Δημόσια Διαβούλευση για την ΜΠΕ του Μανικιάτη: Βοηθητικό Υλικό

ΜΠΕ για τον Μανικιάτη (ΝΑΝΚΟ ΜΥΗΕ ΜΑΝΙΚΙΑ Α.Ε.) και Δημόσια Διαβούλευση έως 4/3/2022

Βοηθητικό Υλικό για την Δημόσια Διαβούλευση

Α.

  • Μία πολύ σημαντική μελέτη για τα φράγματα της Ελλάδας και την επιρροή των ανθρωπογενών εμποδίων στη συνδεσιμότητα των ποτάμιων οικοσυστημάτων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το ΕΛΚΕΘΕ (Hellenic Centre for Marine Research - HCMR) και το Τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικο Μετσοβιο Πολυτεχνειο.
  • Συγκεκριμένα, χαρτογραφήθηκαν τα 275 κύρια φράγματα της Ελλάδας, σχηματίστηκε ένας κατάλογος για 661 επιπλέον εμπόδια και ενσωματώθηκε η πληροφορία για τα μελλοντικά φράγματα από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) της χώρας.
  • Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε περιελάμβανε εκτενή βιβλιογραφικη ανασκόπηση, καθώς και συνεντεύξεις με περιβαλλοντολόγους και μηχανικούς. Και από τις δύο αυτές μεθοδολογικές προσεγγίσεις προέκυψε ότι το επίκεντρο ενδιαφέροντος αποτελούν κυρίως οι οργανισμοί ψαριών, ενώ σπάνια γίνεται λόγος για άλλα στοιχεία της βιοποικιλότητας.
  • Γενικώς τα φράγματα θεωρούνται ως οι κυρίαρχες μορφές πίεσης όσον αφορά την ύπαρξη εμποδίων, ωστόσο πολλοί συμμετέχοντες φαίνεται να αναγνωρίζουν και άλλες μορφές παρεμπόδισης ως προβληματικές. Επίσης σημείωσαν πως παρά τα πλεονεκτήματα της αποθήκευσης και μεταφοράς νερού που παρέχουν τα φράγματα, οι υποδομές αυτές έχουν πολύ χαμηλότερα οφέλη για το φυσικό περιβάλλον και τη ζωική και φυτική ποικιλότητα αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά και τις υπηρεσίες τουρισμού και αναψυχής.
  • Παρά την έντονη πίεση, είναι αρκετά ελλιπής και αποσπασματική η αναφορά στις μικρού μεγέθους υποδομές, τόσο στη βιβλιογραφία όσο και στη νομοθεσία. Δυστυχώς δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή των υποδομών που φράζουν τα ρέοντα ύδατα ούτε των τεχνικών αποκατάστασης για τον μετριασμό της παρεμπόδισης. Επίσης δεν είναι καταγεγραμμένα τα περάσματα ιχθυοπανίδας.
  • Η ερευνητική ομάδα παρουσιάζει μια σειρά προτάσεων για συγκεκριμένες ανάγκες που δεν έχουν καλυφθεί καθώς και κάποιες ευκαιρίες για την αποκατάσταση των διαφόρων τύπων εμποδίων. Αυτές αφορούν κυρίως την σωστά σχεδιασμένη απομάκρυνση φραγμάτων και εμποδίων που έχουν πάψει να παρέχουν ανθρωποκεντρικά οφέλη, την καταγραφή των περασμάτων ψαριών αλλά και άλλων υδάτινων ασπονδύλων, τον καθορισμό ζωνών απαγόρευσης φραγμάτων και άλλες δράσεις.

  • Είναι αρκετά κρίσιμο να ενταχθούν τα προβλήματα συνδεσιμότητας των ρεόντων υδάτων στην περιβαλλοντική πολιτική της χώρας. Πρέπει επειγόντως να ληφθούν προστατευτικά μέτρα για τα οικοσυστήματα αυτά, ιδιαίτερα εντός των προστατευόμενων περιοχών, ώστε να προστατευτούν τα εσωτερικά ύδατα της Ελλάδας και οι υψηλές περιβαλλοντικές και πολιτιστικές αξίες που προσφέρουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη