Σχόλια Δημόσιας Διαβούλευσης για ΑΣΠΗΕ Χεροχλάδας (Μακρυχώρι-Τραχήλι-Θαρούνια-Μανίκια)

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΟΥΟΣ 25 MW KAI ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ "ΧΕΡΟΚΛΑΔΑ", Δ.Ε ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ & ΤΑΜΥΝΕΩΝ, Δ.ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, Π.Ε ΕΥΒΟΙΑΣ, Π. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/7942

1) Είμαι κάτοικος Μακρυχώριου Εύβοιας.οι ανεμογεννήτριες στην περιοχή μου πληρούν την δουλειά του μελισσοκόμου.καταστρεφουν την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται.θα μας καταστρέψουν ως μελισσοκομους...έναν τόσο σημαντικό παράγοντα για την επικονίαση των φυτών.... δυστυχώς δεν μας υπολογίζεται.λυπαμαι πολλή.ολα στο βωμό του χρήματος  (4/4/23)

2) MEΣΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ-ΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΛΜ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ-ΜΕ ΔΙΠΛΑΝΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΙΑ ΛΕΝΙΑ-ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ; Θα κουφαθούμε, θα πάθουμε επιληψία, θα σακατευτεί το νευρικό μας σύστημα και η μοναδική ησυχία και νύχτα του τόπου μας! Δεν μπορεί να γίνει δεκτό το σχέδιο αυτό. ΟΧΙ στον ΑΣΠΗΕ της Χεροχλάδας! ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΟΡΥΒΟΥ & ΥΓΕΙΑΣ: --- Πλήθος επιστημονικών μελετών, αλλά και η δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουν πολλοί Ευβοείς, αποδεικνύουν ότι οι ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα έχουν μεγάλη και άσχημη επίπτωση στην Υγεία και την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων σε μεγάλες αποστάσεις από τα α/π. Επιπλέον οι μελέτες και μετρήσεις πάντοτε αναφέρονται σε μεμονωμένες α/γ ενώ τα α/π αποτελούνται από πολύ περισσότερες και συνεπώς και οι επιδράσεις και η επιβάρυνση λειτουργούν αθροιστικά. --- Η απόσταση από το χωριό Μακρυχώρι είναι πολύ μικρή. Ενδεικτικά ως προς τις μετρήσεις θορύβου από υπάρχοντα α/π: Ανεμογεννήτρια στη Λιανή Άμμο Πετριών που απέχει 744 μέτρα από οικίες παράγει στη θέση αυτή των 744 μέτρων θόρυβο από 45,96 – 48,96 Decibel με άνεμο εδάφους 13-30 KM/H. δηλαδή μεγαλύτερο από τις προβλέψεις του Ειδ,. Χωροτ. tων ΑΠΕ. Ομοίως ανεμογεννήτρια που απέχει 709 μέτρα από οικία του (στην ίδια περιοχή) παράγει στην θέση αυτή των 709 μέτρων θόρυβο 46,37 – 49,37 dB με άνεμο 13-30 KM/. --- Οι επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ στην υγεία διακρίνονται σε: Προβλήματα ψυχολογικά, οπτικά, ακουστικά, νευρολογικά, ενδοκρινικά, καρδιαγγειακό και ανοσιακό. Στην επιστημονική βιβλιογραφία επισημαίνεται ότι η έκθεση στον θόρυβο που προκαλείται από τις Α/Γ προκαλεί επιπτώσεις στην ακοή και δημιουργεί vertigo ( A. Farboud et al. ‘Wind turbine syndrome’: fact or fiction?, The Journal of Laryngology & Otology (2013), 127, 222-226.). Επίσης, σε έρευνα που διεξήχθη στις Κάτω Χώρες το 2007 βρέθηκε ότι συσχετίζεται ο θόρυβος που προκαλείται από τις Α/Γ με σοβαρές ενοχλήσεις. Ο θόρυβος από τις Α/Γ είναι πιο ενοχλητικός σε σχέση με τον θόρυβο από τις μετακινήσεις ή από τον βιομηχανικό θόρυβο αν και είναι της ίδιας έντασης. (10/5/23)

3) Η ΜΠΕ του έργου δεν δύναται να εγκριθεί και πρέπει να απορριφθεί συνολικά, καθώς, ενώ το έργο βρίσκεται σχεδόν σε επαφή με περιοχή του δικτύου NATURA 2000, ο φάκελος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι ελλιπής, εφόσον δεν εμπεριέχει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (Ε.Ο.Α.) σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄). Ειδικότερα, σε απόσταση μόλις 200 μ. (!) από την πλησιέστερη ανεμογεννήτρια του ΑΣΠΗΕ (Α/Γ 5) εντοπίζεται η περιοχή NATURA με ονομασία «Ορη Κεντρικής Εύβοιας – Παράκτιας Ζώνης και Νησίδες» και κωδικό «GR2420011» (ΜΠΕ, σελ. 204). (10/5/23)

4) Πρόκειται για τόπο που πρέπει να έχει άλλο προορισμό. Να ξαναγίνει το δάσος που έχει καεί, να μείνουν το φαράγγι και το ποτάμι καθαρά και πάνω απ΄ όλα να μείνουν τα βράχια και τα αναρριχιτικά πεδία ελεύθερα για εμάς τους ασχολούμενους με τα αθλήματα της αναρρίχησης και της ορειβασίας.
Ερχόμαστε από όλη την Ευρώπη εκεί, πέρσι κάνατε το Petzl RocTrip  (ένα αναρριχητικό φεστιβάλ, που έχει διοργανωθεί στο παρελθόν και στην Κάλυμνο και στο Λεωνίδιο, https://www.redbull.com/gr-el/petzl-roctrip-manikia) και τώρα όλα αυτά θα τα καταστρέψετε για μερικές ακόμη ανεμογεννήτριες; 

5) ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕ. Πρέπει επιτέλους να ληφθούν υπόψιν τα σχόλια και η άποψη των κατοίκων που διαφωνούν με την τα έργα καταστροφής του τόπου τους. Η ΜΠΕ δεν αναφέρει πουθενά ότι οι κάτοικοι των γύρω χωριών πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ηχορύπανσης και της ενοχλητικής φωτορύπανσης που θα συμβαίνει μέρα και νύχτα. Και αυτό γιατί το έργο αυτό προορίζεται να γίνει σε απίστευτα μικρή απόσταση από ολόκληρα χωριά και οι ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να μπουν εκεί είναι στη μεγαλύτερη μορφή τους! (10/5/23)

6) ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΙΛΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ: Αυτά αναφέρθηκαν και στο διπλανό Αιολικό Πάρκο της Μακριάς Λένιας! Φαίνεται όμως ότι μπροστά στα κέρφη και την τυφλή Πράσινη ανάπτυξη θυσιάζετε την Εθνική Άμυνα και την Ασφάλεια των πιλότων μας! Σύμφωνα με την διενεργηθείσα Δημόσια Δαιβούλευση και Γνωμοδοτήσεις Υπηρεσιών για την ΑΕΠΟ των ΑΣΠΗΕ του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ-Ευβοϊκού Βορέα, για την ίδια ουσιαστικά περιοχή, μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών “κόπηκε” γιατί ήταν στην πορεία πτήσης των αεροπλάνων της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ως εκ τούτου επικίνδυνες για την ασφάλεια των πτήσεων, των πιλότων και της Εθνικής Άμυνας. Δείτε για θέμα αυτό το με α.π. Φ.114.1/958/434638/Σ.5044/22-7-2022 έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), Γ Κλάδος, Δ/νση Γ2, Τμήμα 4, το οποίο αναρτήθηκε στο Η.Π.Μ. και με το οποίο δεν συνηγορεί με την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών (Α/Γ) 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 και 15 του ΑΣΠΗΕ στη θέση «ΚΑΜΠΛΟΣ» (με κωδική ονομασία K8, K9, K10, K11, K12, K13, K14 και K15 στο τεύχος της ΜΠΕ) και των Α/Γ 18, 19, 20 και 21 του ΑΣΠΗΕ στη θέση «ΟΛΥΜΠΟΣ» (με κωδική ονομασία O18, O19, O20 και O21 στο τεύχος της ΜΠΕ). Τα πολεμικά αεροπλάνα μετά την χαμηλή πτήση που κάνουν πάνω από τις προαναφερθείσες περιοχές, εν συνεχεία συνεχίζουν την πτήση τους μέχρι το Αιγαίο, πετώντας πολύ χαμηλά και μέσα από τα φαράγγια της Κεντρικής Εύβοιας. Επειδή όλοι οι κάτοικοι του Μακρυχωρίου, αλλά και επισκέπτες και περιπατητές της περιοχής γνωρίζουμε πολύ καλά και έχουμε πολλές φορές σταθεί μάρτυρες στην απίστευτα εντυπωσιακή και επικίνδυνη πτήση των πολεμικών μας αεροπλάνων, μέσα στο Φαράγγι του Μακρυχωρίου και εν συνεχεία του Μανικιάτη, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΥΛΟΓΟ είναι να ζητήσουμε να απαγορευθεί το εν λόγω αιολικό πάρκο, της Χεροχλάδας, όπως και το διπλανό του της Μακριάς Λένιας, αλλά και οποιοδήποτε άλλο στην συγκεκριμένη περιοχή γιατί θα ισοδυναμεί με θανάσιμο κίνδυνο για τους ιπταμένους αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. (11/5/23)

7)  Η περιοχή της Χεροκλάδας έχει κηρυχθεί αναδασωτέα αφού έχει καεί δύο φορές στο παρελθόν. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα καταστρέψει τα δάσος που ήδη ανακάμπτει. Με όλο το βόρειο τμήμα καμμένο κ το νότιο κυριολεκτικά σιδερόφραχτο από τις ανεμογεννήτριες, η Κεντρική Εύβοια πρέπει να προστατευτεί απόλυτα. Αλλιώς θα χάσουμε για πάντα έναν πανέμορφο τόπο. Φτάνει με τα αιολικά! Καμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι πρασινότερη από το πράσινο δάσος! Η κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος, όχι με το ξερίζωμα δέντρων κ την καταστροφή βιοτόπων για να φυτεύουμε ανεμογεννήτριες! Πρόκειται για παραλογισμό! Ούτε μία ακόμη στην Εύβοια! (14/5/23, 20:58) 

8)  H συμμετοχή της Ετιαρείας Περιβάλλοντος Κύμης (ΕΠΠΠΟ ΚΥΜΗΣ): 1) Αυτό που ζητάμε και προτείνουμε είναι να γίνει σεβαστή αυτή η Δημόσια Διαβούλευση και να μην ευτελιστεί όπως γίνεται συνήθως. Δηλαδή οι γνωμοδοτούσες αρχές και υπηρεσίες και κυρίως η Αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή, ακούγοντας την γνώμη των πολιτών, κατοίκων και οργανώσεων που καθολικά ζητούν την απόρριψη του έργου, σεβόμενοι την μοναδικότητα του τόπου, να το απορρίψουν. 2) Η ΜΠΕ κατά το σύνηθες που όλοι γνωρίζουμε είναι μία συνήθης έκθεση ιδεών υπέρ της δημιουργίας του ΑΣΠΗΕ. Την αφήνουμε ασχολίαστη. Ως προς επιμέρους θέματα, ανατρέξτε στα σχόλια της διαβούλευσης. 3) Ιδιαίτερης σημασίας είναι το Δ11 της ΕΟΕ. Ζητούμε να ληφθεί υπόψη και συμφωνούμε απόλυτα με αυτό. 4) Τις θέσεις μας ως Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης έχουμε αναλυτικά καταθέσει στις Αιτήσεις Θεραπείας/Ενδικοφανείς Προσφυγές που έχουμε καταθέσει ενώπιον της ΡΑΕ. Το ίδιο και στις Αντιρρήσεις που καταθέσαμε για το συγκεκριμένο έργο που εντελώς παρανόμως και εκτός νομίμων ημερομηνιών αδειοδοτήθηκε. Αναζητήστε τα ανωτέρω έγγραφα από την ΡΑΕ. 5) Η παρουσία 2 ΑΣΠΗΕ εντός του φαραγγιού του Μακρυχωρήτικου ποταμού, με το σύνολο των 10 α/γ σε αποστάσεις από 1-2 χλμ από το σύνολο των σπιτιών του χωριού Μακρυχώρι θα μετατρέψει τον τόπο σε βιομηχανική ζώνη που αργά ή γρήγορα θα εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. 6) Με 41,6 % (19,7 TWh) παραγωγή από ΑΠΕ το 2022, καμία ανάγκη περαιτέρω αύξησης των ΑΠΕ δεν υπάρχει.. Βλ. post στο LinkedIn του Ν. Τσάφου, ειδ. Σύμβουλου του Πρωθ/ργού Κυρ. Μητσοτάκη σε θέματα ενέργειας, βλ. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7024656188176773120?updateEntityUrn=urn%3Ali%3Afs_feedUpdate%3A%28V2%2Curn%3Ali%3Aactivity%3A7024656188176773120%29 7) Με το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας σε πλήρη κίνδυνο αστάθειας και κατάρρευσης λόγω της υπερπαραγωγής των ΑΠΕ, ομοίως καμία άλλη αύξηση δεν χρειάζεται. 8) Φυσικά και τα παραβλέπει αυτά η ΜΠΕ, όπως και πολλά άλλα ουσιώδη. 9) Περιττό να ειπωθεί ότι ο ΑΣΠΗΕ της Χεροχλάδας μαζί με τον διπλανό του στην Μακριά Λένια, παραβιάζουν το σύνολο του Ειδ. Χωρ. Πλαισίου ΑΠΕ ως προς την ένταξη στο τοπίο. 10) Χωροταξικό Στ. Ελλάδας, αποφάσεις Περιφ. Συμβ. και Δήμου Κύμης-Αλιβερίου ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ η Απόφαση - Αίτημα άνω των 130 Συλλογικών φορέων της Εύβοιας & Σκύρου (και επιπλέον 30 από την υπόλοιπη Ελλάδα) που ζητούν να σταματήσει κάθε έργο ΑΠΕ στο νησί της Εύβοιας που παράγει το 22% της "πράσινης" ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕΒΑΣΤΑ, μετατρέποντας την παρούσα Δημόσια Διαβούλευση σε ένα μικρό βήμα προόδου στην περιβαλλοντική προστασία της χώρας και του τόπου μας. (16/5/23)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη