Ενημερωτικό Δελτίο Γενάρη 2023

Σχεδόν προφητικά είχαμε μιλήσει για την καταστροφή των πέτρινων οικοδομών και της τέχνης τους, στο ενημερωτικό μας δελτίο της Γιορτής του Αγ. Αθανασίου. 

Ακολουθεί το κείμενό του και ολόκληρο σε pdf.

18/1/2023, Εορτή του Αγ. Αθανασίου

Με τις ευχές μας για τη Νέα Χρονιά,

μία χρονιά κρίσιμη για το περιβάλλον και την περιοχή μας

Συνεχίζουμε την επικοινωνία μας και μέσα από το παρόν έντυπο, γιατί ή επαφή μεταξύ μας δεν μπορεί να γίνεται μόνο μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα και Media.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρετε σε ποια θέση βρισκόμαστε από πλευράς του περιβάλλοντος στην περιοχή μας. Να μαθαίνετε για τους αγώνες και τη δουλειά που κάνουμε σαν Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης, μαζί με κάποιους ακόμα φίλους και ομάδες που αγωνίζονται για τους ίδιους σκοπούς. Μέχρι τώρα έχουμε πολλά κατορθώσει: κόψιμο ανεμογεννητριών στην Ι.Μ. Λευκών, στο ηφαίστειο Οξυλίθου, του ανεμολογικού ιστού στο Κάδι. Έχουμε κάνει Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, “Συναντήσεις κάτω από τα Δέντρα”, “Παιχνίδι στο Δάσος” κα.

Στο ξεκίνημα του 2023 μπορεί να πει κανείς ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο, από όλες τις πλευρές. Το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης και σε ολόκληρη την Εύβοια υποφέρει με όλους τους δυνατούς τρόπους. Κάτι δυστυχώς συνηθισμένο για όλη την Ελλάδα. Εμείς λοιπόν όχι μόνο δεν αποτελούμε εξαίρεση, αλλά και σε ορισμένα δυσάρεστα ζητήματα βρισκόμαστε πιο μπροστά από άλλους τόπους. Θα κάνουμε σύντομη αναφορά στα ακόλουθα:

Υλοτομία: Η απίστευτη καταστροφή, το τεράστιο Έγκλημα που γίνεται με το κόψιμο και την υλοτόμηση των δέντρων, είτε άγριων δασικών είτε υπεραιωνόβιων ελιών ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ! Αλήθεια, πώς μπορεί να αντέξει η καρδιά και ο νους, χωρίς συγκίνηση και λύπη, να βλέπουμε ελιές του τόπου μας, που πολλές από αυτές είναι ηλικίας 500 έως και 1000 ετών, να σφαγιάζονται βάρβαρα για ξυλεία; Σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά ακόμα και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αυτά τα δέντρα τα τιμούνε, τα σέβονται και τα προσέχουν, φθάνουν μέχρι στην αναγνώρισή τους ως Μνημείων της Φύσης. Και εμείς τα βλέπουμε ως μερικούς τόνους ξύλο και μερικά ευρώ; Βεβαίως αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στον τοπικό πληθυσμό, την ακρίβεια και την αδυναμία θέρμανσης για πολύ κόσμο. ΟΜΩΣ, μία ελιά που έχει ζήσει 1.000 χρόνια, 10 αιώνες, έχει θρέψει εκατοντάδες ανθρώπους, έχει θρέψει τους προγόνους μας και μπορεί να είναι εκεί ως τροφός και για τις γενιές που έρχονται. Δεν αξίζει λίγο σεβασμό και αγάπη εκ μέρους μας;

Όποιος δεν έχει κανένα σεβασμό στο παρελθόν, αυτός θα πρέπει να έχει πολλές αμφιβολίες για το μέλλον του!

Σκουπίδια: Η διαχείριση των σκουπιδιών στην Εύβοια είναι τραγική. Στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου είναι από κακής ποιότητας και προσχηματική έως και ανύπαρκτη για ορισμένα ζητήματα και παραμέτρους της. Λίγα οχήματα για την συλλογή των απορριμάτων, ερωτήματα για την ανακύκλωση, δρόμοι με πλαϊνά ακαθάριστα, κάδοι γεμάτοι και ρεματιές σκουπιδότοποι. Σε αυτό να συμπληρώσουμε ότι τα σκουπίδια τόσο του Δήμου μας όσο και της Χαλκίδας τα πηγαίνουνε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, γιατί οι δήμοι της Εύβοιας δεν έχουν κατορθώσει να προχωρήσουν σε σωστή επιτόπια διαχείριση. Τα προηγούμενα πρέπει να διορθωθούν, με άμεσες προτεραιότητες στους καθαρισμούς των δρόμων και των ρεμάτων, τον έλεγχο των μικρών παραχωματερών και την συνεχή προσπάθεια για συχνό άδειασμα και καθάρισμα των κάδων.

Αρχιτεκτονική: Δεν είναι κρίμα να χάνεται η παράδοση των πετρόχτιστων οικοδομών, από ξερολιθιές μέχρι σπίτια και γεφύρια; Στα χωριά της περιοχής μας έχουμε το σημαντικότερο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Εύβοιας. Τα πιο ορεινά χωριά της περιοχής μας, Ανδρονιάνοι, Βίταλα κλπ, οι τεχνίτες που ήρθαν από την Ήπειρο, ο κυμαϊκός ρυθμός, μας συνδέουν με την στεριανή Ελλάδα. Και ταυτόχρονα ο τόπος μας είναι στην καρδιά του Αιγαίου. Όλα αυτά υποφέρουν από την κακή χρήση του τσιμέντου, από τα αλουμίνια, τις αντιαισθητικές παρεμβάσεις … Καιρός είναι να καταλάβουμε και πιο ουσιαστικά να αναδείξουμε την γνήσια λαϊκή οικοδομική τέχνη!

Αιολική Απειλή-ΑΠΕ: Πρόκειται για πρόβλημα που έχουμε χαρακτηρίσει ως υπαρξιακό για το φυσικό περιβάλλον. Κάθε εσχατιά, κάθε βουνοκορφή, πλάγια, κάμπος της Ελλάδας θυσιάζεται στον βωμό της “πράσινης ανάπτυξης”. Τοπία, ιδιαίτερες πατρίδες, το τελευταίο δάσος της Εύβοιας και το μοναδικό ελατόδασος του Αιγαίου κινδυνεύουν από αφανισμό. Στα Κοτύλαια και την Κεντρική Εύβοια υπάρχουν τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα του νησιού, σπάνια δέντρα και φυτά, πανίδα που κάθε μέρα μας αποκαλύπτει μυστικά. Και το σημαντικότερο καταφύγιο για την ορνιθοπανίδα σε ολόκληρο το νησί. Η Βόρειος Εύβοια καμμένη, η Νότια τσιμεντωμένη. Η Κεντρική πρέπει να διαφυλαχθεί, απλά για να λειτουργήσει ως μήτρα ζωής για ολόκληρο το νησί. Πέντε επιχειρηματικά σχέδια αναπτύσσονται αυτή την στιγμή στα βουνά μας. Κάποια έχουν προχωρήσει μέχρι και τις Εγκρίσεις των ΜΠΕ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Ευβοϊκός Βορέας), άλλα έχουν Άδεια Παραγωγής [Οξύλιθος (Παυλίδης-Άσπρη Πέτρα), Μανίκια (F-Grid)] και άλλα είναι στην κρίσιμη Δημόσια Διαβούλευση [Μακρυά Λένια-Μακρυχώρι (F-Grid)]. H Βρωμονέρα είναι υπό συνεχή απειλή. Το ίδιο και το μεγαλύτερο πεδίο σπηλαίων-καρστ, αυτό του Ξηροβουνίου-Κοτυλαίων!

Έχουμε ξεκινήσει 3 δίκες εναντίον της φαραωνικής επένδυσης του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ (η μεγαλύτερη στην χώρα) και δεκάδες προσφυγών, αντιρρήσεων και άλλων ενεργειών για την υπεράσπιση όλων των άλλων σημείων που απειλούνται.

Η δημιουργία του Εθνικού πάρκου, που από τον Απρίλιο του 2021 έχουμε ζητήσει να γίνει, συγκεντρώνει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Όμως, στο Μακρυχώρι, μέσα στο φαράγγι και το αναρριχητικό πεδίο Μανικίων-Μακρυχωρίου, σε απόσταση αναπνοής από τον βυζαντινό ναό του Αγ. Δημητρίου και το χωριό, μετά την μείωση του α/π από 11 α/γ σε 5α/γ (μετά τις περσινές προσφυγές μας μαζί με τον σύλλογο του χωριού), η εταιρεία μεγάλωσε το μέγεθος των εναπομενουσών α/γ και προχώρησε στην ΜΠΕ του έργου. ΤΩΡΑ μένει να γίνει σοβαρή προετοιμασία και υποβοήθηση για να μπορέσουμε για άλλη μια φορά να έχουμε μία σημαντική συμμετοχή στην Δημόσια Διαβούλευση που ξεκίνησε!

Συμμετέχετε στην Δημόσια Διαβούλευση (μέχρι 27/2) για το Μακρυχώρι!

Θέλουμε να κηρυχθεί το Εθνικό Πάρκο Κεντρικής Εύβοιας (Κύμης-Δίρφυς)!

Κρατήστε καθαρό τον τόπο μας και προστατέψτε τα Δέντρα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη