Δημόσια Διαβούλευση - ΠΕΤ: 2406011011 (TEΡΝΑ σε Πυξαριά κλπ)

 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΕΚΑ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ «ΚΕΡΑΣΙΑ», «ΚΑΤΑΡΤΙ – ΑΝΕΜΙΤΣΑ», «ΑΝΕΜΙΤΣΑ ΙΙ», «ΠΥΞΑΡΙΑ ΙΙ», «ΠΡΙΟΝΑΣ ΙΙ», «ΓΕΡΑΚΟΒΟΥΝΙ ΙΙ», «ΓΕΡΑΚΟΒΟΥΝΙ – ΒΑΣΚΑΝΤΗΡΑ ΙΙ», «ΤΑΝΑΪΔΑ», «ΚΑΛΠ...

https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1962

2406011011
 
Η δημόσια διαβούλευση για το Έργο / Δραστηριότητα θα διενεργείται μέχρι 28/10/2024
ΤΕΡΝΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΕ
 


 

Δείτε και το https://www.facebook.com/nisides/posts/

eviaonline.gr

Εύβοια: “Μπλόκο” στις ανεμογεννήτριες από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων

Ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων ενημερώνει πως κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3ης Σεπτεμβρίου 2024, ελήφθη ομόφωνα η με αριθμό 123/03-09-2024 απόφαση, η οποία έχει ως ακολούθως:

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αντιτίθεται στην πρόταση εγκατάστασης και λειτουργίας συγκροτήματος 11 αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις ΚΕΡΑΣΙΑ, ΚΑΤΑΡΤΙ – ΑΝΕΜΙΤΣΑ, ΑΝΕΜΙΤΣΑ 2, ΠΥΞΑΡΙΑ 2, ΠΡΙΟΝΑΣ 2, ΓΕΡΑΚΟΒΟΥΝΙ 2, ΓΕΡΑΚΟΒΟΥΝΙ – ΒΑΣΚΑΝΤΗΡΑ, ΤΑΝΑΙΔΑ, ΚΑΛΠΑΚΟΒΡΑΧΟΣ, ΨΗΛΟΣ ΒΡΑΧΟΣ ΚΑΙ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΙ, συνολικής ισχύος 279,6 MW και των συνοδών τους έργων για λόγους περιβαλλοντικούς αναπτυξιακούς και προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων σε περιοχές NATURA.
Καλεί σε συστράτευση όλο το πολιτικό δυναμικό του Νομού προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμιση του τόπου.

Αναθέτει την νομική εκπροσώπηση για την αντίκρουση της ΜΠΕ στην κα Καλλία – Αντωνίου Αγγελική (Δικηγόρο Θεσσαλονίκης) και στον κο Κόλλια Τρύφωνα (Δικηγόρο Αθηνών), οι οποίοι και θα σχεδιάσουν και υποδείξουν το σύνολο των απαιτούμενων νομικών και άλλων ενεργειών.
4. Αναθέτει στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην Ορνιθολογική Εταιρία και σε οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα ή επιστημονική ένωση απαιτηθεί την τεκμηρίωση των αντιρρήσεων επί της υποβληθείσας ΜΠΕ.
5. Καλεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να εντάξει στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και να υλοποιήσει την μελέτη τουριστικής ανάπτυξης 4 Εποχών του ορεινού όγκου της Δίρφυος και την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Γλυφάδα – Λιμνιώνας – Σαρακίνικο.
6. Ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Περιβάλλοντος με την συμμετοχή όλων των εκπροσώπων του Νομού.
7. Σε επόμενη συνεδρίαση θα γνωμοδοτήσουμε επί της υποβλειθήσας ΜΠΕ σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες, τους Συνεταιρισμούς – Ιδιοκτήτες των Δασών και τους μαζικούς φορείς της περιοχής.
8. Θα διοργανωθούν ανοικτές εκδηλώσεις για την ενημέρωση της κοινωνίας και την κινητοποιήση κατοίκων και φορεών.
9. Να αναρτηθεί η παρούσα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να κοινοποιηθεί στα ΜΜΕ του Νομού.
10. Να απευθύνει πρόταση – πρόσκληση προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ώστε να διεξαχθεί το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο (που θα αφορά ΑΠΕ) στα Ψαχνά και ειδικότερα σε αίθουσα του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος”.

Ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας καλεί όλους τους πολίτες και τους φορείς του Δήμου και της Εύβοιας σε συστράτευση ενάντια στην επιχειρούμενη ληστρική καταπάτηση του τόπου μας. Στον αγώνα αυτόν κανείς δεν περισσεύει και όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ομοθυμία και ομοψυχία.

---

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Η Δημόσια Διαβούλευση για ένα ακόμα φαραωνικό αιολικό πάρκο στην κεντρική Εύβοια βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά η ημερομηνία λήξης των συμμετοχών σε αυτή πλησιάζει... απομένουν 5 ημέρες μόνο, έως την 28η Οκτωβρίου 2024, ημέρα επετείου... σας καλούμε λοιπόν να πείτε ένα βροντερό "ΟΧΙ" στη νέα επέλαση της Τέρνα και στο ΥΠΕΝ.
Ακολουθούν, ενδεικτικά, κάποια στοιχεία-ομολογίες της ίδιας της Εταιρείας που αποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο και σχετικές εικόνες από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τίτλος έργου:
«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΕΚΑ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ «ΚΕΡΑΣΙΑ», «ΚΑΤΑΡΤΙ – ΑΝΕΜΙΤΣΑ», «ΑΝΕΜΙΤΣΑ ΙΙ», «ΠΥΞΑΡΙΑ ΙΙ», «ΠΡΙΟΝΑΣ ΙΙ», «ΓΕΡΑΚΟΒΟΥΝΙ ΙΙ», «ΓΕΡΑΚΟΒΟΥΝΙ – ΒΑΣΚΑΝΤΗΡΑ ΙΙ», «ΤΑΝΑΪΔΑ», «ΚΑΛΠΑΚΟΒΡΑΧΟΣ», «ΨΗΛΟΣ ΒΡΑΧΟΣ» ΚΑΙ «ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΙ - ΠΕΤΡΕΣ» ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 279,6MW ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ- ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΟΚΡΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ»
Οι Φορείς επένδυσης των μελετώμενων έργων είναι οι εταιρείες με την επωνυμία «ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και «ΤΕΡΝΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΗΠΜ (Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο): ΠΕΤ 2406011011
Πρόκειται για κατασκευή συγκροτήματος έντεκα (11) Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), το οποίο περιλαμβάνει 98 ανεμογεννήτριες!!! Η περιοχή ανάπτυξης του συγκροτήματος των έντεκα προτεινόμενων ΑΣΠΗΕ και των συνοδών υποδομών τους εντοπίζεται στους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, οι οποίοι ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (βλ. Εικόνα).
Επιχειρείται μια τεράστιου μεγέθους οικολογική καταστροφή, αφού σύμφωνα με τους ίδιους τους «μελετητές» του τερατουργήματος και τη ΜΠΕ του έργου:
(σελ. 38)
1. Μεγάλο τμήμα του μελετώμενου έργου εμπίπτει εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ – SPA) με κωδικό GR2420011 και ονομασία «Όρη Κεντρικής Εύβοιας, Παράκτια ζώνη και νησίδες», η οποία αποτελεί και Σημαντική Περιοχή για Πουλιά με κωδικό GR111 και ονομασία «Όρη Κεντρικής Ευβοίας».
2. Τμήμα του μελετώμενου έργου εμπίπτει εντός του βιοτόπου με κωδικό ΑΒ2080068 και ονομασία «Όρος Πυξαριάς Ευβοίας».
3. Τμήμα του μελετώμενου έργου εμπίπτει εντός βιότοπων, του βιότοπου Corine με κωδικό Α00010054 και ονομασία «Όρη Δίρφη, Σκοτινή, Ορτάρι, Ξεροβούνι, Μαυροβούνι και περιοχή Κύμης».
4. Τμήμα της υπόγειας διασυνδετικής γραμμής από την πλευρά της Π.Ε. Φθιώτιδας, διέρχεται του Καταφυγίου Άγριας Ζωής ΚΑΖ 356 Κόκκινη Λάρυμνας. Το τμήμα αυτό χωροθετείται εξ ολοκλήρου εντός του καταστρώματος υφιστάμενου δρόμου. (Βλ. σχετικές εικόνες)
(σελ. 70) Για το υποθαλάσσιο δίκτυο Μεταφοράς Υ.Τ.:
Τα λοιπά κύρια και συνοδά έργα στην πλειονότητά τους εντοπίζονται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000, και ειδικότερα εντός της (ΖΕΠ) GR2420011 «ΟΡΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΝΗΣΙΔΕΣ», GR2420012 «ΌΡΟΣ ΌΧΗ, ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΝΗΣΙΔΕΣ», GR2420008 «ΛΙΜΝΗ ΔΥΣΤΟΣ» GR2420016 «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΕΥΒΟΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ».
(σελ. 83) Η περιοχή εγκατάστασης του έργου εμπίπτει εντός του αναμορφωμένου και μερικώς κυρωμένου Δασικού Χάρτη της Π.Ε. Ευβοίας. Σύμφωνα με τα ανωτέρω και τα χαρτογραφικά δεδομένα του αναμορφωμένου και μερικώς κυρωμένου δασικού χάρτη της Π.Ε. Ευβοίας εκ των συνολικών 1.330.056,6 m2 της κατάληψης του έργου τα:
1.327.933,1 m2 αποτελούν δασική έκταση !!!
(σελ. 85-86) Διαπιστώθηκε ασυμβατότητα του έργου σχετικά με τις τουριστικές υποδομές και τους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων της περιοχής. Αναλυτικά διαπιστώνεται ότι δεν πληρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις A/Γ από τις ακόλουθες ασύμβατες χρήσεις:
▪ Από την ζώνη υποδοχής μονάδων ήπιας τουριστικής ανάπτυξης Ζ2 «Είσοδος του Φαραγγιού της Αγάλης», η οποία θεσμοθετείται με το ΣΧΟΟΑΠ Δ.Ε. Διρφύων. Ειδικότερα σε απόσταση μικρότερη των 1000m από τα όρια της ανωτέρω ζώνης εντοπίζονται η Α/Γ TS16 και TS15.
▪ Από το ορειβατικό καταφύγιο Αγάλης το οποίο αποτελεί ειδική τουριστική υποδομή σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 του νόμου 4276/2014. Ειδικότερα σε απόσταση μικρότερη των 1000m από τα όρια της ανωτέρω ζώνης εντοπίζεται η Α/Γ TS16.
(σελ. 91) Ως προς τη χωροθέτηση των έργων σε άλλες σημαντικές φυσικές περιοχές, διαπιστώνεται ότι τμήματα των έργων εμπίπτουν εντός:
▪ Της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) GR111 «Όρη Κεντρικής Εύβοιας»
▪ Του βιοτόπου Corine με κωδικό Α00010054 και ονομασία «Όρη Δίρφη, Σκοτινή, Ορτάρι, Ξεροβούνι, Μαυροβούνι και περιοχή Κύμης»
▪ Του βιότοπου της βάσεις δεδομένων για την ελληνική φύση «Φιλότης» με κωδικό ΑΒ2080068 και ονομασία «Όρος Πυξαριάς Ευβοίας.
Οι ίδιοι ομολογούν ότι οι επιπτώσεις στα Μορφολογικά και Τοπιολογικά χαρακτηριστικά, στη χλωρίδα, στην πανίδα και την ορνιθοπανίδα, στις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Συστήματος και γενικά στο Περιβάλλον, τόσο κατά τη φάση της κατασκευής όσο και της λειτουργίας των ΑΣΠΗΕ, θα είναι αρνητικές, μακροχρόνιες και μερικώς αναστρέψιμες!!! (βλ. σχετικό πίνακα της ΜΠΕ)
Ενώ όσα αναφέρονται στις σελ. 103-104 για τα οφέλη που θα προκύψουν από το μελετώμενο έργο πραγματικά απευθύνονται στην αντιληπτική ικανότητα ενός νηπίου!!! (βλ. σχετικές εικόνες)
Η συμμετοχή στη Δημόσια Διαβούλευση είναι πολύ σημαντική και αποτελεί "χρέος" όλων εκείνων που διατείνονται πως διαφωνούν με την εγκατάσταση πρόσθετων ανεμογεννητριών στον Δήμο μας αλλά και σε όλη την Εύβοια... έχουμε την ευκαιρία, για μια ακόμη φορά, να αποδείξουμε τις πεποιθήσεις και τις προθέσεις μας...

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια