Ας ευχηθούμε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο...

Άγρια αστυνομική καταστολή στην Καλαμιά Κοζάνης για τα φωτοβολταϊκά – Πήραν κάτοικο «σηκωτό» (Video)

Με καταστολή απάντησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας σε συγκέντρωση κατοίκων του χωριού Καλαμιά Κοζάνης, που λένε «όχι» στα σχέδια εγκατάστασης μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή. Μάλιστα, δε δίστασαν να πάρουν… σηκωτό τουλάχιστον έναν άνθρωπο…

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες και επί τόπου έσπευσε δύναμη της αστυνομίας προκειμένου να τους απομακρύνει.

Το βίντεο που ακολουθεί καταγράφει την αστυνομική βία που ακολουθήθηκε για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι και οι φορείς. Μάλιστα, όπως φαίνεται και στα βίντεο, οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν και μεταφέρουν… σηκωτό πολίτη.

Από την κινητοποίηση σταμάτησαν οι εργασίες των εκσκαφέων.

Σύμφωνα με το Kozanimedia, συνελήφθη κάτοικος του χωριού, ο οποίος μπήκε μπροστά σε μηχάνημα που είχε ξεκινήσει εργασίες, με τη συνέχεια να δίνεται από κατοίκους και εκπροσώπους κομμάτων και αυτοδιοίκησης που βρέθηκαν στο σημείο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ο ένας με καρδιολογικά προβλήματα και ο δεύτερος με τραύμα στο χέρι. Κάτοικοι του χωριού τονίζουν πως το φωτοβολταϊκό πάρκο πρόκειται να αναπτυχθεί κυριολεκτικά «πάνω από τα κεφάλια τους», ακριβώς δίπλα σε νεόδμητες κατοικίες και σταβλικές εγκαταστάσεις και σε μια συνολική έκταση 700 στρεμμάτων.

Φωτογραφίες: Kozanimedia.gr

---

Κοζάνη: Επεισόδια στην Καλαμιά – Σύλληψη έξι ατόμων που προσπάθησαν να σταματήσουν τις εργασίες για φωτοβολταϊκό πάρκο

Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην Καλαμιά Κοζάνης, στον χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί φωτοβολταϊκό πάρκο. Κάτοικοι του χωριού, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού, προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την εκτέλεση των εργασιών, με αποτέλεσμα να υπάρξει επέμβαση της Αστυνομίας.

Κοζάνη: Επεισόδια στην Καλαμιά – Σύλληψη έξι ατόμων που προσπάθησαν να σταματήσουν τις εργασίες για φωτοβολταϊκό πάρκο

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμπλοκή των κατοίκων με τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να συλληφθούν εξι κάτοικοι του χωριού μεταξύ των οποίων και δυο φοιτητές, ενώ δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ο ένας με καρδιολογικά προβλήματα και ο δεύτερος με τραύμα στο χέρι. Κάτοικοι του χωριού παραμένουν συγκεντρωμένοι στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, απαιτώντας την απελευθέρωση των εξι συλληφθέντων και να μην τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της Καλαμιάς, το φωτοβολταϊκό πάρκο πρόκειται να αναπτυχθεί κυριολεκτικά «πάνω από τα κεφάλια τους», ακριβώς δίπλα σε νεόδμητες κατοικίες και σταβλικές εγκαταστάσεις και σε μια συνολική έκταση 700 στρεμμάτων.

Κοζάνη: Επεισόδια στην Καλαμιά – Σύλληψη έξι ατόμων που προσπάθησαν να σταματήσουν τις εργασίες για φωτοβολταϊκό πάρκο

Εν τω μεταξύ, συλλαλητήριο, ενάντια στην «άναρχη και υπέρμετρη» -όπως υποστηρίζουν- εγκατάσταση ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 19:00, στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.

Το συλλαλητήριο διοργανώνουν, η Κοινότητα Καλαμιάς Κοζάνης, η Επιτροπή Αγώνα Γαλατινής ενάντια στα Φωτοβολταϊκά, το Ανοιχτό Δίκτυο πολιτών Φλώρινας «Ελεύθερα Βουνά», το Εορδαία SOS, η Πρωτοβουλία «Ενέργεια – Περιβάλλον SOS Δυτική Μακεδονία», και η Επιτροπή Αγώνα Σιάτιστας ενάντια στα αιολικά.

Κοζάνη: Επεισόδια στην Καλαμιά – Σύλληψη έξι ατόμων που προσπάθησαν να σταματήσουν τις εργασίες για φωτοβολταϊκό πάρκο

Όπως τονίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου των διοργανωτών, συνολικά στη Δυτική Μακεδονία πρόκειται να εγκατασταθούν ΑΠΕ σε 600.000 στρέμματα. Όπως υποστηρίζουν, «δημιουργεί μια θλιβερή εικόνα, αλλαγή των χρήσεων γης, αλλοίωση του τοπίου και προβλήματα στο οικοσύστημα».

---

Καλαμιά Κοζάνης: «Εδώ ζούμε εμείς!»

Σε ένα Γαλατικό χωριό, την Καλαμιά Κοζάνης, συναντήθηκαν οι αγώνες πολλών περιοχών της Κοζάνης και της Φλώρινας, περιοχών που πλήττονται από την εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πριν από λίγες μέρες, οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα αποφάσισαν την πραγματοποίηση παλλαϊκού συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης την 1η Ιουνίου.[1]

Στην Καλαμιά οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών σε δημόσια χορτολιβαδική έκταση 750 στρεμμάτων στην πλαγιά του όρους Κέδρωμα, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια του χωριού, είχαν ξεκινήσει δύο χρόνια πριν και κλιμακώθηκαν όταν η εταιρεία έστειλε τις μπουλντόζες για να ξεκινήσει το έργο. Στις 27 Απριλίου με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, είχαν στηθεί οι πρώτες σκηνές στο Κέδρωμα με σκοπό τη μόνιμη παραμονή στη βουνοπλαγιά και κλήθηκαν να πάνε όσοι άλλοι ήθελαν να στήσουν τη δική τους σκηνή και να γιορτάσουν όλοι μαζί την Πρωτομαγιά.


Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμιάς “Μέγας Αλέξανδρος”, facebook.com


Με καθημερινή μαζική παρουσία τους και με το σύνθημα «Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μέλλον του χωριού μας», οι κάτοικοι σταματούσαν τις εργασίες. Στις 12 Μαίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με παρουσία Δημοτικών και Περιφερειακών συμβούλων και βουλευτών.[2]

Σε συνάντηση που είχε γίνει στην Κοζάνη στις 3 Μαίου μεταξύ αντιπροσωπείας της Καλαμιάς και της εταιρείας Kiefer μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι κάτοικοι ζήτησαν νέα χωροθέτηση με τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας να χαρακτηρίζει κάτι τέτοιο ανέφικτο. «Ζητούμε νέα χωροθέτηση.Το πάρκο αυτό είναι η γελιοποίηση του κράτους και ο δικός μας εξευτελισμός. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους. Εσείς μπορείτε να βρείτε έκταση σε εφαπτόμενο οικόπεδο. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε σε αυτή τη γωνιά της γης στο φυσικό μας περιβάλλον. Σε 25 χρόνια που θα σηκωθούνε τα φωτοβολταϊκά θα χαθεί το δάσος. Εμείς δεν ξεπουλιόμαστε και τσάμπα ρεύμα να μας δώσετε» τόνισε εμφαντικά κάτοικος για αυτούς που βλέπουν την Καλαμιά ως κουκίδα χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο άνθρωπος. «Δεν μπορούν να έρθουν τα παιδιά μας να δουν αυτή την βαρβαρότητα. Το τοπίο είναι σημαντικό κλειδί για την ευημερία και συνεπάγεται ευθύνες και δικαιώματα για τον καθένα. Αυτή την ευθύνη αναλαμβάνουμε, να διαφυλάξουμε το τοπίο, το δικαίωμα στη ζωή».[3]

Ασφυκτικά περικυκλωμένα χωριά από μονοκαλλιέργεια θηριωδών φωτοβολταϊκών και στο βάθος αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά

Μια ματιά στο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας φτάνει για να διαπιστώσει κανείς τη ζοφερή εικόνα στα ορεινά χωριά της Κοζάνης, αλλά και άλλων περιοχών, ορεινών και πεδινών, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και όλης της χώρας. Χωριά που ζουν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία πολιορκούνται από φωτοβολταϊκές μονάδες που καταλαμβάνουν παραγωγικές εκτάσεις και δημιουργούν αποπνικτικές συνθήκες για τη ζωή. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι στην Καλαμιά –και όχι μόνο εκεί- οι εκτάσεις παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που σκοπός του είναι να στηρίζει την ύπαιθρο και την αγροτική ανάπτυξη!


Γεωπληροφοριακός χάρτης ΡΑΕ, geo.rae.gr


Στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάρχει η εξής πρόβλεψη: «Ως περιοχές προτεραιότητας για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθούν οι περιοχές που είναι άγονες ή δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας και κατά προτίμηση αθέατες από πολυσύχναστους χώρους… Ειδικώς για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε πολυσύχναστους χώρους πρέπει, στο πλαίσιο της σχετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης, να καθορίζονται τα κατά περίπτωση κατάλληλα μέτρα για να μην υπάρχει οπτική όχληση.». Οι προβλέψεις αυτές παρά την ασάφειά τους, σε άλλες εποχές θα προβλημάτιζαν τις υπηρεσίες αφού έστω και «κατά προτίμηση», οι μονάδες θα έπρεπε να είναι «αθέατες από πολυσύχναστους χώρους». Πως να κάνει όμως κανείς αθέατη μια βουνοπλαγιά που κατεβαίνει προς το χωριό;

Για την κτηνοτροφική γη στα ορεινά χωριά δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο. Είναι βέβαιο παρ’ όλα αυτά, ότι σε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα, εθνικά ή περιφερειακά, υπάρχουν αναφορές σε προστασία της κτηνοτροφίας και οι υπηρεσίες όχι μόνο μπορούν αλλά οφείλουν να τις συνεκτιμήσουν. Στην εποχή που ζούμε όμως, όπου όλες οι έννοιες έχουν χάσει το νόημά τους, το Ειδικό Χωροταξικό «εφαρμόζεται» ακόμα κι αν δεν προβλέπει τίποτα, όταν αυτό συμφέρει την κυρίαρχη πολιτική!

Σχεδόν ένα «Βέλγιο» χρειάζονται για να πετύχουν τους στόχους, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Είναι γνωστό ότι οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικά τα φωτοβολταϊκά καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις γης. Η McKinsey σε μελέτη με τίτλο «Land: A crucial resource for the energy transition», εξέτασε πόση γη χρειάζεται  για να εκπληρωθεί ο στόχος ισχύος ΑΠΕ που τίθεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (REPowerEU) και ο οποίος μόνο για τα φωτοβολταϊκά είναι 600 GW μέχρι το 2030. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, μόνο η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των εγκαταστάσεων ΑΠΕ μέχρι το 2030, χρειάζονται επιπλέον 23,000 έως 35,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα προκειμένου να φιλοξενήσουν την νέα ισχύ έργων ΑΠΕ με βάση τους στόχους που υπάρχουν. Πρόκειται για μια έκταση που ισούται με το μέγεθος του Βελγίου.». Σύμφωνα με την μελέτη, στην Ιταλία μόλις το 1% της γης είναι κατάλληλο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών χωρίς περιορισμούς. Και η «λύση» θα μπορούσε να είναι η …μείωση των περιορισμών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών![4]

Στην Ελλάδα πάντως ως πρωτοπόροι, επειδή δεν έχουμε περιορισμούς όπως η Ιταλία, και επειδή επίσης, δεν μας πειράζει να κάνουμε αθρόες εισαγωγές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, πήραμε ασημένιο μετάλλιο στο ρυθμό διείσδυσης φωτοβολταϊκών παγκοσμίως καταγράφοντας το 2022 το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά την Ισπανία σε παγκόσμιο επίπεδο![5] Σε βάρος των τόπων όπου ζουν άνθρωποι και του μέλλοντός τους, που δεν αποτιμήθηκαν από την επιτροπή που μοίρασε τα μετάλλια…

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», φύλλο 639,
27 Μαίου 2023.

[1] Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμιάς “Μέγας Αλέξανδρος”, facebook.com

[2] Καλαμιά Κοζάνης: Οι κάτοικοι σταμάτησαν τις εργασίες κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου, naftemporiki.gr

[3] Η Καλαμιά αντιστέκεται στις προτάσεις του Πετρόχειλου για αντισταθμιστικά: «Εμείς δεν ξεπουλιόμαστε, ζητούμε νέα χωροθέτηση», prlogos.gr

[4] Νέα μελέτη της McKinsey για την διαθεσιμότητα εκτάσεων γης για ανάπτυξη ΑΠΕ – Σχεδόν ένα «Βέλγιο» χρειάζονται για να πετύχουν τους στόχους, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, energypress.gr

[5] «Ασημένιο μετάλλιο» για την Ελλάδα στο ρυθμό διείσδυσης φωτοβολταϊκών παγκοσμίως – Τι δείχνουν τα στοιχεία του IEA για το 2022 – Κερδίζουν έδαφος τα «merchant PV», energypress.gr

 

 

Σχόλια

  1. γεωργιος Διαμαντοπουλος. 28/5/2023, στο ·https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02gdGQsHBAwUXuYU1rksJcN9kfXzeDKDSvopqGnWsJetgWNRj4QdE4a4pR1bYVfJKsl&id=100010985713153

    Ένα υπέροχο, από κάθε πλευρά, κείμενο της Ολυμπίας Τσικαρδάνη
    Ποιος το περίμενε,
    πως θα έρθει η μέρα που το Κράτος θα δέρνει τους κατοίκους που υποτίθεται υπηρετεί,
    επειδή αγκαλιάζουν κλαίγοντας το χώμα του χωριού τους;
    Αυτό το χώμα που έσκαψαν για αιώνες με τα ροζιασμένα χέρια τους,
    το χώμα που όργωσαν για να δώσει καρπούς που ποτέ δε χάρηκαν, γιατί τους έκλεβαν, πότε οι ξένοι και πότε οι "δικοί" της εξουσίας,
    αυτό το χώμα που 100 χρόνια πριν το πότισαν με αίμα για να το λευτερώσουν,
    το χώμα που έλιωσε απ' τα ολοκαυτώματα της Κατοχής και σκλήρυνε απ' τον πόνο και τα άδικα του εμφυλίου,
    το χώμα που με νύχια και με δόντια το κράταγε ο πατέρας για το γιο, κι εκείνος για το γιο του,
    και κάλλιο το' χουμε να χάσουμε ζωή παρά τη γη μας...
    Γιατί σ' αυτή, τη γη την πικραμένη, θάψαμε τις μανάδες μας, με πέτρινο σταυρό....
    Όχι.
    Δεν μας αξίζει να μας δέρνουν γιατί αγαπάμε το χώμα που μας έθρεψε...
    Δεν μας αξίζει να θάβουν τα όνειρά μας και το μέλλον των παιδιών μας, αυτοί που δεν έριξαν μια στάλα ιδρώτα για να καρπίσουν τα χωράφια μας...
    Δεν μας αξίζει να κάνουν τα παιδιά μας
    "όργανα με στολή",
    για να χτυπούν τα τίμια πρόσωπα των παππούδων τους...
    Δεν μας αξίζει να ζούμε χωρίς τον κότσυφα στα δέντρα, χωρίς λιβάδια και νερά, χωρίς τη δημοσιά για τους διαβάτες, χωρίς εγγόνια στην αυλή...
    Ποιοι είναι αυτοί που τους αφήνετε να πάρουν την τελευταία ανάσα μας;;
    Δεν μας έμεινε τίποτε πια δικό μας. Όλα τα πήρατε! Σπίτια, δουλειές, παιδιά, τον καθαρό αέρα, το γέλιο, τα πουλιά...
    Ένα κορμί μονάχα μας απόμεινε...
    Χτυπάτε το κι αυτό!
    Και θάψτε το βαθειά!
    Στο χώμα που αγαπάμε, για να γενούμε λίπασμα και ρίζα ενός καιρού που δεν αντέχει την αλήθεια και το ψέμα του χαμού...
    #Καλαμιά 26 Μαΐου 2023
    Άγριο ξύλο, συλλήψεις, λιποθυμίες και σπασμένα χέρια των κατοίκων από τα ΜΑΤ.
    750 στρέμματα γης για να βάλει φωτοβολταϊκά η kiffer.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Giorgos Balias, 28/5/2023, από το https://www.facebook.com/giorgos.balias/posts/pfbid033Dv3w2aiXtZqdGvzSoEo9U5tDXK1uk1bhFsiszQUuHGhPgAeeoCzrkx1qSMZTSXel
    ·
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
    Η πάλη των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής αποτελούσε το μοναδικό σχεδόν υπόδειγμα δράσης κατά τον 20ο αιώνα. Σήμερα, φαίνεται ότι αυτό το υπόδειγμα δεν είναι το μοναδικό καθώς προβάλλει έντονα στο προσκήνιο η δράση των πολιτών και των κινημάτων τους για την προστασία του περιβάλλοντος σε πλανητικό επίπεδο. Σε αυτή λοιπόν τη δράση σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, μεταξύ άλλων, οι αυτόχθονες λαοί οι οποίοι μάλιστα πέφτουν θύματα, ακόμη και δολοφονούνται από τις κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές ελιτ. Δύο πρόσφατα παραδείγματα:
    1. Στο Περού δεκάδες αυτόχθονες τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη γη τους από τις εξορύξεις χαλκού και κοβαλτίου τις οποίες διενεργούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Ωστόσο, όσες έρευνες και αν έγιναν από τις αρχές όλες έκλεισαν χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Μια τέτοια περίπτωση είναι η δολοφονία ενός αγωνιστή, του αγρότη και κτηνοτρόφου Huillca, ενάντια στις εξορύξεις, για την οποία ή γυναίκα του (στην 1η φωτό) λέει στον δημοσιογράφο του NY Times ότι από το χρόνο του θανάτου του το 2016 δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις έρευνες. Ωστόσο, οι αγώνες των αυτόχθονων συνεχίζονται αμείωτοι, προσφεύγοντας παράλληλα στη δικαιοσύνη και κερδίζοντας τις πρώτες μικρές νίκες.
    2. Στη Λαπονία ζεί ο τελευταίος πληθυσμός αυτόχθονων στην Ευρώπη, οι Samis. Τα τελευταία χρόνια στη Λαπονία πολλαπλασιάζονται οι κατασκευές έργων όπως τα υδροηλεκτρικά φράγματα, τα αιολικά, ή η εξόρυξη σπάνιων γαιών και τίθεται σε άμεσο κίνδυνο ο τρόπος ζωής των αυτόχθονων και απειλείται έτσι το μέλλον τους.
    Συγκεκριμένα, πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός εκατομμυρίου τόνων σπάνιων γαιών στη Λαπονία (είναι η πρώτη ύλη για την κατασκευή μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση) κάτι που ενθουσίασε την Ευρώπη αλλά όχι όμως τους Samis διότι η εξόρυξη των γαιών αυτών θα καταστρέψει το περιβάλλον της περιοχής τους.
    Οι εντάσεις μεταξύ των Samis και του κράτους έχουν ήδη ξεκινήσει και εκδηλώνονται οι πρώτες κατασταλτικές ενέργειες εναντίον τους. Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το μέλλον γνωστού όντος ότι οι Samis, στη διαδρομή των αιώνων, ουδέποτε δέχθηκαν την αμφισβήτηση του νομαδικού τρόπου ζωής τους. Όπως τονίζουν, στον δημοσιογράφο της Liberation, η μετάβαση που επιλύει την κλιματική κρίση είναι αυτή που σέβεται τη βιοποικιλότητα και εν τέλει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους παρά τη κλιμακούμενη βία του κράτους, προσφεύγοντας παράλληλα στο Ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας.
    ΥΓ. Στην Ευρώπη, επίσης η αστυνομική βία εναντίον των υπερασπιστών του περιβάλλοντος εντείνεται. Π.χ., στη Γαλλία, πριν από μερικούς μήνες, υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών ενάντια στο έργο της κατασκευής μεγαλεκανών στο Sainte-Soline που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την απομείωση των πόσιμων υδάτων. Τραυματίστηκααν σοβαρά τέσσερις, εκ των οποίων ο ένας (o Serge D.) βρίσκεται ακόμη σε κώμα. Ομοίως, πολύ ανησυχητική είναι η πρόσφατη δήλωση του Καγκελαρίου Σολτς ότι η οικολογική οργάνωση "ΝΕΑΓΕΝΙΑ" πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση. Το έγκλημά τους; η παρακώλυση των συγκοινωνιών με την κατάληψη δρόμων ή γεφυριών. Αλλά και στην Ελλάδα η αστυνομική καταστολή εναντίον των υπερασπιστών του περιβάλλοντος φαίνεται να εντείνεται. Το τελευταίο παράδειγμα είναι τα γεγονότα στην Καλαμιά Κοζάνης όπου οι κάτοικοι, που είναι αντίθετοι στην κατασκευή Φ/Β πάρκου, ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν συλλήψεις και τραυματισμοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσα είδηση. Μάλλον πρόκειται για προσωρινή διαταγή πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
    Πώς o βρετανικός κολοσσός της BP τα βρήκε σκούρα στην Κοζάνη σε επένδυση 160 εκατ. ευρώ
    «Πάγος» σε φωτοβολταϊκό πάρκο με δικαστική απόφαση - Έντονος προβληματισμός στον κλάδο της ηλιακής και αιολικής ενέργειας από την κλιμάκωση των αντιρρήσεων σε τοπικό επίπεδο
    https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/pos-o-vretanikos-kolossos-tis-bp-ta-vrike-skoura-stin-kozani-se-ependisi-160-ekat-evro/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια