Συνέντευξη της Αλεξάνδρας Θαλασσινού στην εφημερίδα "Η εποχή", για την αιολική ενέργεια

Πόσο πράσινη είναι η αιολική ενέργεια;
Μέσα στην περίοδο της καραντίνας, και χωρίς καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, στο λιμάνι της Κύμης κατέφθασαν πλοία εφοδιασμένα με υλικό για την κατασκευή ανεμογεννητριών στην τοποθεσία Πούντα, κοντά στο χωριό Οκτωνιά. Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των κατοίκων, περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, δημοτικών παρατάξεων των γύρω περιοχών, καθώς αρνούνται να γίνει η Εύβοια το εργοστάσιο ρεύματος όλης της Ελλάδας (ήδη καλύπτει το 36,7% της χώρας). Η «Εποχή» βρέθηκε στην περιοχή, είδαμε τις εγκαταστάσεις, συνομιλήσαμε με τους κατοίκους και πήραμε συνεντεύξεις από δύο ενεργούς πολίτες που ασχολούνται χρόνια με τα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής, τον δικηγόρο Δημήτρη Σουφλέρη και την Αλεξάνδρα Θαλασσινού, επικεφαλής της παράταξης «Δήμος για όλους», που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.

Τις συνεντεύξεις πήρε ο Πέτρος Κακολύρης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ


Άλλα αιολικά πάρκα στον υπερκορεσμένο δήμο μας δεν χωρούν

Ποια είναι η θέση της παράταξής σας για το ζήτημα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην περιοχή και ποια των άλλων παρατάξεων;
Η δημοτική μας παράταξη μες στο lockdown ενημερώθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι όσο εμείς μέναμε σπίτι, καράβια ξεφόρτωναν τμήματα ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Κύμης και αντίστοιχα φορτηγά περνούσαν από την περιφερειακή οδό Αλιβερίου… Αρχικά επικοινωνήσαμε με περιφερειακούς συμβούλους που ήταν μέλη σε παλιότερες Επιτροπές Περιβάλλοντος της περιφέρειας για να ενημερωθούμε για το ποιες αδειοδοτήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και τις γνωμοδοτήσεις (θετικές ή αρνητικές) είχαν εκδώσει. Έπειτα μελετούσαμε τη σελίδα της ΡΑΕ και είμαστε ακόμη σε συνεχή επικοινωνία με τους περιβαλλοντικούς φορείς της Κύμης και την Επιτροπή Αγώνα των Πετριών. Φτιάξαμε ένα διαδικτυακό ψήφισμα στο Avaaz ενάντια στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, που υπέγραψαν πάνω από 1.500 δημότες και δημότισσες. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητήσαμε σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα το ζήτημα αυτό και εν τέλει συμμετείχαμε στο πρώτο μετά την καραντίνα διά ζώσης δημοτικό συμβούλιο στις 11 Ιουνίου. Σ’ αυτό ο δήμαρχος μάς διάβασε ένα ψήφισμα που δεν λέει ξεκάθαρα «όχι άλλες ανεμογεννήτριες στο δήμο μας», αλλά μόνο για περιοχές Natura 2000, τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Λέει ναι στην αιολική ενέργεια με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και με χωροταξικό σχεδιασμό, αφήνοντας ορθάνοιχτα παράθυρα στα μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα. Αντίθετα, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Δήμος για όλους, Νέοι Ορίζοντες, Λαϊκή Συσπείρωση) ζητήσαμε να λέει το ψήφισμα όχι άλλες ανεμογεννήτριες οπουδήποτε στο δήμο μας, αφού είναι πια υπερκορεσμένος. Έτσι, το ψήφισμα υποταγής του δημάρχου πέρασε με την οριακή πλειοψηφία της συμπολίτευσης και μάλιστα όχι όλης, αφού είχαν αποχωρήσει ορισμένοι πριν την ψηφοφορία. Ζητήσαμε επιπλέον το ψήφισμα να αναφέρει ότι στις περιοχές του δήμου μας που ήδη είναι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες, διεκδικούμε πραγματική ανταπόδοση (πχ δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στα νοικοκυριά) και όχι «καθρεφτάκια σε ιθαγενείς» (δρόμους, παιδικές χαρές και γηπεδάκια). Να δημιουργηθεί ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τους επενδυτές, ώστε να τους δεσμεύει στα 20 χρόνια που «τελειώνει η ζωή» των ανεμογεννητριών, να απομακρύνουν οι ίδιοι τα κουφάρια τους. Προτείναμε τέλος να προβούμε ως δημοτικό συμβούλιο σε ενδικοφανή προσφυγή, να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα με έναν εκπρόσωπο από κάθε δημοτική παράταξη και έναν εκπρόσωπο από τους περιβαλλοντικούς φορείς και να πραγματοποιηθεί άμεσα ενημερωτική επιστημονική ημερίδα για τους δημότες.

Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Η αντίθεση σας είναι γενική στο θέμα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας ή με τις συγκεκριμένες επενδύσεις;
Ως δημοτική παράταξη δεν είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μια αργή και δίκαιη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σ’ αυτές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Όμως, όσον αφορά την αιολική ενέργεια, η Ελλάδα έχει πιάσει το στόχο ήδη από το 2013 και πιο συγκεκριμένα η Εύβοια παράγει το 40% της αιολικής ενέργειας πανελλαδικά και ακόμη πιο συγκεκριμένα ο δήμος Κύμης – Αλιβερίου είναι υπερκορεσμένος και κατάφυτος. Επίσης, ειδικά κατά την περίοδο του lockdown που όλοι «μέναμε σπίτι» και ήμασταν εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούμε να μετακινηθούμε και να αντιδράσουμε συλλογικά και ουσιαστικά -και έχοντας η κυβέρνηση ψηφίσει το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη- δεν υπήρξε η παραμικρή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, το δημοτικό συμβούλιο και τους περιβαλλοντικούς φορείς. Επιπροσθέτως, η ενέργεια αυτή δεν είναι τόσο πράσινη όσο προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Έχει αποδειχθεί ότι η αιολική ενέργεια δεν συμβάλλει στη μείωση των ρύπων (διοξείδια του άνθρακα και του θείου), που συνδέονται με την κλιματική κρίση, παρά μόνο κατά 0,07 %! Επιπλέον για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες διανοίγονται δρόμοι, γίνονται εκβραχισμοί, καταστρέφονται βουνά, δάση και οικοσυστήματα με τη χλωρίδα, την πανίδα τους, πολλά πτηνά πεθαίνουν από πρόσκρουση στα πτερύγια των ανεμογεννητριών, υπάρχει πιο έντονος ο κίνδυνος της πυρκαγιάς και βέβαια καθίσταται πιο δυσχερής η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Τα κουφάρια τους παραμένουν μετά τα 20 χρόνια που τελειώνει η «ζωή τους» να ρυπαίνουν το φυσικό περιβάλλον, αφού ειδικά τα πτερύγια είναι κατασκευασμένα από σύμμικτα υλικά, όπως ρητίνες, γυάλινες ίνες, ίνες άνθρακα και σπάνιες γαίες (μέταλλα από την Κίνα κυρίως κατά την εξόρυξη των οποίων εκλύεται ραδιενέργεια). Επίσης, μιλάμε για μια μορφή ενέργειας που αν δεν καταναλωθεί σε κοντινά στην παραγωγή σημεία, χάνεται και δεν αποθηκεύεται και χρειάζεται να λειτουργούν δίπλα σε λιγνιτικές ή μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ, γιατί δεν λειτουργούν πάντα, μόνο με 4 έως 6 μποφόρ. Να μη μιλήσουμε για εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, δίοτι δεν έχει αναθεωρηθεί και έτσι δίνονται αλόγιστα αδειοδοτήσεις και τώρα πια με fast track διαδικασίες… Οι μόνοι που κερδίζουν από τις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια είναι οι εταιρείες (που παίρνουν υπέρογκες επιδοτήσεις ως το 2021 από την ΕΕ) και οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν τα συνοδά έργα. Η κοινωνία δεν έχει τίποτε να κερδίσει, διότι πέρα από το βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ούτε ιδιαίτερες θέσεις εργασίας προσφέρουν (το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην ΕΕ απασχολεί 3 μόνιμους εργαζόμενους), ούτε πραγματική και ουσιαστική ανταπόδοση υπάρχει.

Ποια θα έπρεπε να είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη κατά τη γνώμη σας;
 Σοβαρά αντισταθμιστικά θα ήταν να πληρώνουν πολύ πιο φθηνό ρεύμα τα νοικοκυριά ή να είναι δωρεάν (τώρα πληρώνουν 130 έως 400% παραπάνω σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας) και όχι τα «καθρεφτάκια σε ιθαγενείς» (πχ δρόμοι, παιδικές χαρές, κτλ). Και βέβαια σε ένα δήμο όπως ο δικός μας, που στηρίζεται σε ήπια τουριστική ανάπτυξη, οι βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριες συνιστούν τροχοπέδη και στην τουριστική ανάπτυξη και ακόμη και στην οικοδομική ανάπτυξη του τόπου, η οποία για να επιτευχθεί, απαιτείται πρωτίστως να αποκτήσουμε κατάλληλο και ασφαλές οδικό δίκτυο, εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης και σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων. Κι επιτέλους να γίνει το έργο στο Φράγμα Μανικίων που τόσο το διαφημίζει και ο δήμος και η περιφέρεια, αλλά δυστυχώς μένουν στα λόγια και τις εξαγγελίες, και αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (μέσα σε μια νύχτα τα οικόπεδα μετατράπηκαν σε αγροτεμάχια!!).

Αξιοποίηση άλλων ανανεώσιμων πηγών

Έχετε προτείνει εναλλακτικές λύσεις;
Ως παράταξη έχουμε καταθέσει γραπτώς και με επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα την άποψή μας για τις ανανεώσισμες πηγές ενέργειας, για τη διαχείριση στερεών απορριμμάτων, την ανακύκλωση στην πηγή, την κομποστοποίηση, τον καθαρισμό των ρεμάτων και την αντίθεσή μας σε αυθαίρετες τσιμεντοκατασκευές εντός τους, στο μπάζωμα, κτλ, για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, τον καθαρισμό και τη διασφάλιση της ασφάλειας για τους λουόμενους στις παραλίες, για το παρατηρητήριο περιβάλλοντος που θα μετρά τους ρύπους που εκλύει η τσιμεντοβιομηχανία από την καύση του RDF, κτλ. Εν προκειμένω, πιστεύουμε πως άλλα αιολικά στον υπερκορεσμένο δήμο μας δεν χωρούν. Ήρθε η ώρα ο δήμος να αξιοποιήσει κι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η κυματική, η ενέργεια από βιομάζα, η γεωθερμική, η υδροηλεκτρική, κτλ μέσα από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, με σοβαρό χωροταξικό σχεδιασμό, με σεβασμό στο περιβάλλον, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους και όχι για τους λίγους, με σκοπό την ενεργειακή επάρκεια του δήμου, με γνώμονα τις ενεργειακές δυνατότητες, αλλά και τις ενεργειακές ανάγκες όλων των δημοτών. Επίσης, επειδή καθυστερεί ο δήμαρχος να συστήσει και να λειτουργήσει το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος και την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου για τη μέτρηση ρύπων από την καύση RDF από την ΑΓΕΤ (παρότι από το Σεπτέμβρη το κυνηγάμε ως θέμα και το έχουμε αναδείξει, βλέποντας ολοένα και περισσότερο να πεθαίνουν συνδημότες μας από καρκίνο και μολονότι η περιφέρεια το έβαλε στον προϋπολογισμό της για το 2020), προτείναμε να καλέσουμε το δήμαρχο Χαλανδρίου, που από τα βιοαπόβλητα των καφέ κάδων παράγουν ανταποδοτικά στους δημότες κομπόστ, καύσιμα για τα απορριμματοφόρα του δήμου τους και βιοκαύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία, ώστε να ενημερωθούμε σχετικά και να δράσουμε κι εμείς αναλόγως. Δυστυχώς δεν βρίσκουμε ευήκοα ώτα… Η δημοτική αρχή κρατά το δήμο πολύ πίσω και κάποιοι, όπως ο δήμαρχος, φέρουν τεράστια ευθύνη, γιατί στην περίπτωση πχ της καύσης του RDF από την ΑΓΕΤ ο ίδιος ως αντιπεριφερειάρχης έβαλε την υπογραφή του φαρδιά πλατιά…. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Πώς εκτιμάτε την αντίδραση της τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους;
Το ελπιδοφόρο και παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι έχει αρχίσει η τοπική κοινωνία και οι περιβαλλοντικοί φορείς να εκδηλώνουν έμπρακτα την αντίδραση και την αντίθεσή τους στο περιβαλλοντικό έγκλημα, που κάποιοι θέλουν να το συνεχίσουν και στην τελευταία διαθέσιμη γωνιά του δήμου! Ενημερώνουν τους υπόλοιπους δημότες, συγκροτούν Επιτροπές Αγώνα, προβάλλουν το θέμα αυτό με κάθε τρόπο και σε κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης, η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης και ο Σύλλογος Δασοπροστασίας της Κύμης έχουν κάνει ενδικοφανή προσφυγή (την οποία ως δημοτική παράταξη υπογράψαμε), παρέστησαν και πήραν το λόγο στο δημοτικό συμβούλιο στις 11-06-2020 και, το κυριότερο απ’ όλα, στις 26 Ιουνίου στην πλατεία της Κύμης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για τους δημότες σχετικά με τα αιολικά. Η κοινωνία δείχνει την αντίθεσή της. Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας με την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τα κινήματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια