ΑΕΠΟ στην Μάνη για ΑΣΠΗΕ στον Μαλέα, με σκανδαλώδεις παρατυπίες

«Ασφυξία» από ανεμογεννήτριες στον Καβομαλιά
Αντιδράσεις του Δήμου Μονεμβασιάς και τοπικών συλλόγων για αιολικό πάρκο στις θέσεις «Βρυσάκια» και «Λυκογκρεμός» στη χερσόνησο του Μαλέα ● Καταγγελίες για σκανδαλώδεις παρατυπίες κυρίως λόγω των απαγορευτικών (μικρών) αποστάσεων των ανεμογεννητριών από τον οικισμό Βελανίδια και από πολιτιστικά μνημεία της περιοχής.

Eντονες αντιδράσεις του Δήμου Μονεμβασίας και τοπικών συλλόγων έχει προκαλέσει η δρομολόγηση της εγκατάστασης 19 ανεμογεννητριών, ύψους 142 μέτρων και μήκους ρότορα 117 μέτρων, της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Λακωνίας Βρυσάκια Α.Ε.» στις θέσεις «Βρυσάκια» και «Λυκόγκρεμος» του Δήμου Μονεμβασίας, στη χερσόνησο του Μαλέα, έπειτα από την έκδοση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του έργου από τον Κώστα Δημόπουλο, γενικό διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ.

Κι αυτό διότι στην ΑΕΠΟ εντοπίζονται σκανδαλώδεις παρατυπίες, π.χ. όσον αφορά τις κοντινές αποστάσεις των ανεμογεννητριών από τον οικισμό Βελανίδια και από πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, γεγονός που –συν τοις άλλοις– ενέχει σοβαρό κίνδυνο δυστυχήματος σε περίπτωση αποκόλλησης κάποιου πτερυγίου. Πρόκειται για παρατυπίες που παραβιάζουν κατάφωρα και αυτό το λειψό και παρωχημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, που… αναθεωρείται εδώ και χρόνια και ακόμα δεν έχει αναθεωρηθεί, παρά την καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι καμία από τις αρμόδιες γνωμοδοτούσες αρχές δεν επισήμανε το γεγονός πως 5 από τις συνολικά 8 ανεμογεννήτριες του αιολικού στη θέση «Λυκόγκρεμος» χωροθετούνται σε απαγορευτική κοντινή απόσταση από τον χαρακτηρισμένο «αξιόλογο» οικισμό των Βελανιδιών και συγκεκριμένα σε αποστάσεις μικρότερες από τα 1.000 μέτρα που ορίζει το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Κάτι που εγείρει ερωτήματα για την επάρκεια των αρχών και πιθανότατα επισύρει διοικητικές κυρώσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπου παρουσιάζονται οι αποστάσεις των ανεμογεννητριών από τους οικισμούς της περιοχής, απουσιάζει ο οικισμός Βελανίδια. Αντίστοιχα, καμία από τις αρμόδιες γνωμοδοτούσες αρχές δεν επισήμανε το γεγονός ότι 4 από τις συνολικά 11 ανεμογεννήτριες του αιολικού στη θέση «Βρυσάκια» χωροθετούνται σε αποστάσεις απαγορευτικές από το οδικό δίκτυο της περιοχής, με τα πτερύγια δύο εξ αυτών να «κρέμονται» κυριολεκτικά πάνω από το οδικό δίκτυο καθώς βρίσκονται σε απόσταση 58 και 67 μέτρων από αυτό!

Πέραν αυτών, οι 10 από τις συνολικά 11 ανεμογεννήτριες του αιολικού στη θέση «Βρυσάκια» θα εγκατασταθούν εντός Καταφυγίου Αγριας Ζωής (ΚΑΖ) 18.500 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια περιοχή με πυκνότατη βλάστηση, που αποτελεί και τον «πνεύμονά» της μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2016 στα Βάτικα, στην οποία εντοπίζεται και το αρχέγονο δάσος της Αριάς, προτεινόμενο ως Μνημείο της Φύσης. Κάτι που σημαίνει ότι θα καταστρατηγηθεί ο νόμος που απαγορεύει την καταστροφή οποιασδήποτε φυτικής βλάστησης και φυσικών φυτοφρακτών εντός ΚΑΖ.

Οπως διαφαίνεται, δεν απασχολούν κανέναν αρμόδιο οι ενστάσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για το έργο, ούτε και το γεγονός ότι το αιολικό πάρκο στη θέση «Βρυσάκια» χωροθετείται και εντός ιδιωτικών ιδιοκτησιών δεκάδων στρεμμάτων. Ανάλογα, κανείς δεν ασχολήθηκε με την καταγγελία 15 περιβαλλοντικών οργανώσεων που έχουν προειδοποιήσει ότι ο θρυλικός Καβομαλιάς απειλείται από την επέλαση των αιολικών.

Σε απαγορευτικές αποστάσεις βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες και από χαρακτηρισμένα μνημεία (Γερμανικό Παρατηρητήριο, βυζαντινούς ναούς), σε αποστάσεις ελάχιστες από σπήλαια που έχουν ενταχθεί στο Αρχαιολογικό Μητρώο και σε αποστάσεις ελάχιστες ή και επάνω σε πεδία του Αναρριχητικού Κέντρου του Αγίου Νικολάου Βοιών. Επιπλέον, η ΑΕΠΟ δεν λαμβάνει υπόψη τις επισημάνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, αλλά ούτε και τις σχετικές επισημάνσεις των συλλόγων και των πολιτών του τόπου που συμμετείχαν στη σχετική διαβούλευση, οι οποίοι τελικά θεωρούν ότι η «δημόσια διαβούλευση καθίσταται μια διαδικασία παντελώς προσχηματική».

Στην πράξη αγνοήθηκαν παντελώς:

 Η ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ που ζήτησε τη μετακίνηση 3 ανεμογεννητριών του αιολικού πάρκου στη θέση «Βρυσάκια» και τη μετακίνηση μιας ανεμογεννήτριας του αιολικού στη θέση «Λυκόγκρεμος».

 Η αρνητική γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων του υπουργείου Πολιτισμού για 4 ανεμογεννήτριες στη θέση «Λυκόγκρεμος».

 Η αρνητική γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Λακωνίας για το σύνολο του έργου.

 Το αίτημα της αρμόδιας 5ης Εφορείας Αρχαιοτήτων Σπάρτης για την παροχή συμπληρωματικών στοιχείων προκειμένου να γνωμοδοτήσει, τα οποία δεν της δόθηκαν ποτέ από την εταιρεία.

 Η αρνητική γνωμοδότηση για το έργο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και του Δήμου Μονεμβασίας.

Αν και τον Ιανουάριο 6 σύλλογοι του Δήμου Μονεμβασίας και 7 πολίτες κατέθεσαν προς το ΥΠΕΝ αίτηση θεραπείας και ιεραρχικής προσφυγής κατά της ΑΕΠΟ του έργου, τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος όσο και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, κ. Δημόπουλος, επέλεξαν τη «σιωπηρή» τους απόρριψη, γεγονός που οδήγησε τον Δήμο Μονεμβασίας να καταθέσει τον Φεβρουάριο προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εξάλλου το υπουργείο δεν έκανε δεκτό το αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό και τον κ. Δημόπουλο που κατέθεσαν ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ», η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής, ο Σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ», ο Ναυτικός Ομιλος Βατίκων, ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Βοιών, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων-Νοτιοανατολικής Λακωνίας, η ΚοινΣΕπ «Θύμβρη» και ο Σύλλογος Καταλυμάτων Βατίκων «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ».

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο έργο «πάσχει» σοβαρά, οι επιμέρους «τροποποιήσεις» επί 5 μόλις ανεμογεννητριών, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Δημόπουλος σε εκπρόσωπο των φορέων που αντιδρούν, δεν «θεραπεύει» τις δυσμενείς επιπτώσεις του, καθώς τα προβλήματα είναι γενικευμένα και όχι μεμονωμένα και αφορούν πολλές ανεμογεννήτριες. Κι αυτό διότι ουδείς εγγυάται ότι με τις συγκεκριμένες «τροποποιήσεις», που θα εγκριθούν χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, δεν θα δημιουργηθούν άλλα, μεγαλύτερα προβλήματα. Για παράδειγμα, η όποια μετακίνηση ανεμογεννήτριας στη θέση «Λυκόγκρεμος» πιθανότατα θα φέρει τον αιολικό σταθμό σε απαγορευτική απόσταση από άλλα μνημεία πολιτισμού ή σε απαγορευτική απόσταση από το Αναρριχητικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου.

Τέλος, για την Ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία «Αιολικό Πάρκο Λακωνίας Βρυσάκια Α.Ε.» που επιδιώκει την υλοποίηση του έργου είναι συμφερόντων της εταιρείας Eunice Energy Group που είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα με την απόπειρά της να εγκαταστήσει 106 ανεμογεννήτριες σε 14 βραχονησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου, στο πλαίσιο του φαραωνικού έργου «Aigaio Project». Το έργο είχε απορριφθεί με απόφαση του γενικού διευθυντή του ΥΠΕΝ, Κ. Δημόπουλου, εξαιτίας των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεών του («Το νότιο Αιγαίο δεν θα γίνει ένα πελώριο αιολικό πάρκο», «Εφ.Συν.», 26/5/2021).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια