OI ANEMOΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ; του Joe Pilgrim
ΕΠΠΠΟ: Ένα πολύ όμορφο άρθρο, γραμμένο πριν τρισήμιση χρόνια, από ένα φίλο της περιοχής και υποστηρικτή της προσπάθειάς μας. Όλα όσα γράφει έχουν συνεχές και απολύτως σημερινό ενδιαφέρον. Γιαυτό και καλό είναι να διαβασθεί με προσοχή. [σημ.: όταν γράφτηκε είχαν μπει οι 3 πρώτες α/γ στην Οκτωνιά, μετά την Κεφάλα. Λίγο καιρό μετά οι α/γ εκείνες έγιναν συνολικά 6].
Η φύση, η κτίση ολάκερη, συστενάζει και συνωδίνει από τις αστοχίες του ανθρώπου. Πώς γίνεται κάτι που έκανε αμέτρητους αιώνες να δημιουργηθεί να ερχόμαστε εμείς και το καταστρέφουμε σε λίγα χρόνια; Μιλάω για τις ελληνικές βουνοκορφές πάνω στις οποίες σχεδιάζονται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα, δηλαδή βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που πρόκειται να προκαλέσουν επιπτώσεις σε περιοχές που έχουν ιδιαίτερη αξία οικολογική αλλά και πολιτιστική αξία (βλ. π.χ. δίκτυο Natura). Πόσο αμελητέα είναι η οπτική και αισθητική προσβολή με τις κατασκευές που ξεπερνούν τα 100 μέτρα ύψος;
Μαζί με τα Άγραφα, τα νησιά, με ολόκληρη την Ελλάδα, είναι και η Εύβοια είναι στο σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Φυσικά, το θέμα δεν είναι νέο. Ήδη νότια στην Καρυστία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μονάδων και αυτή την περίοδο οι εργασίες προχωρούν βορειότερα. Σε τόπους μοναδικής φυσικής ομορφιάς, όπως στην περιοχή του δήμου Κύμης-Αλιβερίου έχουν αρχίσει να εγκαθίσταται αιολικά πάρκα. Η αρχή γίνεται από την Οκτωνιά, όπου στον καιρό του εγκλεισμού κατασκευάστηκαν τρεις ανεμογεννήτριες. Διαβάζω ότι σειρά έχουν τα Κοτύλαια, η περιοχή του Οξύλιθου, το Ορτάρι και ακούω ότι σε όλη τη Δίρφη, με τη μοναδική στον κόσμο ενδημική κεφαλληνιακή ελάτη.
Είναι τόποι που έχω περπατήσει, είναι τοπία σπανίου κάλλους, ακόμη παρθένα που δεν έχουν βιαστεί, παραμένοντας ανέπαφα εδώ και αιώνες. Μιλάμε για ένα εκπληκτικό οικοσύστημα που προσελκύει φυσιολάτρες και λάτρεις της οικολογίας, πεζοπόρους και ορειβάτες με σπάνια φυτά και πουλιά. Μια περιοχή που μπορεί να αναπτυχθεί με ήπιο τουρισμό λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου, της ομορφιάς και του φυσικού πλούτου. Γιατί αυτό που βλέπω, σήμερα, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων με τις τρεις ανεμογεννήτριες είναι τρομακτικό. Το σενάριο να περικυκλωθεί η ευρύτερη περιοχή της Κύμης με ανεμογεννήτριες είναι εφιαλτικό γιατί σημαίνει υποβάθμιση της περιοχής. Γενικά, μιλώντας υπάρχει ένα έλλειμα επίσημης πληροφόρησης αλλά στην περιοχή υπάρχει η δραστήρια Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης που ενημερώνει συχνά με δημοσιεύσεις και δημόσιες εκδηλώσεις για τα θέματα αυτά.
Ας το πούμε ξεκάθαρα. Είναι λάθος η δαιμονοποίηση της εκμετάλλευσης του ανέμου. Το ερώτημα είναι ο τρόπος, η ποσότητα και το ενεργειακό αποτύπωμα που αφήνουν στην περιοχή οι εγκαταστάσεις των αιολικών βιομηχανικών πάρκων. Και είναι ενδιαφέρον ότι ήδη άχρηστες ανεμογεννήτριες στη νότια Εύβοια έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους με τις τσιμεντένιες βάσεις και τους τεράστιους δρόμους που ανοίχτηκαν. Δεν μπορεί το κάθε βουνό της χώρας να θεωρείται κατάλληλο για βιομηχανικό πάρκο. Και όμως, τον Μάρτιο εκκρεμούσαν άδειες για 5.514 ανεμογεννήτριες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές! (https://www.kathimerini.gr/…/ntimpeit-gia-aiolika-kai-natura) Μάλιστα διαβάζω ότι όλες αυτές οι επενδύσεις επιδοτούνται από την ευρωπαϊκά προγράμματα. Ποιός κερδίζει τελικά από αυτή την ιστορία; Πάντως όχι η αισθητική του τοπίου.
Στους ειδικούς είναι γνωστό ότι η αιολική ενέργεια δεν είναι μονόδρομος για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας ως προς τον ενεργειακό σχεδιασμό. Νομίζω ότι είναι ψευδοερώτημα το λιγνίτης ή ανεμογεννήτριες. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάρχει ακόμη η ηλιακή, η γεωθερμία, η υδροηλεκτρική ενέργεια, η βιομάζα. Και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν: η διαχείριση των αποβλήτων, η εξοικονόμηση ενέργειας σε οικοδομή, μεταφορές και ο περιορισμός της κατανάλωσης ρεύματος στο σπίτι.
Οι επιπτώσεις στον τουρισμό από τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών θα είναι μεγάλες. Δεν ξέρω πολλούς που να απολαμβάνουν το θέαμα των ανεμογεννητριών. Και αν συγκρίνεται η Ελλάδα με τη Δανία οι όροι είναι διαφορετικοί αφού το ποσοστό ΑΕΠ από τα ταξίδια στην Ελλάδα είναι 30,9% ενώ στη Δανία είναι μόνο 8,1%, όπως και η κάλυψη από το δίκτυο Νatura στην Ελλάδα είναι 27,3% και στη Δανία 8,4%. (Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία)
Θυμίζω ακόμη ότι με τις ανεμογεννήτριες δεν καταργούνται τα συμβατικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, γιατί χρειάζονται για εφεδρείες όταν δεν φυσάει.
Προσωπικά δεν έχω πειστεί από τα οφέλη μιας τόσο εκτεταμένης
ανάπτυξης. Μια φίλη που ρώτησα το πρωί μεγάλης ηλικίας μιλώντας για τις
ανεμογεννήτριες αναφώνησε: «θα μας ρημάξουνε». Γιατί σε όλο αυτό
υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές που ευνοούν την καταστροφή. Συμφωνώ με
τη φίλη μου, την κ. Κατερίνα. Φοβάμαι ότι θα μας ρημάξουνε.
Και αναρωτιέμαι: σε ποια ευρωπαϊκά βουνά υπάρχουν αιολικά πάρκα;
Πόσο συμβάλουν οι ανεμογεννήτριες στην ενεργειακή αυτάρκεια της τοπικής κοινωνίας;
Και καταλήγω: ας εκπαιδευτούμε στα αυτονόητα που σημαίνει μείωση κατανάλωσης, εξοικονόμηση ενέργειας. Και ας σκεφθούμε πώς έγινε δυνατόν μέσα σε τόσο λίγα χρόνια να πληγώσουμε τον τόπο και, ενδεχομένως, να είμαστε ως κοινωνία υπεύθυνοι για την τελική καταστροφή του ελληνικού τοπίου στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου