άρθρο του Βαγ. Αποστόλου στην ΕφΣυντ για την Εύβοια και την εγκατάσταση α/γ

ΕΠΠΠΟ: φυσικά δεν είμαστε ψάρια. Συνεπώς πολύ καλά γνωρίζουμε τα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, που βοήθησε τα μέγιστα στο αίσχος που ζούμε περιβαλλοντικά. Το πιο κάτω άρθρο του βουλευτή και τέως υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε περισσότερη αξία εάν συνοδευόταν από ένα βαθύ και ειλικρινές συγγνώμη για τα περιβαλλοντικά έργα και ημέρες της "πρώτης φοράς αριστερά". Τέλος πάντων ας ευχηθούμε ότι τώρα τουλάχιστον κάποια από τα μέλη του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα μιλούν ειλικρινά για τα ζητήματα αυτά.

Πάντως επί της ουσίας το πιο κάτω άρθρο είναι χλιαρό και ουδόλως τέμνει τα πράγματα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για το νησί και την ελληνική Φύση.


Η Εύβοια δεν θα στέρξει στην εγκατάσταση άλλων ανεμογεννητριών

Η εικόνα που βλέπει κάποιος ταξιδεύοντας με αεροπλάνο πάνω από την Καρυστία είναι ενδεικτική: συστοιχίες γιγαντιαίων ανεμογεννητριών με μορφή πυραυλικών συστημάτων έχουν φυτρώσει σε όλες τις βουνοκορφές της περιοχής. Σε αυτές τις εικόνες η προσθήκη άλλων 91 νέων ανεμογεννητριών και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων στις γειτονικές περιοχές θα έχει αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Εύβοιας.

Βέβαια ο Δήμος Καρύστου, από τον Ιούνιο του 2020 και μάλιστα με την ίδρυση της Ενεργειακής του Κοινότητας, κατέστησε σαφές ότι δεν θα συναινέσει -και πολύ ορθά έπραξε- στην έκδοση νέων αδειών σε όλη του την επικράτεια. Ομως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), συνεχίζοντας την απαράδεκτη τακτική της να αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες, προχώρησε στην έκδοση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Εύβοια σε αιολικό σταθμό ισχύος 227,7 MW, που θα υλοποιηθεί με την εγκατάσταση των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών σε άλλες δημοτικές ενότητες της περιοχής, όπως των Αμαρυνθίων, Ερέτριας, Κονιστρών, Κύμης και Διρφύων.

Ασφαλώς και πρέπει η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας να γίνει μέσα από μια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά η Εύβοια έχει ήδη απαντήσει σε αυτή την ανάγκη εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση περισσότερων από 350 ανεμογεννήτριες, σε 34 γιγαντιαία πάρκα που έχουν χωροθετηθεί στη νότια Εύβοια.

Οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, μέσα και από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, έχουν καταστήσει αναγκαία την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Για να ξεπεράσει την υποχρέωση αυτή η ΡΑΕ προχώρησε σε μεθοδεύσεις που προκαλούν τις τοπικές κοινωνίες τόσο γιατί τις αγνοούν, όσο και γιατί υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Τι έκανε στην Εύβοια; Από μόνη της συνέταξε έναν χάρτη, γεωπληροφοριακό τον ονομάτισε, στον οποίο απεικονίζεται η πυκνότητα των τοποθετηθεισών και των εγκριθεισών αιολικών εγκαταστάσεων, αλλά και αυτών που προτείνει η ίδια κατά Περιφερειακή Ενότητα. Κι αυτόν τον χάρτη τον μετέτρεψε σε Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ στην Εύβοια.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι δεν έκανε η ίδια τη μέτρηση του αιολικού δυναμικού στις θέσεις που προτείνει, αλλά ο ίδιος ο επενδυτής και μάλιστα με τη δυνατότητα ο χάρτης αυτός να επικαιροποιείται συνεχώς, ανάλογα με τα αιτήματα. Δηλαδή με απλά λόγια όλα έγιναν ερήμην των τοπικών κοινωνιών και της Τοπικής-Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και σε όφελος των συμφερόντων που έχουν προεπιλεγεί.

Υπάρχει κι ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος για την αντίδραση ειδικά των κατοίκων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και είναι ο αποκλεισμός τους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο, με το αιτιολογικό ότι βίωσαν αυτήν την περίοδο νωρίτερα από τις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης Αρκαδίας που εντάχθηκαν τώρα γιατί ξεκινούν την απολιγνιτοποίηση σε επόμενο χρόνο. Κι επειδή το συγκεκριμένο Ταμείο θα ενισχύσει και μονάδες ΑΠΕ για να καλυφθούν οι αυριανές ανάγκες της χώρας μας, μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές τις περιοχές μονάδες ισχύος ακόμη και 10 giga watt.

Η άποψη ότι η εγκατάσταση αυτών των μονάδων θα δημιουργήσει απασχόληση ασφαλώς και δεν μπορεί να σταθεί, αφού όλα τα εξαρτήματα θα εισάγονται έτοιμα και ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης δεν θα ξεπεράσει τα 2 έως 3 χρόνια. Ούτε βέβαια πρόκειται να δελεάσουν τους κατοίκους που αντιδρούν τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλονται, του 1,7% του κύκλου εργασιών στις τοπικές κοινότητες και του 1% στους οικιακούς καταναλωτές, για τα οποία ο Δήμος Καρύστου ζητάει επίμονα από τα υπάρχοντα, παλιά και νέα αιολικά πάρκα, την αύξηση κατά 1% τόσο στις κοινότητες, όσο και στους κατοίκους, δηλαδή συνολικά να φτάσουν τα ανταποδοτικά τέλη στο 5%.

Για την Εύβοια όμως η τεκμηρίωση της αντίδρασης στηρίζεται επιπλέον και στην τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα του φυσικού περιβάλλοντός της. Είναι το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική της ανασυγκρότηση μέσα από τη σύνδεση του αγροτοδιατροφικού χώρου με τον αγροτοτουριστικό.

Ετσι λοιπόν η άποψη που έχει πλέον εμπεδωθεί είναι ότι η Εύβοια δεν θα στέρξει σε καμία επιπλέον αδειοδότηση αιολικού πάρκου.

 * βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην υπουργός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια