Ζητάμε από κυβερνήσεις & Ευρωβουλευτές ισχυρή νομοθεσία για αποκατάσταση της Φύσης! (Διαβούλευση και ειδήσεις από την αρχική ψήφιση)

Για την συμμετοχή στην Διαβούλευση στην εικόνα αμέσως από κάτω (ή στο https://www.ornithologiki.gr/). Για τα μετά την ψήφιση νέα μετά την εικόνα (όπου και σχόλια)

Τα μετά την αρχική ψήφιση (η υπόθεση δεν έχει τελειώσει και η πίεση πρέπει να συνεχίσει σε όλα τα επίπεδα):

Ευρωκοινοβούλιο: Σε ηλεκτρισμένο κλίμα η ψήφιση του νόμου για την «αποκατάσταση της φύσης»
Ποτέ άλλοτε σχετικό νομοσχέδιο δεν προκάλεσε τόση πολιτική ένταση

στο  https://www.kathimerini.gr/world

Εντάσεις και διαφωνίες για τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία περί αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος

στο https://gr.euronews.com/my-europe/

WWF: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιστάθηκε στην παραπληροφόρηση και στήριξε τη νέα νομοθεσία για τη φύση...

Συγχαρητήρια αξίζουν όσοι Έλληνες ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ του κανονισμού, και με υπευθυνότητα προς τη φύση, το κλίμα και τους πολίτες, ψήφισαν θετικά, διασφαλίζοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στις κρίσιμες σημερινές ψηφοφορίες. Δυστυχώς, η ομάδα των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, (Μαρία Σπυράκη, Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου) δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αγνόησε τα ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα και υποτάχθηκε στη ρητορική της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση στήριξε τον κανονισμό στη συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από μερικές εβδομάδες. Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέκλιναν καταφανώς από τη στάση της ίδιας της κυβέρνησής τους.

Αυτή η νίκη, ωστόσο, είχε υψηλό κόστος:για να επιτευχθεί συμβιβασμός, οι ευρωβουλευτές θυσίασαν πολλές κρίσιμες διατάξεις, καταλήγοντας σε μια θέση σημαντικά αποδυναμωμένη από την αρχική πρόταση της Επιτροπής. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης και της κρίσης απώλειας της βιοποικιλότητας, και την άμεση και επείγουσα ανάγκη για λήψη μέτρων αποκατάστασης των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων. Χαρακτηριστικά, το Κοινοβούλιο, υποκύπτοντας στην εκστρατεία κινδυνολογίας που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι ακροδεξιές ομάδες εξαπέλυσαν κατά του κανονισμού, ενέκρινε μια τροπολογία που καθυστερεί την εφαρμογή του κανονισμού έως ότου αξιολογηθούν οι διατάξεις του σε σχέση με την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται μια τελείως ανυπόστατη εικόνα διάστασης μεταξύ της ανάγκης για υγιή φύση και της αγροτικής δραστηριότητας, η οποία στην πραγματικότητα δεν προκύπτει από καμία διάταξη του κανονισμού ή από επιστημονικά δεδομένα (το μάλλον αντίθετο)...

από το https://www.ienergeia.gr/perivallon/

Νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης: η διαπραγματευτική θέση του ΕΚ

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας και μειώνει τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια. Τονίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη δημιουργία νέων προστατευόμενων περιοχών στην ΕΕ, ούτε εμποδίζει νέες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ και η τροποποιημένη πρόταση που στηρίζει το Κοινοβούλιο ρητά τονίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις εξυπηρετούν εξαιρετικά το δημόσιο συμφέρον.

...

Σχετικές πληροφορίες

Πάνω από το 80% των ευρωπαϊκών οικοτόπων είναι σε κακή κατάσταση. Στις 22 Ιουνίου 2022 η Επιτροπή πρότεινε κανονισμό σχετικά με την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση της κατεστραμμένης φύσης σε όλες τις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ και στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η νέα νομοθεσία θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς κάθε ευρώ που επενδύεται θα αποφέρει τουλάχιστον 8 ευρώ.

Η νομοθεσία αυτή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών σχετικά με την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, του τοπίου και των ωκεανών, όπως διατυπώνονται στις προτάσεις 2(1), 2(3), 2(4) και 2(5) των συμπερασμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

 Σύνδεσμοι

Τα αποτελέσματα των ονομαστικών ψηφοφοριών θα είναι διαθέσιμα εδώ (12.7.2023)

Συνέντευξη Τύπου με τον εισηγητή (12.7.2023 στις 15.00 ώρα Ελλάδας)

Στάδια της διαδικασίας

Άρθρο 59 του εσωτερικού κανονισμού: Ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο — πρώτη ανάγνωση

Μελέτη της Υπηρεσίας Έρευνας του ΕΚ – «Nature restoration regulation» (5.7.2023, στα αγγλικά)

Μελέτη της Υπηρεσίας Έρευνας του ΕΚ – «EU nature restoration regulation: Setting binding targets for healthy ecosystems» (Οκτώβριος 2022, στα αγγλικά)

Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό

Η αποκατάσταση αφορά την επαναφορά κατεστραμμένων οικοσυστημάτων και την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας ©Jacob Lund/AdobeStock

 από το https://www.europarl.europa.eu/greece/el/

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τη νέα νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης

Αυτή η νίκη είχε ωστόσο υψηλό κόστος. Για να καταλήξουν σε συμβιβασμό, οι ευρωβουλευτές θυσίασαν πολλές κρίσιμες διατάξεις, καταλήγοντας σε μια θέση σημαντικά πιο αδύναμη από την αρχική πρόταση της Επιτροπής. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επείγουσες κρίσεις στο κλίμα και στη βιοποικιλότητα, και την άμεση και επείγουσα ανάγκη για λήψη μέτρων αποκατάστασης των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων...

από το https://www.cyprushighlights.com/

«Ναι» του Ευρωκοινοβουλίου για την αποκατάσταση της Φύσης, ήττα των Συντηρητικών

...«Άδεια νίκη» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απ΄ την πλευρά του  ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του ΕΛΚ, το οποίο καταψήφισε την πρόταση, εκφράζοντας σημαντικές επιφυλάξεις σε σχέση με τις τροπολογίες, Όπως τόνισε, δεν ξεκαθαρίζεται η χρηματοδότηση, ή οι νέοι μέθοδοι παραγωγής. «Θα επιτύχουμε με την Πράσινη Συμφωνία εάν παραμείνουμε ενωμένοι», τόνισε ο κ. Βέμπερ, δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας με ταυτόχρονη ενίσχυση της ανάπτυξης, της οικονομικής μεγέθυνσης και της της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Σε άρθρο του νωρίτερα, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να καταψηφιστεί η πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Φύσης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στόχος του νόμου είναι η επαναφορά της φύσης στην κατάσταση του 1950. Προκαλεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να κάνουν το αδύνατο: σε περίπου 25 χρόνια, να γυρίσουν πίσω 70 χρόνια αλλαγών στη φύση», συμπληρώνοντας ότι: «Οι στόχοι αυτοί υπερβαίνουν κατά πολύ τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και επιτυγχάνουν το στόχο τους, μειώνοντας παραγωγικές χερσαίες, δασικές ή θαλάσσιες περιοχές χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες»...

από το https://www.efsyn.gr/kosmos

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αποκατάστασης της Φύσης!

Ουσιαστικά το Ε.Ε ψήφισε υπέρ του προτεινόμενου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης, μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία όπως την είχε χαρακτηρίσει το WWF Ελλάς, για το μέλλον της Ευρώπης...

από το https://www.ecotec.gr/

Γιατί οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ τάχθηκαν με τη Δεξιά στο Ευρωκοινοβούλιο κατά του κανονισμού για τη φύση;

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ εξηγούν τη στάση τους σχετικά με τον κανονισμό της Ε.Ε. για την αποκατάσταση της φύσης και, παρά τη μάχη που δόθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τις δυνάμεις του προοδευτικού τόξου απέναντι στην «ανίερη, αντεπιστημονική και αντιδημοκρατική συμμαχία» Δεξιάς και Ακροδεξιάς, τονίζουν ότι αυτός «σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο κερδοφόρας δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους»

Ο νέος κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης που ψηφίστηκε χθες Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρότι προηγουμένως επιχειρήθηκε να ανατραπεί από τη δεξιά και ακροδεξιά πτέρυγα, βρέθηκε στο «στόχαστρο» και των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα, «ο κανονισμός για την λεγόμενη «αποκατάσταση της φύσης» που παρουσίασε η Κομισιόν, είναι ενταγμένος στη στρατηγική της «πράσινης» μετάβασης της ΕΕ. Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο κερδοφόρας δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που με πρόσχημα την αποκατάσταση χερσαίων, παράκτιων, θαλάσσιων, αστικών, γεωργικών και δασικών οικοσυστημάτων', θα αναλάβουν τα σχετικά έργα με κρατικό χρήμα, που θα κληθούν να πληρώσουν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα, μόνιμα υποζύγια της κρατικής και ευρωενωσιακής φορολεηλασίας» επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

   «Ο κανονισμός βρήκε τη στήριξη μεγάλων ομίλων που 'μυρίστηκαν' νέα κέρδη, ενώ συνάντησε την αντίδραση εξίσου ισχυρών καπιταλιστικών επιχειρήσεων του αγροτικού και άλλων κλάδων, που θεώρησαν ότι 'ρίχνονται' στη μοιρασιά. Η αντιπαράθεση αυτή των μονοπωλίων, βρήκε την έκφρασή της στο Ευρωκοινοβούλιο από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο ανήκει η ΝΔ) και η ακροδεξιά των ECR (όπου ανήκει η Ελληνική Λύση) και ID (βλ. ομάδα Λεπέν) ανέλαβαν την υπεράσπιση των καπιταλιστών του αγροτικού κλάδου και των άλλων 'ριγμένων', ζητώντας την απόρριψη του κανονισμού με το πρόσχημα του 'κινδύνου της επισιτιστικής επάρκειας'. Ενώ, η σοσιαλδημοκρατία όλων των αποχρώσεων (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, βλ. ΠΑΣΟΚ και «Left», βλ. ΣΥΡΙΖΑ) και οι Πράσινοι την υπεράσπιση του άλλου μπλοκ ομίλων, προβάλλοντας την προστασία δήθεν του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας» προσθέτει και σημειώνει στη συνέχεια:

   «Στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, το τελικό συμβιβαστικό κείμενο που ψηφίστηκε προβλέπει ευχές για 'προσπάθειες αποκατάστασης' μόνο των περιοχών Natura και μάλιστα 'εάν και εφόσον αυτό είναι εφικτό'. Η ουσία του νέου κανονισμού συνοψίζεται στο άρθρο 5α που προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία υποχρέωση αποκατάστασης, διατήρησης και προστασίας της φύσης, ακόμη και σε περιοχές Νatura, όταν πρόκειται για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επειδή αποτελούν 'υπέρτερο δημόσιο συμφέρον'. Το άρθρο αυτό υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης και οι πολιτικές τους ομάδες.

   Με τις ευλογίες λοιπόν και του 'νόμου για την αποκατάστασης της φύσης' τα 'πράσινα' μονοπώλια θα φυτεύουν ανεμογεννήτριες σε βουνά, δάση και θάλασσες, ακόμη κι έξω από τις αυλές των σπιτιών, ενώ θα σπέρνουν φωτοβολταϊκά σε κάθε σπιθαμή καλλιεργήσιμης γεωργικής γης και θα κατασκευάζουν όπου θέλουν ακόμη και πυρηνικά εργοστάσια (αφού η ΕΕ χαρακτηρίζει 'πράσινη' και την πυρηνική ενέργεια). Το μπλοκ των σοσιαλδημοκρατών-πρασίνων μάλιστα ...πανηγυρίζει γιατί τελικά υπερψηφίστηκε το κείμενο που συνδιαμόρφωσαν με τις τροπολογίες τους το ΕΛΚ κι η ακροδεξιά.

   Να πώς τα βρίσκουν συμπλέοντας τα αστικά κόμματα κι οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες τους, που με την δήθεν 'πράσινη' πολιτική τους, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγουν, καταστρέφουν το περιβάλλον και υποδύονται προκλητικά κι ότι θα το αποκαταστήσουν».

   «Γι' αυτούς τους λόγους η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε, τόσο την τροπολογία απόρριψης του ΕΛΚ και της ακροδεξιάς, όσο και τον τελικό κανονισμό που υπερψήφισε το μπλοκ σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων...

από το https://left.gr/news/

Πύρρειος νίκη για τη φύση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι η στιγμή ανάλυσης του αποτελέσματος και αποτίμησης των πολιτικών προεκτάσεων
 
(ΕΠΠΠΟ: το άρθρο του υπερσυστημικού ΟΤ έχει μία απίστευτη κατάληξη... τραγική ίσως)
 
από το https://www.ot.gr/

O Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης και το ΕΛΚ

(ΕΠΠΠΟ:δυστυχώς κούφια λόγια...)

από το https://pbnews.gr/

Σχόλια

  1. BCL-Biodiversity Conservation Lab/Greece
    17 Ιουνίου ·
    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και απορρίπτουν την αδικαιολόγητη επιχειρηματολογία κατά του κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση και κατά του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης
    Peer G. et al. 2023. Ελληνική μετάφραση. https://drive.google.com/.../1OdRYzAgZx3dFuK.../view
    Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί έντονα για τις συζητήσεις που διεξάγονται σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι τρέχουσες επικρίσεις που στοχεύουν στον Κανονισμό για τη Βιώσιμη Χρήση (SUR- Sustainable Use Regulation) και στο Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης (NRL- Nature Restoration Law). Οι επικριτές αυτών των νέων νομοθετημάτων υποστηρίζουν ότι θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στους αγρότες, την αλιεία και την κοινωνία γενικότερα, θεωρώντας ότι θα απειλήσουν την επισιτιστική ασφάλεια και θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας. Αυτοί οι ισχυρισμοί όχι μόνο στερούνται επιστημονικής βάσης, αλλά ακόμη και αντιφάσκουν. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν τη νομοθετική διαδικασία για τα δύο ως άνω θέματα, ως ακρογωνιαίους λίθους της ασφάλειας των τροφίμων και της ανθρώπινης υγείας. Καλούμε τους επικριτές της Πράσινης Συμφωνίας σε μια ανοιχτόμυαλη διαβούλευση με τους επιστήμονες.
    Παρατίθενται επτά ισχυρισμοί εναντίον των SUR και NRL και αντιπαραβάλλονται τα επιστημονικά δεδομένα.
    πηγή και συνέχεια στο: https://www.facebook.com/BCL.Ioannina/posts/pfbid02Nbov2VNPKqy6nCYTKN3FmMoVhiKvbwGB5Cf1fyi9PPaopduf9hVgsu1TpWdMkhuHl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις καλένδες ο κανονισμός της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης - Αναβλήθηκε η ψηφοφορία
    Από euronews with Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Δημοσιεύθηκε 25/03/2024
    Α μέρος
    Παρά την υιοθέτηση του κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο, η ξαφνική μεταστροφή της Ουγγαρίας σημαίνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για την οριστική έγκριση του νομοθετήματος - Οργισμένη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

    Σε επ' αόριστον αναβολή οδηγήθηκε η ψηφοφορία στο συμβούλιο των αρμόδιων για το περιβάλλον υπουργών της ΕΕ όσον αφορά στον κανονισμό περί αποκατάστασης της φύσης μετά την ξαφνική αλλαγή θέσης της Ουγγαρίας.

    Τα κράτη μέλη, εκπροσωπούμενα από τους αρμόδιους υπουργούς, επρόκειτο να δώσουν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες σε μια μάλλον τυπική διαδικασία την τελική τους έγκριση στον κανονισμό έπειτα από μήνες διαδικασιών και διαπραγματεύσεων και αφού ο κανονισμός είχε υπερψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, μετά την τελευταία εξέλιξη, τα πράγματα δεν δείχνουν και τόσο καλά.

    Ο κανονισμός «τίθεται σε μια πολύ δύσκολη θέση επί του παρόντος και με τις επερχόμενες ευρωεκλογές δεν θα είναι εύκολο να βγει από αυτήν την θέση», σχολίασε ο Ολλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Ρομπ Γιέτεν.

    Το σχέδιο για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί κομμάτι-κλειδί της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, η οποία επιδιώκει να θεσμοθετήσει τους πιο φιλόδοξους στον κόσμο στόχους για το κλίμα και την βιοποικιλότητα, καθιστώντας την Ένωση ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στα κλιματικά ζητήματα.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις, η Ευρώπη φιλοδοξεί μέχρι το 2050 να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. Στο πλαίσιο των νομοθετημάτων απαιτούνται βραχυπρόθεσμες αλλαγές και θυσίες από το σύνολο της κοινωνίας, ώστε τα οφέλη να είναι ώριμα σε διάστημα μίας γενιάς.

    «Αν θες να πετύχεις την κλιματική ουδετερότητα, πρέπει επίσης να εξετάσεις υπό ένα ευρύτερο πρίσμα την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενίσχυση της φύσης στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γιέτεν, τονίζοντας πως αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες.

    Το σχέδιο συνάντησε αρκετές αντιδράσεις, ωστόσο κατάφερε να περάσει την επώδυνη διαδικασία έγκρισης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η τελική του μορφή θεωρείτο σίγουρη πως θα υπερψηφιζόταν και σε επίπεδο Συμβουλίου. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, η υιοθέτησή του απαιτούσε 15 ψήφους υπέρ, εφ' όσον τα κράτη-μέλη που θα το υπερψήφιζαν αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Αυτή η πλειοψηφία θεωρείτο ασφαλής - μέχρι την Δευτέρα.
    https://gr.euronews.com/2024/03/25/nature-restoration-law-shelved?utm_source=newsletter&utm_campaign=today_newsletter&utm_medium=referral&insEmail=1&insNltCmpId=227&insNltSldt=10080&insPnName=euronewsfr&isIns=1&isInsNltCmp=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Β΄μέρος
    «Φαίνεται πως δεν έχουμε κατάλληλη πλειοψηφία πλέον, διότι (...) η Ουγγαρία άλλαξε την ψήφο της. Πρέπει να κατανοήσουμε γιατί το έκαναν αυτό», δήλωσε ο Αλέν Μαρόν, Βέλγος περιφερειακός υπουργός Κλίματος, ο οποίος προήδρευσε του Συμβουλίου.

    Αυτή η αλλαγή πλεύσης έρχεται έπειτα από εβδομάδες αγροτικών διαδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη, με τους αγρότες να τονίζουν πως οι περιβαλλοντικοί νόμοι που ρυθμίζουν την εργασία τους τους οδηγούν κατευθείαν στα βράχια και μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία η διατροφική επάρκεια παραμένει επισφαλής, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο του.

    «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ευελιξία των κρατών-μελών», επεσήμανε η υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας Άνικο Ράις. Ερωτηθείσα για το αν η χώρα της θα αλλάξει την θέση της ξανά, η Ράις απάντησε πως «δεν μπορώ να σας υποσχεθώ τίποτα», ενώ παράλληλα τόνισε την σημασία του αγροτικού τομέα για ολόκληρη την Ευρώπη. «ΟΦείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να έχουμε στο μυαλό μας όλους αυτούς τους τομείς», πρόσθεσε.

    «Η αποτυχία θέσπισης της νέας νομοθεσίας δεν υπονομεύει μόνο τη δέσμευση της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, θέτει επίσης σε κίνδυνο τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ για άλλα κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της και της ετοιμότητάς της να αντιμετωπίσει επικείμενες καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική κρίση. Τέλος, η ΕΕ εμφανίζεται ανέτοιμη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της βάσει του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα που συμφωνήθηκε το 2022 από τη διεθνή κοινότητα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το WWF Ελλάδας.

    Από την πλευρά της, η Συμμαχία #RestoreNature (BirdLife Europe, ClientEarth, EEB και WWF EU) απευθύνει έκκληση προς «την βελγική προεδρία να εργαστεί επειγόντως για να άρει το αδιέξοδο και να διασφαλίσει την υιοθέτηση του κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης πριν την θερινή παύση», αλλά και προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «να παρέμβει αποφασιστικά για να σώσει τουλάχιστον ένα στοιχείο της στρατηγικής για την βιοποικιλότητα και έναν πυλώνα-κλειδί της δικής της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

    Η αναβολή της Δευτέρας στην ψηφοφορία αποτελεί την τελευταία χρονικά υποχώρηση της ΕΕ στις διαδηλώσεις που έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα δεκάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών και κοστίζουν στις επιχειρήσεις δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις μεταφορές. Νωρίτερα, η ΕΕ δέχθηκε να πάρει πίσω νομοθεσίες που αυστηροποιούν την χρήση ζιζανιοκτόνων και τους ελέγχους στις αγροτικές εκτάσεις, καθώς και το μέτρο της αγρανάπαυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γ΄ μέρος
    Νέα κινητοποίηση των αγροτών στις Βρυξέλλες

    Παρ' όλα αυτά, οι αγρότες ετοιμάζουν νέα διαδήλωση για την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Βελγικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι περίπου 300 τρακτέρ θα βρεθούν στην πλατεία Σουμάν των Βρυξελλών, ακριβώς έξω από το κτίριο του Συμβουλίου, και στους δρόμους γύρω από αυτό, την ώρα που μέσα στο κτίριο θα συνέρχονται οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ. Κεντρικές οδικές αρτηρίες θα κλείσουν από τις 6:00 (τοπική ώρα).

    Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του έτους που οι αγρότες φτάνουν με τα τρακτέρ στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών. Την 1η Φεβρουαρίου πάνω από 1000 τρακτέρ είχαν κατακλύσει τους δρόμους, ενώ είχαν σημειωθεί επεισόδια έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Επέστρεψαν στις 26 Φεβρουαρίου, όταν κατάφεραν να φθάσουν ακριβώς έξω από το κτίριο των συνεδριάσεων των υπουργών Γεωργίας, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, καίγοντας λάστιχα και πετώντας σανό στους δρόμους. Την Τρίτη ορισμένες ομάδες κάνουν λόγο για «συμβολική διαμαρτυρία», έτσι ώστε να υπάρξει επιπλέον μέριμνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

    Ο κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης απαιτεί από τα κράτη-μέλη να πετύχουν στόχους αποκατάστασης για συγκεκριμένα είδη και οικοσυστήματα για να καλύψουν τουλάχιστον το 20% των ευρωπαϊκών εκτάσεων μέχρι το 2030. Όμως οι διαπραγματεύσεις περί εξαιρέσεων και ρητρών ευελιξίας ήταν που κυριάρχησαν στις συζητήσεις.

    Το κείμενο υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφους 329 υπέρ - 275 κατά κι ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισε να το καταψηφίσει. Οικολόγοι και Πράσινοι χαιρέτισαν την εξέλιξη αυτή, θεωρώντας - εσφαλμένα, όπως αποδείχθηκε - πως το τελευταίο εμπόδιο ξεπεράστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη