Σήμερα λέμε ΟΧΙ στην κεραία κινητής τηλεφωνίας στον Κατάβολο

Κάποιες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο μέρος, καθώς και υλικό*: 




Πρόκειται για μία από τις εμβληματικότερες τοποθεσίες της Εύβοιας με απεριόριστη θέα μέχρι και το όρος Άθως. Η απόσταση από το χωριό Μετόχι είναι περίπου 6χλμ. Στην περιοχή υπάρχει σημαντικό αναρριχητικό πεδίο (https://climbinkymi.wordpress.com/kymi-and-climbing/metochi-area/katavolo-crag/), υπάρχει αναπτυγμένη και συστηματική κτηνοτροφία. Στην ευρύτερη περιοχή και σε κοντινές αποστάσεις, βρίσκονται ήδη εγκατεστημένες κεραίες. 

Χλωρίδα:

Μπορείτε να δείτε αρκετά αξιόλογα και σπάνια φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Τα είδη που υπάρχουν στο Κατάβολο είναι τα εξής.
  • Achillea umbelata, ενδημικό της νότια ηπειρωτικής Ελλάδας και της Εύβοιας.
  • Almelanchier parviflora subsp chelmea, ενδημικό είδος της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας.
  • Asperula lutea subsp. euboea, ενδημικό είδος της Εύβοιας.
  • Aubrieta scyria, ενδημικό είδος της Κύμης και της Σκύρου.
  • Campanula cymaea, ενδημικό είδος της Κύμης.
  • Hypericum fragile, ενδημικό είδος της Κεντρικής Εύβοιας. Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων φυτών της Ελλάδας με χαρακτηρισμό Τρωτό (VU).
  • Hypericum delphicum, ενδημικό είδος της Κεντρικής Εύβοιας.
  • Malcolmia graeca subsp graeca, ενδημικό είδος της Εύβοιας.
  • Malcolmia macrocalyx subsp scyria, ενδημικό είδος της Εύβοιας.
  • Origanum scabrum, ενδημικό είδος της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Εύβοιας.
  • Stachys tetragona, ενδημικό είδος της Εύβοιας.
  • Verbascum delphicum, ενδημικό είδος της Εύβοιας.

Πτηνά

Στην περιοχή φιλοξενούνται μερικά από τα πιο αξιόλογα πτηνά που φωλιάζουν στην Ελλάδα.
Αυτά είναι:

  • Aquila chrysaetos, Χρυσαετός. Ένα από τα πιο σπάνια πτηνά που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Circaetus gallicus, Φιδαετός.
  • Gups fulvus, Όρνιο, ο πληθυσμός της όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα θεωρείται κρισιμως κινδυνευων.
  • Pernis apivorus, Σφηκιάρης.
  • Pyrrhocorax graculus, Κίτρινο καλιακούδα.

Οι πληροφορίες και το υλικό ήταν μια συλλογική εργασία μελών της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης.

Είμαστε Διαθέσιμοι και για περαιτέρω δεδομένα.

  • Υ.Γ Το βέλος υπόδειξης αποτελεί κατά προσέγγιση το σημείο που στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να κάνουν ανάλογη εγκατάσταση.
>δείτε και το: Λέμε ΟΧΙ στην κεραία στον Κατάβολο

Επιστολή στην Περιφέρεια

Ως Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, σχετικά με το 6 θέμα της σημερινής σας συνεδρίασης.

Το θέμα αυτό αφορά την Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για τηνΑδειοδότηση νέου Σ.Β.Κ.Τ. με δρόμο πρόσβασης, της εταιρείας « Vodafone-Παναφον ΑΕΕΤ», από κοινού χρήσης με την εταιρεία Wind στην θέση ΚατάβολοςΜετοχίου Κύμης.

Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και θα σας παρακαλούσαμε να μην επιτρέψετε την εγκατάσταση της συγκεκριμένης κεραίας στο Κατάβολο Μετοχίου Κύμης για πάρα πολλούς και πολύ σημαντικούς λόγους που θα σας αναφέρουμε:

1)Σε απόσταση (ευθεία γραμμή), μόλις 200 έως 300 μέτρων(δυτικά), υπάρχει ήδη και λειτουργεί κεραία της εταιρείας Cosmote.

Είναι δε γνωστό ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να χρησιμοποιούν τις κεραίες, όλων των εταιρειών μεταξύ τους και για την εξυπηρέτηση τους, για την μικρότερη δυνατή όχληση, από την κατασκευή νέων κεραιών.

2) Στην περιοχή της Κύμης ήδη υπάρχουν 15 κεραίες κινητης τηλεφωνίας, μαζί με την περιοχή της Δίρφυς φτάνουν τις 20!!! Ενώ στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου υπάρχουν ήδη 42 κεραίες κινητής τηλεφωνίας!!τα στοιχεία είναι Της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

3) Στην περιοχή δραστηριοποιούνται 6 κτηνοτρόφοι με τις οικογένειές τους με τους κινδύνους για την δημόσια υγεία που συνεπάγεται η τοποθέτηση της συγκεκριμένης κεραίας

4)Καθημερινά περνούν οι μαθητές του Μετοχίου, για την πρόσβαση τους προς τα σχολεία της Κύμης.

5) Το σημείο που έχει επιλέξει η εταιρεία βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου NATURA

6) Στην γύρω περιοχή, από την κεραία, φύονται περισσότερα από 10 είδη ενδημικών φυτών της Εύβοιας

7) Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί σπάνια είδη πτηνών, όπως χρυσαετός, γύπας, φιδαετός, γεράκια και άλλα είδη αρπακτικών πτηνών, πολλά από τα οποία φωλιάζουν στον γύρω ορεινό όγκο. Ύστερα από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Β.Ευβοια,ο αριθμός των αρπακτικών στην περιοχή μας έχει αυξηθεί, λόγω μετανάστευσης πτηνών, από τις καμμένες περιοχές.

8) Το σημείο όπου η εταιρεία ζητά, για να τοποθετηθεί η κεραία, είναι πανέμορφο και εμβληματικό, για ολόκληρο το νησί της Εύβοιας (και όχι μόνο), μιας και βρίσκεται στην κορυφή κάθετης ορθοπλαγιάς , ενός καταπληκτικά όμορφου γεωλογικού σχηματισμού.Καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι (ιδιαίτερα το καλοκαίρι), σταματούν για να φωτογραφήσουν αυτό το μοναδικό τοπίο!!!

9) Παλαιότερα είχε προταθεί, το σημείο αυτό, να γίνει παρατηρητήριο Άγριας Ζωής και Γεωφυσικό παρατηρητήριο. Εκτός από την σπάνια ορνιθοπανίδα, μπορεί κανείς ναπαρατηρήσει νησιά του Αιγαίου πελάγους (Σποράδες, Αη Στράτη, Χίο), καθώς και το Άγιο Όρος.

10) Δίπλα από το σημείο της προτεινόμενης εγκατάστασης τον Σεπτέμβριο του 2020, πραγματοποιήθηκαν κινηματογραφικά γυρίσματα, αμερικανοσουηδικης παραγωγής τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Hollywood. Στην ταινία στην οποία συμμετέχουν πολλοί και γνωστοί ξένοι ηθοποιοί, προβάλλονται,με μοναδικό τρόπο και οι ομορφιές της περιοχής μας. Η ταινία θα προβληθεί σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες και θα είναι διαφήμιση για τον τόπο μας. Μαλιστα η Περιφέρεια έχει βοηθήσει (πχ.αδειοδοτησεις) στην παραγωγή αυτή.

11) Σε παλαιότερη τουριστική-διαφημιστική καμπάνια σας (της Περιφέρειας),το Κατάβολο Μετοχίου Κύμης υπήρχε σε πλάνα, ως ένα εκ των ομορφότερων σημείων της Περιφέρειας!!

12) α) Στον χωροταξικό σχεδιασμό της Στερεάς προτείνεται (ορθά) η ανάγκη προστασίας του τοπίου της Περιφέρειας.

Β) Στο Χωροταξικό Σχέδιο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Στο άρθρο 12.Φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και πόροι και κλιματική αλλαγή Παράγραφος Ζ. Διαχείριση Πολιτιστικής κληρονομιάς Και Τοπίων (σελίδα 3236) Σημείο 4. Προσδιορισμός και Ειδική Διαχείριση Τοπίων. Κατηγορίες 4.3.Περιφερειακής και Εθνικής Αξίας Ζώνες Τοπίου. Ακτές Δίρφυς στο Αιγαίο Πέλαγος: Η περιοχή δηλαδή προστατεύεται και από τον χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας.

13) Δίπλα στο σημείο υπάρχουν σημαντικά αναρριχητικά πεδία και από κάτω περνά πεζοπορικό μονοπάτι.

Παρακαλούμε να λάβετε πολύ σοβαρά τους παραπάνω Προβληματισμούς μας και να απορρίψετε την αίτηση της εταιρείας για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο συγκεκριμένο σημείο Ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση των προβληματισμών μας

Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια