Γιατί τα Μπλακ-άουτ και οι προβληματική ηλεκτροδότηση από τις ΑΠΕ

Γράφει ο Χρήστος Κολοβός* (από το SL press)
 
Το βράδυ της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου έσκασε μετασχηματιστής στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Ασπροπύργου κι αστόχησε ένα ς συνδεμένος διακόπτης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ένας συνήθης χιονιάς κατάφερε να διαλύσει το δίκτυο διανομής. Ένας χιονιάς που όχι μόνο είχε προαναγγελθεί από μέρες απ’ τους μετεωρολόγους, που έκαναν συγκρίσεις με το χιονιά του Μαρτίου 1987, αλλά τελικά ήταν πιο ήπιος απ’ τις προειδοποιήσεις. Μέσα σε λίγες μέρες εκατομμύρια συμπολιτών μας έζησαν δυο φορές τον εφιάλτη του μπλακάουτ.

Λαϊκιστές πολιτικοί ψάχνουν πάντα να βρουν άλλοθι στην “κακιά ώρα”, στον “κακό μας τον καιρό”, τα τελευταία χρόνια στο μαϊντανό της “κλιματικής αλλαγής”, λες και το κλίμα δεν αλλάζει από τότε που υπάρχει η γη. Έτσι, για τις πλημμύρες παλαιότερα στον Κηφισό, τελευταία στη Μάνδρα, στην Εύβοια, στο Μουζάκι έφταιγε πάντα η βροχή κι όχι η αστικοποίηση, τα μπαζωμένα ρέματα και τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά. Οι πολιτικοί που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα είναι μονίμως ανεύθυνοι, κάνουν συμφωνίες με τον καιρό για αιώνια λιακάδα.

Ωστόσο, ο μετασχηματιστής που έσκασε στο ΚΥΤ Ασπροπύργου υποδέχεται τα φορτία απ’ τις ανεμογεννήτριες, που γέμισαν τις βουνοκορφές. Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αττική και Τροιζηνία έχουν ήδη 2480MW αιολικών, που ανεβοκατεβάζουν “έγχυση” ρεύματος ανάλογα με τις εξαιρετικά ασταθείς πνοές του ανέμου. Ανάλογα πρέπει να δουλεύουν οι μετασχηματιστές στα ΚΥΤ, επειδή η νομοθεσία προβλέπει την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της ενέργειας των αιολικών, αλλά δεν προβλέπει κάτι για τα προβλήματα που προκαλεί στα δίκτυα το ανεβοκατέβασμα των φορτίων.

Για να δουλέψει το δίκτυο με ευστάθεια πρέπει πάντα η ζήτηση ρεύματος να είναι σε ισορροπία με την παραγωγή. Μετά το συμβάν της 7 Φεβρουαρίου 2021 στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Ασπροπύργου, ο ΑΔΜΗΕ, με δυο ανακοινώσεις, στις 10 και στις 14 Φεβρουαρίου, ως μέτρα θωράκισης του συστήματος μεταφοράς, επέβαλε τη λειτουργία μονάδων λιγνίτη, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικών σταθμών στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως «στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη». Τα αιολικά δεν “εγχέουν” ρεύμα όταν δεν φυσά ή όταν φυσά πολύ και κλείνουν για να αυτοπροστατευτούν, όπως συνέβη στην Καρυστία. Τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν, στις λίγες ώρες που δουλεύουν, όταν είναι καλυμμένα με χιόνι.

Οι ΑΠΕ είναι ένα δεύτερο σύστημα ηλεκτροδότησης, παράλληλα με το παραδοσιακό σταθερό, κι ο ΑΔΜΗΕ δεν το εμπιστεύεται στις κακοκαιρίες. Με την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της ασταθούς ενέργειας, οι ΑΠΕ φουσκώνουν σε σταθερή βάση τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Μην απορείτε λοιπόν αν πληρώνετε όλο και περισσότερο για ρεύμα κι αν στις κακοκαιρίες συντηρείτε τα τρόφιμα με χιόνι, αν παιδιά κι ηλικιωμένοι ξεπαγιάζουν, αν συσκευές παροχής οξυγόνου παύουν να λειτουργούν. Φταίει ο χειμώνας, ποτέ η πολιτική!
 

Πως καταστράφηκε ο ελληνικός ηλεκτρισμός

Η σημερινή κατάσταση στον ηλεκτρισμό είναι άμεση συνέπεια της χρεοκοπίας του 2010. Τον Οκτώβριο 2010 ο τότε υφυπουργός Ενέργειας ανήγγειλε στη Βουλή τη σταδιακή αντικατάσταση του ελληνικού λιγνίτη από εισαγόμενο φυσικό αέριο, εγκαταλείποντας τα μεγάλα αποθέματα λιγνίτη σε ήδη ανοικτά ορυχεία. Έπειτα, είπαν πως πρέπει να δώσουμε σε ξένους τόσο τα δίκτυα υψηλής τάσης όσο και τα δίκτυα της διανομής και τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο κι ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν απογυμνωθεί από έμπειρο τεχνικό προσωπικό.

Σε συνέντευξη στη Bild ο πρωθυπουργός είπε πως απ’ την απολιγνιτοποίηση θα ωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες και μόλις πρόσφατα μάθαμε πως, σε χωράφια που θα έσκαβαν τα λιγνιτωρυχεία, θα βάλουν οι Γερμανοί 1.000MW φωτοβολταϊκά! Αυτά που στην κακοκαιρία ο ΑΔΜΗΕ τα θεωρεί ως αναξιόπιστα! Μετά το ξεπούλημα των τηλεπικοινωνιών, θα ξεπουλήσουν και το ρεύμα. Ό,τι μπαίνει σε κάθε σπίτι!

Όταν υπήρχε “ενεργειακή δημοκρατία”

Αξίζει εδώ να θυμηθούμε πως η ΔΕΗ ιδρύθηκε με το ν.1468/7-8-1950. Τότε παντού στη Ελλάδα υπήρχαν διάσπαρτες ηλεκτρικές εταιρείες κι ο κάθε “πάροχος” έκανε ό,τι ήθελε, πρόσφερε όποια ποιότητα ρεύματος ήθελε και τα φώτα τρεμόπαιζαν, σε όποια τιμή ήθελε, ρεύμα υπήρχε μόνο στις πόλεις και κανένας δεν ενδιαφερόταν γα τα εξαιρετικά πολυάνθρωπα τότε χωριά.

Το 1950 η Ελλάδα έβγαινε ρημαγμένη από μια δεκαετία γερμανικής κατοχής και καταστροφικού Εμφυλίου. Δεν είχε περιθώρια για “μετοχοποιήσεις”, “ιδιώτες επενδυτές”, “προσέλκυση κεφαλαίων”, “στρατηγικούς επενδυτές” και άλλα παραμύθια. Ο ελληνικός λαός, ο ρημαγμένος απ’ τους πολέμους, ήταν ο μοναδικός επενδυτής και ο μοναδικός ιδιοκτήτης της ΔΕΗ κι ο λιγνίτης του Αλιβερίου ήταν το μεγάλο στήριγμα στα πρώτα βήματα. Και τότε υπήρχαν και εισαγόμενος λιθάνθρακας και εισαγόμενο μαζούτ και πετρέλαιο. Αλλά επέλεξαν τον ελληνικό λιγνίτη, που έδινε και δουλειά στους Έλληνες.

Οι εκατοντάδες ηλεκτρικές εταιρείες παρέμειναν σε λειτουργία μέχρι το 1956, όταν με το Ν.Δ. 3523/7-8-1956, ακριβώς στα 6 χρόνια από την ίδρυση της ΔΕΗ, κηρύχθηκε η λήξη όλων των εκμεταλλεύσεων και όλων των συμβάσεων παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιώτες. Στις εταιρείες δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουν με τη ΔΕΗ την εξαγορά του εξοπλισμού τους, ενώ η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε τρίτο τα προνόμιά της στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις, που μόνο “αριστερές” δεν ήταν, προώθησαν στην πράξη την “ενεργειακή δημοκρατία” με μια ισχυρή, καθετοποιημένη, δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, ουσιαστικά ένα συνεταιρισμό όλων των Ελλήνων, που διαμόρφωνε το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με βάση τις πιο φθηνές διαθέσιμες πηγές -ξεκινώντας πάντα απ’ τις εγχώριες- που μπορούσε να εκμεταλλεύεται τις οικονομίες κλίμακας προς όφελος του πληθυσμού, που μπορούσε να λειτουργεί με χαμηλότερες αποδόσεις κεφαλαίου και μεγαλύτερους χρόνους απόσβεσης των επενδύσεων.

Το μοντέλο εκείνο είχε τη δυνατότητα να κρατά χαμηλά τις τιμές χωρίς να κερδοσκοπεί σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Μπορούσε να συμπαρασταθεί στο κοινωνικό σύνολο όταν χρειαζόταν χωρίς να κόβει το ρεύμα την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού, ενώ είχε τη δυνατότητα να δίνει δουλειές στους Έλληνες ακόμα κι όταν κάποιοι απ’ αυτούς είναι “εθνικοί προμηθευτές”.

Από τα πιο φθηνά τιμολόγια στην Ευρώπη

Από τότε, η ΔΕΗ μεγάλωσε και αναπτύχθηκε και μαζί της αναπτύχθηκε και η χώρα. Μετά το Αλιβέρι ήλθαν η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη. Οι απανωτές πετρελαϊκές κρίσεις έδωσαν νέα ώθηση στο λιγνίτη, νέα ορυχεία στη Δυτική Μακεδονία, νέοι ΑΗΣ, νέες δουλειές για τους Έλληνες. Ο λιγνίτης εξελίχθηκε στο δικό μας “μαύρο χρυσό” και θωράκισε τη χώρα απέναντι στις απρόβλεπτες μεταβολές των τιμών των εισαγόμενων καυσίμων, απέναντι στα παιχνίδια των διεθνών κερδοσκόπων, απέναντι στις αυξήσεις τιμών που έφερνε η αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Χάρη στο λιγνίτη η χώρα είχε για δεκαετίες απ’ τα πιο φθηνά τιμολόγια σε όλη την Ευρώπη και έτσι μπόρεσε να δώσει ενιαίο τιμολόγιο σε όλη τη χώρα, ανεξάρτητα απ’ το αυξημένο κόστος παραγωγής με πετρέλαιο στα νησιά.

Σιγά-σιγά οι πυλώνες υψηλής τάσης ένωσαν τη Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα, το δίκτυο ηλεκτροδότησης απλώθηκε παντού κι ο κόσμος έβλεπε με δέος τους εναερίτες της ΔΕΗ να σκαρφαλώνουν δεκάδες μέτρα πάνω απ’ το έδαφος. Στις πόλεις, στα χωριά και τους κάμπους απλώθηκαν τα δίκτυα διανομής του ρεύματος. Επί 60 χρόνια μοναδικός “στρατηγικός επενδυτής” στην ενιαία ΔΕΗ ήταν ο ελληνικός λαός κι η ΔΕΗ είχε τέτοια πιστοληπτική ικανότητα, που έφτασε να δανείζεται για λογαριασμό του Δημοσίου.

Το 2004 η ενιαία ΔΕΗ έφερε σε πέρας την απαιτητική Ολυμπιάδα της Αθήνας, με ζήτηση ρεύματος πολύ υψηλότερη της σημερινής. Έπειτα ήρθε η “απελευθέρωση” της αγοράς ηλεκτρισμού κι η ΔΕΗ έσπασε σε τρία κομμάτια, ξεχώρισε η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα δίκτυα υψηλής τάσης, τα οποία έγιναν ο ΑΔΜΗΕ, ενώ τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης έγιναν ο ΔΕΔΔΗΕ. Το αποτέλεσμα το είδαμε πρόσφατα και τα χειρότερα έρχονται.


*Ο Χρήστος Κολοβός είναι δρ. Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

-----------------------------------------------------------------
27 Φεβρουαριου 2021 νεα θεαματικη επιτυχια των αιολικων

 
απο τον ιστοτοπο του ΑΔΜΗΕ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΙΑ το Σάββατο 27 Φεβρουάριου 2021
ΦΟΡΤΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (MWh) ..............................109.518
ΕΙΣΑΓ- ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ (MWh)........33.715
ΛΙΓΝΙΤΙΚΑ..............................................................................18.073
ΜΟΝΑΔΕΣ Φ. ΑΕΡΙΟΥ.....................................................31.749
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ....................................19.511
ΑΙΟΛΙΚΑ....................................................................................5.922
ΛΟΙΠΕΣ ΑΠΕ συστηματος..................................................757

---

 

 


19/2/21

Η ΠΑΡΑΜΥΘΑ των ΦΟΥΡΦΟΥΡΙΩΝ
Συντελεστης αποδοσης ΑΙΟΛΙΚΩΝ την 19/2/2021...... 3,66%
Παραγωγη 3.348 MWh σε εγκατεστημενη ισχυ διασυνδεδεμενου δικτυου 3.810 MW (ΔΕΚ 2020)
συμφωνα με τα στοιχεια
του ENTSO-e (Ευρ. Δικτυο Διαχειριστων Συστηματων Μεταφορας)
αλλα και του εθνικου διαχειριστη ΑΔΜΗΕ
στο συστημα υψηλης τασης ειχαμε
εισαγωγες ...........20.500 MWh
Λιγνιτικη ..............28.800 MWh
Μον Φ/Αεριου...50.800 MWh
Υ/Η ..........................34.900 MWh
Αδειασαμε τους ταμιευτηρες των Υδροηλεκτρικων ξεπαραδιαστηκαμε σε εισαγωγες ρευματος και ΦΑ και για
.......φανταστειτε να ειχαμε κλεισει τις Λιγνιτικες Μοναδες ποσες μερες χωρις ρευμα θα ειμασταν?????
 
17 ώρ. 
ΑΙΟΛΙΚΑ: Κατάρρευση εν μέσω ΜΗΔΕΙΑΣ, παραγωγή ενέργειας μόνο στο 7,7% της εγκατεστημένης ισχύος!
17/02/2021: Η κακοκαιρία "Μήδεια" συνεχίζει να ταλαιπωρεί την χώρα και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στα ύψη, έχοντας εκτοξευθεί την προηγούμενη ημέρα στα 9.800 MW. Το σύστημα ηλεκτροδότησης ωθείται στα όριά του, κινδυνεύοντας ακόμη και με γενικό μπλακ άουτ. Από πού καλύφθηκαν αυτά τα τεράστια ποσά ενέργειας;
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, 8 λιγνιτικές μονάδες και πολλές μονάδες φυσικού αερίου ήταν διαρκώς σε λειτουργία για να μην καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτροδότησης (δείτε εδώ: https://www.kathimerini.gr/.../mideia-poy.../...).
Και τα αιολικά; Κάποια στιγμή οι άνεμοι άρχισαν να πέφτουν απότομα, και το μεσημέρι της Τετάρτης 17/02, από τις 13:00 ως τις 14:00, όλα τα αιολικά εργοστάσια της χώρας, με αθροιστική εγκατεστημένη ισχύ 3.755 MW, κατέληξαν να δίνουν στο σύστημα μόλις 291ΜW, με απόδοση 7,7%!!! Η παραγωγή από όλες τις πηγές εκείνη την ώρα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, είχε ως εξής:
Λιγνίτης: 1.135MW
Φυσικό αέριο: 1.718MW
Υδροηλεκτρικά: 1.198ΜW (μαζί με αντλησιοταμίευση)
Φωτοβολταϊκά: 1.267MW
Αιολικά: 291ΜW
Όπως βλέπετε απέχουμε ακόμη έτη φωτός από την απολιγνιτοποίηση και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, γιατί συνεχίζουμε να επενδύουμε εκατομμύρια Ευρώ σε μία όχι μόνο άχρηστη αλλά και επικίνδυνη τεχνολογία. Εκατομμύρια τα οποία αποπληρώνουν φυσικά οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους!
Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια, ακόμη και αν δεν μας αρέσει: Αν δεν υπήρχαν οι συμβατικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, για να δώσουν άφθονη ενέργεια τις κρίσιμες στιγμές στο σύστημα, το τι θα είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες είναι σενάριο από ταινία τρόμου!
Από την άλλη, σε κάποια μεγάλα ΜΜΕ βλέπαμε ρεπορτάζ που έλεγαν ότι τα αιολικά "έσωσαν την χώρα" από μπλακ άουτ!
Μας ζητούν να θυσιάσουμε τα βουνά, τα νησιά και πλέον και τις θάλασσές μας για το τίποτα! Πόσο ακόμα θα ανεχτούμε την κοροϊδία;
Τα στοιχεία για την ηλεκτροπαραγωγή είναι από τον Ευρωπαϊκό Διαχειριστή Ηλεκτρισμού ENTSO-E, που συγκεντρώνει τα δεδομένα από όλους τους εθνικούς διαχειριστές: https://transparency.entsoe.eu/.../actualGenerationP.../show
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΔΜΗΕ: σε άμυνα το σύστημα ηλεκτροδότησης, λόγω κακοκαιρίας


"Σε αυτό περιλαμβάνεται – εφόσον χρειαστεί – η περικοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, η εξασφάλιση της μέγιστης διαθεσιμότητας των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και η κατάστρωση σχεδίων τροφοδοσίας των καταναλωτών σε περίπτωση βλάβης στα δίκτυα. Ωστόσο δεν αποκλείονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ αν χρειαστεί θα γίνονται προγραμματισμένες ανά περιοχή διακοπές σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ απευθύνει σύσταση για «συνετή κατανάλωση» ρεύματος."  
και
"
Σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων. Στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανανεώσιμες πηγές, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους είναι πολύ περιορισμένη."
---
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=940247043180479&id=100015855768219
ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ απο τα αιολικα
" Θέλουμε ποσοστά από το γάλα μας ", φώναζαν τα πρόβατα.
" Θα είμαι πιο γενναιόδωρος μαζί σας ", είπε ο τσέλιγκας.
"Θα σας δώσω ποσοστά από το κρέας σας."
ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2020 τα ΑΙΟΛΙΚΑ εισεπραξαν 713.000.000 €
συμφωνα με τα στοιχεια παραγωγης και μεσοσταθμικων τιμων του ΔΑΠΕΕΠ
Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΙΜΩΝ (διαφορα μεσοσταθμικης τιμης και Οριακης Τιμης Συστηματος) ανηλθε στο ποσο των 326.000.000 € το 45,7% των εσοδων !!!!
αυτα τα πληρωσαν ολοι οι Ελληνες πολιτες καταναλωτες!!!
ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ
1% ή 713.000€ στους ωφελουμενους κατοικους περιξ των ΑΣΠΗΕ
1,7% ή 1.212.000€ στους αντιστοιχους δημους εγκαταστασης Α/Γ
ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ για να καταλαβαινομαστε:
-ΑΡΠΑΞΑΝ οι πολιτικοι περυσι απο τη τσεπη του καθε Ελληνα 300€ και τα χαρισαν στους ΑΠΕτεωνες για να κερδοσκοπουν
-Θαααα ΔΩΣΟΥΝ πισω ΚΑΠΟΤΕ σε καμια δεκαρια χιλιαδες κατοικους καποιων χωριων το 5,9% αυτων που αρπαξαν απο τους πολλους για να εξασφαλισουν την σιωπη τους στο εγκλημα της λεηλασιας των πολλων και της φυσης και
-ΥΠΑΡΧΟΥΝ δημαρχοι, περιφερειαρχες και αιρετοι που ζητουν να ξεπουληθουν επαιτοντας να αυξηθει το ποσοστο των ανταποδοτικων ....λες και η κλοπη ειναι θεμα συναλλαγης με τον κλεφτη!!!
----------
Τα golden boys έλαμψαν, τα νοικοκυριά έμειναν στο σκοτάδι
 
απόσπασμα:
"Σοβαρές ευθύνες για το γεγονός ότι 250.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα εν μέσω κακοκαιρίας έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το «επιτελικό κράτος» ακόμη μία φορά αποδείχτηκε ανύπαρκτο και διαλυμένο. Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της κυβέρνησης στην «αγορά» και η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση έχουν αποτέλεσμα εδώ και καιρό να έχουν κατεβάσει μολύβια στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Οι τεχνικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και οι επενδύσεις στο δίκτυο μειωμένες ακόμη και κατά 75% σε σχέση με το παρελθόν. Ο συντονισμός μεταξύ κρατικών υπηρεσιών είναι ανύπαρκτος, με τις δημόσιες παρεμβάσεις «γαλάζιων» αξιωματούχων να εκθέτουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα τα «golden boys» του ομίλου ΔΕΗ και των θυγατρικών εταιρειών (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες) απολαμβάνουν μισθούς και προνόμια στα ύψη του προμνημονιακού 2009 χάρη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και έπραξε αυτό αντί να προσλάβει προσωπικό και να στελεχώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κανένα μέλημα για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα τα νοικοκυριά μπορεί να έμειναν χωρίς ρεύμα, ωστόσο τα «golden boys» έλαμπαν".  και

"Αύξηση 300% στις αμοιβές του ΔΣ της ΔΕΗ

Οι αλλαγές αυτές είχαν αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι αμοιβές των «golden boys» σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι αμοιβές των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ και των θυγατρικών εταιρειών στο πρώτο εξάμηνο του 2020 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη αυξήθηκαν κατά 300% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Αναλυτικά, γι’ αυτό το διάστημα οι αμοιβές των μελών του ΔΣ ανήλθαν σε 334.000 ευρώ έναντι 105.000 ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση ύψους 300% το επίμαχο χρονικό διάστημα λόγω των αυξήσεων που δόθηκαν στα «golden boys» της ΔΕΗ. Εάν στις αμοιβές των μελών του ΔΣ συμπεριλάβουμε και τις αμοιβές των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων αλλά και των γενικών διευθυντών, τότε τα έξοδα της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά σχεδόν 100%. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 437.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανήλθαν σε 859.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020".

----------
Frozen wind turbines, limited gas supplies and rolling blackouts: Behind Texas' energy woes

Why the Deep Freeze Caused Texas to Lose Power
18/2/2021, από το  https://www.scientificamerican.com/article/why-the-deep-freeze...MgS2

Massive Power Failure Could Finally Cause Texas to Connect with the Nation’s Power Grids

Σχόλια

  1. Πέντε μοναχές από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα

    από το https://www.pentapostagma.gr/oikonomia/6994646_pos-pente-monahes-apo-ta-kalabryta-nikisan-ton-admie

    Πέντε μοναχές από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα κατάφεραν και νίκησαν τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, την εταιρεία που έχει μετοχές στο χρηματιστήριο αλλά και ξένο επενδυτή τη μεγάλη κινεζική State Grid και βασικό μέτοχο το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο.

    Ο ΑΔΜΗΕ που είναι ο κύριος του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και με ενεργητικό της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ αλλά και επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία, δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις μόλις πέντε μοναχών στα Καλάβρυτα, οι οποίες επικαλούμενες λόγους «αισθητικής προσβολής» μπλόκαραν για δύο πυλώνες υψηλής τάσης μία επένδυση της τάξης των 110 εκατ. ευρώ.

    Οπως έγινε γνωστό, και μετά από πολύμηνο «αντάρτικο» των μοναχών στα ορεινά των Καλαβρύτων που έμπαιναν μπροστά στα μηχανήματα και τα οχήματα των εργολάβων, το πρωτοδικείο των Καλαβρύτων τις δικαίωσε αποδεχόμενο τα ασφαλιστικά τους μέτρα ενάντια στο έργο. Ενα έργο που με απλά λόγια, και σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, αναβαθμίζει το σύστημα μεταφοράς της Πελοποννήσου στα 400 kV παρέχοντας ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού στους κατοίκους της Περιφέρειας.

    Κατά τις ίδιες πηγές, το μπλακ άουτ της 7ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε η πυρκαγιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα είχε αποφευχθεί στην Πελοπόννησο αν είχαν στηθεί αυτοί οι δύο πυλώνες και ολοκληρωθεί το έργο…

    Ο ΑΔΜΗΕ θα συνεχίσει τον νομικό αγώνα απέναντι στις πέντε μοναχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη