Η Ορνιθοπανίδα του φαραγγιού των Μανικίων (σημείωμα της ΕΟΕ κα)

Η περιοχή των φαραγγιών του Μανικιάτη και των γύρω γκρεμών, είναι εντός της Σημαντικής περιοχής για τα πουλιά (ΣΠΠΕ) GR 111 "Όρη Κεντρικής Εύβοιας". 

Σημαντικά είδη που φιλοξενούνται στην περιοχή είναι τα παρακάτω: 

Σπιζαετός. Υπάρχει μια ενεργή επικράτεια στην περιοχή των Μανικίων, ενώ χάρη στην τηλεμετρία νεαρών πουλιών που προέρχονται από άλλα μέρη (Αττική, Κυκλάδες) βλέπουμε πως η περιοχή χρησιμοποιείται συχνά. Ο Σπιζαετός αποτελεί χαρακτηριστικό είδος αυτού του είδους βιοτόπου και για την περιοχή αποτελεί τον κορυφαίο θηρευτή από πλευράς ορνιθοπανίδας. Η έκταση μια επικράτειας μπορεί να καλύπτει έως και 100 τ.χλμ. 


πηγή φωτογραφίας: https://www.lifebonelli.eu/el/o-spizaetos/anagnwrish

Πετρίτης. Στην περιοχή φωλιάζουν 2 τουλάχιστον ζευγάρια, σε απρόσιτα βράχια. 

Όρνιο. Το Όρνιο φώλιαζε ως τις αρχές της δεκαετίας του 90 στην περιοχή. Τώρα, πολύ σπάνια κάποια περαστικά νεαρά άτομα επισκέπτονται τα ψηλά βράχια της πρώην αποικίας πάνω από τα Μανίκια. Τα όρνια όπως και όλα τα μεγάλα αρπακτικά, έχουν παραδοσιακές θέσεις φωλιάσματος και κούρνιας. Σε περίπτωση δηλαδή επανεποικίσης τα πουλιά θα επιστρέψουν στα ίδια σημεία. 

Μπούφος. Ένα ζευγάρι Μπούφων αναφέρεται από τη βιβλιογραφία στα φαράγγια των Μανικιών. Οι Μπούφοι συνήθως επιλέγουν βραχώδεις πλαγιές με σπηλιές για να φωλιάσουν.

Περαστικοί επισκέπτες είναι και ο Χρυσαετός (νεαρά άτομα) και η Αετογερακίνα η οποία αναπαράγεται λίγο νοτιότερα. 

Κιτρινοκαλιακούδα. Το χειμώνα του 2022 παρατηρήσαμε ένα κοπάδι με ~ 50 άτομα να τρέφεται στις πλαγιές πάνω από τα Μανίκια. Οι κιτρινοκαλιακούδες είναι πουλιά των μεγάλων υψομέτρων, αλλά το χειμώνα όταν υπάρχει πολύ χιόνια κατεβαίνει χαμηλότερα για να βρει τροφή. Φαίνεται πως η περιοχή των Μανικίων αποτελεί τόπο διαχείμασης για αυτές. 

Πέραν των προηγούμενων, η περιοχή του αναρριχητικού πεδίου φιλοξενεί πλήθος μικρών στρουθιόμορφων που χρησιμοποιούν τα βράχια (Βραχοτσοπανάκος, Γαλαζοκότσυφας κα), πιο κοινά είδη αρπακτικών όπως Βραχοκιρκίνεζο, Ξεφτέρι και Φιδαετό και λίγα αγριοπερίστερα. Επίσης, στα βράχια φωλιάζουν η κάργια, ο κόρακας, η κουκουβάγια κι ο Χουχουριστής

---

Για τον Σπιζαετό υπάρχει το πρόγραμμα https://www.lifebonelli.eu/el/  


Τίτλος Προγράμματος
: Διατήρηση και Διαχείριση του πληθυσμού του Σπιζαετού στην ανατολική Μεσόγειο
Κωδικός: LIFE17 NAT/GR/000514
Διάρκεια: 1/9/2018 – 28/2/2023
Συντονιστής Δικαιούχος: Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Συνδικαιούχοι: Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου – Τμήμα Δασών, Υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου – Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας – Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, NCC ΕΠΕ - Περιβαλλοντικές Μελέτες Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης
Περιοχές δράσης: 22 Ζώνες Ειδικής Προστασίας και η ευρύτερη περιοχή τους στην Ελλάδα (Κρήτη, Πελοπόννησος, Αττική) και την Κύπρο
Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πράσινο Ταμείο, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη

---

https://www.facebook.com/BonelliEastMed/posts/543723860485162


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ενημερωτική Εκδήλωση στους Καλημεριάνους για την Επεξεργασία Λυμάτων στο Μοναστηράκι - Καστρί - Καλημεριάνους

Προτάσεις για σχόλια στην Δημόσια Διαβούλευση της ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ στην Οκτωνιά-Αυλωνάρι

Προβολή για τα 3 χρόνια από την Πυρκαγιά της Β. Εύβοιας (σήμερα, 9 μμ)