Σημαντικές αλλαγές (;) στις ΑΠΕ από το ΥΠΕΝ
Πηγές από σημαντικούς επενδυτές του εξωτερικού στις ΑΠΕ που επικοινώνησαν με το energypress δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους, αλλά «βλέπουν» ακόμα και έξοδο από την ελληνική αγορά ενέργειας «εάν δεν αλλάξει άμεσα το κλίμα και εφαρμοστούν αδιάβλητοι και ξεκάθαροι κανόνες που θα παραμείνουν σταθεροί, στην ελληνική αγορά ενέργειας», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η πρόσφατη τροπολογία που έφερε το ΥΠΕΝ για να εξασφαλίσει ευνοϊκή ηλεκτροδότηση σε βιομηχανία και αγρότες, επιφέροντας ωστόσο ανατροπή στις προτεραιότητες των έργων ΑΠΕ που αναμένουν όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, φαίνεται ότι αποτελεί την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μερίδα, τουλάχιστον, επενδυτών ΑΠΕ, κυρίως ξένων.
Σε σημείωμα που έστειλαν στο energypress αξιόπιστοι εκπρόσωποι ξένων εταιρειών, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις και παραινέσεις για σταθερότητα και διαφάνεια στον τομέα της ενέργειας διαφαίνεται ότι δεν έχουν ακουστεί. Οι διαρκείς αλλαγές και τροποποιήσεις, με διατάξεις οι οποίες δεν έχουν κάποια λογική βάση και δημιουργούν συνθήκες μη πρόσβασης στην αγορά και αποκλεισμού έργων, μεταφέρουν ένα κλίμα προχειρότητας και άνισης μεταχείρισης των επενδυτών.
Από την υπουργική απόφαση του Αυγούστου του 2022 μέχρι και την κακογραμμένη βιαστική τροπολογία που ψηφίστηκε (έτσι όπως ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου), επενδυτές βλέπουν την αξία των χαρτοφυλακίων που έχουν στην Ελλάδα να εξαϋλώνεται και την αβεβαιότητα να επεκτείνεται στο διηνεκές, διότι θεσμικά η χώρα φαίνεται ανίκανη ή απρόθυμη να επιλύσει το κύριο πρόβλημα το οποίο είναι η προσβασιμότητα στο δίκτυο με διαφανή και δίκαιο τρόπο.
Ως άμεση αντίδραση λίγα μόνο 24ωρα μετά την τροπολογία η οποία ακυρώνει επί της ουσίας τις λίστες προτεραιοτήτων και δημιουργεί έργα δύο ταχυτήτων στην κατηγορία Β, βλέπουμε συμβούλους να πιάνουν δουλειά και χαρτοφυλάκια έργων να βγαίνουν σε πώληση σε τιμές κόστους έτσι ώστε μεγάλες εταιρείες να μειώσουν το επενδυτικό τους ρίσκο και να βγουν από την ελληνική αγορά.
Άμεσος λοιπόν είναι ο κίνδυνος να γκρεμιστεί το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η χώρα αποτελεί ασφαλή επενδυτικό προορισμό και ότι επιθυμεί άμεσες ξένες επενδύσεις αφού εμπράκτως αδυνατεί να διαχειριστεί τις εταιρείες που από το 2019 έχουν επενδύσει εκατομμύρια στην χώρα μας στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας πακτωλό αμοιβών στις ελληνικές συστημικές τράπεζες και παρέχοντας εκατοντάδες ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας».
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι εταιρείες που επενδύουν στην ενέργεια, πολλές φορές επενδύουν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως σε έργα υποδομών και όχι μόνο. Επομένως εάν πράγματι υπάρξει έξοδος επενδυτών από τον τομέα των ΑΠΕ, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ντόμινο» χαμένων επενδύσεων και από άλλους τομείς της οικονομίας ενώ πάντα το θέμα της αξιοπιστία της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, είναι βασικό για την ελληνική οικονομία συνολικά.
Στο σημείωμά τους προς το energypress οι εκπρόσωποι των εταιρειών, κάνουν λόγο για «παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» που προκύπτουν από την τροπολογία του ΥΠΕΝ και επισημαίνουν ότι εξ΄αυτού «η χώρα μπορεί να κινδυνέψει μέχρι και με μπλοκάρισμα χρηματοδοτικών πόρων», ενώ σημειώνουν επίσης, ότι «κινδύνους θα έχουν ακόμα και οι εταιρείες που ευνοούνται από τις νέες ρυθμίσεις».
---
ΥΠΕΝ: Ερχεται το μεγάλο ξεκαθάρισμα για τις ΑΠΕ που «χωρούν» στο ηλεκτρικό δίκτυο
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 26.03.24, Άλκης Καλογήρου , από το https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/energeia/90493_ypen-erhetai-megalo-xekatharisma-gia-tis-ape-poy-horoyn-sto-ilektriko
Στο πολεοδομικό πολυνομοσχέδιο που αναμένεται τις επόμενες μέρες, θα περιλαμβάνονται μέτρα για τον ηλεκτρικό χώρο, δηλαδή για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και την αποσυμφόρηση των κορεσμένων δικτύων.
Το γόρδιο δεσμό της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ καλείται να λύσει το υπουργείο Ενέργειας, βρίσκοντας διεξόδους στο πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι επενδύσεις που σχεδιάζονται.
Στο πολεοδομικό πολυνομοσχέδιο που αναμένεται τις επόμενες μέρες, θα περιλαμβάνονται μέτρα για τον ηλεκτρικό χώρο, δηλαδή για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και την αποσυμφόρηση των κορεσμένων δικτύων. Στο κείμενο θα περιγράφονται μια σειρά από διατάξεις σχετικά με τον τρόπο που θα απελευθερωθεί δυναμικότητα, ώστε τα έργα που έχουν όρους σύνδεσης να είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθούν.
Ξεκαθάρισμα τοπίουΗ νομοθετική παρέμβαση θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει ποια από τα έργα, που έχουν όρους σύνδεσης και τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 15GW, θα γίνουν, ώστε να μη δεσμεύεται ηλεκτρικός χώρος για έργα που δεν προχωρούν. Θα ακολουθήσει και ένα ειδικό νομοσχέδιο αφιερωμένο στις ΑΠΕ που προετοιμάζεται να κατατεθεί, περιλαμβάνοντας μέτρα, που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και θα αυξήσουν την ορατότητα για τις επενδύσεις.
Την εικόνα που επικρατεί στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας περιέγραψε στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης ο ΑΔΜΗΕ, σημειώνοντας ότι ήδη με τους όρους σύνδεσης που έχουν δοθεί και τα έργα ΑΠΕ που λειτουργούν, φτάνουμε τα 28GW ισχύος όταν ο στόχος στο ΕΣΕΚ αναφέρει 23,5GW μέχρι το 2030.
Πρόκληση η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕΟ ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι είναι υπό διερεύνηση η δυνατότητα του Συστήματος να ανταποκριθεί στη μαζική ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα προκλήσεων οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν, γεγονός το οποίο αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης εδώ και πολλά χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημειώνει ότι η διαχείριση της στοχαστικής παραγωγής των Σταθμών ΑΠΕ κατά τη λειτουργία του Συστήματος επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των συμβατικών μονάδων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του ισοζυγίου της παραγωγής και του φορτίου.
Για παράδειγμα στις μεταμεσημβρινές ώρες όπου μειώνεται απότομα η παραγωγή των Φ/Β προκύπτουν απαιτήσεις ταχείας ανάληψης του φορτίου και με αυξημένο ρυθμό από τις συμβατικές μονάδες.
Η κοινή διαπίστωση για τη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, είναι ότι θα απαιτηθεί η αύξηση της δυνατότητας της αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η χρήση των αντλητικών υδροηλεκτρικών Σταθμών και συστημάτων συσσωρευτών, ώστε να αμβλύνονται οι επιπτώσεις της τυχαίας παραγωγής από τις ΑΠΕ.
Η πλειοψηφία των σύγχρονων μονάδων ΑΠΕ (Α/Π, Φ/Β) συνδέονται στο Σύστημα ή στο Δίκτυο με γεννήτριες που εγχέουν ηλεκτρική ισχύ μέσω διατάξεων ηλεκτρονικών ισχύος, γεγονός το οποίο τους επιτρέπει να ανταπεξέρχονται ικανοποιητικά σε πιθανές διαταραχές του Συστήματος (βραχυκυκλώματα, βυθίσεις τάσης και συχνότητας κ.ά.).
Εντούτοις, η απόσυρση των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που παράγουν ηλεκτρική ισχύ με σύγχρονες γεννήτριες δημιουργεί νέες προκλήσεις στη λειτουργία του συστήματος λόγω περιορισμού μιας σειράς χαρακτηριστικών (στρεφόμενη αδράνεια, συνεισφορά σε β/κ) που είναι καίρια για την ασφάλεια του συστήματος.
Παρόλα αυτά, αναδύονται νέες τεχνολογίες ελέγχου των γεννητριών με ηλεκτρονικά ισχύος με εξελιγμένες δυνατότητες (συνθετική αδράνεια, δυνατότητα ταχείας απόκρισης σε διαταραχές συχνότητα και – κυρίως – μετατροπείς με δυνατότητα διαμόρφωσης ηλεκτρικού πεδίου) ώστε η απόκριση αυτών των γεννητριών να προσομοιάζει αυτής των σύγχρονων γεννητριών.
►Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ: Τα κρίσιμα ορόσημα και οι 5 περιοχές για τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου