Διασυνδέσεις

επικαιροποίηση:

αρχική δημοσίευση:
Πράσινη ενέργεια στον Βορρά από τον Νότο
Ενεργειακή διασύνδεση Κεντρικής Ευρώπης με Αφρική μέσω Ελλάδας θα προτείνει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής 

23/3/2023

από  https://www.kathimerini.gr/economy/562335568/prasini-energeia-ston-vorra-apo-ton-noto/

23/3/2023

Χθες κυκλοφόρησε ευρύτατα άρθρο που λέει ότι ετοιμάζεται και νέα διασύνδεση με Αίγυπτο μέσω Κρήτης.
https://energypress.gr/news/gap-interconnector-ena-protzekt-13-dis-eyro-filodoxei-na-ylopoiisei-ilektriki-diasyndesi

Επειδή πρόκειται για το έργο της EUNICE, αφορά και στο σχεδιασμό της εταιρείας για τις νησίδες του Αιγαίου.

Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ απαντά ότι το σύστημα της Κρήτης δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλες διασυνδέσεις και να βρουν νέα όδευση.
https://energypress.gr/news/admie-systima-tis-kritis-den-mporei-na-ypodehthei-alles-diasyndeseis

Σχόλια

  1. πρόσθετα για τις διασυνδέσεις:
    Στις 21 Απριλίου η πρώτη αξιολόγηση από την DG Energy της λίστας με τα προς ένταξη έργα στα PCI/ PMI - Ποια είναι τα υποψήφια ελληνικά projects
    https://energypress.gr/news/stis-21-aprilioy-i-proti-axiologisi-apo-tin-dg-energy-tis-listas-me-ta-pros-entaxi-erga-stin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 29-Αυγ-2023
    Συμφωνία ΑΔΜΗΕ με ισραηλινό fund για είσοδο στο Euroasia με ποσοστό έως 33%
    https://www.capital.gr/epixeiriseis/3734446/sumfonia-admie-me-israilino-fund-gia-eisodo-sto-euroasia-me-pososto-eos-33/

    Σε προκαταρκτική συμφωνία με ισραηλινό fund για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του Euroasia Interconnector κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ. Η εξέλιξη αυτή εφόσον ευοδωθεί δίνει λύση στο αδιέξοδο που είχε προκύψει για την πρόοδο υλοποίησης του έργου κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του project και θα οδηγήσει σε ένα νέο μετοχικό σχήμα όπου ΑΔΜΗΕ και Ισραηλινοί θα κατέχουν το 66,66% του μετοχικού κεφαλαίου του Euroasia με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει στην πλευρά Κτωρίδη.

    Σημειώνεται ότι βάσει της σύμβασης που υπέγραψε πρόσφατα ο Euroasia Interconnector με τη νορβηγική Nexans για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσηες το πρώτο χρονικό ορόσημο που αφορά στην καταβολή 50 εκατ. ευρώ εκπνέει στις 7 Σεπτεμβρίου.

    Εφόσον προχωρήσει η συμφωνία με τους Ισραηλινούς μπορεί να δοθεί λύση στο χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει και θέτει σε αμφισβήτηση την ομαλή εξέλιξη του έργου. Και αυτό διότι με τη μετοχική είσοδο του ΑΔΜΗΕ και των Ισραηλινών στο project δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε το έργο να δανειοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πηγές του ΑΔΜΗΕ επισημαίνουν ότι η συμφωνία με το ισραηλινό fund είναι ισοδύναμη με αυτή που έχει υπογράψει ο διαχειριστής με το Euroasia Interconnector όπως αποτυπώνεται στο Letter of Intent.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μανουσάκης: Μπαίνουμε στη φάση κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ - Ιδρύθηκε η εταιρεία Great Sea Interconnector, που θα υλοποιήσει το έργο
    04 12 2023

    Σε φάση κατασκευής μπαίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με φορέα υλοποίησης τη νεοσυσταθείσα εταιρεία ειδικού σκοπού , θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), υπό την επωνυμία Great Sea Interconnector. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά την ομιλία του σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο περίπτερο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην COP 28 που λαμβάνει χώρα στο Ντουμπάι.

    Στη συζήτηση που είχε ως αντικείμενο τη σημασία των διασυνοριακών διασυνδέσεων για την ενεργειακή μετάβαση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κρίσιμες αυτές υποδομές συμμετείχαν η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου (της χώρας που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου) κ. Tinne Van der Straeten, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Renewable Grid Initiative κ. Antonella Battaglini, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ELICA κ. Ιωάννης Καρύδας και ο Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας της IRENA κ. Roland Roesch.

    συνέχεια και ολόκληρο https://energypress.gr/news/manoysakis-mpainoyme-sti-fasi-kataskeyis-tis-ilektrikis-diasyndesis-elladas-kyproy-israil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βαθαίνει το ρήγμα ΑΔΜΗΕ με τους Κύπριους για το ηλεκτρικό καλώδιο Αττικής - Κύπρου - Ισραήλ ύψους €1,9 δισ. - 9/4/2024

    Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ μετά την αναδίπλωση της Λευκωσίας σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του έργου, που υπολογίζεται να ξεπεράσει το 1,9 δισ. ευρώ.

    Η κυπριακή πλευρά όχι μόνο ζητά νέα μελέτη κόστους – οφέλους για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο έργο, αλλά δείχνει να θεωρεί παράτυπο και τον δρόμο που ακολούθησε ο ΑΔΜΗΕ για την ανάληψη του μεγάλου πρότζεκτ, που από τον Οκτώβριο του 2023 έχει καταστεί ο καθολικός διάδοχος του Euroasia Interconnector του Κύπριου Επιχειρηματία Αθανάσιου Κτωρίδη που ήταν ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης.
    Η επιστολή ΡΑΕΚ-ΡΑΑΕΥ

    Με επιστολή που εστάλη την Παρασκευή 5 Απριλίου στον Έλληνα Διαχειριστή από τη Ρυθμιστική Αρχή της Κύπρου (ΡΑΕΚ), την οποία συνυπογράφει και η Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ), οι δύο ρυθμιστές ζητούν από τον ΑΔΜΗΕ να τους παραδώσει τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας και του Εuroasia.

    Μάλιστα, οι δύο ρυθμιστικές Αρχές επικρίνουν την εταιρεία, επειδή δίχως να έχει προηγηθεί η προηγούμενη έγκρισή τους, συμφώνησε με το Euroasia στη μεταβίβαση των δικαιωμάτων του έργου χωρίς να έχει προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους όρους της συμφωνίας.

    Στην επιστολή, μάλιστα, που αντάλλαξαν τις προηγούμενες μέρες με τον ΑΔΜΗΕ, ζητούν να τους καταθέσει εντός δύο εργάσιμων ημερών τη σύμβαση παραχώρησης που έχει συνάψει με το Euroasia, προκειμένου να προχωρήσουν στην ανάδειξή του ως project promoter του έργου, κάτι που, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αναμένεται να κάνει σήμερα ο Διαχειριστής, τονίζοντας ότι το έργο θα προχωρήσει. Μέχρι σήμερα η εταιρεία υποστήριζε ότι η υποκατάσταση του φορέα του έργου αποτελεί μια τυπική διαδικασία και ως εκ τούτου θεωρoύσε ότι η υποβολή των σχετικών εγγράφων παρέλκει (είναι περιττή).

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει συστήσει για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου την εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV) «Great Sea Interconnector», στην οποία έχει ανακοινώσει ότι θα εκχωρήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του έργου κατά τα πρότυπο της Αριάδνης, της 100% θυγατρικής του που κατασκευάζει το μεγάλο ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης – Αττικής.

    συνέχεια και ολόκληρο στο https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/vatheni-to-rigma-admie-me-tous-kiprious-gia-to-ilektriko-kalodio-attikis-kiprou-israil-ipsous-e19-dis/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη