Αναμένεται η ΚΥΑ για τα ΥΑΠ
Προηγούμενα σχετικά: ΣΜΠΕ Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
Πριν το Πάσχα η ΚΥΑ για τα υπεράκτια αιολικά σε 5 περιοχές
Πριν το Πάσχα αναμένεται να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com. Επόμενο στάδιο – που τοποθετείτε χρονικά μέσα στο καλοκαίρι όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές – είναι η έναρξη των βυθομετρικών μελετών και των μετρήσεων του αιολικού δυναμικού στις πρώτες περιοχές.
Η ΣΜΠΕ είχε τεθεί τον Νοέμβριο σε διαβούλευση και σε αυτή τη φάση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει ήδη επεξεργαστεί τα σχόλια που είχαν κατατεθεί, ολοκληρώνει το τελικό κείμενο, εκτιμώντας ότι πριν το Πάσχα θα μπορεί να παρουσιαστεί.
Ταυτόχρονα, στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για τη σύσταση από την ΕΔΕΥΕΠ της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες, καθώς και να συλλέξει κάθε άλλο απαραίτητο δεδομένο στις περιοχές του πρώτου «κύματος» των υπεράκτιων αιολικών.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι τα δεδομένα αυτά θα μπορούν να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.
Στην εταιρεία ειδικού σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, στην οποία θα ανατεθούν οι εργασίες των μετρήσεων και η συλλογή των δεδομένων, χορηγείται άδεια έρευνας. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή και από αποδεικτικό κατάθεσης εφάπαξ τέλους άδειας έρευνας υπεράκτιων αιολικών ερευνών που ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, ανά περιοχή (ΠΟΑΥΑΠ), καθώς επίσης οι μέτοχοι/εταίροι νομικών προσώπων, πλην των εισηγμένων εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών, να γνωστοποιούνται μέχρι φυσικού προσώπου.
Οι μελέτες, εκτιμάται – όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com – θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι με στόχο να ολοκληρωθούν έγκαιρα για να μπορεί το ΥΠΕΝ να προχωρήσει στη διαγωνιστική διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τα αιολικά πάρκα είναι ήδη μεγάλο και προέρχεται από εταιρείες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Ανεμογεννήτριες σε θαλάσσιο αιολικό στις ΗΠΑ (Wind turbines located at the Block Island Wind Farm near Block Island, R.I., on July 7, 2022)
Οι πρώτες περιοχές
Ο ΑΔΜΗΕ στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025 -2034 είχε εισηγηθεί να αναπτυχθούν σε πέντε θαλάσσιες περιοχές και συγκεκριμένα σε Θράκη, Κρήτη, Κυκλάδες, Αττική και Δωδεκάνησα τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο η Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ υπέβαλε πρόταση για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου 2 GW, ο οποίος θα επιμεριστεί σε 5 περιοχές.
Ειδικότερα, έχουν προβλεφθεί πιλοτικά έργα 600 MW σε Έβρο και Σαμοθράκη, ακόμα 600 MW στην Κρήτη, για τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στα νησιά Σύρο, Πάρο και Νάξο δρομολογούνται έργα 250 MW, σε νησιά των Κυκλάδων κοντά στην Αττική καθώς και στον Νότιο Ευβοϊκό θα γίνουν έργα 200 MW και στα Δωδεκάνησα έργα 350 MW.
Α' μέρος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29 ΑΠΡ. 2024
#OurOcean2024 - Θαλάσσια Προστασία αλά Ελληνικά ή πως να προστατεύεις ίματζ και τιμές μετοχών ταυτόχρονα και επιτελικά
Τώρα που τα φώτα έσβησαν στο Διεθνές Συνέδριο Our Ocean, ας δούμε γιατί όλη αυτή η φαρσοκωμωδία που παρακολουθήσαμε και αφορά την προστασία των κρίσιμα απειλούμενων και υπό κατάρρευση θαλασσών μας είναι κομμάτι της επικοινωνιακής διαχείρισης των πάντων, ακόμα και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου, από την πρώτη στιγμή έκανε ξεκάθαρο πως το συγκεκριμένο συνέδριο δεν θα ήταν τίποτα παραπάνω από μια φιέστα με μεγάλα λόγια και κενές δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών, ενώ την ίδια ώρα νομοθετούνται πλαίσια για την απρόσκοπτη εγκατάσταση εξεδρών πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπεράκτιων αιολικών και εκατοντάδων κλωβών ιχθυοκαλλιεργειών.
Αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά για αυτή την υποκρισία κάνοντας ανοιχτό κάλεσμα για διαμαρτυρία μαζί με άλλες συλλογικότητες και κινήματα που μάχονται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έξω από το χώρο του Συνεδρίου στο προαύλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, την Τρίτη 16 Απρίλη.
Όμως σε μία επίδειξη στυγνού αυταρχισμού η κυβέρνηση μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας απαγόρευσε τη συγκέντρωση μας με την πρόφαση ότι «δεν είχε εκδοθεί άδεια για την πραγματοποίηση της όπως προβλέπει ο νόμος». Άδεια, για μια ειρηνική συγκέντρωση που δεν θα έκλεινε κανένα δρόμο αλλά θα γινόταν στο προαύλιο ενός πολιτιστικού κέντρου... Τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας στην ελεύθερη συνάθροιση και στην ελευθερία του λόγου δεν αμφισβητούνται αλλά περιστέλλονται πλέον...
Β΄ μέρος:
ΔιαγραφήΕίναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν καμία παραφωνία στη φιέστα τους, είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να αναδειχθούν οι επιπτώσεις όλων αυτών των επενδυτικών δραστηριοτήτων για τις θάλασσες και την βιοποικιλότητα, ούτε να ακουστεί ότι η κοινωνία των ενεργών πολιτών αγωνίζεται, για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και όχι επικοινωνιακά ημίμετρα όπως η αόριστη προστασία μόλις δύο περιοχών στο Αίγιο και το Ιόνιο από τη χρήση μηχανότρατας...
Δεν ήθελαν να υπάρχει κανένα περιθώριο να ακουστεί ότι στη χώρα μας η έννοια της προστασίας, παρόλο που ντύνεται με βαρυσήμαντους όρους όπως «απάτητες», «απάτητα» και τα συναφή, στην καλύτερη περίπτωση αφορά την διάκριση περιοχών μεταξύ αυτών όπου επιβάλλεται το πράσινο ξέπλυμα εταιριών και αδειοδοτουσών αρχών και σε άλλες όπου επιτρέπεται η επενδυτική ασυδοσία.
Ακόμα όμως και σε αυτό δεν είναι ειλικρινείς αν δούμε το παράδειγμα των πρόσφατα θεσμοθετημένων «απάτητων βουνών» (Λευκά Όρη και Λασιθιώτικα βουνά) στην Κρήτη όπου αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται να τα «πατήσουν» τελικά οι συνήθεις ενεργειακοί επενδυτές αφού βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης εγκατάστασης, δεκάδες αιολικά πάρκα και μια γραμμή υψηλής τάσης.
Γι’ αυτό μιλάμε για υποκρισία και απάτη. Γι’ αυτό λέμε πως μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια, για να μη βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα που δείχνει το φυσικό πλούτο της χώρας μας, θάλασσες, βουνά, ποτάμια, κάμπους, παραλίες και προστατευόμενες περιοχές να παραδίδονται στους κάθε λογής επενδυτές της υποτιθέμενης ανάπτυξης.
Γιατί να περιμένουμε ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό στο Ιόνιο και στο Αιγαίο; Μέσα στην δήθεν προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή που προβλέπεται στο Ιόνιο, υπάρχει το λεγόμενο «μπλοκ 10» στον Κυπαρισσιακό κόλπο ήδη παραχωρημένο σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Γ΄ μέρος:
ΔιαγραφήΚαι πως νοείται προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος όταν στην διπλανή από την εξαγγελθείσα προστατευόμενη περιοχή του Ιονίου, στο μπλοκ Νοτιοδυτικά τη Κρήτης, μέχρι προχθές εξαπολύονταν οι ηχητικές βόμβες των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που διώχνουν ή και θανατώνουν τα θαλάσσια θηλαστικά, ενώ αν προχωρήσουν σε δοκιμαστικές ή παραγωγικές γεωτρήσεις, αύριο θα γειτνιάζει με μία βιομηχανική θαλάσσια ζώνη γεμάτη πλατφόρμες εξόρυξης, αγωγούς μεταφοράς, πλοία εφοδιασμού και πλοιάρια απορρύπανσης που θα προσπαθούν να μαζέψουν τις αναμενόμενες διαρροές πετρελαιοειδών;
Μήπως με τη θεσμοθέτηση των -δήθεν απάτητων- θαλάσσιων πάρκων, εννοούν ότι τα κητώδη, τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη και οι ιχθυοπληθυσμοί θα μετακομίσουν σε αυτή την περιοχή και δεν θα επηρεάζονται από τις βιομηχανικές δραστηριότητες; Ή εννοούν ότι τα θαλάσσια ρεύματα του Ιονίου θα αναγνωρίσουν τα γεωγραφικά όρια της προστατευόμενης περιοχής και δεν θα μεταφέρουν εντός της την όποια διαρροή πετρελαιοειδών ή διατρητικών χημικών και αποβλήτων της διαδικασίας της εξόρυξης στα νοτιότερα θαλάσσια οικόπεδα;
Λογικό λοιπόν να ενοχλούν οι αλήθειες μας. Αναμενόμενο ότι θα επιχειρούσαν να μας εμποδίσουν να εκφράσουμε επιχειρήματα που αποδομούν το αφήγημα τους.
Αναμενόμενο όμως ότι και εμείς δεν θα υπακούαμε στις διαταγές και δεν θα υποκύπταμε στον αυταρχισμό, οπότε κάναμε τη συγκέντρωση μας λίγα μέτρα πιο μακριά από το χώρο του Συνεδρίου.
Αυτή ήταν η μόνη ενδεδειγμένη στάση που είχαμε χρέος να κρατήσουμε. Οι φασιστικού τύπου απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των πολιτών, η τρομοκρατία και η καταστολή δεν πέρασαν και δεν θα περάσουν ποτέ.
Αποτελεί παρακαταθήκη για τις μελλοντικές δράσεις του περιβαλλοντικού κινήματος στην Ελλάδα, το γεγονός ότι σπάσαμε στην πράξη την απόπειρα φίμωσης του λόγου μας. Με την φυσική μας παρουσία σε μια απαγορευμένη συγκέντρωση, αποδείξαμε πως οι αγώνες μας δεν είναι «νόμιμοι» ή «παράνομοι», αλλά δίκαιοι και αναγκαίοι και τους υπερασπιζόμαστε κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή.
Δ' μέρος:
ΔιαγραφήΒρεθήκαμε εκεί που έπρεπε και παρότι ήμασταν περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών για να φωνάξουμε δυνατά όσα δεν ήθελαν να ακούσουν εκείνοι που πήραν την απόφαση να μας στερήσουν αυτή τη δυνατότητα.
Σαν απόδειξη της αφοσίωσης μας στην αληθινή προστασία του περιβάλλοντος δύο συναγωνιστές μας κατάφεραν να μπουν στο προαύλιο του Σταύρος Νιάρχος και να φωνάξουν συνθήματα ακριβώς τη στιγμή που οι «προστάτες των θαλασσών», οι ίδιοι που έχουν οδηγήσει τον πλανήτη σε κατάρρευση, ποζάραν χαμογελαστοί στην ομαδική «αναμνηστική φωτογραφία» στο Our Ocean.
Αποδεικνύοντας το «σεβασμό» τους στην αντίθετη γνώμη από αυτή του καθεστώτος η αστυνομία με συνοπτικές διαδικασίες προσήγαγε και εξαφάνισε στη ΓΑΔΑ για αρκετές ώρες τους συναγωνιστές μας γιατί τόλμησαν να φωνάξουν συνθήματα για την προστασία των θαλασσών αλλά και για την προστασία της ανθρωπιάς που συνθλίβεται βάναυσα από τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, προχθές στην Αφρική, εχθές στην Ασία και σήμερα στη Γάζα.
Συντασσόμαστε με τον παγκόσμιο αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα σε ειρήνη, ευημερία και ένα υγιές περιβάλλον και φωνάζουμε δυνατά τα συνθήματα που φώναξαν οι συναγωνιστές την ώρα που τους πέταγαν με βία στο όχημα της αστυνομίας! #FreePalestine! #ClimateJustice! Ενάντια στα εγκλήματα της πολεμικής και της πετρελαϊκής βιομηχανίας που λεηλατούν και ματώνουν τη Γη για τα συμφέροντα τους.
Όπως και να ’χει, για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι και σίγουρες. Ότι με όσα διαδραματίστηκαν μέσα και κυρίως έξω από το Our Ocean, φαίνεται να ανοίγει για τα καλά το θέμα των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών. Κι αυτό είναι κάτι που επιδιώκαμε με την έως τώρα δράση μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να υπερασπιστούμε τη ζωή στις θάλασσες μας.
Θα πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση για να γίνει το αυτονόητο και ολόκληρη η Ελληνική Τάφρος να μπει σε καθεστώς απολύτου προστασίας, χωρίς ηχητικές βόμβες, τρυπάνια και πλατφόρμες εξόρυξης, χωρίς σόναρ και στρατιωτικές ασκήσεις, χωρίς την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των πλοίων.
Ε΄ μέρος:
ΔιαγραφήΠανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου
Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων | Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία | Βιο7νησα | Βρυσούλες | Citizens' Information Network Εξορύξεις Stop! – Πρέβεζα | Εθελοντική Ομάδα Παξών | Fossil Free Corfu | Gastivists | My Dolphin Club | NodrillZante - Ζακυνθινή Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο Ελεύθερο Υδρογονανθράκων | Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου | Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων | Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας | Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | Πρωτοβουλία πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | Save Greek Seas | SOS Κυπαρισσιακός - Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων.
https://hellenictrenchsos.gr/
https://www.change.org/hellenictrenchsos
Επικοινωνία: HellenicTrenchSOS@gmail.com
Κείμενο Δελτίου Τύπου
Λογότυπος Πανελλαδικής Συνέλευσης
Φωτογραφία-1 Φωτογραφία-2 Φωτογραφία-3
Οι φωτογραφίες είναι της Πανελλαδικής Συνέλευσης για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου και της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων
https://mailchi.mp/2a4a270dd9f4/rhefupp4xq-5715236?e=1205106302
Handelsblatt: Το «όπλο» της ελληνικής κυβέρνησης κόντρα στις αντιδράσεις για τα αιολικά πάρκα
ΑπάντησηΔιαγραφή07/06/2024
https://www.liberal.gr/energeia/handelsblatt-oplo-tis-ellinikis-kybernisis-kontra-stis-antidraseis-gia-ta-aiolika-parka
Κυβερνητικοί κύκλοι εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να πειστούν οι κάτοικοι στην Κρήτη να αποδεχθούν τα αιολικά πάρκα, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γνωστή οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, Handelsblatt.
«Θα μπορούσε για παράδειγμα να προσφερθεί στις τοπικές κοινότητες δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα ή επενδυτές σε αιολικά πάρκα να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός νοσοκομείου ή μιας μονάδας αφαλάτωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει καθοριστικά την κατασκευή αιολικών πάρκων. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να συνεισφέρουν 1,9 γιγαβάτ σε έξι χρόνια. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, εταιρείες ενέργειας όπως οι Cenergy, RWE, Helleniq Energy, Ocean Winds, Equinor και Iberdrola έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η διαδικασία προσφορών για τα έργα ωστόσο καθυστερεί», σημειώνει η Handelsblatt.
H οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ γράφει με τίτλο "Εντείνεται η αντίσταση κατά των ανεμογεννητριών": «Ειδικότερα στην Κρήτη καταγράφεται μαζική αντίδραση στις σχεδιαζόμενες παράκτιες ανεμογεννήτριες. Οι θαλάσσιες περιοχές στη βορειοανατολική Κρήτη θεωρούνται για ανεμογεννήτριες οι πιο παραγωγικές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Πολλοί κάτοικοι διαδηλώνουν ωστόσο την αντίθεσή τους στη δημιουργία ανεμογεννητριών τόσο κοντά στις ακτές. Η τουριστική βιομηχανία φοβάται απώλειες, αν οι ανεμογεννήτριες εμποδίζουν την απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο. Οι περιβαλλοντολόγοι, από την άλλη πλευρά, διαβλέπουν κινδύνους για τις προστατευόμενες περιοχές Natura.
Έργα υπεράκτιων αιολικών στην Βαλτική ακύρωσε η Σουηδία
ΑπάντησηΔιαγραφήτην Νοεμβρίου 04, 2024
https://eviaplan.blogspot.com/2024/11/blog-post.html
Η Σουηδία ακύρωσε 13 έργα αιολικών πάρκων κατά μήκος των ακτών της στη Βαλτική Θάλασσα λόγω των επιπτώσεών τους στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδέζα υπουργός Περιβάλλοντος.
Οι άδειες κατασκευής αυτών των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ανακλήθηκαν επειδή «θα είχαν μη αποδεκτό αντίκτυπο» στην άμυνα της σκανδιναβικής χώρας, εξήγησε η υπουργός Ρομίνα Πουρμοχτάρι σε συνέντευξη Τύπου.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη δημοσίευση μελέτης που διεξήχθη από τις ένοπλες δυνάμεις την οποία δημοσίευσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT την περασμένη Παρασκευή. Η μελέτη δείχνει ότι αυτά τα έργα θα μπορούσαν να διαταράξουν σημαντικά τους αισθητήρες της σουηδικής άμυνας στη Βαλτική.
Οι πύργοι και τα περιστρεφόμενα πτερύγια των ανεμογεννητριών εκπέμπουν ήχους ραντάρ και προκαλούν μια σειρά από άλλες παρεμβολές, ιδιαίτερα υποβρύχιες.
Εν όψει της «σοβαρής κατάστασης ασφαλείας που βιώνει αυτή τη στιγμή η Σουηδία, τα αμυντικά συμφέροντα πρέπει να βαρύνουν περισσότερο στην ζυγαριά», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Πολ Γιόνσον στη συνέντευξη Τύπου.
Τα 13 υπεράκτια αιολικά πάρκα, αν παρέμεναν, θα αύξαναν κατά το ήμισυ τον χρόνο για τον εντοπισμό πυραυλικών επιθέσεων, από ένα σε δύο λεπτά, εξήγησε.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η σχετική εγγύτητα του «αυστηρά στρατιωτικοποιημένου» ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ ήταν ένα «βασικό σημείο» στην απόφαση που έλαβε η σουηδική κυβέρνηση.
Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Μια νέα στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ άνοιξε στο Ρόστοκ της βόρειας Γερμανίας, με στόχο τον συντονισμό των δυνάμεων κρατών μελών της Συμμαχίας στην περιοχή απέναντι από τη Ρωσία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες είναι ότι επηρεάζουν τους αισθητήρες μας με πολύ αρνητικό τρόπο, λέει ο Carl-Johan Edström, υποστράτηγος και επικεφαλής του επιτελείου άμυνας.
Καθυστερεί η ανακάλυψη των αυτόνομων σκαφών, υποβρύχιων και ιπτάμενων drone
Σύμφωνα με την ανάλυση των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, ένα πάρκο με ανεμογεννήτριες μπορεί να προκαλέσει την καθυστέρηση ενός λεπτού για να εντοπιστεί, αν για παράδειγμα, ένα όχημα cruise έχει εκτοξευτεί προς την Σουηδία.
Ο λόγος είναι ότι οι πύργοι και τα περιστρεφόμενα πτερύγια των ανεμογεννητριών εκπέμπουν εκτεταμένες ηχητικές παρεμβολές ραντάρ και άλλες διαταραχές. Δεδομένου ότι επηρεάζονται και οι υποβρύχιοι αισθητήρες, μειώνεται επίσης η πιθανότητα εντοπισμού ενός εχθρικού υποβρυχίου.
Swedish wind energy about the rejections: ”We are extremely surprised”