Σχόλια από την Δημόσια Διαβούλευση για την Μακρυά Λένια
Σταχυολογούμε και δημοσιεύουμε κάποια ξεχωριστά σχόλια της Δημόσιας Διαβούλευσης. Όσο περνούν οι μέρες οι συμμετοχές αυξάνονται και ενδιαφέροντα σχόλια συνεχώς παρουσιάζονται:
[Για το θέμα επισκεφθείτε και τα Δημόσια Διαβούλευση για ΑΣΠΗΕ Μακρυά Λένια, στο Μακρυχώρι και Οδηγίες για εγγραφή στο Ηλεκτρ. Περιβ. Μητρώο και την Διαβούλευση της Μακρυάς Λένιας (φωτογραφία)]
ΣΧΟΛΙΑ:
Νομίζω πως είναι αρκετή η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στη Νότια Εύβοια με τις 400 ανεμογεννήτριες ,ασύλληπτος αριθμός και δεν σταματάνε . Ούτε μια ανεμογεννήτρια παραπάνω στο νησί της Εύβοιας .. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Green Planet, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη, ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της ΕΕ επωφελούνται της ευνοϊκής γι αυτούς νομοθεσίας. • Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων. • Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη έχει τρείς μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές. • Οπτικά μία ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χλμ. μιας και το ύψος της ξεκινά από 65μ. και μπορεί να φτάσει έως και 120μ. Το συνολικό βάρος κάθε μιας ξεκινά από 223 τόνους και φτάνει και τους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τμ. τσιμέντο και βάθος τουλάχιστον 3 μ. και για κάθε πυλώνα πρέπει να πέσουν 500 περίπου κυβικά μ. μπετόν. • Ακόμα κι αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες, οι ρύποι σε CO2 και SO2 θα παραμείνουν κατά 99,93%. Είναι στο χέρι κάποιων όμως να ορθώσουν ανάστημα και να δουν την καταστροφή που λαμβάνει χώρα στον τόπο μας και να σταματήσουν αυτό το κακό! Ευελπιστούμε πως κάποιος θα το καταλάβει και θα κάνει την διαφορά λέγοντας 'Φτάνει πια με τις ΑΣΠΗΕ! Για τους ανωτέρω λόγους ζητώ να μην γίνει δεκτή η παρούσα ΜΠΕ και να απορριφθεί το εργο στο σύνολο του .
---
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΟΡΥΒΟΥ & ΥΓΕΙΑΣ: --- Πλήθος επιστημονικών μελετών, αλλά και η δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουν πολλοί Ευβοείς, αποδεικνύουν ότι οι ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα έχουν μεγάλη και άσχημη επίπτωση στην Υγεία και την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων σε μεγάλες αποστάσεις από τα α/π. Επιπλέον οι μελέτες και μετρήσεις πάντοτε αναφέρονται σε μεμονωμένες α/γ ενώ τα α/π αποτελούνται από πολύ περισσότερες και συνεπώς και οι επιδράσεις και η επιβάρυνση λειτουργούν αθροιστικά. --- Η απόσταση από το χωριό Μακρυχώρι είναι πολύ μικρή. Ενδεικτικά ως προς τις μετρήσεις θορύβου από υπάρχοντα α/π: Ανεμογεννήτρια στη Λιανή Άμμο Πετριών που απέχει 744 μέτρα από οικίες παράγει στη θέση αυτή των 744 μέτρων θόρυβο από 45,96 – 48,96 Decibel με άνεμο εδάφους 13-30 KM/H. δηλαδή μεγαλύτερο από τις προβλέψεις του Ειδ,. Χωροτ. tων ΑΠΕ. Ομοίως ανεμογεννήτρια που απέχει 709 μέτρα από οικία του (στην ίδια περιοχή) παράγει στην θέση αυτή των 709 μέτρων θόρυβο 46,37 – 49,37 dB με άνεμο 13-30 KM/. --- Οι επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ στην υγεία διακρίνονται σε: Προβλήματα ψυχολογικά, οπτικά, ακουστικά, νευρολογικά, ενδοκρινικά, καρδιαγγειακό και ανοσιακό. Στην επιστημονική βιβλιογραφία επισημαίνεται ότι η έκθεση στον θόρυβο που προκαλείται από τις Α/Γ προκαλεί επιπτώσεις στην ακοή και δημιουργεί vertigo ( A. Farboud et al. ‘Wind turbine syndrome’: fact or fiction?, The Journal of Laryngology & Otology (2013), 127, 222-226.). Επίσης, σε έρευνα που διεξήχθη στις Κάτω Χώρες το 2007 βρέθηκε ότι συσχετίζεται ο θόρυβος που προκαλείται από τις Α/Γ με σοβαρές ενοχλήσεις. Ο θόρυβος από τις Α/Γ είναι πιο ενοχλητικός σε σχέση με τον θόρυβο από τις μετακινήσεις ή από τον βιομηχανικό θόρυβο αν και είναι της ίδιας έντασης.
Δαυίδ-26/01/2023 21:4
---
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ - Δίπλα στο χωριό που είναι παλιό και ιστορικό. ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. --- Δείτε τι γράφεται στο βιβλίο της Εμμανουήλ για τον ναό (δείτε και την Βιβλιογραφία): --- Στο βιβλίο της Μ. Εμμανουήλ περιγράφονται η αρχιτεκτονική και ο ζωγραφικός διάκοσμος του ναού του Αγ. Δημητρίου (σελ. 27-99) στο Μακρυχώρι καθώς και σχέδια (1-3, 9-13) και πίνακες (1-35) που αφορούν το ναό. Πρόκειται για σταυρεπίστεγο ναό, που διαθέτει Κτητορική επιγραφή με χρονολογία 1302/3 (σελ.31) . Ο ζωγραφικός διάκοσμος του ναού συγκρίνεται με αυτόν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Οξύλιθο και εκτιμάται από τα ευρήματα, ότι ανήκει στον ίδιο ζωγράφο. Από την επιγραφή του ναού που σώζεται γνωρίζουμε και το όνομα των κτητόρων. «Ανεκαινίσθη ο θείος και πάνσεπτος ναός ούτος παρά συνδρομής (και) εξόδου του πανσεβέστατου Μιχαήλ του Ταμισά και της συμβίας αυτού Ειρήνης CTΩIA +(6811/1302/3) ». σελ.31 Η ζωγραφική του ναού διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά της Υστεροκομνήνειας τέχνης σε συνδυασμό με έντονα λαϊκά στοιχεία. (σελ. 221) Ο ζωγράφος άφησε δείγματα και σε άλλους ναούς της Εύβοιας και χωρίς αμφιβολία είχε εργαστεί και στον Άγιο Δημήτριο στα Χάνια Αυλωναρίου ( σελ.222). --- Βιβλιογραφία Μελίτα Εμμανουήλ, ομότιμος καθηγήτρια ΕΜΠ, «Οι τοιχογραφίες του Αγ. Δημητρίου στο Μακρυχώρι και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Οξύλιθο της Εύβοιας». Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, ΑΕΜ- Παράρτημα του ΚΗ τόμου Αθήνα 1991. σελ.255 Λιάπης Ι (Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος) «Μεσαιωνικά μνημεία Ευβοίας», Αθήναι 1971, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών
Βασίλης-27/01/2023 16:26
---
Βλάστηση-Αναδασωτέες εκτάσεις --- Η περιοχή του ΑΣΠΗΕ είναι δασική και πλούσια σε χλωρίδα. Γιαυτό άλλωστε και είναι ενταγμένη σε περιοχή Corine και σε απόσταση περίπου 1χλμ από αυτήν ξεκινούν οι περιοχές Natura της Κεντρικής Εύβοιας και του ποταμού Μανικιάτη (βλ ανωτ.) --- Λόγω της σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής που επήλθε από τις πυρκαγιές των ετών 2007 και 2019 (στις 5-7-2019) έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Ως εκ τούτου καμία άλλη χρήση δεν μπορεί να γίνει στην εν λόγω έκταση, πολύ περισσότερο να δημιουργηθεί εντός της ένας βιομηχανικός ΑΣΠΗΕ. --- Η κήρυξη της περιοχής Μακρυά Λένια ως αναδασωτέας έγινε δυνάμει των: 1) ΑΠΟΦΑΣΗΣ του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, με αριθμό πρωτ. 3972/221320 της 20/12/2019: ΑΔΑ: 9Ι9ΧΟΡ10-ΦΥΙ - Κήρυξη ως αναδασωτέας δημόσιας έκτασης δασικού χαρακτήρα του άρθρου 3 του Ν. 998/79, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει συνολικού εμβαδού 2.410,39 στρ. στις θέσεις «Δέντρα -Τούρλα –Μακρυχώρι-Γιακουμή-Τσόπελα-Χεροχλάδα-Ράχες- Μακρυά Λενιά - Αρέïας» περιφέρειας των Τ.Κ. Μακρυχωρίου & Θαρουνίων των Δημοτικών Ενοτήτων Κονιστρών & Ταμυνέων του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου Π.Ε. Ευβοίας1. --- Επιπλέον δυνάμει του α. 117 παρ. 3 του Συντάγματος: Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό. Συνεπώς η MΠΕ πρέπει να απορριφθεί γιατί το σύνολο της έκτασης του ΑΣΠΗΕ είναι έκταση αναδασωτέα και είναι κατ΄ αρχήν ασύμβατη η χρήση του για οποιαδήποτε άλλη χρήση πλην της αναδημιουργίας του δάσους (είτε με φυσικό τρόπο είτε με ανθρώπινη υποβοήθηση).
Μαρία-29/01/2023 01:29
---
Σπήλαια - Σπήλαιο Σκοτεινής Θαρουνίων H MΠΕ δεν αναφέρει το παραμικρό για τα σπήλαια της περιοχής. Η περιοχή είναι γνωστή για τους εκτεταμένους καρστικούς σχηματισμούς. * Το κυριότερο όμως είναι ότι η ΜΠΕ δεν αναφέρει το παραμικρό για το μεγάλης σημασίας σπήλαιο «Σκοτεινή» --- **«Η σπηλιά Σκοτεινή» είναι ένα σπήλαιο το οποίο βρίσκεται στη θέση «Κακαλίτσα» στην κορυφή της πλευράς, μιας απότομης και ασυνήθιστης σε ομορφιά χαράδρας ενός ασβεστολιθικού βουνού με ύψος 440 μέτρα. Στην κορυφή του βουνού της άλλης πλευράς της χαράδρας βρίσκεται ερειπωμένος Ενετικός πύργος. Η συνολική εικόνα της χαράδρας, των δύο κορυφών- Κακαλίτσας και Αγιονικόλα – και του ρέματος Χόνδρου, είναι φαντασμαγορική και η επιβλητικότητα του τοπίου εντυπωσιακή. ***Η Σκοτεινή ήταν σπήλαιο γνωστό για του κατοίκους των Θαρρουνίων από τότε που κατοικήθηκε η περιοχή, αλλά ανακαλύφθηκε επίσημα το 1974 και εξερευνήθηκε από τον γιατρό και ερευνητή Θεόδωρο Σκούρα. Στη συνέχεια στις 30 Ιουνίου 1986 άρχισε αρχαιολογική ανασκαφή, υπό την εποπτεία του εφόρου αρχαιοτήτων Χαλκίδας κ. Αδαμαντίου Σάμψων με τη συνεργασία της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας. Η ανασκαφή αυτή από Έλληνες ήταν ασυνήθιστη στα ελληνικά δεδομένα για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι το σπήλαιο έχει διαστάσεις 62χ60 μέτρα, που χρησίμευε σαν κατοικία από τους νεολιθικούς τουλάχιστον χρόνους και ο δεύτερος – που πρόσθεσε ενδιαφέρον στην περίπτωση – ότι έγινε με χρηματοδότηση του μικρού και φτωχού χωριού, με τη συμπαράσταση των Θαρρουνιατών και του Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου των Απανταχού Θαρρουνιατών «Η Πρόοδος». **** Η ΜΠΕ ενώ δεν δίνει καμία σημασία στο σπήλαιο αυτό, αλλά και στα εκτεταμένα καρστ της περιοχής που είναι πλήρως ασύμβατα με την δημιουργία ΑΣΠΗΕ, ταυτοχρόνως υποδηλώνει ότι από τους δρόμους του χωριού Θαρούνια, πολύ κοντά στο σπήλαιο θα περάσουν τα οχήματα (τεραστίων διαστάσεων) που θα φτιάξουν το αιολικό πάρκο. *****Επειδή όλα τα προηγούμενα δείχνουν την καταστροφή που θα έρθει για τα χωριά Θαρούνια (και Μκαρυχώρι) αλλά και για το τεράστιας σημασίας σπήλαιο Σκοτεινή, ΓΙΑΥΤΟ το αιολικό πάρκο δεν πρέπει να γίνει και η ΜΠΕ πρέπει να απορριφθεί!
Θεόδωρος Κ.-29/01/2023 23:19
---
Όσον αφορά το περιβάλλον ( Μ.Π.Ε ). Δυστυχώς δεν λαμβάνεται υπόψιν σας τίποτα, μόνο πόσα λεφτά θα βάλετε στην τσέπη σας και που θα στείλετε το παραγόμενο ρεύμα και σε τι τιμή. Δεν λαμβάνεται υπόψιν τους ανθρώπους, την υγεία τους, τη μόλυνση που θα προκληθεί, το θόρυβο, την καταστροφή των δασών, τη χλωρίδα και την πανίδα εν γένει. Πράγματα χιλιοειπωμένα. Δεν υπάρχει καμμιά κοινωνικοοικονομική ωφέλεια αντίθετα η τιμή του ρεύματος αυξάνετε συνεχώς εις βάρος του κταναλωτή. Ο ορίζοντας πλέον στη Νότια Εύβοια δεν είναι κορυφογραμμές αλλά ανεμογεννήτριες. Ούτε αναδασωτέες εκτάσεις, ούτε NATURA λαμβάνεται υπόψη σας, ούτε θέματα Εθνικής Άμυνας, βλέπε σχετικό έγγραφο Γ.Ε.Α , τίποτα.!!!!! . Δεν καταλαβαίνω πλέον και την υποκρισία της δημόσιας διαβούλευσης και των Μ.Π.Ε αφού τα έχετε όλα γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων σας. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ. Μ.Π.Ε φτιαγμένες όλες με την μέθοδο του copy /paste λες και δεν αναφερόμαστε στον ίδιο τόπο. Λες και δεν είναι τεράστια και ορατή η συμπύκνωση Α/Γ στην Εύβοια και εσείς δεν το ξέρετε. Η απόσταση από τα χωριά Μακρυχώρι και Θαρούνια είναι πολύ μικρή κάτω από 1 Χλμ αλλά και σε άλλα σημεία του νησιού το ίδιο είναι πρέπει όμως να κάνουμε διαβούλευση για την Μ.Π.Ε, υποκριτές, λές και είναι σε απόσταση 500 ή 1000 Χλμ. Σε άλλο τόπο. Για τους ανωτέρω λόγους ζητώ να μην γίνει δεκτή η παρούσα ΜΠΕ και να απορριφθεί το έργο στο σύνολο του . ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ Α/Γ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ!!!
Ευστάθιος-30/01/2023 18:55
---
* O ΑΣΠΗΕ σχεδιάζεται μέσα σε ένα πολύ στενό και ιδιαίτερο φαράγγι, μέσα από το οποία διέρχεται ο ποταμός Μακρυχωρήτικος, παραπόταμος του Μανικιάτη. * Το ανατολικό μέρος του ποταμού Μανικιάτη αποτελεί περιοχή προστασίας ενταγμένη στο δίκτυο Νatura 2000, την περιοχή GR2420017 ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΑΝΙΚΙΑΤΗΣ POTAMOS MANIKIATIS 163 πΤΚΣ. * Στην Μακρυά Λένια, όπου εγκαθίσταται ο ΑΣΠΗΕ είναι ο υδροκρίτης για πολλά από τα υπέργεια ύδατα της περιοχής, τόσο για την τροφοδοσία του Μακρυχωρήτικου ποταμού, όσο και για τα μικρά ποτάμια και υδατορέματα που υδροδοτούν το χωριό Θαρούνια. * Η ΜΠΕ δεν δίνει καμία σημασία στην μείωση των υδάτων για όλα τα προαναφερόμενα ποτάμια, με την κατασκευή του ΑΣΠΗΕ, με τις τσιμεντώσεις, εκχερσώσεις, συνοδά έργα και επιρροή των ρεόντων υδάτων. * Ιδίως για τον Μανικιάτη: * Το καλοκαίρι στην περιοχή εμφανίζονται οι σπάνιοι μαυροπετρίτες. Η ορνιθοπανίδα και χλωρίδα είναι σημαντικότατες. * Από τα θηλαστικά στη περιοχή απαντώνται αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκατζόχοιροι και βίδρες. * Υπάρχουν αναφορές για τη παρουσία της βίδρας (ενυδρίδας) στα ανώτερα, δυσπρόσιτα τμήματα του Μανικιάτη. * Ιδιαίτερα σημαντικός βιότοπος είναι τα νερά του ποταμού εξαιτίας της παρουσίας ενός στενότοπου και κρισίμως κινδυνεύοντος ενδημικού ψαριού, της ευβοϊκής Μπριάνας (Barbus euboicus). * Στην περιοχή έχει εξακριβωθεί και η παρουσία του ενδημικού είδους ποταμοκέφαλου (Squalius sp. Evia). * Η ΜΠΕ δεν λαμβάνει υπόψη την επιβάρυνση του προστατευόμενου ποτάμιου οικοσυστήματος του Μανικιάτη από την μόλυνση που θα προκληθεί από τα βιομηχανικά απόβλητα της κατασκευής και από την ρύπανση των μικροπλαστικών από τα άκρα των πτερυγίων. ! ΕΠΟΜΕΝΩΣ: Η ΜΠΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ! Κανένα αιολικό και βιομηχανικό έργο δεν πρέπει να γίνει στην Κεντρική Εύβοια και στα φαράγγια που οδηγούν στο Αιγαίο.
Αικατερίνη-31/01/2023 01:30
---
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΙΛΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ:
Σύμφωνα με την διενεργηθείσα Δημόσια Δαιβούλευση και Γνωμοδοτήσεις Υπηρεσιών για την ΑΕΠΟ των ΑΣΠΗΕ του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ-Ευβοϊκού Βορέα, για την ίδια ουσιαστικά περιοχή, μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών “κόπηκε” γιατί ήταν στην πορεία πτήσης των αεροπλάνων της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ως εκ τούτου επικίνδυνες για την ασφάλεια των πτήσεων, των πιλότων και της Εθνικής Άμυνας.
Δείτε για θέμα αυτό το με α.π. Φ.114.1/958/434638/Σ.5044/22-7-2022 έγγραφο του Γενικού Επιτελείου
Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), Γ Κλάδος, Δ/νση Γ2, Τμήμα 4, το οποίο αναρτήθηκε στο Η.Π.Μ. και με το οποίο δεν συνηγορεί με την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών (Α/Γ) 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 και 15 του ΑΣΠΗΕ στη θέση «ΚΑΜΠΟΣ» (με κωδική ονομασία K8, K9, K10, K11, K12, K13, K14 και K15 στο τεύχος της ΜΠΕ) και των Α/Γ 18, 19, 20 και 21 του ΑΣΠΗΕ στη θέση «ΟΛΥΜΠΟΣ» (με κωδική ονομασία O18, O19, O20 και O21 στο τεύχος της ΜΠΕ).
Τα πολεμικά αεροπλάνα μετά την χαμηλή πτήση που κάνουν πάνω από τις προαναφερθείσες περιοχές, εν συνεχεία συνεχίζουν την πτήση τους μέχρι το Αιγαίο, πετώντας πολύ χαμηλά και μέσα από τα φαράγγια της Κεντρικής Εύβοιας.
Επειδή όλοι οι κάτοικοι του Μακρυχωρίου, αλλά και επισκέπτες και περιπατητές της περιοχής γνωρίζουμε πολύ καλά και έχουμε πολλές φορές σταθεί μάρτυρες στην απίστευτα εντυπωσιακή και επικίνδυνη πτήση των πολεμικών μας αεροπλάνων, μέσα στο Φαράγγι του Μακρυχωρίου και εν συνεχεία του Μανικιάτη, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΥΛΟΓΟ είναι να ζητήσουμε να απαγορευθεί το εν λόγω αιολικό πάρκο, της Μακριάς Λένιας, αλλά και οποιοδήποτε άλλο στην συγκεκριμένη περιοχή γιατί θα ισοδυναμεί με θανάσιμο κίνδυνο για τους ιπταμένους αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής.
Αικατερίνη-13/02/2023 15:03
---
Η ΜΠΕ δεν πρέπει να περάσει, γιατί θα είναι εγκληματικό να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο σε εκείνη την περιοχή, αρχικά αφού είναι βιομηχανικά παρθένα η αισθητική του άγριου τοπίου θα αλλάξει προς την μορφή εργοταξίου. Μάλιστα, δεν είναι μόνο η αισθητική του ματιού, αλλά μαζί με τα άγρια πτηνά που ζουν εκεί και θα αναγκαστούν να φύγουν, ζούμε και εμείς οι ντόπιοι άνθρωποι που θα υποφέρουμε από τον παραγόμενο θόρυβο των ανεμογεννητριών που εγκρίθηκαν στην μεγαλύτερη μορφή τους. Το μέρος είναι υψομετρικά κατάλληλο κατά την εταιρία για αυτά τα μεγέθη μηχανών, αλλά δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι σε λιγότερο από 1 χλμ σε ευθεία γραμμή υπάρχουν χωριά που ζουν άνθρωποι και ιδιοκτησίες τους-κτήματα τους-κτηνοτροφικές μονάδες, άρα οι δουλειές τους ακόμη πιο κοντά σε αυτές. Το έργο είναι επικίνδυνο για τον περιβάλλον και τον άνθρωπο, ύπουλος ο σχεδιασμός του και όλη η τοπική κοινωνία το καταδικάζει! ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ!!!
Παναγιώτης-22/02/2023 15:32
---
ΔΙΑΦΩΝΩ με την ΜΠΕ, πρέπει επιτέλους να ληφθούν υπόψιν τα σχόλια και η άποψη των κατοίκων που διαφωνούν με την τα έργα καταστροφής του τόπου τους. Η ΜΠΕ δεν αναφέρει πουθενά ότι οι κάτοικοι των γύρω χωριών πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ηχορύπανσης και της ενοχλητικής φωτορύπανσης που θα συμβαίνει μέρα και νύχτα. Και αυτό γιατί το έργο αυτό προορίζεται να γίνει σε απίστευτα μικρή απόσταση από ολόκληρα χωρία και μάλιστα μέσα σε φαράγγι όπου ο ήχος δεν θα μπορεί να διαφύγει και οι ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να μπουν εκεί είναι στη μεγαλύτερη μορφή τους!
Κωνσταντίνος-22/02/2023 16:35
---
Στη σελίδα 242 στην ΜΠΕ αναφέρεται το εξής: "Τα είδη ορνιθοπανίδας εκτιμάται ότι θα προσαρμοστούν γρήγορα στους προαναφερθέντες παράγοντες όχλησης, την παρουσία και τον θόρυβο των ανεμογεννητριών όπως έχει καταγραφεί σε σχετικές μελέτες". Αλήθεια ποιες είναι αυτές οι σχετικές μελέτες που το συμπεραίνουν? Επίσης αναφέρεται ότι η περιοχή έχει θαμνώδη βλάστηση και όχι δάση, δεν είναι ενταγμένη στο Natura 2000 και θα προστατευτεί η περιοχή μετά τις επεμβάσεις ώστε να γίνει φυσική αναδάσωση!! Η περιοχή δεν ενδείκνυται για αιολικό πάρκο και η συγκεκριμένη ΜΠΕ βρίθει πολλών ελλείψεων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-20/02/2023 22:19
---Η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στη θέση ΜΑΚΡΥΑ ΛΕΝΙΑ αφενός δρα συνεργιστικά με άλλους ΑΣΠΗΕ στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας, αφετέρου τοποθετείται κοντά σε οικισμούς. Επομένως αφενός συμβάλει στην καταστροφή του ορεινού περιβάλλοντος της περιοχής αφετέρου στην όχληση των κατοίκων του οικισμού. Γενικά ΑΣΠΗΕ στο ορεινό περιβάλλον βλάπτουν το οικοσύστημα και δρουν συνεργιστικά με την ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικά καύσιμα στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης. Γιαυτό και πρέπει να αποφεύγεται η εγκατάσταση τους σε περιοχές με περιορισμένη ανθρώπινη παρέμβαση. Η ΜΠΕ αγνοεί το γεγονός αυτό, βασίζεται σε σαθρά επιχειρήματα λόγω πλήρους απουσίας μακροχρόνιας οικολογικής μελέτης της περιοχής, και γιαυτό θα πρέπει να απορριφθεί.
Νικόλαος-22/02/2023 23:41
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου