«Η Ιδιωτικοποίηση του Χωρικού Σχεδιασμού»
«Η Ιδιωτικοποίηση του Χωρικού Σχεδιασμού»
Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
«Η Ιδιωτικοποίηση του Χωρικού Σχεδιασμού» είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, ώρες 17.00-20.00, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Αίθουσα Τελετών «Λύσανδρος Καυταντζόγλου», Κτίριο Αβέρωφ, Πατησίων 42, είσοδος από Στουρνάρη) με ελεύθερη είσοδο.
Η ημερίδα διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικής Ανάπτυξης του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ο χωρικός σχεδιασμός ανήκει σύμφωνα με το Σύνταγμα στο ίδιο το κράτος, το οποίο εκπονεί τις μελέτες και τα σχέδια όλων των επιπέδων είτε με τα δικά του όργανα είτε με ανάθεση σε ιδιώτες οικονομικούς φορείς οι οποίοι επιλέγονται με αυστηρές διαγωνιστικές διαδικασίες που καθορίζει το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο. Το πρόσφατο φαινόμενο της δωρεάς προς το κράτος χωρικών μελετών και σχεδίων που έχουν καταρτίσει ιδιώτες, γεννά νέα νομικά και επιστημονικά ζητήματα που θα εξετασθούν στο πλαίσιο της ημερίδας.
Θα μιλήσουν:
Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ.
Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος ΣΕΠΟΧ
Ρένα Κλαμπατσέα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ, Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ
Λουκάς Τριάντης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ
Αιμιλία Χρονοπούλου, MSc Αρχιτέκτων, ΥΔ ΕΜΠ
Θα ακολουθήσει ΣΥΖΗΤΗΣΗ με το κοινό
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω youtube από το κανάλι
της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=QqjPgZf18HY
Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, τηλ: 2103823850, info@environ-sustain.gr
Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, τηλ: 2107723590
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ Αρχιτέκτονας - πολεοδόμος MIT - Delft
30.11.2022 • 21:30
Κύριε διευθυντά
Οπως πολλοί που αντιμετώπισαν την τρομακτική καταστροφή πέρυσι το καλοκαίρι, παρακολουθώ τον σχεδιασμό ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας με μεγάλη προσοχή. Εχοντας εκπονήσει παρόμοιες μελέτες στο παρελθόν, το ενδιαφέρον μου είναι και τεχνικό. Πολύ συχνά, αναφορές στον ολιστικό σχεδιασμό, στην αειφόρο ανάπτυξη, στη βιοποικιλότητα και στην κλιματική αλλαγή μένουν απλώς λόγια των μελετητών, χωρίς τις κατάλληλες διευκρινίσεις πού, πώς, πότε και πόσο οι επιμέρους προτάσεις συνεισφέρουν σε αυτά τα θέματα. Ετσι, όπως πρόσφατα δημοσιεύθηκε το master plan για τη Β. Εύβοια, πειστικές απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ελλιπείς.
Για μια χωρική μελέτη που στοχεύει στη «ριζική αναμόρφωση του τρόπου χωρικής οργάνωσης», οι εξηγήσεις είναι κατά κύριο λόγο λεκτικές. Στις 70 σελίδες αφιερωμένες στην επεξήγηση του σχεδίου, έχουν συμπεριληφθεί μόνο 2 χάρτες. Πού συγκεντρώνονται οι «φωτοδότες» και οι κατά τόπον προτάσεις, ποιες περιοχές θα αναδασωθούν και τι γεωγραφικές εκτάσεις συμπεριλαμβάνονται στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια (στα οποία μας παραπέμπουν τα υπομνήματα), είναι σημαντικά στοιχεία της μελέτης, που όμως απουσιάζουν από το master plan.
Εάν ετοιμάστηκαν αυτοί οι διευκρινιστικοί χάρτες στη διάρκεια της μελέτης, γιατί δεν έχουν δημοσιευθεί; Πώς να αξιολογήσουμε τα οφέλη και τις επιπτώσεις των διαφόρων προτάσεων και πώς να κατανοήσουμε τη συνεισφορά τους σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο; Και το πιο σημαντικό, πότε θα δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους του νησιού να αφουγκραστούν αυτές τις τελικές προτάσεις με τους κατάλληλους χάρτες και επεξηγήσεις; Σε σχέση με παρόμοιες διαβουλεύσεις στο εξωτερικό, που διαρκούν 2-3 χρόνια για να χτιστεί η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των μελετητών και του κόσμου που θα υποστεί τις αλλαγές, το μέλλον της Εύβοιας σχεδιάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Οπως έχει παρουσιαστεί, το master plan ανασυγκρότησης παραπέμπει περισσότερο σε μια υλιστική προσέγγιση στα προβλήματα του νησιού παρά σε μια προσεγμένη, διαφανή και ολιστική μελέτη.