Για το μπλακάουτ στην Ιβηρική και ανάλογο κίνδυνο στην Ελλάδα

Κάποια σχετικά άρθρα και αναρτήσεις:

---

Τι συνέβη στην Ισπανία — Ένα μάθημα για όλους μας (Χάρις Γιαννοπούλου)

πηγή: https://energperivaldmak.blogspot.com

αλλά και το https://www.facebook.com 

Το μεσημέρι της 28ης Απριλίου 2025, στις 12:32 μ.μ. (ώρα Ισπανίας), σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ άουτ στην ιστορία της Ιβηρικής Χερσονήσου. Η διακοπή ρεύματος επηρέασε ολόκληρη την ηπειρωτική Ισπανία, καθώς και την Πορτογαλία, την Ανδόρα και τμήματα της νότιας Γαλλίας.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χάθηκαν περίπου 15 γιγαβάτ ισχύος — ποσότητα που αντιστοιχούσε σχεδόν στο 60% της συνολικής κατανάλωσης της Ισπανίας εκείνη τη στιγμή. Η ξαφνική αυτή απώλεια προκάλεσε κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου, οδηγώντας σε γενικευμένη διακοπή ρεύματος σε ολόκληρη την περιοχή.

Η βασική αιτία του φαινομένου ήταν η απότομη πτώση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως από φωτοβολταϊκά αλλά και αιολικά συστήματα. Η Ισπανία, με υψηλή διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περιορισμένη χρήση σταθερών μονάδων παραγωγής ( θερμικών ή πυρηνικών), παρουσίασε χαμηλά επίπεδα «αδράνειας» στο δίκτυό της. Αυτό σήμαινε ότι το σύστημα δεν διέθετε επαρκή ικανότητα να απορροφήσει κραδασμούς και να διατηρήσει τη σταθερότητα της συχνότητάς του όταν μειώθηκε απότομα η προσφερόμενη ισχύς.

Η αδράνεια, στην ηλεκτρική ενέργεια, είναι η κινητική ενέργεια που αποθηκεύεται στις περιστρεφόμενες γεννήτριες - που λειτουργούν με άνθρακα, φυσικό αέριο ή πυρηνική ενέργεια. Σε περιπτώσεις απότομων μεταβολών, αυτή η ενέργεια λειτουργεί σαν «μαξιλάρι» σταθερότητας, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στους διαχειριστές του συστήματος να αντιδράσουν προτού η κατάσταση εκτροχιαστεί.

Πώς προκαλείται ένα blackout — Μια τεχνική προσέγγιση

Θα επιχειρήσω μια σύντομη ανάλυση των γεγονότων που μπορούν να οδηγήσουν σε blackout, κάτι που απαιτεί βασική κατανόηση της λειτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου και των μηχανισμών προστασίας που ενεργοποιούνται ώστε να αποτραπεί η κατάρρευσή του.

Η συχνότητα του ηλεκτρικού ρεύματος (τυπικά 50 Hz στην Ευρώπη και 60 Hz στη Βόρεια Αμερική) είναι μια κρίσιμη παράμετρος για τη σταθερότητα του συστήματος. Αν η συχνότητα ξεφύγει πέρα από τα ασφαλή όρια (π.χ. αυξηθεί ή μειωθεί έστω και λίγο από τα 50 Hz σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο), μπορεί να προκληθούν ζημιές σε κρίσιμο εξοπλισμό μεταφοράς και διανομής. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτές οι αποκλίσεις οδηγούν σε διακοπές ρεύματος ή ακόμη και σε γενικευμένο blackout.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενεργοποιούνται αυτόματα οι μηχανισμοί προστασίας του δικτύου — γνωστοί ως ρελέ προστασίας. Οι διατάξεις αυτές έχουν σχεδιαστεί ώστε να απομονώνουν τμήματα του δικτύου, προστατεύοντας κρίσιμο εξοπλισμό από σοβαρές βλάβες και αποτρέποντας την εξάπλωση του προβλήματος σε μεγαλύτερη κλίμακα. Έτσι, απενεργοποιούνται αυτόματα μεγάλα κομμάτια του συστήματος μεταφοράς και διανομής.

Η διαδικασία αυτή, αν και προστατευτική, έχει ως άμεση συνέπεια εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Η αποσύνδεση μεγάλων περιοχών συμβάλλει μεν στη σταθεροποίηση του δικτύου, όμως μπορεί να αφήσει εκατομμύρια καταναλωτές χωρίς ηλεκτροδότηση — το φαινόμενο που αποκαλούμε blackout.

Πώς διατηρείται η συχνότητα του δικτύου και αποφεύγεται το blackout

Για να αποφευχθούν φαινόμενα όπως ένα εκτεταμένο blackout, είναι κρίσιμο να διατηρείται σταθερή η συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου. Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που συμβάλλουν σε αυτόν τον στόχο, και η αποτελεσματική εφαρμογή τους απαιτεί ακριβή συντονισμό και γρήγορη απόκριση.

1. Προσαρμογή της παραγωγής στην κατανάλωση

Οι μονάδες σταθερής παραγωγής ενέργειας — όπως θερμικοί σταθμοί, μονάδες φυσικού αερίου ή πυρηνικά εργοστάσια — έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν σε πραγματικό χρόνο την ισχύ παραγωγής τους. Έτσι, μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στις μεταβολές της ζήτησης, αυξάνοντας ή μειώνοντας την παραγωγή ώστε να διατηρείται η συχνότητα του δικτύου σταθερή.

2. Αυτόματη και κεντρική ρύθμιση της παραγωγής

• Πρωτογενής Ρύθμιση

Πρόκειται για την άμεση και αυτόματη αντίδραση των γεννητριών (κυρίως θερμικών ή υδροηλεκτρικών μονάδων) σε μικρές αποκλίσεις της συχνότητας. Γίνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και ξεκινά εντός λίγων δευτερολέπτων.

• Δευτερογενής Ρύθμιση

Αν η συχνότητα δεν επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα, επεμβαίνει ο διαχειριστής του συστήματος (π.χ. ο ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα), προσαρμόζοντας την παραγωγή σε εθνικό επίπεδο για να επαναφέρει την ισορροπία.

• Τριτογενής Ρύθμιση

Σε περιπτώσεις παρατεταμένης πίεσης στο σύστημα, τίθενται σε λειτουργία εφεδρικές μονάδες παραγωγής ή γίνεται ανακατανομή φορτίου, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η σταθερότητα του δικτύου.

3. Χρήση αποθηκευμένης ενέργειας για ενίσχυση του δικτύου

Τα σύγχρονα ενεργειακά συστήματα αξιοποιούν τεχνολογίες αποθήκευσης, όπως μπαταρίες μεγάλης κλίμακας ή αντλησιοταμιευτικά συστήματα. Αυτά μπορούν να απορροφούν την περίσσεια ενέργεια σε ώρες χαμηλής ζήτησης και να την αποδίδουν στο δίκτυο όταν η ζήτηση υπερβαίνει την παραγωγή, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα της συχνότητας.

Χρονικά περιθώρια αντίδρασης: Κρίσιμος παράγοντας

Όλοι οι παραπάνω μηχανισμοί πρέπει να ενεργοποιηθούν ταχύτατα, γιατί κάθε δευτερόλεπτο μετρά:

• Η αρχική αντίδραση πρέπει να ξεκινήσει εντός 1–2 δευτερολέπτων.

• Η πλήρης αποκατάσταση της ισορροπίας συχνότητας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 15 λεπτών.

Αν το σύστημα δεν σταθεροποιηθεί εγκαίρως, τότε το δίκτυο κινδυνεύει με αλυσιδωτή κατάρρευση, οδηγώντας σε γενικευμένο blackout.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Επικίνδυνες για τη Σταθερότητα του Δικτύου

Η μαζική και απρογραμμάτιστη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ηλεκτρικό δίκτυο —κυρίως αιολικές και ηλιακες— δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ηλεκτροδότησης. Παρά την διαφημιζόμενη οικολογική τους ταυτότητα, οι ΑΠΕ δεν είναι αξιόπιστες όταν πρόκειται για την αδιάλειπτη και σταθερή παροχή ενέργειας, και συχνά ευθύνονται για εκτεταμένα blackout.

Όταν οι ΑΠΕ αποτελούν την κύρια συνιστώσα του ενεργειακού μείγματος, οι τεχνικές τους αδυναμίες και οι δυσκολίες στη διαχείρισή τους δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου.Οι κυριότεροι λόγοι είναι:

1. Ασταθής και Απρόβλεπτη Παραγωγή

Οι ΑΠΕ εξαρτώνται πλήρως από καιρικές συνθήκες — παράγουν όταν φυσάει ή έχει ήλιο. Δεν παράγουν όταν δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες. Το αποτέλεσμα είναι αιφνίδιες διακυμάνσεις στην παραγωγή, άσχετες με τις πραγματικές ανάγκες του δικτύου.

Αυτό διαταράσσει την ισορροπία προσφοράς-ζήτησης, οδηγώντας συχνά σε ενεργοποίηση ρελέ προστασίας και, σε ακραίες περιπτώσεις, κατάρρευση του συστήματος. Με άλλα λόγια: το ρεύμα "κόβεται" επειδή ο καιρός δεν συνεργάζεται.

2. Μηδενική Αδράνεια – Υψηλό Ρίσκο Κατάρρευσης

Οι ΑΠΕ δεν προσφέρουν αδράνεια — δηλαδή δεν διαθέτουν τις βαριές, περιστρεφόμενες μάζες που έχουν οι θερμικές μονάδες και οι οποίες λειτουργούν ως «αμορτισέρ» για απότομες αλλαγές στο σύστημα.

Χωρίς αυτή τη φυσική σταθεροποίηση, το δίκτυο γίνεται εύθραυστο, αντιδρά απότομα σε κάθε διαταραχή και κινδυνεύει με καταιγιστική κατάρρευση. Οι inverters δεν αντικαθιστούν την φυσική σταθερότητα που προσφέρουν οι συμβατικές μονάδες.

3. Ελάχιστος Έλεγχος – Καμία Εγγύηση σταθερής Παροχής

Οι ΑΠΕ δεν ελέγχονται από τον άνθρωπο. Δεν μπορεί ο διαχειριστής του συστήματος να απαιτήσει να παραχθεί περισσότερη ενέργεια επειδή η ζήτηση αυξήθηκε. Η παραγωγή είναι όσο και όποτε "θέλει" ο καιρός, όχι όσο χρειάζεται το δίκτυο.

Αυτός ο χαμηλός βαθμός ελέγξιμότητας είναι απαράδεκτος για ένα σύστημα τόσο κρίσιμο όσο το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο.

4. Ανύπαρκτες ή Αργές Εφεδρείες – Ανάγκη Διατήρησης των Συμβατικών Πηγών

Η απουσία ή η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση εφεδρικών μονάδων είναι κρίσιμο πρόβλημα όταν βασιζόμαστε υπερβολικά στις ΑΠΕ. Η αστάθεια που προκαλούν οι διακυμάνσεις της ηλιακής και αιολικής παραγωγής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς επαρκή υποστήριξη από σταθερές, ελεγχόμενες πηγές ενέργειας.

Για τη διατήρηση της ασφάλειας του δικτύου είναι απαραίτητο να παραμείνει σε σημαντικό ποσοστό το παραδοσιακό ενεργειακό υπόβαθρο, που περιλαμβάνει θερμικές μονάδες (λιγνίτης, φυσικό αέριο), πυρηνικά εργοστάσια και μεγάλα υδροηλεκτρικά. Αυτές οι μονάδες είναι ελέγξιμες, διαθέτουν φυσική αδράνεια και μπορούν να ενεργοποιηθούν γρήγορα όταν χρειαστεί.

Η πλήρης απεξάρτηση από τις συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας, ισοδυναμεί με ενεργειακή αυτοκτονία. Το δίκτυο δεν αντέχει "πειράματα" — χρειάζεται αξιοπιστία και σταθερότητα.

Συμπέρασμα: Ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός — είναι υπαρκτός

Οι ΑΠΕ, όσο "καθαρές" κι αν θεωρούνται περιβαλλοντικά, δεν παρέχουν τη σταθερότητα που απαιτείται για την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης. Η υπερβολική τους ενσωμάτωση στο μείγμα ενέργειας χωρίς επαρκείς εφεδρείες, χωρίς αδράνεια και χωρίς αποθήκευση είναι ένα τεχνικό ρίσκο με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Χάρις Γιαννοπούλου
Πυρηνικός ιατρός

---

Το μάθημα του ισπανικού μπλακ άουτ για την Ελλάδα

πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/563587315/to-mathima-toy-ispanikoy-mplak-aoyt-gia-tin-ellada/

Τι μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος - Ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη μέσω του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας

εφιάλτης ενός μπλακ άουτ είναι συστατικό στοιχείο των διαχειριστών των ηλεκτρικών συστημάτων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τη Δευτέρα, για τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα. Αυτό που έζησαν οι Ιβηρες είναι πιθανό να συμβεί οπουδήποτε αλλού, και στην Ελλάδα. Η υπερβάλλουσα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως φωτοβολταϊκά, τα παλιά δίκτυα που δεν μπορούν να «σηκώσουν» τόσες ΑΠΕ και η περιορισμένη ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας συνιστούν μόνιμη απειλή για την ευστάθεια του συστήματος. Και η χώρα μας έφτασε πέρυσι και τo 2023 πολύ κοντά σε μπλακ άουτ, κάτι που δεν απέφυγαν τρία νησιά τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο.

«Καμπανάκι» αφύπνισης το ισπανικό πάθημα

Της Χρύσας Λιάγγου

Το μπλακ άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο επιβεβαίωσε τους χειρότερους εφιάλτες των διαχειριστών ηλεκτρικών συστημάτων της Ευρώπης και απέδειξε με οδυνηρό τρόπο ότι ακόμη και στις ανεπτυγμένες κοινωνίες η ενεργειακή ασφάλεια και το να κρατηθούν τα φώτα αναμμένα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

 συνέχεια των άρθρων  https://www.kathimerini.gr/society/563587315/to-mathima-toy-ispanikoy-mplak-aoyt-gia-tin-ellada/

---

Ευρωπαϊκό έλεγχο για την προέλευση του μπλακάουτ ζητεί η πορτογαλική κυβέρνηση
τέλη Απριλίου
Πνευματικά Δικαιώματα Armando Franca/Copyright 2025 The AP. All rights reserved
Από Lina Ferreira
Δημοσιεύθηκε
Ο πρωθυπουργός Μοντενέγκρο θέλει ταχεία αντίδραση από τον οργανισμό της ΕΕ και ρίχνει ευθυνες στην Ισπανία - Ο Σάντσεθ συγκροτεί Επιτροπή Διερεύνησης, παρέμβαση και της Δικαιοσύνης

Η Πορτογαλία πρόκειται να ζητήσει από τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας να διενεργήσει έλεγχο σχετικά με την προέλευση του μπλακάουτ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο υποστήριξε ότι πρόκειται για τον "καταλληλότερο φορέα" για να το πράξει και ότι απαιτούνται "γρήγορες και επείγουσες απαντήσεις", τονίζοντας ότι το μπλακ άουτ προήλθε από την Ισπανία.

Αυτό ήταν ένα από τα πολλά μέτρα που ανακοίνωσε ο Μοντενέγκρο, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης τεχνικής επιτροπής, αποτελούμενης από εμπειρογνώμονες, για να επανεξετάσει την αντιμετώπιση της κρίσης.

Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η δική του κυβέρνηση συγκρότησε επιτροπή διερεύνησης ενώ το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο επίσης ανακοίνωσε την εκκίνηση έρευνας, με σκοπό να εξακριβωθούν τα αίτια του μπλακάουτ που προκάλεσε χάος σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο...

συνέχεια στην πηγή του  https://gr.euronews.com/

---

ΑΔΜΗΕ: Η Ελλάδα ελέγχει την παραγωγή των ΑΠΕ- Δεν κινδυνεύει από μπλακ αουτ
Συμέλα Τουχτίδου, gr.euronews.com

Προβληματισμό στις ελληνικές αρχές έχει προκαλέσει το εκτεταμμένο black out σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Τα ακριβή αίτια διερευνόνται ακόμα, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η ενέργεια που παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να οδήγησε σε αποσταθεροποίηση και τελικά σε κατάρρευση του συστήματος διανομής στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ο Βασίλης Ζιώγας, διευθυντής λειτουργίας και ελέγχου του ελληνικού Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, εξηγεί στο euronews ότι η διαχείριση των ΑΠΕ αποτελεί μία συνεχή πρόκληση και για την Ελλάδα και απαιτεί τη συνεργασία των εποπτικών φορέων, των παραγωγών και του υπουργείου Ενέργειας.

«Γενικά στα δίκτυα μπορούν να συμβούν τέτοια περιστατικά» μας είπε. «Εμείς από την πλευρά μας, που έχουμε την ευθύνη λειτουργίας τους, παίρνουμε μέτρα για να τα αντιμετωπίσουμε. Κατ' αρχάς, ενισχύουμε το δίκτυο και αυξάνουμε τη συντήρηση. Βελτιώνουμε το δίκτυο, το αναπτύσσουμε και αυτό σημαίνει ότι γίνεται ανθεκτικό, αυξάνουμε την ανθεκτικότητα.

Επίσης επεμβαίνουμε στον έλεγχο της παραγωγής. Στις μέρες μας είναι πολύ χαρακτηριστική η διείσδυση των ΑΠΕ. Αυτή η ιδιαίτερη παραγωγή, η πράσινη ενέργεια, που είναι πάρα πολύ χρήσιμη και πολύ οικονομική και τη θέλουμε όλοι γιατί δεν ρυπαίνει, έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά πρέπει εμείς να τα σεβαστούμε, να τα προσδιορίσουμε και με βάση αυτά να πάρουμε μέτρα.

Σαν παράδειγμα θα αναφέρω το Πάσχα αλλά και τις ημέρες που διανύουμε τώρα: συνεργάζονται Υπουργείο, Ρυθμιστική Αρχή, Διαχειριστές, εμείς και ο ΔΕΔΔΗΕ και οι παραγωγοί. Είμαστε σε συνεχή επαφή, ανταλλάσσουμε εντολές και δίνουμε κατευθύνσεις και παίρνονται μέτρα αυτά που τελικά φαίνονται σαν περικοπές, αλλά είναι μια αναγκαιότητα. Μια ποσότητα ανεξέλεγκτη, αν την αφήσουμε να παράγει πολύ, κινδυνεύει να οδηγήσει το σύστημα σε ανισορροπία»

Μπορεί αυτή η ανισορροπία να προκαλέσει μπλακάουτ;

«Αυτή η ανισορροπία, αν διογκωθεί, μπορεί να οδηγήσει και σε φαινόμενα μπλακάουτ. Αυτό εμείς προσπαθούμε να περιορίσουμε. Είναι πάντα ένας κίνδυνος τον οποίο θα βρούμε μπροστά μας από τη στιγμή που υπάρχουν νέες πηγές ενέργειας.»

Στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) η εξισορρόπησης παραγωγής και ζήτησης ενέργειας γίνεται σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί σύστημα προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις, που δίνει τη δυνατότητο στον διαχειριστή του δικτύου να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει απειλές κυβερνοεπίθεσης.

Η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και η περιορισμένη σύνδεση με γειτονικές χώρες, παράγοντες που θεωρείται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο μεγάλο μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία, είναι στοιχεία και του ελληνικού δικτύου ενέργειας.

Για αυτό το λόγο, τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές αρχές έχουν εντατικοποιήσει τις ενέργειες διασύνδεσης της Ελλάδας με γειτονικές χώρες όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να παρέχουν τη μέγιστη ενεργειακή ασφάλεια στην χώρα. 

---

Fanis Montagna
30/4/2025, από το fb
Μήπως ο Φρανκενστάιν των ΑΠΕ έφερε το εκτεταμένο μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία;
Με το σταγονόμετρο δίνουν τις πληροφορίες οι διαχειριστές των Δικτύων σε Ισπανία και Πορτογαλία αλλά είναι αδύνατο να κρύψουν τον πραγματικό αίτιο για το εκτεταμένο μπλακ άουτ που δημιούργησε ΑΠΕραντο χάος σε μια τεράστια περιοχή.
--Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση.
--Το σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που επικαλούνται δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά ίσως η αιτία να βρίσκεται σε πιο απλές εκδοχές.
-- Η υπερφόρτωση των δικτύων από υπερπαραγωγή των ΑΠΕ δεν μπορεί να αποκλειστεί ως βασική αιτία μπλακ άουτ όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι των δικτύων
-- Σήμερα δόθηκε η πληροφορία ότι ξαφνικά, για «άγνωστους» μέχρι στιγμής, λόγους «εξαφανίστηκαν» από το δίκτυο 15 γιγαβατώρες.
-- «Η Red Eléctrica ανέφερε ότι το συμβάν προκλήθηκε από ισχυρές ταλαντώσεις στα δίκτυα υψηλής τάσης, οδηγώντας στην απώλεια ισορροπίας και στην απόσυρση της Ισπανίας από το διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο»
Σίγουρα θα μάθουμε τα πραγματικά αίτια όσο κι αν θέλουν να τα αποκρύψουν αλλά το πιο πιθανό με βάση τα στοιχεία που δίνουν είναι η αιτία να βρίσκεται στην «απότομη εξαφάνιση» μεγάλης ποσότητας ενέργειας (15 γιγαβατώρες),
που δεν μπόρεσαν να αναπληρωθούν αμέσως επειδή στα δίκτυα δεν υπήρχαν σταθερές μονάδες παραγωγής ενέργειας (Πυρηνικά, Φυσικό αέριο, άνθρακας, μεγάλα υδροηλεκτρικά) ικανές να αναπληρώσουν την απότομη απώλεια ενέργειας που το πιο πιθανό είναι να προέρχονταν από ΑΠΕ.
Γιατί εξαφανίστηκαν οι 15 γιγαβατώρες; Αν σταμάτησε ξαφνικά ο άνεμος. Αν συννέφιασε σε μια περιοχή με πολλά φωτοβολταϊκά. Αν έπαθαν βλάβη μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας κλπ.
Πολλοί ειδικοί στα δίκτυα είχαν προειδοποιήσει κι εδώ στην Ελλάδα ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθεί γενικευμένο μπλακ αουτ λόγω της χαμηλής κατανάλωσης και της υψηλής παραγωγής των ΑΠΕ για αυτό σήμανε συναγερμός το Πάσχα και θα επαναληφθεί την Πρωτομαγιά.
Κοντολογίς όταν υπάρχει υψηλή παραγωγή ΑΠΕ δεν πρέπει να εκτοπίζει από τα δίκτυα τις σταθερές μονάδες οι οποίες πρέπει να λειτουργούν στα «κατώτερα τεχνικά ελάχιστα» ως «θερμή εφεδρεία» για να μπορέσουν να αναπληρώσουν αυτομάτως την απώλεια από τη στοχαστικότητα και αστάθεια των ΑΠΕ.
Γι' αυτό μάλιστα προτείνουν περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ όταν η συμμετοχή τους στην ηλεκτροπαραγωγή ξεπερνάει το 50% της ζήτησης…..
ΆΡΑ οι ανοησίες που αναπαράγουν παράγοντες της αγοράς αλλά και υπερασπιστές των ΑΠΕριόριστων ΑΠΕ για 100% ή 90%, η ακόμα και 70% είναι με τη σημερινή τεχνολογία ανεφάρμοστο.
Σήμερα στη Χώρα μας οι εγκατεστημένες ΑΠΕ μπορούν να υπερκαλύψουν την κατανάλωση τουλάχιστον 5 φορές.
Ας ακυρώσουν λοιπόν ΤΩΡΑ όλες τις υπό εγκατάσταση ΑΠΕ. Αυτό προτείνουν ακόμα και οι παραγωγοί των ΑΠΕ (ΣΠΕΦ-ΠΟΣΠΗΕΦ κ.α)
Το άλλο είναι ότι μάθαμε όλοι τι εστί μπλακ αουτ. Επειδή πολλοί ήταν αυτοί που νόμιζαν ότι το μπλακ αουτ είναι σαν να πέφτει μια ασφάλεια, τη σηκώνουμε και όλα καλά.
Μπορεί να περάσει και μια βδομάδα μέχρι να επανέλθει η ηλεκτροπαραγωγή στα κανονικά επίπεδα: «Μάλιστα αναφέρουν ότι δεδομένης της πολυπλοκότητας του προβλήματος, μπορεί να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα για να επανέλθει πλήρως το δίκτυο στην κανονική του κατάσταση».
---

Απενεργοποιήθηκαν 5 χιλιάδες πάρκα ΑΠΕ στην Ελλάδα για να προστατευτεί το σύστημα ηλεκτρισμού
Χρύσανθος Μανώλη, philenews.com

Σε συναγερμό έχουν τεθεί το Υπουργείο Ενέργειας και άλλες ενεργειακές Αρχές στην Ελλάδα, ώστε να διαχειριστούν τις πολύ μεγάλες περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που απαιτούνται για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος στη χώρα, αλλά και τις ακόμα μεγαλύτερες περικοπές που θα απαιτηθούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα....

---

Ισπανία: Μετά το μπλακ άουτ, ανοίγει ξανά ο διάλογος για να μην κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσια
Roberto Macedonio Vega gr. euronews.com

Το μαζικό μπλακ άουτ στην Ισπανία τη Δευτέρα άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, η κατάρρευση, η οποία παρέλυσε τη χώρα, μπορεί να οφείλεται στην υψηλή χρήση φωτοβολταϊκής ενέργειας στο ισπανικό ηλεκτρικό δίκτυο. Οι εμπειρογνώμονες ενέργειας που ερωτήθηκαν από το Euronews, τονίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα. Το περιστατικό αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την οικολογική μετάβαση που δρομολόγησε η κυβέρνηση Σάντσεθ.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την πυρηνική ενέργεια καθαρή ενέργεια, η Τερέζα Ριμπέρα, πρώην υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφάσισε το 2019 το κλείσιμο των ισπανικών πυρηνικών εργοστασίων, ξεκινώντας φέτος με τον παροπλισμό του Αλμαράθ. Η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει παρά το γεγονός ότι η ίδια η Επιτροπή, της οποίας η Ribera είναι πλέον μέλος, τάσσεται υπέρ των πυρηνικών εργοστασίων.

... euronews.com ...

Το κλείσιμο του εργοστασίου θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές ρεύματος στην Ισπανία, σύμφωνα με διάφορες αναφορές. Επιπλέον, θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να αγοράσει ενέργεια από το εξωτερικό σε ένα πλαίσιο μέγιστης διεθνούς έντασης. Η Redeia, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού, προειδοποίησε πριν από δύο μήνες για τον κίνδυνο διακοπών λόγω της μεγάλης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα πρόβλημα που ανέδειξε το πρόσφατο μπλακάουτ, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

---

Αpostolos Efthymiadis
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Δια να γίνει πλήρως ἀντιληπτή ἡ σημασία τῆς στροφικῆς ἀδρανείας εἰς τον τομέα τῆς εὐσταθείας, ἀναπτύσσεται και ἐπιλύεται ἐδῶ ἡ διαφορική ἐξίσωσις τῆς αἰωρήσεως τῆς συχνότητος (swing equation) εἰς τα ἠλεκτρικά συστήματα μετά ἀπό συνήθη ἠλεκτρικά σφάλματα ὄπως εἶναι ἡ ξαφνική μείωσις ἤ ἀπώλεια ἠλεκτροπαραγωγῆς, ἤ ἡ ἀνακοπή λειτουργίας μίας μονάδας παραγωγῆς ἤ γραμμῆς μεταφορᾶς δια τεχνικούς λόγους, ἤ ἡ ἀπότομη πτῶσις τοῦ ἀνέμου σε περιοχή μεγάλης μονάδας ἀνεμογεννήτριας ἤ ἡ διεύλευσις σύννεφου τινός υπεράνω φωτοβολταϊκής μονάδας.
Η διαφορική εξίσωσις δια την μεταβολή της συχνότητας Δf σε Herz (Hz) από την ονομαστική συχνότητα fο = 50 Hz έχει ως εξής: d(Δf)/dt = [(ΔP(t) – A.(Δf)] * fο / (2H * G), ὅπου:
ΔP(t) είναι σε MW, η μεταβολή εκ της αρχικής παραγωγικής ισχύος Ρo συναρτήσει του χρόνου λόγω σφάλματος, όπου Po λαμβάνεται εδώ ίση με 3000 MW. Η ΔP(t) λαμβάνεται ίση με -100 MW και μετά από ένα δευτερόλεπτο ίση με το μηδέν γιατί θεωρείται ότι οι ηλεκτρονικές προστασίες του συστήματος αποκόπτουν ζήτηση (φορτία) ίση με 100 MW.
Η στροφική αδράνεια του συστήματος Η σε δευτερόλεπτα (s) ορίζεται ως ο λόγος της κινητικής ενέργειας των περιστρεφομένων μαζών του συστήματος ως προς την ονομαστική ισχύν των ηλεκτρογεννητριών. Δια τις διάφορες τεχνολογίες το Η ισούται με ~6 s για τις ατμοστροβιλικές μονάδες, ~3 με 4 s δια τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου με αεριοστρόβιλο και ατμοστρόβιλο και μηδέν δια τις μονάδες ΑΠΕ μέσω Μετατροπέων (inverter).
Α (σε MW/Hz) είναι ο συντελεστής απόσβεσης της συχνότητας (~1%.Po/Hz = 30 MW/Hz)
G είναι η ονομαστική ισχύς των Ηλεκτρογεννητριών, η οποία λαμβάνεται ίση με Ρο.
Από την επίλυση αυτής της διαφορικής εξισώσεως με τας ανωτέρω οριακάς συνθήκας προκύπτουν τα αποτελέσματα του συνημμένου διαγράμματος.
Παρατηρείται ότι ηλεκτρικά συστήματα με μεγάλη στροφική αδράνεια υπόκεινται σε μικρή μείωση της συχνότητας πριν την λήψη μέτρων προστασίας όπως είναι η αποκοπή φορτίου. Αντιθέτως όσο μειώνεται το Η, η απόκλισις της συχνότητας αὐξάνεται ταχύτατα και ανεξέλεγκτα, οδηγώντας σε άμεση κατάρρευσιν του δικτύου. Ως εκ τούτου όταν πληροφορούμεθα εκ των ΜΜΕ ότι επίκειται λειτουργία «με 100% ΑΠΕ», καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τους ανελκυστήρες, τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και άλλες χρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. μετρό), μέχρι να εφαρμοστούν συσσωρευτές προστασίας με ισοδύναμη στροφική αδράνεια δια τουλάχιστον 500 MW σφάλματος.
---

 

 

 

 

 

Σχόλια

  1. Προειδοποίηση για παραμονή σε ετοιμότητα για τον πλήρη περιορισμό ισχύος έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του Δικτύου Διανομής που ανήκουν στην Ομάδα Β για την ημέρα 01.06.2025
    Προειδοποίηση ετοιμότητας

    Βάσει των εκτιμήσεων του ΑΔΜΗΕ για την ημέρα 01.06.2025, ενδέχεται να απαιτηθεί πλήρης περιορισμός της ισχύος έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του Δικτύου Διανομής που ανήκουν στην Ομάδα Β κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας.

    Η εφαρμογή του περιορισμού αναμένεται να απαιτηθεί εντός της παρακάτω χρονικής περιόδου:

    11:00 – 16:00

    Οι παραγωγοί και αυτοπαραγωγοί της Ομάδας Β καλούνται να παραμείνουν σε ετοιμότητα για τον πλήρη περιορισμό της ισχύος έγχυσης στο Δίκτυο των σταθμών τους. Για την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΑΔΜΗΕ αύριο, 31.05.2025, μέχρι την ώρα 20:00.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Απόφαση υπ’αριθμ. Ε-52/2025 της ΡΑΑΕΥ (ΦΕΚ Β’ 1544/2025), οι παραγωγοί και αυτοπαραγωγοί υποχρεούνται να προβούν με δικά τους μέσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η μη έγχυση ενέργειας από τους σταθμούς τους κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής του περιορισμού. Επιπλέον, βάσει της ίδιας Απόφασης, οι σταθμοί της Ομάδας Β, που με οποιονδήποτε τρόπο έλαβαν εντολή περιορισμού έγχυσης και δε συμμορφώθηκαν, χρεώνονται για κάθε περίοδο για την οποία έχουν επιβληθεί περιορισμοί έγχυσης, με το γινόμενο της μετρούμενης έγχυσης σε MWh και τιμής από 500€/MWh έως 1500€/MWh ανάλογα με το πλήθος των παραβιάσεων.
    https://www.admie.gr/anakoinoseis/enimerosi/proeidopoiisi-gia-paramoni-se-etoimotita-gia-ton-pliri-periorismo-ishyos-5

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ενημερωτική Εκδήλωση στους Καλημεριάνους για την Επεξεργασία Λυμάτων στο Μοναστηράκι - Καστρί - Καλημεριάνους

ΑΣΠΗΕ του Ρόκα σε Μυρτιά και Κουμάρια (Δήμοι Κύμης-Αλιβερίου, Καρύστου, Ερετρίας)

Προβολή για τα 3 χρόνια από την Πυρκαγιά της Β. Εύβοιας (σήμερα, 9 μμ)