Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επτά (7) ημέρες καίγεται το δάσος στην Δαδιά

 Αν αυτό δεν είναι αποτυχημένο κράτος, τότε ποιο είναι;

-----

Δείτε όμως και αυτά:

Κ. Ποϊραζίδης: Με την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης γινόμαστε επισκέπτες στον τόπο μας

«Χάνεται η τοπική συμμετοχή και εκπροσώπηση που οδηγούσε σε βιώσιμη διοίκηση. Φοβάμαι ότι πίσω απ’ την κουρτίνα είναι τα μεγάλα έργα», δήλωσε στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο ο Κώστας Ποϊραζίδης, μέχρι προ ολίγων ημερών Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, καθώς από τις 23/12, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, ο Φορέας καταργήθηκε.

Το σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο radioevros.gr, αναφέρει τα εξής:

Δεν μπορούν να περνάνε όλα από την Αθήνα

Ο κ. Ποϊραζίδης εξήγησε αρχικά πως η δημιουργία του νέου Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) έχει αποφασιστεί από το 2020, ωστόσο μόλις προ ολίγων ημερών καταργήθηκαν με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ οι Φορείς Διαχείρισης, προκειμένου να ενσωματωθούν στο νεοσύστατο Φορέα. Συγκεκριμένα, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διοικείται από ένα επταμελές Δ.Σ., τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και δύο Διευθύνσεις Βορείου και Νοτίου Ελλάδας. Ως εκ τούτου, με την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (ο οποίος σημειωτέον είχε επίσης τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ.), όλες οι σχετικές αποφάσεις για τα δάση της συγκεκριμένης περιοχής θα λαμβάνονται πλέον από την κεντρική διοίκηση, μεσολαβούντος του Διευθυντή Βορείου Ελλάδος που θα έχει και την πλήρη ευθύνη διαχείρισης όλης της τεράστιας γεωγραφικής έκτασης που καλύπτει από το Ορμένιο έως περίπου την Κέρκυρα. Αυτό, όπως επισήμανε ο κ. Ποϊραζίδης, ενδεχομένως να δημιουργήσει δυσλειτουργία όταν προκύπτει ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων, καθώς μέχρι σήμερα όλα διευθετούνταν επί τόπου, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης το οποίο αποτελείτο από εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, φυσικά πρόσωπα και τοπική αυτοδιοίκηση και λειτουργούσε – όπως τόνισε – αμισθί.

“Χάνεται η τοπικότητα, η εκπροσώπηση που οδηγεί σε διαβούλευση και βιώσιμη διαχείριση. Δεν μπορούν να περνάνε όλα από την Αθήνα“, υπογράμμισε ο κ. Ποϊραζίδης, εκφράζοντας παράλληλα και τον προβληματισμό του: “Είναι μια μεγάλη ιστορία η προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο μάλιστα κάποιοι θεωρούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Το ιδανικό είναι ο άνθρωπος να προσαρμόζεται στις ανάγκες του περιβάλλοντος και όχι να προσπαθούμε να προσαρμόσουμε το περιβάλλον στις ανάγκες του ανθρώπου. Αυτό είναι λάθος και πρέπει να το διαφυλάξουμε, καθώς με την κεντρική πολιτική που θα ασκείται μπορεί και να διαταραχθεί αυτή η σχέση” σημείωσε, αναφερόμενος στους σχεδιασμούς που υπάρχουν για αιολικά πάρκα και άλλες παρεμβάσεις στη φύση για τις οποίες υπάρχει ο κίνδυνος “να περνούν αθόρυβα τα μεγάλα έργα“, όπως είπε.

Να δεσμευθούν ότι θα μονιμοποιηθεί το προσωπικό

“Υπάρχουν πολλές μεγάλες αβεβαιότητες γιατί υπάρχουν πολλά ασαφή θέματα. Ένα πράγμα βασικό, θα πρέπει η νέα διοίκηση να δεσμευθεί να μονιμοποιηθεί όλο το υπάρχον προσωπικό, 12 άνθρωποι που δουλεύουν εκεί 15 χρόνια“, ανέφερε ο κ. Ποϊραζίδης. “Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με αυτή την εργασιακή ομηρεία στην οποία ζει το προσωπικό“, σημείωσε, υποστηρίζοντας πως αυτό “θα είναι μια ελάχιστη υποχρέωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. απέναντι στους ανθρώπους που έχουν κρατήσει τους Φορείς Διαχείρισης όρθιους πολλά χρόνια με ελάχιστα χρήματα“.

Θα γινόμαστε επισκέπτες στον τόπο μας

Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει καμία τοπική παρέμβαση, καμία διαβούλευση και κανένας τρόπος συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων από δω και στο εξής, ο κ. Ποϊραζίδης σημείωσε πως “θα γινόμαστε επισκέπτες στον τόπο μας“, χαρακτηρίζοντας “οπισθοδρόμηση” αυτή την εξέλιξη. “Υπήρχε βιώσιμη τοπική διαχείριση. Τώρα θα έρθει μια μεγάλη μονάδα που θα διοικεί ένα χώρο με τους υπαλλήλους της, και η κοινωνία δεν θα είναι απλώς ξένη, αλλά θα είναι επισκέπτες που θα βλέπουν μόνο τι κάνουν οι άλλοι“, επισήμανε, καταλήγοντας πως “αυτό θεωρώ ότι είναι μια οπισθοδρόμηση. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την τοπική κοινωνία“.

Απαξίωσαν το Δ.Σ. και τους εργαζόμενους – Τυχαία μάθαμε ότι μας καταργούν

Πολύ σημαντική η επισήμανση του κ. Ποϊραζίδη σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης του ιδίου και του υπόλοιπου Δ.Σ., αλλά και των εργαζομένων που αποτελούν το έμψυχο δυναμικό του Φορέα Διαχείρισης. “Μέχρι σήμερα συναντηθήκαμε μόνο μια φορά στο παρελθόν με την κεντρική διοίκηση του Ο.ΦΥ.ΚΕ.Π.Α., αλλά μέχρι τώρα δεν είχα ποτέ ούτε ένα τηλέφωνο για μια ουσιαστική κουβέντα”, ανέφερε ο κ. Ποϊραζίδης, όμως σημαντικότερη η επισήμανση πως: “Η μεγαλύτερη απαξίωση είναι ότι εμείς δεν μάθαμε ποτέ ότι καταργηθήκαμε. Το μάθαμε εντελώς τυχαία. Ούτε επίσημη αλληλογραφία, ούτε ένα απλό μήνυμα ως ευχαριστήριο, π.χ. παραλαμβάνουμε εμείς, ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σας“…

Στα καλά θα είμαστε όλοι μαζί – Στα κακά θα μας έχουν απέναντι

Στο τέλος της συζήτησης επανέλαβε ότι είναι σημαντικό ο νέος Οργανισμός να δείξει “σεβασμό στη δουλειά των εργαζομένων που πραγματικά έχουν συνεισφέρει χρόνια σ’ αυτό το χώρο, και να τους διασφαλίσουν τις θέσεις. Προφανώς υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης και με νέο εξειδικευμένο προσωπικό“. Καταλήγοντας δε, ζήτησε “Να είμαστε παρόντες ως κοινωνία πολιτών, με όποιο ρόλο και αν μας αναθέτει η Πολιτεία” – “Να αγαπάμε το περιβάλλον“, είπε, “ο Έβρος είναι φημισμένος για το φυσικό του περιβάλλον. Στα καλά θα είμαστε όλοι μαζί, και στα κακά θα μας βρούνε απέναντι”.

Πηγή: https://www.radioevros.gr

---

Με εν κρυπτώ αποφάσεις «καίνε» τα δάση και «φυτεύουν» ανεμογεννήτριες – Οι περιπτώσεις Δαδιάς και Πάρνηθας

Οι «αμαρτωλές» άδειες έχουν δοθεί από τον περσινό Ιούλιο!

Τα εγκλήματα πάντα έχουν ονοματεπώνυμο ενόχου, είτε ηθικού είτε φυσικού αυτουργού και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις συμπίπτουν.

Ας δούμε πως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να καεί το παρθένο δάσος της Δαδιάς, το οποίο καίγεται σήμερα για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο:

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2021 επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών, έβαλαν πρακτικά «λουκέτο» με ισάριθμες αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, οι οποίες αναρτήθηκαν μαζικά την παραμονή των Χριστουγέννων καταργήθηκαν  και οι αρμοδιότητές τους πέρασαν σε κάποιο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Ποιοι ήταν οι  7 αυτοί φορείς;

Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής

Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων

Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

Τι είχαμε μετά τις καταργήσεις αυτές; Κάψιμο του παρθένου δάσους της Δαδιάς, ενώ είχε προηγηθεί το κάψιμο του δάσους της Πάρνηθας στο Κρυονέρι το περασμένο καλοκαίρι.

Τι σημαίνει κατάργηση φορέων προστατευόμενων περιοχών; Σημαίνει ότι αν καούν-καταστραφούν, μπορούν πλέον ελεύθερα να αποκτήσουν «οικονομικές δραστηριότητες»…

Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης.

Στηρίζεται στις κοινοτικές οδηγίες για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) και για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ).

Η οδηγία του 1992 για τους οικοτόπους επιβάλλει σε κάθε χώρα της Ε.Ε. να ξεχωρίσει τις γεωγραφικές εκείνες περιοχές, που η σπουδαιότητα της οικολογικής τους ταυτότητας τις καθιστά τόπους ευρωπαϊκής σημασίας.

Επιπλέον, ζητά από τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν διαχειριστικά σχέδια για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Τα σχέδια αυτά πρέπει να συνδυάζουν αρμονικά τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και να είναι ενταγμένα σε στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι τοποθεσίες αυτές σχηματίζουν το δίκτυο Natura 2000, ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης.

Οπότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι έκανε; Αποχαρακτήρισε επτά περιοχές και πλέον σε αυτές ελεύθερα μπορούν να «φυτευτούν» ανεμογεννήτριες.

Το ζήτημα εδώ είναι ότι πέρσι μήνα Ιούλιο είχαμε μία δανέζικη «απόβαση» με αιολικά 652,65 MW στον Έβρο από την European Wind Farms

Συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου του 2021 η European Wind Farms Greece ApS,  εξασφάλισε 19 νέες βεβαιώσεις παραγωγού λαμβάνοντας το «πράσινο φως» της ΡΑΕ για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 652,65 MW.

Τα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τις άδειες, θα αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και ειδικότερα τα 14 σε διάφορα σημεία της Αλεξανδρούπολης και τα υπόλοιπα 5 στο Σουφλί.

Στο Σουφλί έχουμε τώρα την επταήμερη πλέον πυρκαγιά της Δαδιάς! Φυσικά είναι απορίας άξιο πως δόθηκαν πέρσι άδειες για μία οικονομική δραστηριότητα η οποία ήταν απαγορευμένη και επιτράπηκε λίγους μήνες αργότερα με κυβερνητική απόφαση.

Άδεια για την κατασκευή και τη λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή ανεμογεννητριών δίπλα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, έχει ζητήσει κατά εξαιρετικά σατανική σύμπτωση και η αμαρτωλή Siemens και συγκεκριμένα η θυγατρική της, Siemens Renewable Energy Α.Ε., μέσω της οποίας ο γερμανικός κολοσσός δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο, στις 6 Ιουλίου συνεδρίασε η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τους όρους που περιέχει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Η γνωμοδότηση, που δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια στις 20 Ιουλίου, αναφέρει πως η Siemens έχει ζητήσει να κατασκευάσει σταθμό, ισχύος 49MW, στη θέση «Πλατοράχη», κι έναν υποσταθμό 33/150kV στη θέση «Θυμαριά», αλλά και να πραγματοποιήσει έργα βελτίωσης-διάνοιξης εσωτερικής οδοποιίας ώστε να διασυνδέονται τα έργα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το έργο του γερμανικού κολοσσού χωροθετείται 4 χλμ. δυτικά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και 10 χλμ. νότια από το Δέλτα Εβρου.

Σημειώνεται ότι αυτή την στιγμή «φυτεύονται» ανεμογεννήτριες και στα Άγραφα τα οποία επίσης έχουν αποχαρακτηριστεί.

 

Σχόλια

  1. Αποκάλυψη! Η Siemens έχει σχέδια για τη Δαδιά!

    Το... επενδυτικό ενδιαφέρον της αμαρτωλής εταιρίας για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις θέσεις «Πλατοράχη» και «Θυμαριά»

    Άδεια για την κατασκευή και τη λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή ανεμογεννητριών δίπλα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, έχει ζητήσει κατά εξαιρετικά σατανική σύμπτωση η αμαρτωλή Siemens και συγκεκριμένα η θυγατρική της, Siemens Renewable Energy Α.Ε., μέσω της οποίας ο γερμανικός κολοσσός δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Από την Εμμανουέλα Τσουδερού

    Τη στιγμή που η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο συνεχίζει να καταστρέφει το απίστευτης ομορφιάς δάσος και να σπέρνει τον θάνατο στο σπάνιο ζωικό βασίλειο της περιοχής, η «δημοκρατία» αποκαλύπτει πως η εταιρία, που έχει μείνει στην Ιστορία για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα μας, ετοιμάζεται να πατήσει το επιχειρηματικό… πόδι της στην περιοχή.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο, στις 6 Ιουλίου συνεδρίασε η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τους όρους που περιέχει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η γνωμοδότηση, που δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια στις 20 Ιουλίου, αναφέρει πως η Siemens έχει ζητήσει να κατασκευάσει σταθμό, ισχύος 49MW, στη θέση «Πλατοράχη», κι έναν υποσταθμό 33/150kV στη θέση «Θυμαριά», αλλά και να πραγματοποιήσει έργα βελτίωσης-διάνοιξης εσωτερικής οδοποιίας ώστε να διασυνδέονται τα έργα.

    Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το έργο του γερμανικού κολοσσού χωροθετείται 4 χλμ. δυτικά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και 10 χλμ. νότια από το Δέλτα Εβρου.

    πηγή και συνέχεια στο https://www.newsbreak.gr/ellada/361787/apokalypsi-i-siemens-echei-schedia-gia-ti-dadia/?fbclid=IwAR34e8glNyZKcRR1iJUIUvwl1C8urcjxJM_beV3XJAotk2rrzIV05PMYpek

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Τα ερωτήματα που «καίνε» τη Δαδιά
    28 Ιουλ. 2022

    Πέντε ερωτήματα για την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στο Δάσος της Δαδιάς από την πυρκαγιά που κατακαίει το προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο για όγδοη μέρα, θέτει η WWF σε παρέμβασή της.

    Η οργάνωση τονίζει ότι «ένας παγκόσμιας σημασίας οικολογικός θησαυρός, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά, καίγεται επί μέρες και μάλιστα χωρίς ακραίες συνθήκες!».

    ολόκληρο στο https://tvxs.gr/news/ellada/wwf-ta-erotimata-poy-kaine-ti-dadia?fbclid=IwAR0WlmPaZ6G12DbbjnzllIBPDXkaMGfdXDuDtxEzGpYTpb8b4Blch4T8nLQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη