Το επόμενο μέτωπο: Η Κεντρική Εύβοια και ο θαλάσσιος χώρος Κύμης-Σκύρου
Το επόμενο μέτωπο: Η Κεντρική Εύβοια και ο θαλάσσιος χώρος Κύμης-Σκύρου — του Δημήτρη Σουφλέρη
O Δημήτρης Σουφλέρης είναι Δικηγόρος και Εκπρόσωπος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης. Παράλληλα, συμμετέχει ως πολίτης και επιστήμονας στον δημόσιο διάλογο με αρθρογραφία και μελέτες.
Στην εκδήλωση «ΣΚΥΡΟΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ» μίλησε για «Το επόμενο μέτωπο: Η Κεντρική Εύβοια και ο θαλάσσιος χώρος Κύμης-Σκύρου»:
[Σημ. Δ. Σουφλέρη: Η ομιλία υπήρξε απολύτως προφορική και χωρίς έτοιμο από πριν κείμενο. Το παρόν αποτελεί σύντομη περίληψή της-αναφορά και τεκμηρίωση σημείων της. Δυστυχώς λόγω πίεσης χρόνου και προσωπικών δυσκολιών στην παρούσα χρονική στιγμή δεν μπορούσα να προχωρήσω σε κάτι εκτενέστερο και πιο αναλυτικό]
Ο Τσαρούχης έλεγε στην δεκαετία του 60: «Τα γκρεμίσματα από τον πόλεμο και μετά ήτανε τόσο συχνά, που δεν πρόφταινε όχι να τα σχεδιάσεις πριν εξαφανιστούν, αλλά ούτε καν να τα φωτογραφίσεις. Ήταν σαν τους πολλούς νεκρούς από μια επιδημία. Τα ’ριξαν όλα στον κοινό λάκκο». Τηρουμένων των αναλογιών στις μέρες αυτό συμβαίνει με τους ιερούς τόπους του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος: τις κορυφές των βουνών, τα νησιά, τις θάλασσες μας κλπ.
Αυτό συμβαίνει σε τεράστιο βαθμό στην Εύβοια, τον περισσότερο επιβαρυμένο τόπο της Ελλάδας, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Εύβοια. Η ανάπτυξη τους έχει ξεκινήσει από το 2000 και συνεχίζεται ασταμάτητα μέχρι σήμερα. Έχουν εγκατασταθεί στη Νότιο Εύβοια περισσότερα από 30 αιολικά πάρκα (κανονική ονομασία ΑΣΠΗΕ=Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας) και λειτουργούν περισσότερες από 700 α/γ. Καλύπτουν πλήρως την περιοχή από το νοτιότερο μέρος του νησιού μέχρι τον οδικό άξονα Κύμης-Αλιβερίου (τον οποίο μερικώς έχουν περάσει πχ στην περιοχή της Αμαρύνθου-Ερετρίας). Στον σχεδιασμό προβλέπονται μέχρι το βορειότερο άκρο του νησιού.
Το επόμενο μέτωπο για το νησί είναι η Κεντρική Εύβοια, η καρδιά του νησιού γεωγραφικά και οικοσυστημικά.
Μερικά τεχνικά στοιχεία: Μία συνήθης α/γ, που σε μέσους όρους στις μέρες μας έχει μέσο ύψος βάσης (πυλώνα) περίπου 80-90 μέτρα και πτερωτή (φτιαγμένη από 3 πτερύγια) που μπορεί σε διάμετρο να φθάνει και να ξεπερνάει τα 110 μέτρα (άρα σύνολο ύψους της α/γ 130-150 μέτρα). Για την εγκατάστασή της χρειάζεται ένας πολύ καλά επιπεδωμένος χώρος περίπου 800τμ – 1στρ. (για την δημιουργία της βάσης κλπ) και ένας καλά επιπεδωμένος χώρος περίπου 2,5-5 στρ. για να δουλέψουν οι απαιτούμενοι μεγάλοι γερανοί, τα σκαπτικά μηχανήματα, να μπορούν να “ακουμπήσουν” τα τουλάχιστον 45 μ μήκους πτερύγια κλπ. Συνήθεις τύποι τέτοιων α/γ έχουν ισχύ 3,3 MW, μέσο κόστος αγοράς και τοποθέτησης στα 4,5 εκατ. ευρώ (αγορά πάντοτε από το εξωτερικό, συνήθως Δανία ή Γερμανία). Η βάση της μεγάλης αυτής βιομηχανικής κατασκευής απαιτεί περίπου 500 κμ τσιμέντο (ή σε τόνους κοντά ή και περισσότερο από 1000 τόννους τσιμέντου).
Στην περίοδο του lockdown στην Εύβοια τοποθετήθηκαν περίπου 35 α/γ: ενδεικτικά: 4 στον Οκτωνιά (Δήμος Κύμης-Αλιβερίου), 5 στις Πετριές (ίδιος Δήμος) περισσότερες από 10 περί την περιοχή Δύστου (ίδιος Δήμος), 6 στους Στουπαίους (Δήμος Καρύστου) και μερικές ακόμη.
Στην περιοχή της (σύμφωνα με το νόμο “Καποδίστρια”) κοινότητος Καφηρέως (Κάβο ντόρο σήμερα Δήμος Καρύστου) η φέρουσα ικανότητα της περιοχής έχει ξεπεραστεί κατά 175%. Πάρα ταύτα και άλλες άδειες εκδίδονται για την ίδια περιοχή, βλ σχετ. στην ίδια την ΡΑΕ, στο Γεωπληροφοριακό Χάρτη, στο Τμήμα Πυκνότητα Αιολικών Εγκαταστάσεων, στο https://geo.rae.gr/?tab=panel-1394
Για την Κεντρική Εύβοια και την περιοχή της Κύμης, με τις Άδειες Παραγωγής που εκδόθηκαν στις 9/4/20, δύο τεράστια αιολικά πάρκα ξεκινούν την διαδικασία υλοποίησης τους σε αποστάσεις σχεδόν 500 μέτρων ακόμη και από το Ορειβατικό Καταφύγιο Δίρφυς, στο διάσελο της Δίρφυς (έτσι ώστε να τις βλέπει κανείς και από τον Βόρειο Ευβοϊκό αλλά και από το Αιγαίο). Στα Κοτύλαια της Κύμης (κατά την Άδεια Παραγωγής περιοχές με τα ονόματα Σκώλος – Παλιόπυργος – Αρκουδότρυπα – Γερωέλατος – Μανικαιϊκή Ράχη – Μακρυχώρι των ∆ημοτικών Ενοτήτων Κονίστρων και Κύμης) η περιοχή που δίνεται στον ΑΣΠΗΕ είναι: περιοχή Natura 2000 (GR2420011, Όρη κεντρικής Εύβοιας, Παράκτια Ζώνη & νησίδες), Καταφύγια Άγριας Ζωής (με Κωδικό Κ630), Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας (GR111 Όρη Δίρφη, Ξηροβούνι, Σκοτήνη, Μαυροβούνι, Αλοκτέρι, Ορτάρι και περιοχή Κύμης ) και Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (Κωδικός AT2011005). Πάρα ταύτα σε μία εταιρεία δύο μετόχων και εταιρικού κεφαλαίου 3000 ευρώ έχει δοθεί η Άδεια για το έργο (που απαιτούνται τουλάχιστον 45.000.000 ευρώ για την δημιουργία του).
Περισσότερα για τα κατασκευαζόμενα και αδειοδοτηθέντα στην Κύμη αιολικά
βλ. και Δελτίο Τύπου της 23/4/20 στο https://eteriaperivallontoskimis.blogspot.com/2020/05/blog-post_84.html και σε pdf στο https://mega.nz/file/fipl2aqJ#dnt6uuLBvody4Ig62TKlgAWqgiJCoXWZkkQennBOkgs
Είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ λόμπι;
Πέραν της προφανούς απαντήσεως που προκύπτει άμεσα και ευθέως από τους τρόπους λειτουργίας της και τους σκοπούς και της μεθόδους της ας προσεχθούν και τα ακόλουθα, βλ. φωτογραφίες.
φωτογραφία με αναφορές από την ίδια την ΕΛΕΤΑΕΝ ότι είναι λόμπι (περισσότερα στο https://eteriaperivallontoskimis.blogspot.com/2020/10/blog-post.html)
Η παρουσίαση που συνόδευε την ομιλία
https://mega.nz/file/WvAHWQjb#zA64n9IhD2qCUwo36tNoycH9ZYgGQaUJqTVfK_XC9Ng
Για το Θαλάσσιο Αιολικό Πάρκο στον Κόλπο της Κύμης-Αλιβερίου
Δυστυχώς πολύ ενδεικτικά και μόνο:
https://eteriaperivallontoskimis.blogspot.com/2020/09/3-2011-httpeviapost.html
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου