Στα Χανιά η Διεύθυνση Δασών στάθηκε στο ύψος της! Εδώ, τι θα κάνει;

ΕΠΠΠΟ: Πολύ πιο προωθημένες περιβαλλοντικά και προστατευτικά οι θέσεις της Διεύθυνσης Δασών Χανίων. Πότε θα δούμε κάτι ανάλογο εδώ; Έχουμε μία μικρή ελπίδα αυτές τις μέρες κάτι να διαφανεί, μέσα στις τόσες παρανομίες, παρατυπίες και διευκολύνσεις που έχουν γίνει στον ανεμολογικό Λευκών. Περιμένουμε. Περιμένουμε όμως ακόμη πιο πολύ να περάσουν τα Δασαρχεία Κύμης - Αλιβερίου και Χαλκίδας και η Διεύθυνση Δασών Ευβοίας στην ουσιαστική προστασία των δασών του κέντρου του νησιού, του Ελατοδάσους της Κεντρικής Εύβοιας. ΤΩΡΑ! Όχι σε κάποιο μελλοντικό χρόνο. Ας κάνουν νέες γνωμοδοτήσεις, ας κάνουν παρεμβάσεις, ημερίδες, έγγραφα προς το ΥΠΕΝ. Υπάρχουν τρόποι! 

Για τις θέσεις του εκεί Ορειβατικού Συλ. περί υποστήριξης των ΑΠΕ: αν οι ορειβατικοί σύλλογοι της Ελλάδας είχαν τηρήσει μία στοιχειωδώς ορθή θέση από το 2000 έως σήμερα, δηλαδή αν πολύ απλά υπερασπιζόντουσαν τα βουνά (γιαυτό υπάρχουν) δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Αλλά αυτοί ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς, κάνανε και από ότι φαίνεται ακόμη κάνουν δηλώσεις πίστης στις ΑΠΕ. Ορειβατικοί σύλλογοι είναι! Δεν είναι σύλλογοι ενεργειακών συμβούλων!

“Φρένο” στα αιολικά πάρκα από τη Διεύθυνση Δασών

Ξεκάθαρα αρνητική είναι η γνωµοδότηση της ∆ιεύθυνσης ∆ασών Χανίων, στο σχέδιο που είναι σε διαβούλευση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τη δηµιουργία αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο του νοµού Χανίων. Αντίθετος στα «φαραωνικά έργα» δηλώνει και ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων.
Στη γνωµοδότηση της ∆ιεύθυνσης ∆ασών αναφέρονται -µεταξύ άλλων- ότι σχεδιάζεται υλοποίηση των έργων εντός προστατευόµενων περιοχών: περιοχές δικτύου Natura 2000, Καταφύγια άγριας Ζωής, Σηµαντικές περιοχές για τα Πουλιά ενώ αναφέρονται οι επιπτώσεις στην πανίδα των περιοχών και επιπτώσεις στα µορφολογικά και τοπιολογικά χαρακτηριστικά.
Στην γνωµοδότηση της Υπηρεσίας επισηµαίνεται ότι θεωρεί πως το έργο αναµένεται να προκαλέσει σηµαντικές µη αντιστρέψιµες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Στο σκεπτικό της απόφαση, σηµειώνεται µεταξύ άλλων, πως «οι επιπτώσεις στη δασική βλάστηση από την κατασκευή του έργου (Α/Γ και οδοποιία) θεωρούνται υψηλής έντασης δεδοµένου µάλιστα πως το έργο σε ποσοστό µεγαλύτερο του 95% (σύµφωνα µε τη ΜΠΕ) προτείνεται σε υπαγόµενες στη ∆ασική Νοµοθεσία εκτάσεις, και θα επέλθουν σηµαντικές επιπτώσεις στη βλάστηση και στους οικοτόπους των περιοχών που προτείνονται» .
Σηµειώνεται επίσης πως «οι επεµβάσεις προτείνονται εντός ή πλησίον εν γένει δασικών εκτάσεων µε ιδιαίτερη βλάστηση και περιορισµένη ανθρώπινη δραστηριότητα», ενώ διατυπώνονται ενστάσεις και για τις προτεινόµενες διανοίξεις οδικού δικτύου.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «οι νέες διανοίξεις οδών είθισται να επιφέρουν αύξηση του αριθµού παράνοµης -και νόµιµης- θήρας, καθώς και περιστατικών πυρκαγιάς λόγω ανθρώπινου παράγοντα».
Η ∆ιεύθυνση ∆ασών στέκεται και σε µια σειρά άλλων κινδύνων όπως:
κίνδυνος διαβρώσεων που θα επιφέρουν αλλοίωση του τοπίου και του οικοσυστήµατος
•κατακερµατισµό των ενδιαιτηµάτων και παρεµπόδιση της ελεύθερης επικοινωνίας τους
επιπτώσεις µεγάλης έντασης και έκτασης και µη αναστρέψιµες στην ορνιθοπανίδα
•τα προτεινόµενα έργα θεωρείται πως «αναµένεται να λειτουργήσουν ως φράγµατα στις τοπικές και εποχιακές µετακινήσεις των πουλιών, αναγκάζοντας τα να αλλάξουν τις τοπικές ή µεταναστευτικές διαδροµές τους».

Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ
Υπέρ των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά ενάντια στην κατασκευή φαραωνικών έργων, τάσσεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων.
Σε χθεσινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Σταύρος Μπαδογιάννης και ο γ.γ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο Σύλλογος υπενθυµίζει ότι «έχουµε πάγια θέση την απαγόρευση τοποθέτησης ανεµογεννητριών πάνω από τα 1.200 µέτρα και έχουµε προσφύγει παλαιότερα στο Σ.Τ.Ε., µαζί µε άλλους ορειβατικούς συλλό-γους της Κρήτης και της Ελλάδας και άλλες συλλογικότητες. Εκτιµούµε ότι πρέπει να αναλάβουµε Παγκρήτια δράση σε αυτή την κατεύθυνση».
Σύµφωνα µε τον Ορειβατικό, «η εγκατάσταση αυτών των γιγάντιων ανεµογεννητριών ΒΑΠΕ, όπως περιγράφεται από τη ΜΠΕ 4 ΑΣΠΗΕ, προϋποθέτει άνοιγµα δρόµων εκατοντάδων χιλιοµέτρων στις κορυφο-γραµµές της Κρήτης, κάτι που, αν συνυπολογιστεί µε το µήκος καλωδίων πολλών χιλιο-µέτρων, είναι αντιεπιστηµονικό από µόνο του. Για την εγκατάσταση αυτών των ΒΑΠΕ θα πρέπει να τηρηθούν πολύ αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι και να ελεγχθούν από ανε-ξάρτητη αρχή».
Η ανακοίνωση προσθέτει: «Χωρίς να θέλουµε να ανοίξουµε το ζήτηµα των σπηλαίων που είναι διάσπαρτα στα βουνά µας, επισηµαίνουµε ότι ο νόµος απαγορεύει την διάταξη ΒΑΠΕ δίπλα σε σπήλαια. Θέλουµε να πιστεύουµε ότι θα πάρει θέση άµεσα και η Σπηλαιολογική Οµοσπονδία Ελλάδος.
Με την κατασκευή τέτοιων έργων θίγονται ανεπανόρθωτα αρχαία ιερά, αρχαία µονοπάτια και δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι. Υπάρχει ασφαλώς και το I.B.A.S. το διεθνές δίκτυο περιοχών για την διατήρηση των παγκοσµίως απειλουµένων ειδών, ενδηµικών ειδών και πτηνών που εξαρτώνται από τους συγκεκριµένους βιότοπους για την επιβίωση τους.
∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι στο οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και παντού στα βουνά της Κρήτης ασκείται ήπια οικονοµική δραστηριότητα, όπως κτηνοτροφία, µελισσοκοµία κ.α. και διαβιούν άνθρωποι και ζώα, χωρίς να υπολογίσουµε τους δεκάδες χιλιάδες ορειβάτες που έρχονται από όλες τις γωνιές του κόσµου για να περπατήσουν σε αυτά. Πάγια θέση του Συλλόγου µας είναι να παρέχεται δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια στα χωριά που απαρτίζουν τις µικρές κοινωνίες του νησιού µας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους είµαστε αντίθετοι και ενάντια στις εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται χωρίς να λαµβάνουν υπ’ όψιν τους το περιβάλλον τις τοπικές κοινωνίες, ούτε καν τη κοινή λογική».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη