMENT IKE ΑΔ-04232 ΑΙΟΛΙΚΟ 227,7 ΛΕΥΚΑ – ΠΥΡΓΑΚΙΑ – ΑΠΑΤΡΥΠΑ – ΚΑΜΠΛΟΣ – ΖΥΓΟΣ – ΟΛΥΜΠΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, ΕΡΕΤΡΙΑΣ & ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ. ΑΥΞΗΣΗ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ 227,7MW ΣΤΑ 285,6MW, ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ, ΑΥΞΗΣΗ ΦΕΡΟΥΣΑΣ (ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΓΟ)
    4Β) Στην ίδια περίπου περιοχή αιτήθηκε Άδεια με τα ακόλουθα στοιχεία: Γ-011541- 18/12/2020 ΣΠΙΘΑΣ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ ΠΥΡΓΑΡΙ-ΣΚΟΤΕΙΝΗ-ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ-ΚΑΣΤΕΛΑΚΙΑ 147MW ΑΙΟΛΙΚΑ
    4Γ) Επιπλέον: Από δημοσιεύματα του διαδικτύου προκύπτει η πρόθεση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να πάρει την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, ώστε το έργο να μπει σε μία fast track διαδικασία.
    4Δ) Πλήθος άλλων έργων μικρών και μεγάλων ΑΠΕ επίσης αδειοδοτήθηκε σε περιοχές ιδίως του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου που ήδη είναι ο δεύτερος πιο επιβαρημένος δήμος με έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα.

    Για τα προαναφερόμενα έργα (στα σημεία 4Α και 4Β του παρόντος) χωρά η υποβολή αντιρρήσεων εκ μέρους οποιουδήποτε έχει αιτιολογημένες αντιρρήσεις για τα έργα, μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από την ανάρτηση τους (ημερομηνία ανάρτησης η 15/1/2021). Και για το 4Γ όμως μπορούν άμεσα να γίνουν ενέργειες. Θεωρούμε απαραίτητη την υποβολή αντιρρήσεων εκ μέρους σας, καθώς επίσης και εκ μέρους φορέων, συλλόγων, πολιτών, εργαζομένων που θα απειληθούν από τα έργα (πχ μελισσοκόμοι, δασικοί συνεταιρισμοί, ξενοδόχοι και τουριστικά επαγγέλματα κτηνοτρόφοι κπα)

    δείτε το υπόλοιπο στο: https://eoschalkidas.gr/2021/01/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%ce%bf-%cf%84%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b5%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf/?fbclid=IwAR0nWiDKT75jhdpIRt7Z8kFLXkoLDxaF3DbgckBs3CNzrdBpoep2OvGLMfc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνώ με την επένδυση. Οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα θα είναι μεγαλύτερες από το όφελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Δήμος Διρφύων- Μεσσαπίων συμμετέχει στην διαβούλευση του προτεινόμενου έργου «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 450,6MW–ELLAKTOR, (ανάρτηση στο διαδίκτυο 8/1/2021 έως 23/1/2021) και εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στο ανωτέρω σχεδιαζόμενο έργο «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 450,6MW» της εταιρείας ELLAKTOR για τους ακόλουθους λόγους:

    1. Κατά πάγια νομολογία του ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), πολλά έργα που έχουν ως σύνολο δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον (όπως πολλά αιολικά πάρκα εγκατεστημένα ή υπό αδειοδότηση για να εγκατασταθούν, από διάφορες εταιρείες στην περιοχή μας) οφείλει η πολιτεία να τα εξετάζει και να σταθμίζει τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον ως σύνολο και όχι τμηματικά. Το ΣτΕεισήγαγε την ανωτέρω νομολογία του, την οποία σταθερά ακολουθεί έκτοτε, από την εξέταση των επιπτώσεων στο περιβάλλον του σύνθετου έργου της εκτροπής του ποταμού Αχελώου.

    Στην υπό διαβούλευση εγκατάσταση αιολικού πάρκου της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ισχύος 450,6MW, παρουσιάζεται ακριβώς η τμηματική -αποκομμένη συζήτηση και αδειοδότηση έργου το οποίο όμως έχει συνολικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των δημοτών με τα λοιπά σχεδιαζόμενα – υπό αδειοδότηση ή/και ήδη αδειοδοτημένα έργα στην περιοχή μας.

    ...

    3. Ουδεμία αναφορά γίνεται από το προτεινόμενο και υπό διαβούλευση έργο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τις συνολικές (συσσωρευτικές) επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου έργου, σε περιοχή Natura, για την εξέταση της «φέρουσας ικανότητας του οικοσυστήματος» και για τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημία από την εγκατάσταση των αιολικών, με άλλα ισοδύναμα μέτρα ενίσχυσης του περιβάλλοντος της περιοχής.

    4. Η ισχύουσα Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία απαιτεί όπως η εγκατάσταση πολλών αιολικών πάρκων στην περιοχή μας να εξετασθεί με εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που θα εξετάζει το σύνολο των υφιστάμενων αιολικών και των σχεδιαζόμενων αιολικών, τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στην πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής που προστατεύεται από τις Οδηγίες 79/409/ΕΟΚ και 92/43/ΕΚ όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν και ενσωματώθηκαν στην ελληνική έννομη τάξη, την συμβατότητα με τις επικρατούσες δραστηριότητες στην περιοχή (όπως μελισσοκομία, παραγωγή βιολογικών προϊόντων, οικοτουρισμός, κτηνοτροφία, ρητινοκαλλιέργεια, περιπατητικός τουρισμός σε διαμορφωμένα μονοπάτια, ιστορικά σπήλαια, μοναδικό ελατοδάσος Αιγαίου, ενδημικά είδη κ.α.).

    5. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του με το σχεδιαζόμενο υπό διαβούλευση έργο. Καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε εφαρμογή της Ενωσιακής νομοθεσίας, να μελετήσει συνολικά τις επιπτώσεις των αιολικών στην περιοχή μας με σύνταξη ΣΜΠΕ, με ταυτόχρονη αξιολόγηση της οικονομικής ζημίας που θα προκληθεί στην περιοχή μας, από την προσβολή των οικονομικών δραστηριοτήτων που σήμερα αποτελούν βασικό εισόδημα των κατοίκων της(γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, ρητινοκαλλιέργεια, τουρισμός – οικοτουρισμός).

    Τα συμπεράσματα της ΣΜΠΕ θα πρέπει να αξιολογηθούν στα πλαίσια της βιώσιμης (αειφόρου) ανάπτυξης και στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού περιβάλλοντος.

    Ψαχνά, 22/1/2021

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΑΘΑΣ
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CE%B4%CE%B9%CF%81%CF%86%CF%85%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CE%B4%CE%B9%CF%81%CF%86%CF%85%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CE%B4%CE%B9%CF%81%CF%86%CF%85%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%89%CE%BD

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Καρανικόλα Χαρά
    22 Ιαν 2021, 22:16

    Η προτεινόμενη επένδυση κάθε άλλο πάρα στρατηγική μπορεί να χαρακτηριστεί διότι:

    1. Το 80% της επένδυσης θα πάει στο εξωτερικό και όχι στην τοπική κοινωνία καθώς οι ανεμογεννήτριες και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι ελληνικής κατασκευής.
    2. Θα απασχοληθούν ελάχιστα άτομα και για σύντομο χρόνο ( 182 θέσεις εργασίας σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, που αφορούν μόνο στην κατασκευή του έργου).
    3. Η φέρουσα ικανότητα ιδίως της Ν.Ευβοίας (352 ανεμογεννήτριες που αντιστοιχούν σε 34 εγκατεστημένα αιολικά πάρκα[1]) έχει ήδη ξεπεραστεί.
    4. Οι εκτάσεις που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες είναι σε μεγάλο ποσοστό δασικές και ως εκ τούτου θα αλλάξει η χρήση γης τους. Αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην βιοποικιλότητα της περιοχής, που συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ανθρωπογενείς παρεμβάσεις όπως αυτή, προκαλούν υποβάθμιση των οικοσυστημάτων στις ευαίσθητες περιοχές.[2]
    5. Η επένδυση προϋποθέτει διάνοιξη νέων δρόμων σε φυσικά οικοσυστήματα, οδηγώντας σε κατακερματισμό τους. Ο ακατάλληλος σχεδιασμός των ΑΣΠΗΕ συγκεκριμένα βλάπτει τη βιοποικιλότητα, απειλώντας προστατευόμενα είδη και προκαλώντας μια σύγκρουση της Οδηγίας των ΑΠΕ (2018/2001) με την Οδηγία των Οικοτόπων (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) και την Οδηγία των Πτηνών (Οδηγία 2009/147/EΕ)[3].
    6. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αύξησης του δείκτη κατάτμησης τοπίου στην Ευρώπη για την περίοδο 2009-2015, ενώ τον Δεκέμβριο 2020 καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Ε.Ε. για την πλημμελή προστασία της βιοποικιλότητας ως προς την Οδηγία των Οικοτόπων[4]. Η σχεδιαζόμενη επένδυση με τα συνοδά της έργα συμβάλλει προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
    7. Υπάρχει πλέον πλήθος επιστημονικών δεδομένων για τις άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ (από διάνοιξη νέων δρόμων, δημιουργία τεχνητών επιφανειών, κ.ά.). Οι άμεσες αφορούν σε ευαίσθητα είδη (νυχτερίδες, αρπακτικά πουλιά), ενώ οι έμμεσες στην υποβάθμιση των οικοσυστημικών υπηρεσιών (όπως αδυναμία προστασίας από διάβρωση και πλημμυρικά φαινόμενα).[5]
    8. Έως τον Μάρτιο 2020 είχαν γίνει στην Ελλάδα αιτήσεις για 18.000 ανεμογεννήτριες, με εγκατεστημένη ισχύ 64,17GW, κάτι που υπερβαίνει κατά 9 φορές τον εθνικό στόχο, που είναι 7,05GW μέχρι το 2030 με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τον Μάρτιο του 2020 ήμασταν ήδη στο 44% αυτού του στόχου[6]. Άρα η εν λόγω επένδυση δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα.
    9. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως, φιλοξενώντας 5.752 είδη χλωρίδας και 50.000+ είδη πανίδας, με πολλά ενδημικά και σπάνια είδη και οικοσυστήματα υψηλής οικολογικής αξίας. Η ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας επομένως είναι αυξημένη [7] και τέτοιες επενδύσεις σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Εύβοια τη θέτουν σε άμεσο κίνδυνο.

    --

    [1] Σύλλογοs Προστασίαs Περιβάλλοντοs Νότιαs Καρυστίαs

    [2],[3][4],[5],[6],[7]«ΑΣΠΗΕ και Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: βέλτιστη προσέγγιση ως προς την κατάτμηση και την αλλαγή χρήσης γης» που χρηματοδοτείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ με Ανάδοχο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Επιστημονικά Υπεύθυνη την Αν. Καθ. Β. Κατή.
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. Μάρτης Αλέκος
    22 Ιαν 2021, 21:48

    προτεινόμενη επένδυση κάθε άλλο πάρα στρατηγική μπορεί να χαρακτηριστεί διότι:

    Το 80% της επένδυσης θα πάει στο εξωτερικό και όχι στην τοπική κοινωνία καθώς οι ανεμογεννήτριες και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι ελληνικής κατασκευής.
    Θα απασχοληθούν ελάχιστα άτομα και για σύντομο χρόνο ( 182 θέσεις εργασίας σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, που αφορούν μόνο στην κατασκευή του έργου).
    Η φέρουσα ικανότητα ιδίως της Ν.Ευβοίας (352 ανεμογεννήτριες που αντιστοιχούν σε 34 εγκατεστημένα αιολικά πάρκα[1]) έχει ήδη ξεπεραστεί.
    Οι εκτάσεις που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες είναι σε μεγάλο ποσοστό δασικές και ως εκ τούτου θα αλλάξει η χρήση γης τους. Αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην βιοποικιλότητα της περιοχής, που συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ανθρωπογενείς παρεμβάσεις όπως αυτή, προκαλούν υποβάθμιση των οικοσυστημάτων στις ευαίσθητες περιοχές.[2]
    Η επένδυση προϋποθέτει διάνοιξη νέων δρόμων σε φυσικά οικοσυστήματα, οδηγώντας σε κατακερματισμό τους. Ο ακατάλληλος σχεδιασμός των ΑΣΠΗΕ συγκεκριμένα βλάπτει τη βιοποικιλότητα, απειλώντας προστατευόμενα είδη και προκαλώντας μια σύγκρουση της Οδηγίας των ΑΠΕ (2018/2001) με την Οδηγία των Οικοτόπων (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) και την Οδηγία των Πτηνών (Οδηγία 2009/147/EΕ)[3].
    Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αύξησης του δείκτη κατάτμησης τοπίου στην Ευρώπη για την περίοδο 2009-2015, ενώ τον Δεκέμβριο 2020 καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Ε.Ε. για την πλημμελή προστασία της βιοποικιλότητας ως προς την Οδηγία των Οικοτόπων[4]. Η σχεδιαζόμενη επένδυση με τα συνοδά της έργα συμβάλλει προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
    Υπάρχει πλέον πλήθος επιστημονικών δεδομένων για τις άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ (από διάνοιξη νέων δρόμων, δημιουργία τεχνητών επιφανειών, κ.ά.). Οι άμεσες αφορούν σε ευαίσθητα είδη (νυχτερίδες, αρπακτικά πουλιά), ενώ οι έμμεσες στην υποβάθμιση των οικοσυστημικών υπηρεσιών (όπως αδυναμία προστασίας από διάβρωση και πλημμυρικά φαινόμενα).[5]
    Έως τον Μάρτιο 2020 είχαν γίνει στην Ελλάδα αιτήσεις για 18.000 ανεμογεννήτριες, με εγκατεστημένη ισχύ 64,17GW, κάτι που υπερβαίνει κατά 9 φορές τον εθνικό στόχο, που είναι 7,05GW μέχρι το 2030 με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τον Μάρτιο του 2020 ήμασταν ήδη στο 44% αυτού του στόχου[6]. Άρα η εν λόγω επένδυση δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα.
    Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως, φιλοξενώντας 5.752 είδη χλωρίδας και 50.000+ είδη πανίδας, με πολλά ενδημικά και σπάνια είδη και οικοσυστήματα υψηλής οικολογικής αξίας. Η ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας επομένως είναι αυξημένη [7] και τέτοιες επενδύσεις σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Εύβοια τη θέτουν σε άμεσο κίνδυνο.

    Με εκτίμηση,

    Σύλλογος Νημποριού
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BA%CE%BF%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. ΒΛΑΧΟΥ ΑΓΝΗ
    22 Ιαν 2021, 21:19

    Διαφωνώ ριζικά με την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών στη Ν. Εύβοια, περιοχή όπου υπάρχει ήδη εγκατεστημένος ένας μεγάλος αριθμός Ανεμογεννητριών. Η καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης είναι ένα δίκωπο μαχαίρι εάν δεν εφαρμόζεται μελετημένα και σωστά. Η ύπαρξη ενός υψηλού αιολικού πεδίου στην περιοχή, δεν δικαιολογεί την εγκατάσταση του υπερβολικά υψηλού αριθμού ανεμογεννητριών, που προτείνονται για την επένδυση. Ποιός είναι ο στρατηγικός χαρακτήρας της επένδυσης, όταν ακόμη και οι μεταλλικοί πύργοι είναι εισαγωγής (δεν μπορούν άραγε να κατασκευαστούν στην Ελλάδα;) και μόνο η εγχώρια κατανάλωση σε οπλισμένο σκυρόδεμα (500 με 600 κμ. για κάθε πυλώνα, ανάλογα με τη φύση των εδαφών) θα ωφελήσει τις εγχώριες βιομηχανίες παραγωγής σκυροδέματος. Ο στρατηγικός χαρακτήρας της επένδυσης εξάλλου δεν δικαιολογείται καθόσον οι στόχοι του προγράμματος έχουν ήδη επιτευχθεί.

    Η τοπική κοινωνία δεν πρόκειται να ωφεληθεί, γιατί η ευκαιριακή απασχόληση 180 εργατών για την κατασκευή και συναρμολόγηση των πυλώνων και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού δεν συνιστά κατ`ουδένα τρόπο υποστήριξη του εργατικού δυναμικού της περιοχής και ανάπτυξη θέσεων εργασίας.

    Επίσης η κατασκευή των ανεμογεννητριών σε ένα καθαρά οικιστικό και παραθεριστικό περιβάλλον, όπως αυτό του Νημποριού, υποβαθμίζει την περιοχή, αισθητικά αλλά προξενεί επίσης και βλάβη στην ανθρώπινη υγεία από την ταυτόχρονη λειτουργία πολλών ανεμογεννητριών στην ίδια περιοχή. Ο θόρυβος που γίνεται αντιληπτός από τη μία ανεμογεννήτρια προσαυξάνεται από τον θόρυβο των διπλανών ανεμογεννητριών με αποτέλεσμα την αύξηση του επιπέδου θορύβου που φθάνει τελικά στην κατοικημένη περιοχή. Οι επιπτώσεις αυτές, η άναρχη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών και η μηδαμινή προσφορά στην κοινότητα καθιστούν την επένδυση μη συμφέρουσα στην Πολιτεία

    Αγνή Βλάχου πολιτικός μηχανικός
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CE%B2%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%B7

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
    22 Ιαν 2021, 21:17

    Η προτεινόμενη επένδυση της εταιρείας "EΛΛΑΚΤΩΡ" είναι μεγάλη καταστροφή τόσο των δασικών εκτάσεων όσον και των όμορφων οικισμών όπου υπάρχουν παραθεριστικές κατοικίες ιδιαίτερης ομορφιάς.

    Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης επένδυσης θα έχουν σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις, τόσο περιβαλλοντικές όσο και οικονομικές στη τοπική κοινωνία.

    Η τοπική κοινωνία έχει δηλώσει πως είναι αρνητική απέναντι σε αυτό το έργο, μέσα από αποφάσεις δεκάδων συλλόγων (πολιτιστικών, εξωραϊστικών, οικισμών) αλλά και τοπικών και δημοτικών συμβουλίων.

    Πεταμένα δικά ΜΑΣ λεφτά. Ενεργειακά είναι άχρηστα. Για να συνυπάρξουν στο δίκτυο χρειάζονται μεταβλητή και ασύμφορη λειτουργία αερίου. Πρέπει να επιδοτούνε και το ήδη ακριβό αέριο. Δεν μειώνουν ρύπους, ούτε εξοικονομούν καύσιμα ακριβώς λόγω της μεταβλητότητας και της αστάθειας που βάζουν στο δίκτυο.

    Η Γερμανία και η Δανία, χάρη σε αυτά το "κόλπα" έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ. Η επίσης αιολική Νότια Αυστραλία, το ακριβότερο στον κόσμο.

    Έχει καταντήσει η Εύβοια ένα μεγάλο εργοτάξιο γεμάτο άσχημες ανεμογεννήτριες, με αποτέλεσμα να διώχνει τον τουρισμό δηλαδή την βιομηχανία της Ελλάδας.
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CE%B1%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  8. Πορτελάνου Μαρία
    22 Ιαν 2021, 21:06

    Mεγάλος αριθμός Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων της Εύβοιας έχει υπογράψει και έχει αποστείλει Δήλωση-Αίτημα την 31ης Δεκεμβρίου 2020, προς τους Δήμους της Κεντρικής Εύβοιας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Με αυτήν ζητείται απόλυτη Προστασίας της Κεντρικής Εύβοιας από τα σχεδιαζόμενα έργα ΑΠΕ (ουσιαστικά τεράστιων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στον γεμάτο Δάση και σε μεγάλο μέρος χαρακτηρισμένο ως Natura πυρήνα του νησιού της Εύβοιας).

    Τρεις (3) από τους Δήμους προέβησαν στην υποβολή Ενδικοφανών Προσφυγών προς την ΡΑΕ για το θέμα αυτό. Ομοίως και άλλοι συλλογικοί φορείς.

    Η δήλωση υπάρχει στο https://eteriaperivallontoskimis.blogspot.com/2020/12/43.html

    Η Κεντρική Εύβοια πρέπει να ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός για πλήθος περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και οικονομικών λόγων.

    Οι περιοχές αυτές μέχρι σήμερα είναι αρκετά καλά διαφυλαγμένες ως προς το φυσικό τους περιβάλλον και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Γιαυτό άλλωστε και είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ενταγμένες στο Δίκτυο Νatura 2000 (GR2420011), υπάρχει το Αισθητικό Δάσος Στενής, τα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους των χωριών της Κύμης (ΤΙΦΚ: AT2011005), Καταφύγια Άγριας Ζωής, Τόποι Παγκόσμιας και Πανευρωπαϊκής Αξίας για τα Πτηνά, Αρχαιότητες, το μεγαλύτερο σύστημα Σπηλαίων της Ελλάδας, το μοναδικό Ελατόδασος του Αιγαίου και πλήθος άλλων πραγμάτων ιδιαίτερης και μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας.

    Η Εύβοια έχει επί πολλά έτη επιβαρυνθεί και με άλλες επιβλαβείς βιομηχανικές δραστηριότητες, ενδεικτικά τον λιγνιτικό Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής του Αλιβερίου (από το 1959), την ΛΑΡΚΟ και τα ανεξέλεγκτα υπαίθρια ορυχεία της (με ρύπανση του Β. Ευβοϊκού και μόλυνση από εξασθενές χρώμιο), τα εργοστάσια τσιμέντων, την ΕΛΛΕΝΙΤ κα.

    Στη Νότιο Εύβοια ήδη υπάρχουν οι περισσότερες ανεμογεννήτριες της Ελλάδας, περισσότερες από 400.

    Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου ακολουθεί ως ο δεύτερος σε διείσδυση ΑΠΕ/αιολικών στην Ελλάδα. Ήδη λειτουργούν 190α/γ στον δήμο. Σχετικά στο https://sdappe.wordpress.com/2020/07/23/adeies-aneomogennitrion-se-dimo-kymis-aliveriou/

    Όχι απλώς δεν θεωρούμε το έργο ωφέλιμο για το νησί και την περιοχή μας. Αλλά απλά θα είναι το τέλος κάθε βιώσιμης και αειφορικής προοπτικής του Κεντρικού και πιο σημαντικού τμήματος του νησιού. Ταυτοχρόνως είναι κατάφορα αντίθετο με τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Ενωσιακό Δίκαιο που επιτάσσει προστασία της Βιοποικιλότητας.

    Επιπλέον δείτε την Μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τις τεράστιες επιβαρύνσεις που προκαλεί η δημιουργικά Αιολικών Έργων σε περιοχές Natura: http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.144471

    Για την κακή διαχείριση και τις παραβάσεις εντός των προστατευόμενων περιοχών η Ελλάδα καταδικάσθηκε (ΔΕΕ C-849/19, 17 Δεκ. 2020) για μη συμμόρφωση με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους.

    Το έργο απλά θα καταστρέψει τους οικοτόπους της Κ. Εύβοιας. Σημειωτέον 1400 είδη ελληνικής χλωρίδας συναντώνται στην Εύβοια και στις περιοχές του έργου της Ελλάκτωρ υπάρχουν ενδημικά - μοναδικά στον κόσμο και κινδυνεύοντα (του “Κόκκινου βιβλίου κλπ”).

    Ζητούμε την απόρριψη του έργου ως αντίθετου με το άρθρο 24 του Συντάγματος (για το περιβάλλον), τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις της Ελλάδας (προστασία των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας), την οικονομική καταστροφή στους τοπικούς πληθυσμούς αφού είναι ασύμβατο με επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα (δασικά, μελλισοκομικά, αγροτικά) αλλά και του τουρισμού κλπ.

    Επίσης θα πρέπει να κριθούν από την ΡΑΕ και από τα αρμόδια δικαστήρια οι εκκρεμούσες προσφυγές και όχι να παρακαμφθούν δια της γιγαντώσεως του έργου και της παραπομπής του στον μονόδρομο ανάπτυξης που ονομάζεται πράσινη, θυσιάζοντας τα δάση και την βιόσφαιρα της Ελλάδας.
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. ΜΑΡΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
    22 Ιαν 2021, 20:55

    Η συγκεκριμένη επένδυση δεν πρέπει να προχωρήσει για τους παρακάτω λόγους, αλλά και πολλούς άλλους:

    1. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου, βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 (GR2420011), σε χαρακτηρισμένα καταφύγια Άγριας Ζωής, οριακά (ίσως και εντός) του Αισθητικού Δάσους Στενής, σε περιοχή ΤΙΦΚ (ΑΤ:2011005) στην Κύμη.

    2. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, απαιτούν διάνοιξη δρόμων μεγάλου πλάτους εντός ορεινών όγκων. Ισοπεδώνοντας μεταξύ άλλων χιλιάδες έλατα εντός του μοναδικού ελατοδάσους του Αιγαίου.

    3. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σπάνια και απειλούμενα είδη χλωρίδας, τα οποία έχουν καταγραφεί στο Ερυθρό Βιβλίο( π.χ. Senecio euboeum, Fritillaria euboeica, Colchicum euboeum). Επίσης, σπάνια είδη πουλιών και αρπαχτικών, θα χάσουν τα εδάφη τους, προκαλώντας τραγικές συνέπειες στη βιοποικιλότητα.

    4. Οι δημοτικές ενότητες Κύμης Αλιβερίου, Διρφύων Μεσσαπίων και Ερέτριας, έχουν ασκήσει κάθε έννομο συμφέρον κατά των συγκεκριμένων αδειοδοτήσεων προς τη ΡΑΕ. Έτσι, είναι εμφανές, πως είναι ζήτημα που είναι αντίθετοι οι πολλοί και όχι οι λίγοι.

    5. Οι δήμοι Καρύστου και Κύμης Αλιβερίου, έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος σε διείσδυση ΑΠΕ στη χώρα, δείχνοντας ότι περαιτέρω διείσδυση θα δημιουργήσει μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα.

    6. Οι κλιματικές συνθήκες στην κεντρική Εύβοια εμφανίζουν ακραία χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας ότι μελλοντικά θα δημιουργηθούν προβλήματα στους οικισμούς που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον. Η Κεντρική Εύβοια είναι μέσα στις περιοχές με τον περισσότερο υετό (βροχή και χιόνι) στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Η μεγάλη σπηλαιοσυγκέντρωση της περιοχής(μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη), σε συνδυασμό με τα άπειρα εσωτερικά βάραθρα και τον αυξημένο υετό, θα πυροδοτήσουν καταπτώσεις και κατολισθήσεις ανυπολόγιστων καταστροφών.

    7. Η ευρύτερη περιοχή, έχει επιλέξει διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης, που θα εκτροχιαστεί αν προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση. Δασικά επαγγέλματα όπως η μελισσοκομία θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Η ήπια πεζοπορική, ορειβατική και ποδηλατική τουριστική ανάπτυξη με τα δεκάδες χιλιόμετρα μονοπατιών επίσης. Οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας από τα παραπάνω, είναι πολλές περισσότερες από αυτές που αναφέρονται στο αναπτυξιακό πλάνο.
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B7%CF%83-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  10. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
    22 Ιαν 2021, 20:51

    Διαφωνώ απόλυτα με το έργο για τους εξής λόγους:
    Το 80% της επένδυσης θα πάει στο εξωτερικό και όχι στην τοπική κοινωνία καθώς οι ανεμογεννήτριες και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι ελληνικής κατασκευής.
    Θα απασχοληθούν ελάχιστα άτομα και για σύντομο χρόνο ( 182 θέσεις εργασίας σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, που αφορούν μόνο στην κατασκευή του έργου).
    Η φέρουσα ικανότητα ιδίως της Ν.Ευβοίας (352 ανεμογεννήτριες που αντιστοιχούν σε 34 εγκατεστημένα αιολικά πάρκα[1]) έχει ήδη ξεπεραστεί.
    Οι εκτάσεις που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες είναι σε μεγάλο ποσοστό δασικές και ως εκ τούτου θα αλλάξει η χρήση γης τους. Αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην βιοποικιλότητα της περιοχής, που συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ανθρωπογενείς παρεμβάσεις όπως αυτή, προκαλούν υποβάθμιση των οικοσυστημάτων στις ευαίσθητες περιοχές.[2]
    Η επένδυση προϋποθέτει διάνοιξη νέων δρόμων σε φυσικά οικοσυστήματα, οδηγώντας σε κατακερματισμό τους. Ο ακατάλληλος σχεδιασμός των ΑΣΠΗΕ συγκεκριμένα βλάπτει τη βιοποικιλότητα, απειλώντας προστατευόμενα είδη και προκαλώντας μια σύγκρουση της Οδηγίας των ΑΠΕ (2018/2001) με την Οδηγία των Οικοτόπων (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) και την Οδηγία των Πτηνών (Οδηγία 2009/147/EΕ)[3].
    Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αύξησης του δείκτη κατάτμησης τοπίου στην Ευρώπη για την περίοδο 2009-2015, ενώ τον Δεκέμβριο 2020 καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Ε.Ε. για την πλημμελή προστασία της βιοποικιλότητας ως προς την Οδηγία των Οικοτόπων[4].
    Υπάρχει πλέον πλήθος επιστημονικών δεδομένων για τις άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ (από διάνοιξη νέων δρόμων, δημιουργία τεχνητών επιφανειών, κ.ά.). Οι άμεσες αφορούν σε ευαίσθητα είδη , ενώ οι έμμεσες στην υποβάθμιση των οικοσυστημικών υπηρεσιών (όπως αδυναμία προστασίας από διάβρωση και πλημμυρικά φαινόμενα).[5]
    Έως τον Μάρτιο 2020 είχαν γίνει στην Ελλάδα αιτήσεις για 18.000 ανεμογεννήτριες, με εγκατεστημένη ισχύ 64,17GW, κάτι που υπερβαίνει κατά 9 φορές τον εθνικό στόχο, που είναι 7,05GW μέχρι το 2030. Τον Μάρτιο του 2020 ήμασταν ήδη στο 44% αυτού του στόχου[6]. Άρα η εν λόγω επένδυση δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα.
    Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως, φιλοξενώντας 5.752 είδη χλωρίδας και 50.000+ είδη πανίδας, με πολλά ενδημικά και σπάνια είδη και οικοσυστήματα υψηλής οικολογικής αξίας. Η ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας επομένως είναι αυξημένη [7] και τέτοιες επενδύσεις σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Εύβοια τη θέτουν σε άμεσο κίνδυνο.

    [1] Σύλλογοs Προστασίαs Περιβάλλοντοs Νότιαs Καρυστίαs
    [2],[3][4],[5] [6] [7]«ΑΣΠΗΕ και Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: βέλτιστη προσέγγιση ως προς την κατάτμηση και την αλλαγή χρήσης γης» που χρηματοδοτείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ με Ανάδοχο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Επιστημονικά Υπεύθυνη την Αν. Καθ. Β. Κατή.
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%83

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πατενιώτης Παντελής
    22 Ιαν 2021, 20:51
    Άλλος ένας κατάφωρος βιασμός του πανέμορφου περιβάλλοντος της Νότιας Εύβοιας, η οποία σκοπίμως όπως αποδεικνύεται καίγεται ολοκληρωτικά και δεν αξιοποιείται τουριστικά!
    Γιατί ...εριοχή μας.
    ... Το σύνολο των ενεργειακών επενδύσεων θα έπρεπε να στραφεί σε αυτή την κατεύθυνση, καθότι είναι η μόνη που εξασφαλίζει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, καταπολεμά ευθέως την Ενεργειακή Φτώχεια που μαστίζει τη χώρα μας και εξυπηρετεί με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο το επάγγελμα του μηχανικού!
    Με το έργο θα ωφεληθούν μόνο οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές του εξοπλισμού Α/Γ σε βάρος του συνόλου σε μία οικονομία που ρημάζει από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά λόγω ευρώ και την γενικότερη καθίζηση κατά 30% την οποία υπέστη κατά τα τελευταία επτά χρόνια όταν ἡ Συρία κατά την ίδια περίοδο και εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων υπέστη μία μείωση κατά 23%!!!
    ...ηλεκτροπαραγωγής σχεδόν διπλασιάζεται. Παραλλήλως το τίμημα το οποίο καταβάλουν οι πτωχοί Έλληνες καταναλωτές στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΜΑΠΕΣ είναι ιδιαιτέρως υψηλό έναντι της συμβατικής παραγωγής το οποίο κυμαίνεται περί τα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
    Όλα αυτά προκαλούν αυξήσεις στη λιανική τιμή του ρεύματος καθιστώντας αυτό είδος πολυτελείας και απρόσιτο στις πτωχές οικογένειες που έχουν φθάσει το 30% του πληθυσμού!!!! Αυτό δεν μας αφήνει αδιάφορους ως Έλληνες διότι όλοι εμείς έχουμε διδαχτεί τούς δικανικούς λόγους του Λυσίου υπέρ αδυνάτου και όχι να αδιαφορούμε για τέτοιες βάρβαρες και άνευ λόγου αυξήσεις, που έχουν στόχο τον πλουτισμό των χωρών προελεύσεως του εξοπλισμού των ΜΑΠΕΣ και των εγχώριων εργολάβων.
    Η κατάρριψη ενός ακόμη μύθου, πλάνης ή και ψεύδους!
    Στην ανωτέρω ανάλυση δεν έγινε κανένα σχόλιο περί της δήθεν οικονομίας ἡ οποία προκαλείται από την δήθεν μείωση των εκπομπών CO2. Και τούτο διότι ἡ αναφορά εις το οπτικό περί μειώσεως κατά 200.000 τόνους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος είναι παιδαριώδης και απευθύνεται σε αδαείς με γνώσεις επιπέδου δημοτικού σχολείου. Είπαν οι άνθρωποι ότι εφ' όσον ο σταθμός θα παράγει περί τις 3000 kWh/MW x 73,2 MW = 219.600 MWh και λαμβάνοντας συντελεστή εκπομπής ίσο με 0,92 τόνοι CO2 ανά MWh καταναλώσεως ηλεκτρικής ενέργειας προκύπτουν λοιπόν οι 200.000 τόνοι μειώσεως των εκπομπών CO2.
    Με αυτόν τον υπολογισμό δεν λαμβάνεται υπ' όψιν το γεγονός ότι για την εξισορρόπηση της παραγωγής των ΜΑΠΕΣ (Μεταβλητές ἈΠΕ Συστήματος) απαιτείται ἡ παράλληλο ς λειτουργία μονάδων αεριοστροβίλου ανοιχτού κυκλώματος (κάτι σαν αεροπορικούς κινητήρες) οι οποίες έχουν την ...πάγεται ότι οι ΜΑΠΕΣ δεν συμβάλλουν ούτε στην μείωση των εκπομπών CO2 ούτε καν στην ηλεκτροπαραγωγή και τούτο διότι εάν οι αεριοστρόβιλοι εξισορροπήσεως αφήνονταν να λειτουργήσουν κανονικά σε συνδυασμένο κύκλο θα είχαν βαθμό απόδοσης 56% ήτοι διπλάσιο εκείνου όταν λειτουργούν σε καθεστώς εξισορροπήσεως των ΜΑΠΕΣ. Αυτό σημαίνει ότι για το ίδιο καύσιμο αεριοστροβίλων, ἡ απολεσθείσα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτει πλήρως την ηλεκτροπαραγωγή από τις ΜΑΠΕΣ.
    Στην πράξη ὁ λόγος αυτός δεν είναι 1 προς 1 αλλά κυμαίνεται μεταξύ 0,5 προς 1 έως 1 προς 1, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις βαθειάς διεισδύσεως των ΜΑΠΕΣ στην παραγωγή του συστήματος. Όμως μέχρι σήμερον ουδείς μέτρησε αναλυτικά την συμβολή των ΜΑΠΕΣ στην χώρα μας όπως γίνεται ευρέως στην βιβλιογραφία http://euanmearns.com/co2-emissions-variations-in-ccgts.../
    ...
    "Όλοι οι παράγοντες της αγοράς αποσκοπούν στην ισορροπία του συστήματος και είναι οικονομικά υπεύθυνοι για ανισορροπίες που προκαλούν στο σύστημα. Αποτελούν υπεύθυνα για την ισορροπία μέρη ή μεταβιβάζουν την ευθύνη τους σε υπεύθυνο για την ισορροπία μέρος της επιλογής τους". http://eur-lex.europa.eu/resource.html...
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. Πρόεδρος Αναγκαστικού Δασικού Συνεταρισμού διαχείρησης συνιδιόκτητου δάσους Καμπιών Ρούσσος Χρήστος
    22 Ιαν 2021, 20:50

    Σχετικά με την παράνομη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Ξεροβουνίου,σας ενημερώνουμε ότι το εν λόγο δάσος είναι συνιδιόκτητο με συμβόλαιο του 1200 και ανήκει στην ολότητα των κατοίκων.Για το λόγο αυτό θα κινηθούμε με καθε ένομο τρόπο,ώστε να αποτραπεί αυτή η παράνομη και εγκληματική ενέργεια.
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  13. Βατουσιαδη Παναγιώτα
    22 Ιαν 2021, 20:41

    Η υπόσταση αυτής της δημόσιας συζητήσης είναι απάνθρωπη.

    Αρχικά καταστρέφετε τη φύση, κατοικίες, βάζετε σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων και ζώων και ύστερα από δύο χρόνια φανερώνετε το πραγματικό σας συμφέρον.

    Δεν μπορώ να αντιληφθώ με τι συνείδηση συμβαίνει όλο αυτό.

    Πρέπει να εκτιμάμε ή τουλάχιστον να αξιοποιούμε για το κοινό καλό τα αγαθά που μας προσφέρει η γη και η φύση και όχι να τα εκμεταλλευόμαστε!

    Από εμένα είναι ένα μεγάλο όχι για τους παραπάνω λόγους.

    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  14. Κυρκου Δάφνη
    22 Ιαν 2021, 20:39

    Καλησπέρα ονομαζομαι Δαφνη Κύρκου και θα ήθελα να παραθέσω την έντονη αντίρρηση μου σε σχέση με την δημιουργία του αιολικού πάρκου ισχύος 450.6 MW στη Βόρεια-Κεντρική και Νότια Εύβοια. Όντας χρόνια παραθερηστής στην Εύβοια διαφωνώ κάθετα με αυτή την επένδυση καθώς οι εκτάσεις που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες είναι σε μεγάλο ποσοστό δασικές, αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην βιοποικιλότητα της περιοχής, που συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και υποβάθμιση των οικοσυστημάτων των περιοχών αυτών. Η διάνοιξη νέων δρόμων σε φυσικά οικοσυστήματα, οδηγώντας σε κατακερματισμό τους, η οποία είναι απαραίτητη για την δημιουργία της επένδυσης αυτη βλάπτει τη βιοποικιλότητα, απειλώντας προστατευόμενα είδη και προκαλώντας μια σύγκρουση της Οδηγίας των ΑΠΕ (2018/2001) με την Οδηγία των Οικοτόπων (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) και την Οδηγία των Πτηνών (Οδηγία 2009/147/EΕ). Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως και η ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας επομένως είναι αυξημένη ,επενδύσεις σαν και αυτή σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές όπως η Εύβοια τη θέτουν σε κίνδυνο. Μια επένδυση σαν και αυτή θα ήταν καταστροφική.
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  15. Χατζηνικολης Ζαχαρίας
    22 Ιαν 2021, 20:30

    Διαφωνούμε πλήρως

    Υπάρχει ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Δημοτικού Συμβούλιου Καρύστου που αναφέρει ότι ο Δήμος Καρύστου έχει ήδη υπαρκορεστει και δεν δεχόμαστε ούτε μία επιπλέον
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B6%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  16. Παππάς Ευάγγελος - Ξενοδοχείο Στενή
    22 Ιαν 2021, 20:28

    Δυστυχώς όλο αυτό μόνο καταστροφή μπορεί να φέρει και στο περιβάλλον αλλά και στις τοπικές επιχειρήσεις.

    Θα ήθελα διατυπώσω την ένσταση μου για όλο αυτό που γίνεται στην Εύβοια με τα αιολικά πάρκα . Οι καταστροφές σε σημεία με μεγάλη ιστορική σημασία καταστροφές σε βουνά και δάση τα οποία είναι προστατευόμενα θα κάνει την ευβοία ένα νησί φάντασμα που το μόνο που θα έχει να δείξει είναι αμέτρητες ανεμογεννήτριες που στο πέρασμα του χρόνου θα είναι ένα άσχημο θέαμα.

    Οι τοπικές επιχειρήσεις θα πληγούν από όλο αυτό.

    Το οικοσύστημα θα προσβληθεί .

    Η τουριστική επιχείρηση Ξενοδοχείο Στενή θα είναι απέναντι σε όλο αυτό .
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CF%80%CE%B1%CF%80%CF%80%CE%AC%CF%82-%CE%B5%CF%85%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%AE

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  17. ΚΑΜΙΖΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    22 Ιαν 2021, 20:16

    Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα χωροθέτησης της επένδυσης, η οποία δεν προκύπτει από κανένα σχεδιασμό, αναφερόμενο σε χρήσεις γης.(1) Και αυτό γιατί η επένδυση, που προτείνεται, πρόκειται περιβαλλοντικά, να επιβαρύνει υπέρμετρα ένα τμήμα της Εύβοιας το οποίο είναι ήδη κεκορεσμένο. Υπάρχουν 34 αιολικά πάρκα με 352 ανεμογεννήτριες στη Νότιο Εύβοια, οι οποίες έχουν κατά πολύ υπερβεί τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής (2) .

    Όλες οι εκτάσεις εγκατάστασης της επένδυσης είναι δασικές και δεδομένου, ότι η Νότιος Εύβοια χαρακτηρίζεται από έλλειψη πρασίνου, θα επέλθει μία ριζική αλλαγή στη χρήση γης με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών. Παράλληλα, η αποψίλωση των περιοχών αυτών με τα έργα διάνοιξης οδών, κατασκευής θεμελιώσεων και τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, θα μειώσουν το ήδη υφιστάμενο χαμηλό ποσοστό πρασίνου της περιοχής. (3). Δεν είναι δυνατόν να εκτελούνται έργα για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, όταν τα ίδια αυτά έργα συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

    Αυτά τα έργα, που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχουν επιπλέον δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω διάβρωσης των παρακείμενων εδαφών. (4).

    Η επένδυση δεν μπορεί να θεωρηθεί στρατηγικού χαρακτήρα, διότι ήδη δέκα χρόνια πριν από τη λήξη επίτευξης του στόχου δηλαδή πριν από το 2030, έχει ήδη εγκατασταθεί το 45% του στόχου που καθορίζεται από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.(5)

    Επιπρόσθετα, η επένδυση δεν θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία και κατ` επέκταση την ελληνική κοινωνία, διότι θα αφορά κατά 80% σε εισαγωγή α) των μηχανικών τμημάτων, β) ελίκων και γ) των μεταλλικών πύργων. Η οικονομική αιμορραγία θα καταστεί περισσότερο ορατή στο θέμα της προμήθειας των ανταλλακτικών, τα οποία θα είναι και αυτά εισαγωγής. Η απασχόληση μικρού αριθμού εργατικού προσωπικού, 182 ατόμων ( όπως αναφέρεται στην πρόταση) θα είναι πρόσκαιρη καθώς θα φορά μόνον στην κατασκευή των ανεμογεννητριών, δηλαδή για ένα διάστημα μερικών μηνών.

    Συμπερασματικά, η αλόγιστη κατασκευή των αιολικών πάρκων στην κεκορεσμένη περιοχή της Ν. Εύβοιας δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα, δεν λαμβάνει υπόψη την ήδη εγκαταστημένη ισχύ, καταστρέφει τον δασικό πλούτο της χώρας και δεν προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη.

    (1) https://thegreentank.gr/2019/09/26/wind_turbines_siting/

    (2) Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας

    (3),(4),(5) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Επιστημ. Υπεύθ. Β. Κατή). ‘ΑΣΠΗΕ και Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: βέλτιστη προσέγγιση ως προς την κατάτμηση και την αλλαγή χρήσης γης’

    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%83

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μελά Βάσω - Φυσιολατρικός ορειβατικός σύλλογος Στενής Η ΔΙΡΦΥΣ
    21 Ιαν 2021, 23:36

    Ο επενδυτικός φάκελος «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 450,6MW» της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ πρέπει να απορριφθεί συνολικά καθώς:

    1) Οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030 υπερκαλύπτονται χωρίς την χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ μέσα σε περιοχές Natura, αλλά και σε περιοχές

    υψηλής φυσικότητας, όπως οι περιοχές που περιλαμβάνει το εν λόγω έργο. Πηγή: [http://doi.org/10.13140/RG.2.2.36545.17762](https://doi.org/10.13140/RG.2.2.36545.17762?fbclid=IwAR2K4CXF9JPpyRcnm8zu_lLOYf-Zhttodk7XUltWCKN5LOzkH4Eql9YoPZ0)

    2) Η αλλαγή χρήσης γης -που προβλέπει το εν λόγω έργο σε μεγάλης έκτασης δασικές περιοχές- αποτελεί παγκοσμίως τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή σήμερα σύμφωνα με την έκθεση της «Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστήμης και Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (IPBES), με την κλιματική αλλαγή να ακολουθεί μόλις στην τρίτη θέση. Πηγή: [https://www.oikotopia2020.gr/article.php?db=epikairotita...](https://www.oikotopia2020.gr/article.php?db=epikairotita&id=20201227102528&startMenu=0&fbclid=IwAR0OhEtOS3a7OHHY53FDO7al50HVmVCXqu8JrKC3594b90BzM5Cy5E9NT-E)

    3) Οι περιοχές του έργου είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ενταγμένες στο Δίκτυο Νatura 2000 (GR2420011), στην περιοχή υπάρχει το Αισθητικό Δάσος Στενής, τα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους των χωριών της Κύμης (ΤΙΦΚ: AT2011005), Καταφύγια Άγριας Ζωής, Τόποι Παγκόσμιας και Πανευρωπαϊκής Αξίας για τα Πτηνά, Αρχαιότητες, το μεγαλύτερο σύστημα Σπηλαίων της Ελλάδας, το μοναδικό Ελατόδασος του Αιγαίου και πλήθος άλλων πραγμάτων ιδιαίτερης και μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας.

    Πρόσφατη επιστημονική εργασία τεκμηριώνει τ...

    4) Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) και τα συναφή Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) και Σχέδια Διαχείρισης για την προστασία των περιοχών Natura, που θα καθορίσουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Επιπλέον, η χώρα μας καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ C-849/19, 17 Δεκ. 2020) καθώς δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα προστασίας των περιοχών αυτών, και κινδυνεύει άμεσα με την επιβολή προστίμου.

    5) Δεν υπάρχει η αναγκαία για μια βιώσιμη επένδυση κοινωνική συναίνεση: 73 Σύλλογοι, Πολιτιστικοί και Περιβαλλοντικοί Φορείς έχουν ζητήσει στις 31/12/2020 την ακύρωση της σχεδιαζόμενης επένδυσης. Ταυτοχρόνως ζητούν την υλοποίηση σχετικών αποφάσεων των οικείων ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού. Επιπλέον, τρεις (3) από τους εμπλεκόμενους Δήμους, αλλά και άλλοι φορείς, προέβησαν στην υποβολή Ενδικοφανών Προσφυγών προς την ΡΑΕ.

    6) Οι εκτιμώμενες από την επενδυτή 182 νέες ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την οικονομική καταστροφή στον τοπικό πληθυσμό, λόγω των επιπτώσεων σε επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα (δασικά, μελισσοκομικά, αγροτικά), αλλά και του τουρισμού, αθλητισμού, υπαίθριων δραστηριοτήτων κλπ.

    7) Η Εύβοια έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα από την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ, καθώς στη Νότιο Εύβοια ήδη υπάρχουν οι περισσότερες ανεμογεννήτριες της Ελλάδας, περισσότερες από 400, ενώ ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου ακολουθεί ως ο δεύτερος σε διείσδυση ΑΠΕ/αιολικών στην Ελλάδα (190 Α/Γ), καθ' υπέρβαση της προβλεπόμενης φέρουσας ικανότητας από το ΕΧΠ-ΑΠΕ του 2008.
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AC-%CE%B2%CE%AC%CF%83%CF%89-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CF%81%CF%86%CF%85%CF%83

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  19. Ελευθεριάδης Χρήστος
    21 Ιαν 2021, 23:47

    Eίναι στρατηγικό λάθος τέτοιου είδους επενδύσεις, οι οποίες προφανώς χωροθετούνται σε κορυφογραμμές, οδηγώντας σε κατάτμηση των τελευταίων παρθένων περιοχών της Ελλάδος, με δρόμους που θυμίζουν νταμάρια και δίκτυα μέσης και υψηλής τάσεως. Στην εποχή μας αυτά έχουν γίνει ευρέως κατανοητά, όσο και αν κάποιοι, για λόγους συμφέροντος, τα αποσιωπούν. Η Ελλάδα έχει, θα έλεγα, και αυξημένους λόγους να σεβαστεί επιτέλους τις τελευταίες παρθένες περιοχές της χώρας.
    Κατά το μέτρο που το σύστημα μπορεί να δεχθεί περαιτέρω συμβολή από στοχαστικές ΑΠΕ, ιδιαίτερα τα αιολικά, αυτά θα πρέπει να χωροθετηθούν σε υπεράκτιες θέσεις που θα επιλέξει εκ των προτέρων η πολιτεία και θα τις προαδειοδοτήσει. Στη συνέχεια, επενδυτές όπως η εν λόγω ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα λάβουν μέρος σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την τιμή στην οποία θα διαθέτουν την μεγαβατώρα. Ο μειοδότης θα υλοποιήσει το έργο (χωρίς επιχορηγήσεις!), θα το λειτουργεί και θα το συντηρεί. Με τον τρόπο αυτό, οι επενδυτές θα γλυτώσουν από την σισύφεια και χρονοβόρο προσπάθεια αδειοδοτήσεως και, ως συνέπεια και αυτού, είναι βέβαιο ότι θα προσφέρουν σαφώς χαμηλότερες τιμές για την μεγαβατώρα. Άρα, θα υπάρχει σαφές περιβαλλοντικό κέρδος, αλλά και οικονομικό κέρδος για την κοινωνία, ενώ οι επενδυτές θα αποφύγουν την χρονοβόρο γραφειοκρατία και θα εστιαστούν στο τεχνικό έργο. Πολύ απλό, πολύ ξεκάθαρο. Το ερώτημα είναι γιατί οι πολιτικοί δεν διαμορφώνουν σωστά το θεσμικό πλαίσιο.
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Sala Doriana
    22 Ιαν 2021, 03:06

    Με λένε Doriana Sala. Είμαι από την Ιταλία , αλλά αγαπώ την Ελλάδα σαν να ήταν η πατρίδα μου και υποφέρω όταν βλέπω ότι οι φυσικές της ομορφιές καταστρέφονται, όπως συμβαίνει στην Ιταλία. Έχω ένα σπίτι στην Εύβοια και θέλω να ζήσω εδώ μόλις μπορώ να παραιτηθώ από την εργασία μου στην Ιταλία.

    Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως, φιλοξενώντας 5.752 είδη χλωρίδας και 50.000+ είδη πανίδας, με πολλά ενδημικά και σπάνια είδη και οικοσυστήματα υψηλής οικολογικής αξίας. Η ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας επομένως είναι αυξημένη και τέτοιες επενδύσεις σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Εύβοια τη θέτουν σε άμεσο κίνδυνο.Η προτεινόμενη επένδυση κάθε άλλο πάρα στρατηγική μπορεί να χαρακτηριστεί διότι Το 80% της επένδυσης θα πάει στο εξωτερικό και όχι στην τοπική κοινωνία καθώς οι ανεμογεννήτριες και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι ελληνικής κατασκευής. Θα απασχοληθούν ελάχιστα άτομα και για σύντομο χρόνο ( 182 θέσεις εργασίας σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, που αφορούν μόνο στην κατασκευή του έργου).

    Οι εκτάσεις που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες είναι σε μεγάλο ποσοστό δασικές και ως εκ τούτου θα αλλάξει η χρήση γης τους. Αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην βιοποικιλότητα της περιοχής, που συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ανθρωπογενείς παρεμβάσεις όπως αυτή, προκαλούν υποβάθμιση των οικοσυστημάτων στις ευαίσθητες περιοχές.

    Η επένδυση προϋποθέτει διάνοιξη νέων δρόμων σε φυσικά οικοσυστήματα, οδηγώντας σε κατακερματισμό τους. Ο ακατάλληλος σχεδιασμός των ΑΣΠΗΕ συγκεκριμένα βλάπτει τη βιοποικιλότητα, απειλώντας προστατευόμενα είδη και προκαλώντας μια σύγκρουση της Οδηγίας των ΑΠΕ (2018/2001) με την Οδηγία των Οικοτόπων (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) και την Οδηγία των Πτηνών (Οδηγία 2009/147/EΕ).

    Υπάρχει πλέον πλήθος επιστημονικών δεδομένων για τις άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ (από διάνοιξη νέων δρόμων, δημιουργία τεχνητών επιφανειών, κ.ά.). Οι άμεσες αφορούν σε ευαίσθητα είδη (νυχτερίδες, αρπακτικά πουλιά), ενώ οι έμμεσες στην υποβάθμιση των οικοσυστημικών υπηρεσιών (όπως αδυναμία προστασίας από διάβρωση και πλημμυρικά φαινόμενα).

    Έως τον Μάρτιο 2020 είχαν γίνει στην Ελλάδα αιτήσεις για 18.000 ανεμογεννήτριες, με εγκατεστημένη ισχύ 64,17GW, κάτι που υπερβαίνει κατά 9 φορές τον εθνικό στόχο, που είναι 7,05GW μέχρι το 2030 με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τον Μάρτιο του 2020 ήμασταν ήδη στο 44% αυτού του στόχου. Άρα η εν λόγω επένδυση δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα.

    υ είναι 7,05GW μέχρι το 2030 με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τον Μάρτιο του 2020 ήμασταν ήδη στο 44% αυτού του στόχου. Άρα η εν λόγω επένδυση δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα.
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#sala-doriana

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αποστολάκης Δημήτρης
    22 Ιαν 2021, 05:44

    Η προτεινόμενη επένδυση κάθε άλλο πάρα στρατηγική μπορεί να χαρακτηριστεί διότι:

    1. Το 80% της επένδυσης θα πάει στο εξωτερικό και όχι στην τοπική κοινωνία καθώς οι ανεμογεννήτριες και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι ελληνικής κατασκευής.
    2. Θα απασχοληθούν ελάχιστα άτομα και για σύντομο χρόνο ( 182 θέσεις εργασίας σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, που αφορούν μόνο στην κατασκευή του έργου).
    3. Η φέρουσα ικανότητα ιδίως της Ν.Ευβοίας (352 ανεμογεννήτριες που αντιστοιχούν σε 34 εγκατεστημένα αιολικά πάρκα[1]) έχει ήδη ξεπεραστεί.
    4. Οι εκτάσεις που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες είναι σε μεγάλο ποσοστό δασικές και ως εκ τούτου θα αλλάξει η χρήση γης τους. Αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην βιοποικιλότητα της περιοχής, που συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ανθρωπογενείς παρεμβάσεις όπως αυτή, προκαλούν υποβάθμιση των οικοσυστημάτων στις ευαίσθητες περιοχές.[2]
    5. Η επένδυση προϋποθέτει διάνοιξη νέων δρόμων σε φυσικά οικοσυστήματα, οδηγώντας σε κατακ...Μάρτιο του 2020 ήμασταν ήδη στο 44% αυτού του στόχου[6]. Άρα η εν λόγω επένδυση δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα.
    9. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως, φιλοξενώντας 5.752 είδη χλωρίδας και 50.000+ είδη πανίδας, με πολλά ενδημικά και σπάνια είδη και οικοσυστήματα υψηλής οικολογικής αξίας. Η ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας επομένως είναι αυξημένη [7] και τέτοιες επενδύσεις σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Εύβοια τη θέτουν σε άμεσο κίνδυνο.

    --


    --

    [1] Σύλλογοs Προστασίαs Περιβάλλοντοs Νότιαs Καρυστίαs

    [2],[3][4],[5],[6],[7]«ΑΣΠΗΕ και Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: βέλτιστη προσέγγιση ως προς την κατάτμηση και την αλλαγή χρήσης γης» που χρηματοδοτείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ με Ανάδοχο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Επιστημονικά Υπεύθυνη την Αν. Καθ. Β. Κατή.
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  22. Μπαλτάς Αναστάσιος - Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας
    22 Ιαν 2021, 18:11

    Ως σύλλογος που αριθμεί μεγάλο αριθμό μελών και δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1937 εκφράζουμε την αντίθεση μας στην υλοποίηση αυτού του έργου για τους εξής λόγους:

    Η εγκατάσταση των αιολικών βιομηχανικών διαστάσεων μαζί με όλα τα συνοδά έργα οδοποιίας και εργοταξίων θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τον σημαντικότερο φυσικό πλούτο της Εύβοιας. Οι περιοχές του έργου είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ενταγμένες στο Δίκτυο Νatura 2000 (GR2420011), στην περιοχή υπάρχει το Αισθητικό Δάσος Στενής, τα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους των χωριών της Κύμης (ΤΙΦΚ: AT2011005), Καταφύγια Άγριας Ζωής, Τόποι Παγκόσμιας και Πανευρωπαϊκής Αξίας για τα Πτηνά, Αρχαιότητες, το μεγαλύτερο σύστημα Σπηλαίων της Ελλάδας, το μοναδικό Ελατόδασος του Αιγαίου και πλήθος άλλων πραγμάτων ιδιαίτερης και μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας.

    http://geodata.gov.gr/maps/?package=289263ce-04be-4e88-941c-81ea79da7169&resource=4e523e93-70b2-4297-a470-278cb708913e&locale=el

    Άλλωστε προσφάτως το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την απόφασή του C-849/19 καταδίκασε την Ελλάδα για παράβαση των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης και των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας.

    Με ενέργειες μας έχουμε ενημερώσει όλους τους τοπικούς φορείς Δήμους και Περιφέρεια όπως και όλες τις κοινότητες που θίγονται άμεσα και έχουν εκφραστεί ξεκάθαρα ενάντια στην καταστροφή της περιοχής, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό έγγραφο εδώ:
    https://eoschalkidas.gr/20-1-2021.pdf

    Έχουμε προσφύγει ενάντια στην άδεια βεβαίωσης παραγωγού και τον Μάιο του 2020 και πρόσφατα στη συνένωση του έργου που περιλαμβάνει 3 Δήμους. Το ίδιο έπραξαν και οι Δήμοι πρόσφατα. Θα πρέπει να εξεταστεί και να δοθεί απάντηση πριν προχωρήσετε σε επόμενη διαβούλευση.

    Η διαδικασία αδειοδότησης εγκατάστασης αιολικών είναι ξεκάθαρα αντιδημοκρατική, όταν δεν έχει κανένα λόγο στη διαβούλευση ο κάτοικος που θα υποστεί μόνιμη υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής του. Επίσης, Δήμοι και Περιφέρεια εκλεγμένοι δημοκρατικά δεν έχουν λόγο στην εγκατάσταση και στη βίαιη επέμβαση στην περιοχή τους, παρά μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα σε επόμενο στάδιο η περιφέρεια.

    Το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ από το 2008 δεν έχει λάβει υπόψη του τον ανθρώπινο παράγοντα και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα εντός των ζωνών εγκατάστασης παρά μόνο βάση της φέρουσας ικανότητας ανέμου ανά περιοχή έναν αυθαίρετο αριθμό αιολικών.

    Τεράστιο πρόβλημα επίσης είναι η απουσία πρόβλεψης για το άμεσο μέλλον, με 20 έτη μέση διάρκειας ζωής των αιολικών και τη σκανδαλώδη απουσία ελέγχου αποκατάστασης των περιοχών που έχουν εγκατασταθεί αιολικά, η περιοχή καταλήγει χωματερή σιδερικών και εργοταξίων με ανεπανόρθωτες υποβαθμίσεις για τις περιοχές εγκατάστασης που καταστρέφουν μόνιμα οποιαδήποτε μορφή ανάκαμψης της περιοχής.

    Τέτοιες περιοχές υπάρχουν πολλές στη Νότια Εύβοια δυστυχώς έχουμε ήδη νεκροταφεία αιολικών.

    Για όλους αυτούς τους λόγους όλοι πολίτες της Εύβοιας θα είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.
    https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/strathgikes-ependyseis/ependytika-erga/erga-pros-diavoulefsi/%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CE%BF%CF%83-450-6mw-ellaktor#%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%AC%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οι περιοχές της Χαλκίδας είναι ήδη επιβαρυμένες με οχλούσες χρήσεις από πρόχειρες χωροθετήσεις στο παρελθόν, όπου ως δικαιολογία στους κατοίκους προβάλλονταν το επιχείρημα των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης. Με αυτά τα επιχειρήματα αλλοιώθηκε ανεπιστρεπτί ο φυσικός χαρακτήρας των παράλιων αυτών περιοχών. Ο ορεινός χώρος στην κεντρική Εύβοια αποτελεί ζωτικό χώρο για τις τοπικές κοινωνίες ως φυσικός πνεύμονας αφού πρόκειται για δασικές εκτάσεις με σημαντικό φυσικό κάλλος, πλούσια βλάστηση, οι οποίες έχουν παραμείνει σχετικά αλώβητες. Η διατήρηση του φυσικού χαρακτήρα του ορεινού όγκου είναι η μοναδική προοπτική για τις ευρύτερες περιοχές και μπορεί να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην αειφόρο οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη ως σημείο αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να αναπτύσσονται ήπιες δραστηριότητες, όπως περιπατητική πεζοπορία, μελισσοκομία, κ.ά. ορεινές καλλιέργειες κ.α. αφού οι δασικές εκτάσεις αποτελούν σύγχρονη ΄΄κιβωτό΄΄ βιολογικών προϊόντων και βοτάνων (λ.χ. τσάι, θυμάρι, κλπ.)
    Η προτεινόμενη καιροσκοπική επένδυση της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα καταστρέψει τον φυσικό χαρακτήρα αφού δεν υπολογίζει άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες εναρμονισμένες με το περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας την περιοχή ως ένα κενό γήπεδο ώστε χωροθετεί πρόχειρα νέα οχλούσα βιομηχανία των εγκαταστάσεων του πάρκου ανεμογεννητριών. Η ΄΄επένδυση΄΄ θα διαταράξει το τοπίο και τις ζωές των ανθρώπων και των ζώων, αλλοιώνοντας μη αναστρέψιμα και αμετάκλητα το φυσικό ανάγλυφο και διακόπτοντας την φυσική λειτουργική ενότητα.
    Προς τις εγκληματικές αυτές ενέργειες προβάλλονται τεχνικά και οικονομικά στοιχεία ως επιχειρήματα, από μια συνήθη εταιρική πρακτική που παρέχει αμφιβόλου ποιότητας στατιστικά οικονομικά μεγέθη (όπως προτεινόμενη εγκατάσταση ισχύος και παραγωγή ενέργειας), ενώ πολλές φορές στην τοπική κοινωνία αποκτούν αυτές οι μελέτες χαρακτήρα διαφημιστικής καμπάνιας. Έτσι εγκαταλείπεται η αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές για χάρη ενός επενδυτικού σχεδίου που θα αποστερήσει τον ορεινό χώρο του νησιού από τους κατοίκους του, μετατρέποντας τις δασικές εκτάσεις σε αφιλόξενους και έρημους βιομηχανικούς τόπους.
    Όχι στο πάρκο των ανεμογεννητριών, ναι στην κήρυξη του χώρου ως εθνικού δρυμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια