η πιθανή αιτία της περσινής φωτιάς στην Βαρυπόμπη κλπ

Γιατί ενδιαφέρει: μα γιατί οι πυλώνες ηλεκτροδότησης αποτελούν άλλο έναν αυξητικό κίνδυνο για πυρκαγιές στα δάση. Γιαύτο και η άρνηση βιομηχανικών έργων ΑΠΕ, που υποχρεωτικά συνοδεύονται από πυλώνες, καλώδια κλπ, βρίσκει άλλη μία εύλογη άρνηση σε αυτόν τον σοβαρό κίνδυνο.

Ας μην ξεχνούμε την μεγάλη και ολέθρια φωτιά του Σεπτεμβρίου 2000, στα μέρη μας, που ξεκίνησε από κολώνα ηλεκτροδότησης στην περιοχή κοντά στο ΕΝΤΖΙ.

Το πόρισμα της Πυροσβεστικής και τα αναπάντητα ερωτήματα
Η έρευνα της Π.Υ. για την πυρκαγιά που αποτέφρωσε 100.000 στρέμματα δάσους και κατέστρεψε 130 σπίτια εξαντλείται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε η πύρινη λαίλαπα ρίχνοντας την ευθύνη σε πυλώνα του ΑΔΜΗΕ. ● Σιγή για τις ευθύνες της Πολιτικής Προστασίας και την απουσία πτητικών μέσων •Αμφισβητεί το πόρισμα ο ΑΔΜΗΕ.

Φωτιές άναψε χθες η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Πυροσβεστικής σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης -που κόστισε την καταστροφή περίπου 100.000 στρεμμάτων πευκοδάσους και 130 σπιτιών- το οποίο επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στις συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε η φωτιά.

Ενώ η δικαστική έρευνα για τον εντοπισμό των υπαιτίων της μεγάλης καταστροφής είναι σε εξέλιξη, το δημοσίευμα («Νέα») απέφυγε να αναφερθεί στα σοβαρά λάθη που σημειώθηκαν κατά την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, τα οποία υπογράμμιζαν πέρυσι οι ειδικοί και αναδεικνύονταν σε δημοσιεύματα και της «Εφ.Συν.». Αποφαίνεται ότι «ένοχος» για τη φωτιά της 3ης Αυγούστου 2021 είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και υποδεικνύεται η εστία της πυρκαγιάς που σύμφωνα με το πόρισμα ήταν κάτω από πυλώνα μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης. Αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στον τρόπο διαχείρισης της πυρκαγιάς από την Πολιτική Προστασία και δεν απαντώνται τα σημαντικότατα ερωτήματα που διατυπώθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι μέρες μετά την καταστροφή ειδικοί επισήμαιναν όχι μόνο την ανυπαρξία πτητικών μέσων την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς (τα 2 Air-Tractor εκείνη την ημέρα σηκώθηκαν δύο λεπτά μετά την έναρξή της, στις 13.22, αν και θα έπρεπε να πετούν τουλάχιστον από τις 12.00 το μεσημέρι) αλλά και την αργοπορημένη άφιξή τους, με αποτέλεσμα να φτάσουν στην εστία τραγικά αργά για την κατάσβεση (ο τότε υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παραδέχθηκε εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου ότι το ελικόπτερο που στάθμευε στο Τατόι άργησε να πάει 18 ολόκληρα λεπτά).

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι «η αρχική εστία της πυρκαγιάς […] εντοπίστηκε κάτω από πυλώνα υψηλής τάσης (150 KV)» και ότι στη συνέχεια «επεκτάθηκε σταδιακά σύμφωνα με τη φορά και την ένταση του ανέμου, τη μορφολογία της περιοχής και την καιόμενη ύλη, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις νέες εστίες (κηλιδώσεις) από μεταφορά καιόμενης ύλης σε μεγάλες αποστάσεις».

Ο μηχανολόγος-μηχανικός που ορίστηκε ως πραγματογνώμονας, αφού μελέτησε στοιχεία, μαρτυρίες και βίντεο που συνέλεξε η ΔΑΕΕ (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού) της Πυροσβεστικής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φωτιά ξεκίνησε από τον πυλώνα των 150.000 V αφού πρώτα δημιουργήθηκαν δύο ισχυρά «ηλεκτρικά τόξα» με διαφορά δέκα δευτερολέπτων και ακολούθησε καπνός «ένα περίπου δευτερόλεπτο» μετά.

Αιτία πρόκλησης των ισχυρών ηλεκτρικών τόξων εκτιμά ότι είναι «ο μη επαρκής καθαρισμός των μονωτήρων από ρύπανσή τους, υπερτάσεις κ.λπ.» και αποκλείει την περίπτωση η πυρκαγιά να ξεκίνησε κοντά στον πυλώνα από καπνό γιατί «ο πυλώνας ήταν πολύ ψηλός και για να φθάσουν εκεί καυσαέρια από καύση θα έπρεπε να είναι μεγάλης ποσότητας, οπότε θα είχαν φανεί πρώτα καπνοί και μετά η λάμψη από τη δημιουργία ισχυρού ηλεκτρικού τόξου».

Την ανωτέρω εκδοχή αμφισβητεί ο ΑΔΜΗΕ, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του […] και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο [...] και να θέτει διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του». Στο τέλος «επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του». Ανακοίνωση με τον τίτλο «Οχι στη στοχοποίηση των εργαζομένων» εξέδωσε και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στην οποία υπογραμμίζει ότι «είναι παρακινδυνευμένο να προβαίνει κανείς σε ασφαλές συμπέρασμα ότι αιτία πρόκλησης των ισχυρών ηλεκτρικών τόξων είναι “ο μη επαρκής καθαρισμός των μονωτήρων”» και αναρωτιέται «πώς μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι ένας κατεστραμμένος -από τη φωτιά προφανώς– μονωτήρας δεν είχε προηγουμένως καθαριστεί “επαρκώς”;». Αναφέρει ακόμη ότι «πίσω από τέτοιου είδους αποσπασματικά δημοσιεύματα κρύβονται προσπάθειες να πληγούν οι Εταιρείες του Ομίλου ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και, κυρίως, το προσωπικό τους».

Σχόλια

  1. Πυρκαγιά στο Μάτι: Στο εδώλιο 21 άτομα
    Το Συμβούλιο Εφετών απάλλαξε τρία άτομα, κρίνοντας πειστικές τις εξηγήσεις τους
    https://www.kathimerini.gr/society/561933646/pyrkagia-sto-mati-sto-edolio-21-atoma/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη