Για την καταστροφή στα Γεράνεια
Φωτιές στα Γεράνεια (2021) και στην Κινέττα (2018)
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ
Το 2012 κατατίθεται η πρώτη αίτηση στην Ρ.Α.Ε (ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ) για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή των Γερανείων.
Τα επόμενα χρόνια ακουλουθούν γραφειοκρατικές προσπάθειες ώστε να γίνει δεκτή η αίτηση.
Δημιουργούνται ομάδες και κινήματα για την διάσωση των Γερανείων.
Το 2018, μια «τυχαία φωτιά» καταστρέφει το 50% των Γερανείων.
Το 2019, και άλλη «τυχαία φωτιά» που έφτασε στην θέση Μεγάλη Ράχη (Παλιοβούνα) των Γερανείων «βολεύει» πάλι τη βιομηχανία των ανεμογεννητριών.
Το 2021, φωτιά σε εξέλιξη που αποτελειώνει τα Γεράνεια, το καταφύγιο άγριας ζωής και μία περιοχή Νatura…
Με καφέ είναι η περιοχή που κάηκε στη φωτιά της Κινέτας το 2018, με πορτοκαλί είναι ό,τι καίγεται τώρα. Όλα τα Γεράνεια όρη, φιλέτο-πακέτο για τον Μυτιληναίο, την Τέρνα και την Motoroil. Ακολουθούν μερικές συμπτώσεις που έχουν προηγηθεί :
•Απορριπτική απόφαση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Γεράνεια, ακριβώς στην περιοχή που καίγεται. Δηλαδή θα σας κάψουμε και θα επανέλθουμε δριμύτεροι...
•Πρόθεση για τη δημιουργία μεταλλείων βωξίτη από τον Μυτιληναίο.
Ακολουθεί το προφητικό άρθρο το 2018 από το κίνημα Ελεύθερα Γεράνεια
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Τα Γεράνεια ας τα ξεχάσουμε, όπως ξεχάσαμε και την Πάρνηθα, αν δεν τα κάψανε όλα φέτος (2018) θα τα κάψουν του χρόνου. Η «κανονικότητα» της καθημερινότητας επανέρχεται αφήνοντας ξανά πίσω στάχτη και αποκαΐδια από τα σημαντικότερα δάση μας, με το κράτος να αφήνει πάλι τους πνεύμονες πρασίνου στο έλεος των ανεμοκατακτητών και με τον οικολογικό κόσμο να στέκεται αμήχανος μπροστά στον αιολικό αρμαγεδώνα.
Αυτή η χώρα δεν δίνει καμιά σημασία πια στα δάση, παρά μόνο στις «κατοικημένες περιοχές» των δελτίων ειδήσεων, λες και τα βουνά και τα δάση δεν είναι κατοικημένες περιοχές, δεν είναι σπίτι τόσων πλασμάτων, χώρα ζωντανής χλωρίδας, σπίτι τόσο αληθινό που μας εμπνέει μας ξεκουράζει, μας ανανεώνει και αναζωογωνεί.
Η «πρωτοβουλία πολιτών της Κορίνθου ενάντια στις ανεμογεννήτριες» είχε προειδοποιήσει από το 2012 για την εμμονή των εταιρειών να κλέψουν τα Γεράνεια για την “αιολική ανάπτυξη”, μα τίποτα δεν έχει γίνει από τότε για να προστατευτεί ο τελευταίος όμορφος γίγαντας της Αττικής.
Υ.Γ. Αν θέλετε να πιστέψετε τα δελτία ειδήσεων πως η φωτιά ξεκίνησε από καύση ελαιόκλαδων, τότε, πιείτε και μια σόδα γιατί το σανό δεν χωνεύεται εύκολα...
-----
Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας - Ziria Protection Network
https://www.facebook.com/Ziria.Network/posts/316909053208363
Σήμερα τα Γεράνεια, εχθές η Λίμνη Στυμφαλία, προχθές η Ανατολική Κορινθία.
Αύριο που?
Για 2η συνεχόμενη χρονιά η Κορινθία μας καταστρέφεται.
Εμπρηστές, ασυνείδητοι και δασικές πυρκαγιές υπήρχαν και για πάντα θα υπάρχουν.
Πρόληψη; Στελέχωση; Εκπαίδευση; Άγνωστες λέξεις;
Εκτός από δηλώσεις συμπαράστασης, αναζήτηση ευθυνών και υποσχέσεις, έχουμε κάτι άλλο να περιμένουμε από τους υπεύθυνους;
Μήπως πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, όσοι πραγματικά νοιάζονται για τον τόπο τους;
Όλες μας οι ελπίδες σε όσους υπεύθυνους πολίτες έχουν απομείνει (όπως ο Σύλλογος Προστασίας του Δάσους Κυλλήνιος Άδωνις στην περιοχή μας).
Πως αλλιώς θα αποτρέψουμε την καταστροφή του μέλλοντός μας?
Τι θα λέμε στα παιδιά μας όταν θα ρωτούν: "και εσύ? τι έκανες?"
Αντίο αγαπημένα μας Γεράνεια.
-----
Alexandra Kouparan
https://www.facebook.com/groups/14734149991/permalink/10160937388759992/
Φτιάχτηκαν μοντέλα εξομοίωσης, έγιναν προγνωστικές διαγνώσεις, μπήκαν ραντάρ επίγειου εντοπισμού καπνού, λαμβάνονται καθημερινά δορυφορικές εικόνες και ιδρύθηκε ο ευρωπαϊκος αριθμός κλήσης επειγοντων περιστατικών 112. Συστάθηκε η
Real-Time Active Fire Monitoring service με χάρτη συνεχούς τηλεπισκοπικής παρακολούθησης, διατηρούνται χωροχρονικά δεδομένα..
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έφτιαξε οργανογράμματα, κέντρα επιχειρήσεων, συνεργάζεται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, συνέταξε επιχειρησιακό σχέδιο και παρολ' αυτά η Κόρινθος καίγεται και η πυρκαγιά μαίνεται από Σχίνο εως Μέγαρα.
Προτού καν ξεκινήσει το καλοκαίρι..
Μήπως να ξανασκεφτεί η κεντρική διοίκηση σε όλο αυτό το πλάνο πρόληψης δασικών πυρκαγιών, να εντάξει και τους δασολόγους;
Μήπως λέω μήπως, οι 5ετους σχολες φοίτησης για την διαχείριση των δασών και οι απόφοιτοι της χρειάζονται τελικά στην διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος;
Μήπως χρειάζεται ένα σώμα που να ξέρει τους δασικούς δρόμους, τα είδη δέντρων, τις φυτοκοινωνίες, τις προσαρμοστικές ιδιότητες των ειδών, να εκπαιδευτεί έμπρακτα και στην πρόληψη και καταστολή των δασ.πυρκαγιων αντί να περιμένουμε τους εθελοντές κ τους πυροσβέστες να κάνουν και αυτή την δουλειά;
Μήπως χρειάζεται μια ισχυρή, πολυδύναμη Δασική Υπηρεσία και περισωθεί κατι..για τον τουρισμο ρε παιδιά οχι για τιποτε άλλο.
και μια σημαντική εξήγηση γιατί μπορεί να συμβαίνουν αυτά:
Περίληψη
-Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο συνταγματικός νομοθέτης είχε τη βούληση να απαγορεύσει τη χρησιμοποίηση αναδασωτέων εκτάσεων ακόμη και για σκοπούς ιδιαίτερης σημασίας για το δημόσιο συμφέρον που δεν μπορούν να καλυφθούν με άλλο τρόπο. Κατά την έννοια της συνταγματικής διάταξης για την αναδάσωση, αν και θεσπίζεται αυστηρό καθεστώς προστασίας για τις αναδασωτέες εκτάσεις, δεν αποκλείεται η θέσπιση ρύθμισης, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να εγκριθεί επέμβαση σε έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, ακόμη και πριν ανακτήσει τη δασική μορφή της. Και τούτο, προκειμένου να εκτελεστεί έργο, το οποίο αποβλέπει στην εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία, εφόσον η εκτέλεση του υπόψη έργου στην έκταση αυτή είναι απολύτως αναγκαία και επιτακτική, στο μέτρο που η παρέλευση του απαιτούμενου για την πραγματοποίηση της αναδάσωσης χρονικού διαστήματος, θα είχε ως συνέπεια τη ματαίωση του επιδιωκόμενου δημόσιου σκοπού.
-Άλλωστε, ο εκτελεστικός του Συντάγματος ν. 998/1979, διέκρινε τα σημαντικά, κατά τις αντιλήψεις της εποχής εκείνης, έργα υποδομής, δηλαδή τα στρατιωτικά έργα, για τα οποία αναγνώρισε τη δυνατότητα να εκτελούνται και σε αναδασωτέες εκτάσεις. Την ίδια δυνατότητα αναγνώρισε μεταγενέστερα ο νομοθέτης και για την εκτέλεση σημαντικών δημοσίων έργων και έργων υποδομής, μεταξύ των οποίων οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και τα συνοδά έργα, για τα οποία εκδίδεται σχετική έγκριση επέμβασης.
-Ενόψει, πάντως, του εξαιρετικού χαρακτήρα της επέμβασης στις περιπτώσεις αυτές, η σχετική εγκριτική απόφαση πρέπει να αιτιολογείται ειδικώς, με κριτήρια αναφερόμενα τόσο στην ιδιαίτερη σημασία του έργου, ασυνδέτως προς την επιδίωξη αποδοτικότερης για το φορέα οικονομικής εκμετάλλευσης, όσο και στην αναγκαιότητα εκτέλεσής του στην αναδασωτέα έκταση πριν από την πραγματοποίηση της αναδάσωσης, με γνώμονα αφενός την ανάγκη προστασίας του δασικού οικοσυστήματος και αφετέρου την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού στον οποίο αποβλέπει το έργο.
Πρόεδρος: Κ. Μενουδάκος
Εισηγητής: Αικ. Σακελλαροπούλου
Δικηγόροι: Μ. Χαϊνταρλής, Δημ. Αναστασόπουλος, Γλ. Σιούτη, Εμ. Βελεγράκης, Δημ. Μέλισσας
Φωτιά σε Κορινθία και Δ.Αττική: Η σπάνια ζωή που ξεκληρίστηκε σε 48 ώρες – Χάθηκε η αυλή της Αθήνας
Πριν από 48 ώρες υπήρχε ένα σπάνιο οικοσύστημα, σχηματισμένο στα βάθη του γεωλογικού χρόνου, προτού καν εμφανιστούν στη Γη οι πρόγονοι του ανθρώπου, που άλλαξε αμέτρητες φορές μορφή στα εκατομμύρια χρόνια που πέρασαν, που έγινε το σπίτι δεκάδων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Με τη φωτιά μας έκατσε «στραβή» στη βάρδια…
Μετά τη μεγάλη φωτιά στην Κινέτα το 2018, που κατέκαψε 53.157 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων στα Γεράνεια όρη, ήρθε και η πρόσφατη πύρινη λαίλαπα που αφάνισε και τα υπόλοιπα 71200 στρέμματα (εκ των οποίων τα 65000 καθαρά δασικά συμπεριλαμβανομένου του ελατοδάσους στη Μεγάλη Ράχη). Έτσι το σπάνιο αυτό οικοσύστημα από χαλέπιο πεύκη, δρυς και έλατα με τα 937 φυτικά είδη εκ των οποίων το 8,8% ενδημικά της Ελλάδας και μοναδικά για την Ευρώπη, δεν υπάρχει πια και θα χρειαστεί από 20 έως και 100 χρόνια προκειμένου να αναγεννηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία της δευτερογενούς οικολογικής διαδοχής.
Παντού στάχτη κι αποκαΐδια αλλά και κλάματα κι οδυρμοί πάνω από το χυμένο γάλα… Φταίει ο γεράκος που πήγε να κάψει τα λιανοκλάδια; Φταίει ο κακός μας ο καιρός επειδή φύσαγε με 5-6 μποφόρ με κατά τόπους ριπές του Στρατηγού ανέμου που έφταναν και 7, οι οικοπεδοφάγοι-καταπατητές, οι επενδυτές εξορύξεων και «πράσινης» ενέργειας, το γεγονός ότι η φωτιά «βιάστηκε» να εκκινήσει πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ή μήπως η παντελής απουσία μέτρων πρόληψης και προστασίας – με σαφείς κανόνες, που θα ισχύουν για ΟΛΟΥΣ – στο πανέμορφο αυτό βουνό; Γιατί βλέπετε τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της πατρίδας μας σύμφωνα με τη θεωρία του Γκάρετ Χάρντιν (Tragedy of Commons,1968) ακριβώς επειδή είναι κοινά αγαθά, πάντοτε θα αντιμετωπίζουν «τραγωδίες» μια και δεν ανήκουν σε κανέναν αλλά όλοι έχουν πρόσβαση σε αυτά και εμμέσως ή αμέσως μπορούν να τα εκμεταλλεύονται, ενίοτε βγάζοντας και υπερκέρδη από την εκμετάλλευση της γης που είναι πάμφθηνη άρα και το κόστος παραγωγής πολύ χαμηλότερο από άλλες περιπτώσεις. Βέβαια ο Χάρντιν τονίζει ότι πρόβλημα λύνεται με εξωτερικές παρεμβάσεις δηλαδή με Νόμους, που θεσπίζει το ίδιο το κράτος ως διαμεσολαβητής μεταξύ διαφορετικών συμφερόντων για την προστασία των δημοσίων αγαθών και την εξασφάλιση πρώτιστα της ευζωίας των πολιτών.
Όμως αυτοί οι Νόμοι, που διέπουν τις προστατευόμενες περιοχές, που ο ίδιος ο Μπάιντεν αναφέρει ότι όχι μόνο πρέπει να τις προστατεύσουμε αποτελεσματικά αλλά και να τις αυξήσουμε κατά 30% προκειμένου να θωρακιστούμε από την κλιματική κρίση, είναι «στεγανοί», καθολικοί και εφαρμόζονται στην Ελλάδα; Γιατί για παράδειγμα σύμφωνα με το Ν. 998/1979 περί προστασίας των δασών & των δασικών εκτάσεων, οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται συνταγματικά αυστηρώς σε αναδασωτέες και καμία άλλη χρήση δεν επιτρέπεται εντός των ορίων τους εκτός από στρατιωτικά έργα που αφορούν την Άμυνα της χώρας σε ειδικές περιπτώσεις. Ωστόσο παρατηρούμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ 2499/2012 και ύστερα από εισήγηση της αξιότιμης Προέδρου της Δημοκρατίας μας, επιτρέπονται κι άλλες χρήσεις. Όπως διανοίξεις δημόσιων οδών για την κατασκευή και εγκατάσταση αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων, για την κατασκευή και εγκατάσταση έργων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.), καθώς και δικτύων σύνδεσής τους με το Σύστημα όταν αυτά κρίνονται σημαντικά για το δημόσιο συμφέρον…και μάλιστα πριν από την ολοκλήρωση της αναδάσωσης. Ή πάλι, πολλές περιοχές Natura στη χώρα μας ναι μεν θεωρητικά διέπονται από ισχυρό καθεστώς προστασίας το οποίο όμως μένει στα χαρτιά γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και συνεπώς δεν έχουν εκδοθεί τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα προστασίας τους. Κι ενώ διατρέχουμε τον κίνδυνο να μας επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα από την Ε.Ε. για τις ατέρμονες καθυστερήσεις σε αυτές τις Ενωσιακές υποχρεώσεις μας βάσει της Αρχής της Επικουρικότητας. Για να μην μιλήσουμε για την υποστελεχωμένη δασική υπηρεσία και τα εκουσίως κατεστημένα μίζερα, πια δασαρχεία, που σύμφωνα με τον τελευταίο περιβαλλοντικό νόμο 4685/20 έχουν καθαρά γνωμοδοτικό ρόλο πεπερασμένου χρόνου για έργα και χρήσεις ακόμη και πολεοδομικού χαρακτήρα εντός των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες επιπλέον σαλαμοποιούνται σε υποζώνες χωρίς να εκλαμβάνονται ως ολότητα.
Όμως η πεμπτουσία για τη μη – προστασία των δασών δεν είναι τα παραπάνω. Είναι ότι στην Ελλάδα του 2021, που παλεύει υποτίθεται, να περιορίσει τις εκπομπές κυρίως του CO2 στην ατμόσφαιρα (υπόψη ότι τα δέντρα με τη φωτοσύνθεση το απορροφούν), δεν υπάρχουν ακόμη δασολόγιο και ολοκληρωμένοι δασικοί χάρτες αλλά ούτε και δασικές μελέτες διαχείρισης και κυρίως έργα διαχείρισης της καύσιμης ύλης κατ’ εφαρμογή του Αρ. 60/Ν. 4280 ενώ η έννοια της αρχιτεκτονικής τοπίου και της κλίμακας εκλαμβάνονται μάλλον ως άγνωστες λέξεις!
Όπως και ότι δεν υπάρχει Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας με αποκλειστική ευθύνη όχι μόνο την πρόληψη και την προστασία αλλά και την ανάπτυξη δασοπυροσβεστικού μηχανισμού με έμφαση κυρίως στον εντοπισμό και κατάσβεση της λεγόμενης «αρχικής προσβολής» (σημεία απ’ όπου ξεκινάει μια φωτιά) με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής π.χ. τηλεματικής, θερμικών καμερών, drones κλπ. Έτσι ώστε να αποφεύγουμε, κάθε φορά, αυτό το γαϊτανάκι των ευθυνών με τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και του πολυκερματισμού των δικαιοδοσιών και πόρων μεταξύ των Δασαρχείων, των Δήμων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του Πυροσβεστικού Σώματος ή των Περιφερειών, που τελικά μας οδηγεί σε Νερώνεια αποτελέσματα για τα δάση μας.
Αλλά είπαμε, εμείς καλά τα είχαμε κάνει και καλά τα κάνουμε αλλά βλέπεις ήμασταν άτυχοι… Μας έκατσε στραβή στη βάρδια βρε αδερφέ!
Βέβαια μετά τις φωτιές ακολουθούν πάντα οι πλημμύρες…
Φευ
O Βασίλης Λύκος είναι Βιολόγος – Δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Πανεπιστημίου Κρήτης
-----
Μαρτυρία «βόμβα»: Τη φωτιά στα Γεράνεια Όρη δεν την έβαλε κανένας 90χρονος!
Στηv σοβαρή καταγγελία ότι δεν υπήρξε ποτέ 90χρονος που να έβαλε τη φωτιά που κατέκαψε το παρθένο δάσος των Γερανείων προβαίνει μέσα από τη «δημοκρατία» ο εθελοντής πυροσβέστης και πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Τα Γεράνεια όρη» Δημήτρης Δεσύλας.
Παράλληλα, αναφέρεται στα λάθη που έγιναν το μοιραίο βράδυ της 20ής Μαΐου, όταν οι φλόγες μέσα σε λίγα λεπτά ξέφυγαν από ένα χωράφι στον Σχίνο και κατέκαψαν 75.000 στρέμματα παρθένου δάσους.
Κύριε Δεσύλα, ήσασταν από τους πρώτους εθελοντές πυροσβέστες -αν όχι ο πρώτος- που έτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά. Ποια είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίσατε; Τον 90χρονο να καίει ξερόκλαδα;
Όχι βέβαια. Δεν υπήρξε ποτέ 90χρονος. Εμείς λάβαμε μια κλήση γύρω στις 21.45 από την Πυροσβεστική. Πήρα τον εθελοντή Γιώργο Λάμπρου, που χειρίζεται το δικό μας πυροσβεστικό, και φύγαμε. Όταν φτάσαμε εκεί, ήδη τρία οικόπεδα καίγονταν. Ήταν ο περιβόητος ελαιώνας, που λένε τα ΜΜΕ. Ένα οικόπεδο με κάποιες ελιές.
Είδατε καμένα κλαδέματα από τον 90χρονο, όπως ειπώθηκε;
Στο κέντρο του οικοπέδου υπήρχε μία εστία από φωτιά, παλιά όμως. Δεν ήταν φρέσκια. Πουθενά δεν βρήκαμε άσπρη στάχτη, που υποδηλώνει ότι η φωτιά είχε μπει εκείνες τις ώρες. Επίσης, δεν είναι ποτέ δυνατόν η φωτιά να πήγαινε δεξιά – αριστερά, μπροστά – πίσω, που έκαψε όλο το οικόπεδο αλλοπρόσαλλα.
Αυτά τα έχει δει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής;
Ναι, τα έχει δει. Περπάτησαν όλη την περιοχή για να βρουν πώς ξεκίνησε η φωτιά.
Βρήκαν και τον φημολογούμενο 90χρονο που έβαλε τη φωτιά;
Θέλω να δηλώσω προς πάσα κατεύθυνση ότι εμείς στον Σχίνο δεν γνωρίζουμε κανέναν 90χρονο. Εκεί είμαστε μετρημένα κουκιά και ο ένας γνωρίζει τον άλλον. Προφανώς, λοιπόν, δεν υπάρχει 90χρονος.
Πώς βγήκε αυτή η φημολογία;
Αυτό ξεκίνησε από τη «μαρτυρία» μιας γυναίκας που έλεγε ότι είχε βάλει φωτιά ένας 90χρονος σε ένα άλλο οικόπεδο και όχι στον ελαιώνα. Ωστόσο, αυτό το οικόπεδο βρίσκεται σε άλλο σημείο της πυρκαγιάς, το οποίο κάηκε πολύ αργότερα. Άρα, καταρρίπτεται ο μύθος αυτός. Μετά, ακούστηκε μια άλλη «μαρτυρία», για τον 90χρονο που έβαλε φωτιά μέσα στον ελαιώνα. Μετά, ο παππούς «έγινε» γιαγιά και έκαιγε ξερόκλαδα, και μετά μας το ‘πε και ο Χαρδαλιάς. Εμείς, πάντως, στον Σχίνο 90χρονο δεν έχουμε στην περιοχή. Επίσης, όσοι λένε ότι είδαν τον παππού να καίει ξερόχορτα στον ελαιώνα, αυτό καταρρίπτεται με το εξής περιστατικό:
Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που είναι ακριβώς δίπλα στον ελαιώνα (όπου υποτίθεται άναψε η φωτιά) ήταν εκεί. Όταν τον ρωτήσαμε, μας είπε ότι από το απόγευμα δεν υπήρχαν κανένας καπνός, καμιά φωτιά και κανένας 90χρονος δίπλα από το σπίτι του. Στις 21.32 είδε ξαφνικά να πετάγονται φλόγες μέσα από τον ελαιώνα και πήρε αμέσως την Πυροσβεστική.
Πόσοι κάτοικοι είστε στην περιοχή όπου ξεκίνησε η φωτιά;
Ελάχιστοι. Μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών μας.
Άρα, αν υπήρχε παππούς, δεν υπάρχει περίπτωση να έτρεξε και να μπήκε τρομοκρατημένος μέσα στο σπίτι του;
Τι να σου πω τώρα… Τι δυνάμεις είχε αυτός ο παππούς για να τρέξει κιόλας; Πάντως, όλοι μετά τη φωτιά κάνουμε αγώνα δρόμου για να βρούμε τον υποτιθέμενο 90χρονο. Αλλά, αφού τον ξέρει ο Χαρδαλιάς και δεν τον έχουμε δει ποτέ εμείς, φτάνει και περισσεύει… Και, αφού ξέρει την ηλικία του, άρα γνωρίζει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση και περιμένουμε να τον ανακρίνουν.
Ο 90χρονος πρέπει να έχει γίνει ανέκδοτο στην περιοχή σας…
Ε, ναι, εντάξει, είναι για γέλια πραγματικά.
Πώς ξέφυγε τελικά η φωτιά, που έφτασε στο σημείο να κάψει όλα τα Γεράνεια Όρη;
Όταν πήγαμε εκεί, επικρατούσε πολύ δυνατός νοτιάς, 7-8 μποφόρ, με ριπές από βορειοδυτικό. Οπότε ξεκίνησε να πηγαίνει προς την περιοχή Αλμύρα, που βρίσκεται στη θάλασσα. Διέσχισε μια λωρίδα του βουνού και βγήκε από την άλλη πλευρά των Γερανείων.
Υπήρξε κάτι που σου έκανε εντύπωση εκείνες τις δύσκολες ώρες;
Η φωτιά ξεκίνησε την ώρα της αλλαγής βάρδιας του πυροσβεστικού. Γιατί στον Σχίνο έχουμε και ένα πυροσβεστικό που φιλοξενούμε στα γραφεία μας. Και, όταν πήγαν για αλλαγή βάρδιας, αμέσως ξεκίνησε η πυρκαγιά. Με λίγα λόγια, ο υποτιθέμενος παππούς περίμενε να φύγει το πυροσβεστικό για να τη βάλει. Επίσης, υπήρχε και άλλο ένα παράδοξο: Υπάρχει ένας δασικός παράδρομος που συνδέει τη μια περιοχή με την άλλη, που θα μας έβγαζε στην κεντρική δεξαμενή για να προμηθευτούμε με νερό. Κάποιος λοιπόν είχε μπαζώσει τον δρόμο και είχε φτιάξει χαντάκια, για να μην μπορεί να περάσει κανείς. Και η Πυροσβεστική έπρεπε να γυρίσει 5 χιλιόμετρα πίσω για να προμηθευτεί νερό. Εκεί χάθηκαν όλα.
Τι πιστεύεις ότι έφταιξε και φτάσαμε σε αυτή την τεράστια οικολογική καταστροφή;
Δεν υπήρξε καμιά πρόληψη για τα Γεράνεια Όρη εδώ και χρόνια. Έχουν κοπεί εδώ και χρόνια οι πυροφύλακες, δεν υπάρχει πουθενά αντιπυρική ζώνη, δεν γίνεται διαχείριση του δάσους.
Οι κάτοικοι του Σχίνου τι λένε για όλα αυτά;
Οι συντοπίτες μου θρηνούν για το δάσος και δεν ξέρουμε αν θα το ξεπεράσουμε ποτέ όλο αυτό που ζήσαμε. Ξυπνάμε και βλέπουμε τα καμένα, και κλαίμε.
Οι ανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής ζήτησαν τις δικές σας μαρτυρίες;
Όχι. Απολύτως τίποτα.
Αν σου ζητήσουν να καταθέσεις, θα το κάνεις;
Ναι, φυσικά. Θα καταθέσω έτσι όπως έζησα τα γεγονότα. Και φυσικά, το τονίζω ξανά, δεν υπάρχει παππούς και δεν υπάρχουν πουθενά καύσεις φρέσκων κλαδιών πρόσφατης φωτιάς. Καθημερινά πηγαίνουμε στο σημείο και προσπαθούμε να βρούμε ένα σημάδι από τις θεωρίες που βγάζουν δημοσίως.
Καίνε τα δάση για να μπουν ανεμογεννήτριες; - ELLINIKA HOAXES
ΑπάντησηΔιαγραφήστο https://www.ellinikahoaxes.gr/2018/07/27/pirkagies-simferonta/
με ενδιαφέροντα για τα ισχύοντα για την αναδάσωση