Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Βεβαιώσεις (Άδειες) Παραγωγής για 3 ανεμογεννήτριες στην Ι. Μονή ΑΓ. Χαραλάμπους Λευκών

Βεβαίωση Παραγωγού 1718/2020

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/9%CE%98%CE%9C%CE%95%CE%99%CE%94%CE%9E-7%CE%9F%CE%99

Βεβαίωση Παραγωγού 1719/2020

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/9%CE%96%CE%A1%CE%98%CE%99%CE%94%CE%9E-%CE%A83%CE%9F

 
 
Το μοναστήρι και ένα σύντομο ιστορικό του πιο κάτω και στο τέλος απεικονίσεις με τις ανεμογεννήτριες των 120 μέτρων γύρω από την Μονή. Για την αξία της Μονής δείτε και το J. KODER, TABULA IMPERII BYZANTINI, 1, WIEN 1976, στο τέλος του παρόντος.
 
 
 
Μονή του Αγίου Χαραλάμπους στο Αυλωνάρι Ευβοίας 
πηγή:  https://www.monastiria.gr/

Η ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, πέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού Αυλωνάρι, σε υψόμετρο 460 μέτρων και σε τοπίο υπέροχου φυσικού κάλλους.

Η ιστορία της μονής αρχίζει τον 10ο αιώνα ως μονή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η αλλαγή του ονόματός της οφείλεται στον στρατηγό Νικόλαο Κριεζώτη. Το 1835 αρρώστησε πολύ βαριά και νοσηλεύτηκε στη μονή αυτή για αρκετό διάστημα. Σε αντάλλαγμα για την βοήθεια που του προσφέρθηκε όταν έγινε καλά, χάρισε μια εικόνα του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους στην μονή καθώς και ένα κομμάτι ξύλου, πάνω στο οποίο είχε μαρτυρήσει ο Άγιος Χαράλαμπος. Έτσι, η μονή μετονομάστηκε από μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου σε μονή του Αγίου Χαραλάμπους, αν και σήμερα πανηγυρίζει και στις δύο εορτές.

Στο μοναστήρι αυτό διακόνησε για αρκετά χρόνια ως Πνευματικός της μονής ο Όσιος Γέροντας Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. 



Η μονή λειτούργησε ως ανδρική μέχρι το 1938. Τελευταίος ηγούμενος ήταν ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Βενέκας. Το 1938 η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία. Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής το μοναστήρι, μεταξύ άλλων, λειτούργησε ως καταφύγιο πολλών ανθρώπων και παράλληλα δημιουργήθηκε ορφανοτροφείο θηλέων. Αφού για λίγα χρόνια η μονή είχε εγκαταλειφθεί, η μονή επαναλειτούργησε ως γυναικεία πάλι το 1985. Ηγουμένη είναι σήμερα η μοναχή Θεολογία.

Η θέα από τη μονή είναι εντυπωσιακή. Το μοναστήρι ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας. 
 
 φωτορεαλιστική απεικόνιση 

τα πολύγωνα εγκατάστασης

Tηλέφωνα μονής: 22230-34242 , 2222081298
Επειδή στην Μονή αυτή έζησε κάποια χρόνια ο Ευβοέας σύγχρονος Άγιος, ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, στην συνέχεια, από το βιβλίο Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, Βίος - Θαύματα και Προφητείες, εκδ. Κολοκάθη, Αθήνα, δημοσιεύουμε τις σελίδες τις σχετικές με την ζωή του Αγίου στο συγκεκριμένο μοναστήρι (σελ. 33-38).





 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη