Περί των δήθεν "Απάτητων Βουνών"

ΕΠΠΠΟ: Λόγω της τεράστιας σημασίας του πραγματικού θέματος (και όχι του προπαγανδιστικού και συστημικού παραμυθιού/διαφήμισης/στάχτης στα μάτια) το ζήτημα θα καλυφθεί σε βραχύ χρονικό διάστημα με πιο ουσιαστικό τρόπο. Απλά αρχίζουμε να μαζεύουμε το υλικό μας!

---

Ψηλά βουνά, δεν μας ακούτε

Η φράση είναι κοινότοπη, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που η ζωή στον κάμπο, στις οργανωμένες κοινωνικές ομάδες, προκαλεί δυσανεξία. Που συμβαίνουν πράματα και θάματα. Ο φίλος δυσφορούσε τον τελευταίο καιρό, με την τάση να εστιάζουμε στο δάχτυλο, όχι σ’ αυτό που δείχνει. Ενίοτε επικρίνεται αυτός/ή που αποκαλύπτει ένα είδος δυσοσμίας και ανορθογραφίας: πολιτισμικής, κοινωνικής, πολιτικής. Κι έτσι το έρμο το δάχτυλο γίνεται ο θύτης. Που ταράσσει την κοινωνική μας νιρβάνα. Εντολή: κόψτε το δάχτυλο.

Κι αυτό, τρομαγμένο, φοβισμένο και απογοητευμένο, γυρίζει την πλάτη του στην αποφορά. Θα πάρω τα βουνά. Να σιωπήσει, με άλλα λόγια. Σε δύσκολες εποχές, ο Σεφέρης δεν σιώπησε. Το 1943. Τότε που οι δρόμοι της Αθήνας, ιδίως, γέμισαν σκελετωμένα πτώματα. Η πείνα θέριζε και ο μαυραγοριτισμός άνθιζε. Γεμίζοντας το κεμέρι με κέρδη βρόμικα. Ο Σεφέρης είχε εναποθέσει τις ελπίδες του στα βουνά.

Ογδόντα χρόνια μετά, η σχέση μας με τα βουνά άλλαξε. Είναι εκείνα, πλέον, που χρειάζονται βοήθεια. Αν ζούσε ο Σεφέρης, θα άκουγε τον πόνο τους. Κάμποι, δεν ακούτε τα βουνά. Αν άκουγαν τα κερατωμένα βουνά, θα μπορούσαν να νιώσουν τον συγκλονισμό τους. Οι ειδικοί απεφάνθησαν. Αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Πέντε βουνά είναι αυτά που μπορούν να μείνουν απάτητα. Να προστατευθούν από την ανθρώπινη ακηδία.

Τα υπόλοιπα μπορούν να κερατωθούν. Κι έτσι, να εκσυγχρονίσουμε το γνωστό δημοτικό τραγούδι «εσείς βουνά του κερατά». Οι κτηνοτρόφοι λιγόστεψαν, το κρέας εισάγεται. Σε πολλά βουνά έχουν αραιώσει τα κυπριά. Ο γνωστός ήχος του κτηνοτροφικού βίου έχει ελαχιστοποιηθεί. Με τον καιρό, ολοένα πιο πολύ, ακούγεται ο ήχος της πόλης, με τα πελώρια τέσσερα επί τέσσερα που οργώνουν τα βουνά, αναζητώντας την καλύτερη θέα για μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα υπόλοιπα βουνά παραδίδονται σε οργανωμένο κεράτωμα. Στον βιασμό τους. Για να υπάρξει ένα πρόσκαιρο όφελος. Αδιαφορώντας για τον κόσμο του βουνού. Την αισθητική. Οσα βουνά έχουν κερατωθεί. Οσα ένιωσαν στις κορφές τους τον βιασμό με τις φτερωτές. Μοιάζουν με εσταυρωμένους που ανέβηκαν στον σταυρό του μαρτυρίου τους για λίγα αργύρια.

Ποιος να ακούσει τα βουνά. Ποιος να νιώσει τον πόνο τους. Τα μελίσσια, τα πουλιά, όλος ο ζωικός τους κόσμος δεν έχει φωνή. Τα πούλμαν που ανεβαίνουν γκαστρωμένα στους ξενώνες των βουνών; Ετσι κι αλλιώς, οι κοιλιές των πούλμαν δεν ανεβαίνουν στις κορφές. Οι πιο πολλοί/ές σταματάνε στις ταβέρνες που σερβίρουν εισαγόμενα τυριά και βούτυρα.

Είναι μαθημένα τα βουνά από χιόνια.

---


Αγαπητοί φίλοι,
οι λογομαχίες έχουν ανάψει στο διαδίκτυο για την πρωτοβουλία της απαγόρευσης διάνοιξης νέων δρόμων και τεχνητών επιφανειών σε αδιατάρακτες ακόμη περιοχές της Ελλάδας. Εγώ ναι, τη βλέπω θετικά γιατί δουλεύω ερευνητικά πάνω σε αυτό πάνω από δεκαετία σε διεθνές επίπεδο, για αυτό και την υποστήριξα ενθέρωμς, και αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει για την Ελλάδα η έναρξη μιας τέτοιας πολιτικής στη ρίζα του προβλήματος της δέσμευσης γης. Άλλοι όχι.
Έκκληση: πριν πάρετε οποιαδήποτε θετική/αρνητική θέση. η οποία έιναι και απόλυτα σεβαστή ενημερωθείτε!!!. Δεν μας αφορά καθόλου αν οι ομιλούντες εις τα fb συμπαθούν ή όχι την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν πρέπει να μας αφορά. Τοποθετήσεις με γνώση, με επιχειρήματα.
Όλη η πληροφορία, τα αποτελέσματα της έρευνας, και όλο το σκεπτικό της νομοθεσίας, καθώς και τα νέα στοιχεία με νέες περιοχές ΠΑΔ στο web site. Ενημερωθείτε προτού διαμορφώσετε άποψη και προτού την υποστηρίξετε στα social media. Προφανώς και ο διάλογος είναι υπέροχος. Προφανώς και η κριτική είναι σημαντική όταν είναι γόνιμη. Αυτό άλλωστε δεν ζητούμε και από τους πολιτικούς; Επιστημονικά τεκμηριωμένη λήψη πολιτικών αποφάσεων; https://bc.lab.uoi.gr/el/research/projects/roadless/
και ένα λίαν ενδιαφέρον σχόλιο κάτω από την ίδια ανάρτηση:
 
Vassilis Athanassiades
Με την ψήφιση πριν από έντεκα περίπου μήνες, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, επιτρέπονται ήπια αναπτυξιακά έργα δημοσίου ενδιαφέροντος μέσα στις περιοχές natura. Κι όταν μας λένε για "ήπια αναπτυξιακά έργα" καταλαβαίνουμε ότι εννοούν από 200μετρες ανεμογεννήτριες και ατελείωτα στρέμματα με φωτοβολταϊκά, μέχρι μεταλλεία βωξίτη (Γκιώνα). Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι οι επενδυτές θα εκπονούν οι ίδιοι τις ΕΠΜ που θα οδηγήσουν σε Προεδρικά Διατάγματα. Δηλαδή, πέρα απ' τα έξι "απάτητα" βουνά, σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές natura, οι χρήσεις γης θα καθορισθούν σύμφωνα με τις ορέξεις των επενδυτών. Και δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους προστασία της βιοποικιλότητας θα γίνεται όταν έξι αποκομμένες νησίδες θα βρίσκονται χαμένες μέσα σε μια απέραντη βιομηχανική περιοχή; Όσο για τις υπόλοιπες υποψήφιες 48 περιοχές, τίποτα δεν προδικάζει την ένταξή τους στις ΠΑΔ. Αντιθέτως, οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία και η πορεία των αδειοδοτήσεων την "ήπιων" επενδυτικών έργων, δείχνει ότι μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση πηγαίνουμε. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε ενώπιον του Πρωθυπουργού και του Υπουργού, να διεκδικήσετε την αυτονόητη προστασία όλων των περιοχών natura, αντί να δίνετε
συγχαρητήρια
για το πολιτικό τους θάρρος;

---

Ο χρήστης Alexis Kardabikis είναι με το χρήστη Alexis Kardabikis II.
ΠΙΟ ΑΠΑΤΗΤΑ ΔΕ ΓΊΝΕΤΑΙ..
Την ένταξη αγραφιώτικων περιοχών στα Απάτητα Βουνά ζητά με επιστολή του ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης.
Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή την οποία απέστειλε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, στον υφυπουργό κ. Αμυρά, στο Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τέλος στη ΜΚΠΟ «Πίνδος Περιβαλλοντική» ο κ. Καρδαμπίκης αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι-ες,
Ο Δήμος Αγράφων, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα θεσμοθέτηση για τα «Απάτητα Βουνά», καθώς και την ανάγκη για προστασία του πολύτιμου και παρθένου φυσικού του περιβάλλοντος, όπως μάλιστα αυτό αναδεικνύεται από την τρέχουσα περίοδο, όπου πολίτες, φορείς και αρχές σύσσωμοι αντιδρούν στην επικείμενη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ σε όλες τις βουνοκορφές των Αγράφων, ζητά την μελέτη και ένταξη των κατάλληλα προσφερόμενων περιοχών του Δήμου στα «Απάτητα Βουνά».
Τα συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ, ειδικά δε τώρα που το Περιφερειακό Χωροταξικό της Περ. Στερεάς Ελλάδας (2018) είναι μεταγενέστερο του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (2008) το οποίο δεν έχει ακόμα συνταχθεί, έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις του Δήμου Αγράφων, ενώ δεν εναρμονίζονται με τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ ΑΑΠ 299/14-12-2018), όπως αναφέρονται παρακάτω.
«3.4 Περιφερειακό Πάρκο Ευρυτανίας
Τις περιοχές της Χωρικής Ενότητας της Ευρυτανίας συνθέτουν οι περιοχές της Ευρυτανίας λόγω του ότι αποτελούν ένα υψηλής βιοποικιλότητας και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης σύνολο οικοσυστημάτων μερικά ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000 και παρουσιάζουν εξαιρετική αραιοκατοίκηση. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών τους, προσφέρονται κατ’ εξοχήν σαν περιοχές οικοανάπτυξης και πρότυπης διαχείρισης με όρους προστασίας της φύσης και των τοπίων και παράλληλα ανάδειξης του περιβάλλοντος σε παράγοντα ολοκληρωμένης ήπιας ανάπτυξης και διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς των ορεινών χώρων της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η υπαγωγή μετά από τη σχετική ειδική μελέτη, της Χωρικής Ενότητας της Ευρυτανίας στις διατάξεις του αρθ.19 παρ.3.2 του ν. 1650/1986 και ο χαρακτηρισμός της ως «Περιφερειακό Πάρκο». Στις προβλεπόμενες σε αυτό περιφερειακές ζώνες, που ορίζονται ως περιοχές οικοανάπτυξης, ενισχύεται με κίνητρα η άσκηση ήπιων και περιβαλλοντικά φιλικών ασχολιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η αναψυχή, ο τουρισμός φύσης, η ολοκληρωμένη ή βιολογική γεωργία, η βιολογική καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών, η περιβαλλοντική και πολιτιστική εκπαίδευση και η μεταποίηση τοπικών προϊόντων.
Επίσης,
Άρθρο 13
Χωρική οργάνωση του ορεινού, παράκτιου και νησιωτικού χώρου
Α. Ορεινός χώρος
1. Προσδιορισμός του ορεινού χώρου της Περιφέρειας στο ηπειρωτικό τμήμα της περιφέρειας, ως ορεινός ορίζεται ο χώρος με υψόμετρο > 800μ καθώς επίσης και όσες Δημοτικές Κοινότητες τέμνονται από την ισοϋψή των 800 μ…….
Οι ορεινοί όγκοι της Περιφέρειας αποτελούν σημαντικό χώρο άσκησης αγροτο-δασικής και εκτατικής παραδοσιακής κτηνοτροφίας, δραστηριοτήτων, πολιτικών και προγραμμάτων ορεινού χώρου. Αντιμετωπίζονται ως κατ’ εξοχήν περιοχές φυσικού αποθέματος, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η διατήρηση και προστασία των παραδοσιακών δραστηριοτήτων καθώς και του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος και της κατοίκησης……
Νότια Πίνδος – Σύμπλεγμα Ευρυτανικών Υψηλών Ορεινών Περιοχών: Η Ενότητα προτείνεται ως κατ’ εξοχήν περιοχή φυσικού αποθέματος τοπιακή ενότητα υψηλής αξίας. Προωθείται ο χαρακτηρισμός της σε Περιφερειακό Πάρκο, προκειμένου να γίνει αποτελεσματική η «έξυπνη» ανάπτυξη της ιδιαίτερης αυτής περιοχής (αραιοκατοίκηση) και να προστατευτεί το αξιόλογο φυσικό περιβάλλον, μέσω της διατήρησης των παραδοσιακών και αγροτοδασικών δραστηριοτήτων και του συνδυασμού τους με την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθαρής ορεινής φύσης στα πλαίσια των νέων δυνατοτήτων του διαδικτύου και σύμφωνα με το προβλεπόμενο από το παρόν πρότυπο οικιστικής οργάνωσης.
Όπως και
Άρθρο 15
Χωρική διάρθρωση των βασικών δικτύων λοιπής τεχνικής υποδομής
Α. Υποδομές ενέργειας και τηλεπικοινωνιών
Προώθηση της ανάδρασης προς το Ειδικό Πλαίσιο ΑΠΕ της έγκαιρης εξαίρεσης συνολικά της Π.Ε. Ευρυτανίας και τμημάτων των ορεινών όγκων Οίτης – Βαρδουσίων – Γκιώνας και Ελικώνα και τμημάτων της Εύβοιας από τις περιοχές ΠΑΠ του Ε.Π.»

---
Παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Απάτητα Βουνά» – Ποιες περιοχές θα ενταχθούν

Πρώτη χώρα στην Ευρώπη που καθιερώνει «Απάτητα Βουνά» είναι πλέον η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς.

Η απόφαση του ΥΠΕΝ έρχεται σε συνέχεια της κυβερνητικής στρατηγική προστασία πολύτιμων και ευαίσθητων οικολογικά περιοχών αλλά και το αίσθημα των τοπικών κοινωνιών να μπει φρένο στις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ.

Ως «Απάτητα Βουνά» ορίζεται η Περιοχή Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) με την περιμετρική ζώνη ενός χιλιομέτρου της (ΠΑΔ + ακτίνα 1 χλμ).

Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία άλλων τεχνητών επεμβάσεων, που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, υπάγονται σε καθεστώς υψηλής προστασίας, όπως παρουσιάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ποιες περιοχές θα ενταχθούν στα Απάτητα Βουνά
  • Λευκά Όρη – Έκταση: 382,06 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 0-2.453 μ.
  • Σάος – Έκταση: 97,30 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 0-1.611 μ.
  • Σμόλικας – Έκταση: 102,89 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 782-2.637 μ.
  • Τύμφη – Έκταση: 202,75 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 460-2.497 μ.
  • Ταΰγετος – Έκταση: 143,23 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 432-2.407 μ.
  • Χατζή – Έκταση: 45,61 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 598-2.038 μ.
Πώς θεσμοθετήσαμε τις Περιοχές Άνευ Δρόμων;

Με Υπουργική Απόφαση, εξουσιοδοτική άρθρου 47 ν. 4685/2020, ανά περιοχή:

  • Απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, η επέκταση των υφιστάμενων ανεξαρτήτως κατηγορίας, καθώς και κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Δεν θίγονται νομίμως υφιστάμενα έργα και η συντήρηση τους.
  • Επιτρέπεται η σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών, χωρίς τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων πρόσβασης και με την προϋπόθεση ότι οι επεμβάσεις θα υλοποιούνται με φυσικά υλικά.
  • Εξαιρούνται από τους όρους και τους περιορισμούς έργα για σκοπούς Εθνικής Άμυνας, όπως καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
  • Εξαιρούνται των ανωτέρω απαγορεύσεων έργα και επεμβάσεις που υλοποιούνται λόγω εκτάκτου ανάγκης (σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών, πυρκαγιάς κ.λπ.) εφόσον μετά λαμβάνεται μέριμνα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και έργα και επεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για λόγους προστασίας ή/και αποκατάστασης του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.
Τα Απάτητα Βουνά μπλοκάρουν τις επενδύσεις;

Τα «Απάτητα Βουνά» αποτελούν ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς όμως να βάζουν εμπόδια σε επενδύσεις, καθώς αφορούν σε περιοχές ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου.

Ο οικοτουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη βιοποικιλότητας και αισθητικής τοπίου, συμβάλλοντας
στη διατήρηση ή στη δημιουργία κινήτρων για μετάβαση σε πράσινη οικονομική δραστηριότητα όπως βιολογικές καλλιέργειες, προώθηση παραδοσιακών προϊόντων κ.ά.

Ποια είναι τα οφέλη από τα Απάτητα Βουνά;
  • Συνεισφέρουν στη διατήρηση της φυσικής βιοποικιλότητας.
  • Εμποδίζουν την είσοδο ξενικών ειδών.
  • Παρέχουν διαδρομές μετανάστευσης και ενδιάμεσων στάσεων σε είδη πανίδας.
  • Δεσμεύουν άνθρακα και μειώνουν τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου.
  • Διατηρούν τη συνδεσιμότητα και την ακεραιότητα του οικοσυστήματος.
  • Προσφέρουν αναψυχή, εκπαίδευση και επιστημονική γνώση στους πολίτες.
  • Ρυθμίζουν και προστατεύουν τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος: παροχή καθαρού νερού, έλεγχος διάβρωσης, υγιές έδαφος, ποιότητα αέρα, κλιματική ρύθμιση, επικονίαση καλλιεργειών, υψηλή ανθεκτικότητα στην επιδημία παρασίτων.
Τι είναι ο κατακερματισμός της γης και ποιες οι συνέπειες;

Κατακερματισμός γης, είναι η κατάτμηση των φυσικών οικοσυστημάτων σε κομμάτια από την αύξηση των δρόμων και των τεχνητών επιφανειών.

Ο κατακερματισμός έχει άμεσες συνέπειες στην:

  • Απώλεια, συρροή και απομόνωση των ενδιαιτημάτων των ειδών
  • Μείωση πληθυσμών και στις τοπικές εξαφανίσεις ειδών
  • Υποβάθμιση οικολογικών διεργασιών

Ο δείκτης κατάτμησης της Ελλάδας είναι μισός από ότι της Ευρώπης, αλλά αυξάνεται ταχύτερα. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα:

  • Η Ελλάδα ήταν στην πρώτη θέση αύξησης τεχνητών επιφανειών στην Ευρώπη (2015)
  • Τα εργοτάξια και οι δρόμοι καταναλώνουν περισσότερη γη στην Ελλάδα από ό,τι στην Ευρώπη.
  • Το οδικό δίκτυο Ελλάδας έχει μήκος μεγαλύτερο από 367.000 χλμ., ενώ η πιθανότητα να βρισκόμαστε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από δρόμο είναι μόλις 5,43%.
Ποια η σχέση των δρόμων με την απώλεια της βιοποικιλότητας;

Οι δρόμοι διευκολύνουν τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών και είναι άμεσα συνυφασμένοι με την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Παρά τα σημαντικά οφέλη της ύπαρξης χρηστικού οδικού δικτύου, οι δρόμοι σχετίζονται με τις πέντε κυριότερες αιτίες της απώλειας της βιοποικιλότητας παγκοσμίως, οι οποίες είναι κατά φθίνουσα σειρά σοβαρότητας:

  • Η αλλαγή χρήσης γης.
  • Η άμεση εκμετάλλευση των πόρων.
  • Η κλιματική αλλαγή.
  • Η ρύπανση.
  • Τα ξενικά είδη πανίδας.

Οι δρόμοι θεωρούνται επομένως μία από τις βασικότερες αιτίες της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης της λειτουργίας των οικοσυστημάτων παγκοσμίως, ιδίως όταν εισέρχονται σε φυσικά οικοσυστήματα και πρώην αδιατάρακτες περιοχές.

Τα ενδιαιτήματα των ειδών συρρικνώνονται, οι πληθυσμοί απομονώνονται, η θνησιμότητα της άγριας πανίδας από προσκρούσεις σε οχήματα στο οδικό δίκτυο αυξάνεται.

Παράλληλα, όλες οι οικοσυστημικές υπηρεσίες που συνδέονται με το έδαφος, όπως η αποικοδόμηση ή ο κύκλος του αζώτου χάνονται, αφού το έδαφος σφραγίζεται και μετατρέπεται σε τεχνητή γη.

Έμμεσες είναι οι επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία με την αύξηση της ρύπανσης και τη διευκόλυνση της εξάπλωσης ασθενειών.

Γιατί οι ΠΑΔ αποτελούν θέμα παγκοσμίου ενδιαφέροντος;

Ζούμε σε μια εποχή κρίσης της βιοποικιλότητας. Έχει ξεκινήσει η έκτη μαζική εξαφάνιση των ειδών στην ιστορία της Γης, αποδιδόμενη σε ανθρωπογενείς αιτίες, και τουλάχιστον το 70% της γης έχει υποβαθμιστεί, ενέχοντας σοβαρό κίνδυνο για την ευμάρεια της ανθρωπότητας.

Ταυτόχρονα, ζούμε και σε μια εποχή κορύφωσης της επέκτασης των τεχνητών επιφανειών και ειδικότερα των δρόμων.

Το μήκος των νέων ασφαλτοστρωμένων δρόμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 59% έως το 2050.

Κορυφαίοι επιστήμονες θεωρούν τους δρόμους ως τη χειρότερη απειλή στον Πλανήτη για την απώλεια της βιοποικιλότητας, και άρα τη διαφύλαξη των ΠΑΔ ως την καίρια πολιτική για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Τη νέα αυτή τάση της διαφύλαξης των ΠΑΔ έχουν σήμερα ενστερνιστεί παγκόσμιοι επιστημονικοί φορείς (SCB, IUCN, UNEP, Conservation International, Tebtebba) και το θέμα πήρε παγκόσμιες διαστάσεις στις συνδιασκέψεις κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα (COP 11, Ινδία και στο Rio+20, Βραζιλία, 2012).

Υπάρχει ο θεσμός «Απάτητα Βουνά» στην Ε.Ε.;

Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεσμοθετεί τα Απάτητα Βουνά.

Το θέμα του κατακερματισμού της φυσικής γης, κρίθηκε ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην Ε.Ε. στην ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 08/06/2021, για τη νέα Στρατηγική Βιοποικιλότητας 2030 με τίτλο «Επιστροφή της Φύσης στη ζωή μας» η οποία διεξήχθη στις αρχές Ιουνίου. Επίσης, ψηφίστηκε η υποχρέωση για ένταξη σε καθεστώς αυστηρής προστασίας τουλάχιστον το 10% της επικράτειας κάθε χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει πρόταση για νομικά δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση της φύσης της Ε.Ε. το 2021. Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων της Ε.Ε. θα συμβάλει στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας, τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Ο κύριος στόχος της πρωτοβουλίας της ΕΕ είναι η αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, ιδίως εκείνων με τις περισσότερες δυνατότητες:

  • Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.
  • Πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.
  • Υγεία του εδάφους και η επικονίαση.
  • Βελτίωση της γνώσης και παρακολούθησης των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών τους.

Με τη θεσμοθέτηση των Απάτητων Βουνών ακολουθούμε προληπτικά αυτή την πολιτική αποκατάστασης.

Οι «Περιοχές Άνευ Δρόμων», αποτελούν μια δράση που ξεκίνησε να υλοποιείται για πρώτη φορά το 2001 στις ΗΠΑ υπό τον τίτλο «The Roadless Rule» και αυτή τη στιγμή μελετώνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ενσωματωθούν στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

Με ποιους κλιματικούς στόχους εναρμονίζονται οι ΠΑΔ;

Οι ΠΑΔ συνεισφέρουν στην επίτευξη 12 στόχων της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα όπως στη:

  • Διατήρηση του εθνικού φυσικού κεφαλαίου (στόχος 2.1).
  • Οριοθέτηση οικολογικών διαδρόμων (στόχος 3.3).
  • Ενίσχυση της συνέργειας των κύριων τομεακών πολιτικών με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη θέσπιση κινήτρων (στόχοι 5.1-5.8).
  • Διατήρηση της ποικιλότητας του τοπίου (στόχος 6.2).
  • Αντιμετώπιση των εισβλητικών χωροκατακτητικών ειδών (στόχος 8.2).

Ακόμα, με βάση την πρόσφατη Εθνική Έκθεση Αξιολόγησης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθορίστηκαν οι 8 εθνικές προτεραιότητες από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για την Ατζέντα 2030.
Η οριοθέτηση των εκτεταμένων ΠΑΔ και η εισαγωγή τους στο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, τεκμηριωμένα συνεισφέρει θετικά στην επίτευξη τριών Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης:

  • Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή (στόχος 12).
  • Δράση για το κλίμα (στόχος 13).
  • Η ζωή στη στεριά, στο πλαίσιο της 6ης εθνικής προτεραιότητας υπό τον τίτλο: «Ενίσχυση της προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού κεφαλαίου ως βάση για κοινωνική ευημερία και μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα» (στόχος 15).

Τέλος, οι ΠΑΔ, συνάδουν με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, όπως αυτή κυρώθηκε από την Ελλάδα, με βάση την οποία το τοπίο αποτελεί «βασικό συστατικό της Ευρωπαϊκής φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς».

Αναλυτικά η παρουσίαση για τα Απάτητα Βουνά

σε αρχείο pdf

https://dasarxeio.com/wp-content/plugins/algori-pdf-viewer/dist/web/images/texture.png

---

Δ. Κατσούδας: Δεν υπάρχουν απάτητα και παρθένα βουνά. Υπάρχουν απροστάτευτα βουνά

Με ανάρτησή του στο facebook, ο Δημήτρης Κατσούδας, πρώην Γενικός Γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, σχολιάζει την παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απάτητα Βουνά», που θεσμοθετήθηκε με Υπουργική Απόφαση.

Ο κ. Κατσούδας αναφέρει:

Δεν υπάρχουν απάτητα βουνά στην Ελλάδα. Επίσης: για βουνά δεν λέμε «παρθένα». Μόνο για δάση. Και δάσος παρθένο έχουμε μόνον ένα: το «Φρακτό» («Ζαγκραντένια») στην Ροδόπη. Υπάρχουν ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ βουνά: Δυστυχώς ΟΛΑ. Από αυτά πολλά χρήζουν ειδικής προστασίας και (στα χαρτιά) την έχουν. Δεν νοείται κλήρωση που βγάζει…6! Προστασία θέλει ο Σμόλικας; Το ίδιο και ο Γράμμος. Ο Ταΰγετος; Το ίδιο και ο Όλυμπος. Η Τύμφη; Το ίδιο και τα Άγραφα (τα αληθινά απάτητα-για τους…Τούρκους όμως). Ο Σάος στη Σαμοθράκη; Το ίδιο και ο Δίκαιος στην Κω.

Λοιπόν: Απάτητα και παρθένα βουνά δεν έχουμε. Ούτε γίνονται απάτητα και παρθένα τα βουνά με προεδρικό διάταγμα. Ανυπαρξία δασικής πολιτικής και Δασικής Υπηρεσίας έχουμε-εδώ και ένα τέταρτο τού αιώνα ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ-από το 1997 και μετά.

Την στιγμή που μιλάμε οργιάζει σε όλα τα (αφύλακτα) δρυοδάση μας η λαθροϋλοτομία. Αφανισμός γίνεται με την άνοδο των τιμών τών καυσίμων. Το μόνο βουνό της Βόρειας Εύβοιας που δεν κάηκε, το Τελέθριο, ρημάζεται. Και η δρυς σε αυτό είναι ενδημικό είδος, ήτοι μόνον εκεί στον κόσμο! Είδατε το Τελέθριο στα 6;

Ευτυχώς κάτι πάει να γίνει τώρα από την κυβέρνηση για τα δάση για α’ φορά μετά το 1998. Ιδρύθηκε πάλι και η Γενική Γραμματεία Δασών (όμως χωρίς αρμοδιότητα για το υπόλοιπα φυσικό περιβάλλον, ούτε για την δασοπυρόσβεση). Χάθηκαν όμως τα 3/4 σχεδόν της τετραετίας της (και 2 εκατομμύρια στρέμματα). Και χάθηκαν παντού. Το πυρ δεν ξεχωρίζει το 6 από το 26 ή το 106…

---

Απάτητα βουνά… μπαζωμένες θάλασσες!

Φιλότιμη η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποδυθεί τον ρόλο του ευαίσθητου οικολόγου, που ξαφνικά θα βάλει φρένο στην εκμετάλλευση ορεινών όγκων μοναδικού φυσικού κάλλους από τα αρπακτικά της «πράσινης ενέργειας».

Μόνο που δεν πείθει κανέναν. Το πρόγραμμα «Απάτητα Βουνά» είναι αργοπορημένο, αποσπασματικό και αυθαίρετο ως προς τις επιλογές του, σε σημείο που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί προέχει η «σωτηρία» του όρους Χατζή, που βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Σκρέκα, από εκείνην της Οθρυος ή της Οίτης.

Γενικώς… too little, too late, που λένε και στην Εσπερία, εκτός και αν το «φρένο» στα βουνά σχετίζεται με ένα άλλο φιλόδοξο «όραμα», δηλαδή, το… γκάζι στις θάλασσες.

Ήδη πληρώνουμε πολύ ακριβά την ανεξήγητη μανία της κυβέρνησης να «πρωτοστατήσει» παγκοσμίως στην απολιγνιτοποίηση, αχρηστεύοντας κοιτάσματα και εργοστάσια, στα οποία η πατρίδα μας διαθέτει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα! Ο «πιο καλός ο μαθητής», η… ταχέως αναπτυσσόμενη Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, πιάστηκε ολίγον κορόιδο από τους Γερμανούς, που την έβαλαν μπροστά να παριστάνει τον «λαγό», αλλά ξαφνικά πάτησαν φρένο με όλη τους τη δύναμη, γιατί διαπίστωσαν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν (σε αυτή τη φάση τουλάχιστον) να υποκαταστήσουν τις συμβατικές. Το αποτέλεσμα θα είναι εκτεταμένα «μπλακάουτ» και διαδοχικά «εγκεφαλικά» στους καταναλωτές, όταν θα παίρνουν τον λογαριασμό ρεύματος.

Όμως, ο Ελληνας πρωθυπουργός, απτόητος ως «ζηλωτής» της «πράσινης ηλεκτροκίνησης», θέλει τώρα να αποτολμήσει αυτό που κανένας από τους προηγούμενους δεν διανοήθηκε, παρά τις πιέσεις επιχειρηματιών, να υλοποιήσει: Πλωτά αιολικά πάρκα! Να ανοίγουμε το παράθυρο στο παραθαλάσσιο εξοχικό και να καμαρώνουμε τις ανεμογεννήτριες. Το νέο σχέδιο «ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων» στις ελληνικές θάλασσες είναι το απόλυτο ανοσιούργημα. Πρωτίστως, περιβαλλοντικό και, δευτερευόντως, αισθητικό. Και αποδεικνύει την απόλυτη… τρικυμία που βασιλεύει στον εγκέφαλο όλων όσοι συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη προς αυτή την κατεύθυνση. Ή, ακόμη χειρότερα, την επιχειρηματική ιδιοτέλεια κάποιων, που έχουν πείσει τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι θα κάνει την Ελλάδα…ηλεκτροκινούμενη Δανία του Νότου.

Μία κυβέρνηση που υπερηφανεύεται διαρκώς για τις επιδόσεις της στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού πώς είναι δυνατόν να χωρίσει το Αιγαίο σε «οικόπεδα» για να στήσει αιολικά πάρκα; Ήδη η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Ελλάδας, που γίνεται με ρυθμούς πολυβόλου, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη υπόθεση από περιβαλλοντικής απόψεως, ασχέτως αν οι μεγάλες «οικολογικές» οργανώσεις δεν μιλάνε, γιατί οι εταιρίες έχουν σπεύσει να τις βάλουν στο κόλπο. Το συνειδητοποιούν όμως όλο και περισσότεροι Ελληνες, γι’ αυτό η κυβέρνηση έστησε το σόου όψιμης ευαισθησίας με τα «Απάτητα Βουνά».

Τα αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να μπουν -υπό όρους και προϋποθέσεις- σε κάποιες έρημες βραχονησίδες, όπως συνέβη στον Σαν Τζώρτζη ή και σε απομονωμένες βουνοκορφές κάποιων μεγαλύτερων κατοικημένων νησιών, με τη συναίνεση, ασφαλώς, του τοπικού πληθυσμού. Όμως, αυτό που επιχειρείται σήμερα στην Ελλάδα είναι φανερό ότι αποτελεί υπόδειγμα κατάχρησης, στρεβλής επιχειρηματικής πρακτικής και ασυγχώρητης πολιτικής ανευθυνότητας. Γιατί, μεταξύ άλλων, τα «τέρατα» έχουν συγκεκριμένο κύκλο ζωής λίγων δεκαετιών και δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα τρόπος να ανακυκλώνονται.

Η διαχείριση των αποβλήτων αυτών είναι εξαιρετικά προβληματική και παραπέμπει ευθέως σε οργουελικές σκηνές από το μέλλον. Τώρα ο «οραματιστής» πρωθυπουργός, στο όνομα πάντα της «επιχειρηματικότητας», θέλει μέσα στα επόμενα… οκτώ χρόνια να εγκαταστήσει πάρκα ισχύος…1,5-2 GW, δηλαδή σχεδόν η μισή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σήμερα από ανανεώσιμες να βγαίνει από τη θάλασσα!

Είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτά τα φαραωνικά σχέδια ούτε συμβαδίζουν με τους κανόνες της απλής λογικής ούτε, βεβαίως, ποτέ θα υλοποιηθούν σε αυτά τα μεγέθη. Η ταχύτητα όμως με την οποία θέλει η κυβέρνηση να στήσει τις πλωτές ανεμογεννήτριες, μοιράζοντας θαλάσσια «φιλέτα» σε «επενδυτές», είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε εκτρωματικές καταστάσεις, με ανυπολόγιστες συνθήκες για το περιβάλλον. Και όλα αυτά για να εγκαταλειφθεί πάση θυσία το στοίχημα της ανακάλυψης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που θα διέσωζε την ελληνική οικονομία, αλλά μπορεί να μας έφερνε σε αντιπαράθεση με τους απέναντι…

Ο νέος «εθνικός κλιματικός νόμος», που παρουσίασε ο Σκρέκας τον περασμένο Νοέμβριο, κηρύσσει τον… πόλεμο στα ορυκτά καύσιμα με τον πιο δογματικό τρόπο που συμμερίζονται μόνο οι «στρατευμένοι» επαγγελματίες της οικολογίας και το… ΜέΡΑ 25 του Βαρουφάκη!

Όμως, η υπόθεση των υπεράκτιων αιολικών σταθμών και, μάλιστα, για μία χώρα που αξιοποιεί τουριστικά τις θάλασσές της στο έπακρο, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Τα μοντέλα αυτά πιθανόν να ευδοκιμούν σε χώρες όπως η Αγγλία ή η Δανία, όπου οι περισσότερες παραλίες είναι κατάλληλες μόνο για να κολυμπούν μπακαλιάροι, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας θα αποδειχθούν καταστροφή για τον ενάλιο πλούτο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν ενεργειακή επάρκεια.

Σε πλήρη σύγχυση, ο υπουργός Ανάπτυξης μιλάει για πλωτά (αγκυροδετούμενα) αιολικά πάρκα, που είναι πιο σύγχρονα, αλλά ο νόμος που έφερε ανανεώνει και τις προ 10ετίας αδειοδοτήσεις για τα σταθερού πυθμένα (πακτωμένα), όπως αυτό που κάποιοι ήθελαν να στήσουν μια ανάσα από την ακτή της Νέας Μάκρης.

Τα «πακτωμένα» αιολικά πάρκα απαιτούν υποθαλάσσια θεμελίωση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αλλά και τα πλωτά, που είναι -υποτίθεται- φιλικότερα προς το περιβάλλον, χρειάζονται σταθμούς (hubs) διασύνδεσης στο δίκτυο. Μόνο η κίνηση με πελώρια ρυμουλκά, οι συνεχείς πτήσεις ελικοπτέρων, η μεταφορά προσωπικού και οι πλωτοί υποσταθμοί θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα την εικόνα του απέραντου γαλάζιου στο Αιγαίο. Γιατί μην έχετε καμία αυταπάτη: Οι γιγαντιαίες μονάδες που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση δεν θα στηθούν έξω από τον Σκαραμαγκά. Στο κέντρο του Αιγαίου θα στηθούν, γιατί εκεί εντοπίζεται, βάσει ερευνών, το μεγαλύτερο αιολικό φορτίο. Ακόμη μία μικρή «λεπτομέρεια» που αφορά τα πλωτά αιολικά είναι ότι προϋποθέτουν καθορισμένη ΑΟΖ για να τοποθετηθούν έξω από το εύρος των χωρικών υδάτων. Και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Βρετανία, τη Γερμανία ή τη Δανία, αλλά διερωτάται κανείς πώς ακριβώς έχει στο μυαλό του να το λύσει ο Μητσοτάκης. Μήπως κοινή συναινέσει με τους γείτονες;

 

Σχόλια

  1. Στέφανος Πράσσος
    29 Ιανουαρίου 2022
    στο https://www.facebook.com/energeiaperivallon/posts/670910000937668
    ·
    "Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες δεν είναι θέσφατα".... Αυτό είπε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο Κων/νος Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση που είχε με τις Εκπροσώπους των "πράσινων αρπαχτικών" ΕΛΕΤΕΑΝ και ΕΣΗ-ΑΠΕ (Μυτιληναίος, Περιστέρης, Ζήμενς/Γκαμέσα κ.α) Που έχουν καταστρέψει απ' άκρου εις άκρον τη Χώρα μας.
    Συγκεκριμένα οι δυο Ενώσεις έκαναν γνωστό στον Υπουργό ότι διαφωνούν με τις πρώτες 3 Ειδικές Χωροταξικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούν την προστασία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας και ειδών που είναι υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Τις μελέτες αυτές τις ζήτησε η ίδια η Κυβέρνηση από τους Μελετητές πιεζόμενη για την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
    Εννοείται ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν γίνονται τέτοιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε περάσματα προστατευόμενων πουλιών ζώων και γενικότερα όταν καταστρέφουν μέρος της Βιοποικιλότητας.
    Όμως εδώ, στη Χώρα της αρπαχτής, το μόνο "θέσφατο" που ισχύει είναι το συμφέρον και η άσωτη κερδοσκοπία μιας χούφτας μεγαλοβιομηχάνων απατεώνων που σε διαπλοκή με την πολιτική εξουσία κλέβουν, καταστρέφουν και ρημάζουν τους ανθρώπους και το Φυσικό Περιβάλλον......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κομισιόν - Βιοποικιλότητα: Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις νέες προστατευόμενες περιοχές

    28/1/2022

    στο https://www.insider.gr/eidiseis/210193/komision-biopoikilotita-kateythyntiries-grammes-shetika-me-tis-nees-prostateyomenes?fbclid=IwAR1zqx8R4yBn9ZR-UsLJc_sJiCasWR_M2KIlVeL4D5lIzINc4Q8Jga-Oxik

    Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον προσδιορισμό και τον χαρακτηρισμό νέων προστατευόμενων φυσικών περιοχών στην ΕΕ, καθώς και σχετικά με τη διαχείριση των υφιστάμενων και μελλοντικών προστατευόμενων περιοχών δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 — μια βασική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας — έχει ως στόχο να θέσει τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης σε τροχιά ανάκαμψης έως το 2030. Για να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, η στρατηγική αποσκοπεί στην προστασία τουλάχιστον του 30% της ξηράς και των θαλασσών της ΕΕ έως το 2030.

    Οι εν λόγω στόχοι της ΕΕ συνάδουν με τους παγκόσμιους στόχους που προτάθηκαν κατά τη 15η διάσκεψη των μερών (COP15) της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα. Το ένα τρίτο αυτών των περιοχών της ΕΕ, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές όσον αφορά τη βιοποικιλότητα και το κλίμα, θα πρέπει να προστατεύονται αυστηρά, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα. Οι κατευθυντήριες γραμμές που εγκρίθηκαν σήμερα θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να επιτύχουν αυτούς τους στόχους και να δημιουργήσουν ένα συνεκτικό διακρατικό δίκτυο.

    Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε σχετικά: «Για να κατευθύνουμε την οικονομία μας προς μια πραγματικά βιώσιμη πορεία, πρέπει να δώσουμε στη φύση τη δυνατότητα να ανακάμψει. Η επέκταση των προστατευόμενων περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, είναι απαραίτητη για να δοθεί αυτή η δυνατότητα στη φύση.»

    Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους πρόσθεσε: «Εξαρτόμαστε από τη φύση και πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί πυλώνα ενός διευρωπαϊκού δικτύου για τη φύση, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο για την ολοκλήρωσή του. Οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν στα κράτη μέλη εργαλεία που θα τα βοηθήσουν να εντοπίσουν, να χαρακτηρίσουν και να διαχειριστούν πρόσθετες προστατευόμενες περιοχές. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να οδηγήσουμε την ευρωπαϊκή φύση σε πορεία ανάκαμψης έως το 2030, προς όφελος του πλανήτη μας και της οικονομίας μας.»

    Το υφιστάμενο δίκτυο νομικά προστατευόμενων περιοχών δεν είναι αρκετά εκτεταμένο, ώστε να διαφυλάξει τη βιοποικιλότητα. Οι πρόσθετοι χαρακτηρισμοί θα πρέπει είτε να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση του δικτύου Natura 2000 είτε να γίνονται στο πλαίσιο εθνικών συστημάτων προστασίας. Οι στόχοι για το 2030 ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ κάθε κράτος μέλος θα ορίσει τις προστατευόμενες περιοχές με βάση αντικειμενικά οικολογικά κριτήρια και με βάση την ποσότητα και την ποιότητα της βιοποικιλότητας που διαθέτει. Τα οικολογικά και οικονομικά οφέλη είναι δεδομένα, εφόσον μόνο οι υπηρεσίες οικοσυστημάτων του υφιστάμενου δικτύου Natura 2000 (τρόφιμα, διήθηση νερού και αέρα, ανθεκτικότητα σε καταστροφές κ.λπ.) εκτιμώνται σε 300 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το δίκτυο στηρίζει περίπου 500.000 θέσεις εργασίας.

    Το έγγραφο καθοδήγησης εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μετά από συζητήσεις με εθνικούς εμπειρογνώμονες και οργανώσεις ενδιαφερομένων μερών που διήρκεσαν ένα χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Αμυράς: Εξετάζουμε να μπούν στο καθεστώς «Απάτητα Βουνά» όπου απαγορεύονται οι ΑΠΕ, Φαλακρό Όρος, Κόχυλας, Ερύμανθος, Μαίναλο, Πάρνωνας και Δίκτη
    19 09 2022 |https://energypress.gr/news/amyras-exetazoyme-na-mpoyn-sto-kathestos-apatita-voyna-opoy-apagoreyontai-oi-ape-falakro-oros?fbclid=IwAR3fWuhkQcfgb5-Ft_qdZc_DY75AnaIJk9UbBujN7Qss8WnuAZ0OYvmFtFg

    Στη διαδικασία συλλογής στοιχείων σχετικά με τις υφιστάμενες άδειες ΑΠΕ σε μια ομάδα βουνών της χώρας, προκειμένου να εξεταστεί η ένταξή τους στο θεσμικό πλαίσιο των "Απάτητων Βουνών" βρίσκεται το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους του υπουργείου. Η ύπαρξη, στις περιοχές αυτές, αδειοδοτημένων έργων, θα αποτελέσει παράγοντα για να μην ενταχθούν, δηλώνουν στο energypress οι ίδιοι κύκλοι και φέρνουν το παράδειγμα του Κόχυλα στη Σκύρο, όπου υπάρχει αδειοδοτημένη επένδυση αιολικών. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να μπεί στα "Απάτητα Βουνά" ένα μέρος κάποιου βουνού που μελετάται, εκεί όπου χρήζει ιδιαίτερης προστασίας η βιοποικιλότητα, και το υπόλοιπο βουνό να μην μπεί.

    Νωρίτερα το energypress έγραφε:

    Την πρόθεση του ΥΠΕΝ να εμπλουτίσει, με 6 ακόμα περιοχές, τον κατάλογο των «Απάτητων Βουνών» στα οποία, μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς, μιλώντας σε ημερίδα για τις ΑΠΕ που γίνεται στη Λάρισα.

    Συγκεκριμένα ο κ. Αμυράς είπε:

    «Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη, θεσμοθέτησε τα «Απάτητα Βουνά», μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου κάποια βουνά έχουν ενταχθεί σε καθεστώς υψηλότερης προστασίας, όπως η απαγόρευση διάνοιξης δρόμου ή τεχνητής επιφάνειας. Τέτοια είναι ο Σμόλικας, η Τίμφη, ο Ταΰγετος, τα Λευκά Όρη, το όρος Χατζή στη Θεσσαλία, μία μεγάλη περιοχή στα Άγραφα και το Σάος στη Σαμοθρακη.

    Σας ενημερώνω σήμερα ότι, επιπλέον θα μπουν και το Φαλακρό Όρος στη Δράμα, το όρος Κόχυλας στη Σκύρο, ο Ερύμανθος στην Αχαΐα, το Μαίναλο στην Αρκαδία, ο Πάρνωνας σε Αρκαδία και Λακωνία και το όρος Δίκτη στο Λασίθι».

    Υπενθυμίζεται ότι στη δημιουργία κατηγορίας "απάτητα βουνά" προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιανουάριο, προσδιορίζοντας τις περιοχές εκείνες όπου απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία τεχνητών επεμβάσεων, που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Οι εν λόγω περιοχές υπάγονται σε καθεστώς υψηλής προστασίας.

    Σε ότι αφορά την εγκατάσταση ΑΠΕ στις εν λόγω περιοχές, αφενός μεν απαγορεύεται στο εξής να εκδοθούν άδειες, αφετέρου το ΥΠΕΝ υποδεικνύει ότι όσες άδειες έχουν εκδοθεί στις συγκεκριμένες περιοχές θα ανακληθούν.

    Κατά τα λοιπά, όπως ανέφερε στην ημερίδα ο κ. Αμυράς «Η Ελλάδα έχει από τα πιο αυστηρά πλαίσια στην ανάπτυξη ΑΠΕ, ενδεικτικά από τις 100 αιτήσεις επιλέγονται οι 6. Έχουμε κάνει βήματα για την απλοποίηση της αδειοδότησης και όσον αφορά το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά, με διαυγή τρόπο ώστε να γνωρίζουν ακριβώς και οι τοπικές κοινωνίες.

    Σχετικά με τις περιοχές natura, αυτές έχουν ζώνες και ανάλογα με τον διαχωρισμό γίνονται παρεμβάσεις.

    Η Ελλάδα έχει καλή βαθμολόγηση στη διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων, όμως χρειάζονται να γίνουν περισσότερα βήματα. Τις επόμενες μέρες θα βγουν σε διαβούλευση ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για περιοχές, ώστε να προστεθούν πλήρως στο καθεστώς natura, για κάθε ζώνη χωριστά».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά τόσο ο Αμυράς, όσο και οι δηλώσεις του ... είναι απλά ΜΠΟΥΡΔΕΣ!

      Διαγραφή
  4. Απάτη-τα βουνά του ΥΠΕΝ
    Τάσος Σαραντής
    https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/360837_apati-ta-boyna-toy-ypen

    Ως μια μεγάλη απάτη που αξιοποιείται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος εξελίσσεται ο χαρακτηρισμός κάποιων περιοχών -και όχι ολόκληρων βουνών- ως «Απάτητων Βουνών», προκειμένου να εξευμενίσει την αντιπεριβαλλοντική της πολιτική και τους περιβαλλοντοκτόνους νόμους Χατζηδάκη, που παρέδωσαν τις προστατευόμενες περιοχές Natura σε κάθε λογής επενδυτές.

    Πρόσφατα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, μιλώντας σε ημερίδα για τις ΑΠΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου να προσθέσει ακόμα 6 βουνά στον κατάλογο των «Απάτητων Βουνών», στα οποία, μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Κάποια βουνά έχουν ενταχθεί σε καθεστώς υψηλότερης προστασίας, όπως η απαγόρευση διάνοιξης δρόμου ή τεχνητής επιφάνειας. Τέτοια είναι ο Σμόλικας, η Τίμφη, ο Ταΰγετος, τα Λευκά Ορη, το όρος Χατζή στη Θεσσαλία, μία μεγάλη περιοχή στα Αγραφα και το Σάος στη Σαμοθράκη», ανέφερε ο υφυπουργός. Και ανήγγειλε ότι επιπλέον θα ενταχθούν στον κατάλογο και το Φαλακρό Ορος στη Δράμα, το όρος Κόχυλας στη Σκύρο, ο Ερύμανθος στην Αχαΐα, το Μαίναλο στην Αρκαδία, ο Πάρνωνας σε Αρκαδία και Λακωνία και το όρος Δίκτη στο Λασίθι.

    Δυστυχώς, η «υψηλή προστασία», στην οποία αναφέρεται ο υφυπουργός, δεν αφορά ολόκληρα τα βουνά, αλλά μόνο τις Περιοχές Ανευ Δρόμων (ΠΑΔ), με έκταση μεγαλύτερη από 10 τ.χλμ., που προέκυψαν από το ερευνητικό πρόγραμμα «Αδιατάρακτες Φυσικές Περιοχές της Ελλάδας και βιώσιμη ανάπτυξη» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συνεπώς, η «προστασία» του χαρακτηρισμού «Απάτητα Βουνά», που δεν επιτρέπει εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ, δεν αφορά το σύνολο της έκτασης των βουνών, αλλά ένα ελάχιστο μέρος τους.

    Είναι ενδεικτικό πως, σε ό,τι αφορά την ένταξη των Αγράφων στα «Απάτητα Βουνά», που έχουν συνολική έκταση 2.664 τετραγωνικά χιλιόμετρα και προστατευόμενη περιοχή Natura με έκταση 390 τ.χλμ., αυτό που τελικά προστατεύεται είναι μόλις το 3,54% των Αγράφων ή το 24,1% της περιοχής Natura. Εκταση που απέχει πολύ από την απεραντοσύνη των τυμπανοκρουσιών του δημαγωγού υφυπουργού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δύο χρόνια παράταση στο καθεστώς προστασίας των «Απάτητων Βουνών»
    21/1/2024
    https://www.anatolh.com/topikanea/lasithi-genika/dyo-chronia-paratasi-sto-kathestos-prostasias-ton-apatiton-voynon/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη