Ενημέρωση στα Μανίκια, Πέμπτη 28/4/2022, ώρα 11.30πμ

 

https://fb.me/e/3jbwLkg0g

 

Σχόλια

  1. Βαγγέλης Πράππας
    25/5/2023, από το https://www.facebook.com/1196869888/posts/pfbid0YJtM45mhvS5tawNqsEAeXDhKjGs2H6gJATxMr4CtmMLE2pyCsda2Xqkoij6jirQTl/?_rdc=1&_rdr

    Με τι καταγίνομαι και γω εν μέσω εκλογικών θριάμβων και ολέθρων, πυρρείων λαϊκών νικών και μόνιμης ήττας της φτωχολογιάς.
    Ας είναι.
    Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 30 υδροηλεκτρικά έργα έχουν προκηρυχθεί καταμεσής των πυρήνων των απάτητων βουνών, των εθνικών πάρκων, των παρθένων κορυφών, των ανεγγιχτων για χιλιετίες οικοσυστηματων του Γράμμου και του Σμόλικα.
    Αυτα τα έργα χαρακτηρίζονται ως μικρά και οικολογικα στο γνωστό οργουελικό πλαίσιο της οικολογούσας δυστοπίας, με την ίδια ακριβώς διαστροφή και τον βιασμο της πραγματικότητας, ως συμβαίνει και με τις ανεμογεννητριες.
    Καθώς για να υλοποιηθούν θα κοπούν εκατομμύρια δέντρα, θα διανοιχθουν διάπλατα δασικά μονοπάτια προκειμένου να διελθουν τα βαριά χωματουργικα μηχανήματα, θα ανακοπει η φυσική ροή των πηγών, των ρεμάτων και των ποταμών μακελεύοντας κυριολεκτικά την άγρια ζωή, χερσαία και ιχθυοπανιδα, τους βιότοπους, τον υδροφόρο ορίζοντα, το συνεχές του δασικού περιβάλλοντος.
    Κι όλα αυτά θα συμβούν σε βάρος του Αώου. Του οποίου οι πηγές είναι, ακριβώς αυτές, που θα τροφοδοτούν τα αχρείαστα υδροηλεκτρικα, τα οποία θα συνεισφέρουν απολύτως τίποτα στο δίκτυο.
    Διατί να κοπτομεθα για τον Αώο τόσο πολύ θα ρωτήσει κάποιος.
    Μα γιατί είναι χαρακτηρισμενος ως ο μοναδικός παρθένος ποταμός της Ευρώπης, ρεων φυσικά κι ανεμπόδιστα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον.
    Είναι ο μοναδικός, επίσης, ποταμός που εξάγει το υδάτινο όγκο του πέραν των συνόρων καταλήγοντας στην Αλβανία και την Αδριατικη.
    Σε ολες τις άλλες περιπτώσεις οι ποταμοί της χώρας είτε ολοκληρώνουν το υδροκριτικο τους κύκλο εντός των συνόρων είτε, έτι επωφελεστερα συγκεντρωνοντας τα απείρως περισσοτερα νερά της κεντρικής βαλκανικής καταλήγουν στο Αιγαίο, πλουτίζοντας τις μακεδονικες και θρακικες πεδιάδες, από τις οποίες εξαρτάται το ήμισυ τουλάχιστον της αγροτικής παραγωγής της χώρας.
    Όπως συμβαίνει με τον Αξιό, τον Στρυμονα, τον Νέστο, τον Αρδα και τον Εβρο.
    Η υπαναπτυκτος και πτωχή Αλβανία τώρα, έχει αποφασίσει ένα αυστηρό πλαίσιο προστασίας του ρου του Αώου ώστε να μην αποχαρακτηριστει η παρθενα φύση του, παρ'ολο που θα μπορούσε και κεινη, με την επίκληση της φτώχειας ή της οικολογίας της να φτιάξει περισσότερα υδροηλεκτρικα φράγματα, ουσιαστικοτερης απόδοσης, τόσο ηλεκτρικής όσο και υδρευτικης - αρδευτικής.
    Δε θα το καμει όμως. Ο πρωθυπουργός της έχει ανακοινώσει ρητά το καθεστώς προστασίας του. Ενώ ως είχα γράψει και προ διμήνου η υπουργός Τουρισμού της Αλβανίας, ανακοίνωσε κατηγορηματικα πως στρέφεται στον ποιοτικό και όχι στον ποσοτικό τουρισμό. Και γι αυτό προτεραιότητα της χώρας είναι η διατήρηση του φυσικού της πλούτου, που αυτός και μόνο προσελκύει τον ποιοτικό τουρισμό κι όχι οι αφίξεις στο αεροδρόμιο των Τιράνων.
    Τώρα θα μου πείτε, εμείς γιατί επιμένουμε τόσο πολύ να καταστρεψουμε ένα παρθένο οικοσύστημα για υδροηλεκτρικα που δε θα συνεισφέρουν πρακτικά τίποτα στο δίκτυο και στην συνολική παραγωγή ρεύματος.
    Για τον ίδιο λόγο που έχουμε πετσοκόψει καθε βουνοκορφή της χώρας τσιμεντωνοντας τη από τους πρόποδές της ακόμα, με εκατομμύρια κυβικά μπετόν αρμέ στο όνομα της οικολογικής ανεμογεννητριας.
    Γιατί τόσα χρόνια στα μνημόνια έχουμε ξεπουλήσει ό,τι υπήρχε σε υποδομή μπιρ παρά.
    Από την εθνική μας περιουσία, για πούλημα, έχουν απομείνει μόνο τα βουνά, τα ποτάμια, οι λίμνες και οι θάλασσες.
    Κείνα ξεπουλημενα στην οικολογιζουσα βιομηχανία και μεις γκαρσόνια στους συνταξιούχους της Εσπερίας.
    Οι ανεμογεννητριες κι όλη αυτή η εκστρατεία οικολογιζοντος εξηλεκτρισμου, ηλεκτρικών αυτοκινήτων κτλ, αυτό που κάνουν στην πραγματικοτητα είναι να απομυζουν και να καταστρεφουν κορυφές βουνών και πήγες κρυστάλλινων νερων μεταφέροντας τις βιομηχανικές ζωνες από τα περίχωρα των πόλεων στους εθνικούς δρυμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια