Του φτωχού τ' αρνί (Μεγάλη Εβδομάδα 1963)

ΕΠΠΠΟ: από τους αγαπημένους φωτογράφους του δεύτερου μισού του 20 αι. Η Ήπειρος, τα βουνά της, η λίμνη των Ιωαννίνων, η ποιμενική ζωή, ο λαϊκός πολιτισμός ήταν από τα αγαπημένα θέματα του Κώστα Μπαλάφα. Είναι και δικά μας. Στο τελευταίο Doc Fest (Νοέμ. 2023) στην Χαλκίδα είδαμε ένα ωραίο ντοκιμαντέρ με την κόρη του ως αφηγήτρια. Σήμερα, που όσοι μπορούν και στις μέρες μας να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, παίρνουν κάποιο αρνί ή κατσίκι... ας δούμε τον πόνο του φτωχού συνέλληνα του 1963 που έδινε κάτι από το έχει του για να ζήσει την οικογένειά του. 
Ας κάνουμε όλοι προσπάθεια, αληθινή προσπάθεια, να ξανακάνουμε τον τόπο μας ανθρώπινο, να ζήσει ο λαός μας και ο κόσμος, να χαρούμε την φύση της χώρας μας! Αυτές είναι οι ευχές μας για σήμερα! Να Αναστήσει ολόκληρη η Πλάση!
 
Του φτωχού τ’ αρνί – του Θεόδωρου Ε. Παντούλα (απόσπασμα)

* Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή την παραπάνω φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα. Όσες φορές κλήθηκε ν’ απαντήσει ποια απ’ τις χιλιάδες φωτογραφίες του είναι η καλύτερη, η απάντησή του είναι κατηγορηματική και πάντα ίδια: «Το ’χω πει κι άλλες φορές, ως τέτοια φωτογραφία μου θεωρώ αυτή με του φτωχού τ’ αρνί. Την τράβηξα στο παζάρι των Ιωαννίνων τη Μεγάλη Εβδομάδα, το 1963. Αυτές τις μέρες κατέβαιναν οι χωρικοί απ’ τα χωριά τους κάνοντας και πέντε ώρες δρόμο, μ’ ένα αρνί στην πλάτη, για να το πουλήσουν και με τα χρήματα να πάρουν κάτι για τα παιδιά τους. Οι αστοί κάτω, τους άφηναν και κατέρρεαν απ’ την πείνα και την κούραση και κοίταζαν να τους τα πάρουν στο τέλος όσο όσο. Πέτυχα αυτόν τον αποκαμωμένο άνθρωπο, ακριβώς την ώρα που το παζάρευε. Του ’δωσε ένα κατοστάρικο ο αγοραστής, “έλα και πολλά σού δίνω, δώσε μου ρέστα ένα τάλιρο” και η απάντηση του δυστυχή: “Πού να το βρω, άνθρωπέ μου” και αποχωρίζεται με τόσο πόνο το αρνί του, κοντεύοντας να κλάψει…»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη