Προτελευταία ημέρα για την δημόσια Διαβούλευση για τον ΑΣΠΗΕ

>>> Συνεχίστε να σχολιάζετε. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε για την συμμετοχή και για το σοβαρό επίπεδο των επιχειρημάτων.

Δείτε: Διαβούλευση για το έργο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κεντρική Εύβοια: 2 ακόμη ημέρες

Η σημερινή κατάσταση μέχρι περίπου τις 14.00 της 22/1/2021 φαίνεται στην πιο κάτω φωτογραφία και στην ιστοσελίδα του ENTERPRISE GREECE


 

Σχόλια

  1. Ο Δήμος Διρφύων- Μεσσαπίων συμμετέχει στην διαβούλευση του προτεινόμενου έργου «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 450,6MW–ELLAKTOR, (ανάρτηση στο διαδίκτυο 8/1/2021 έως 23/1/2021) και εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στο ανωτέρω σχεδιαζόμενο έργο «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 450,6MW» της εταιρείας ELLAKTOR για τους ακόλουθους λόγους:
    1. Κατά πάγια νομολογία του ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), πολλά έργα που έχουν ως σύνολο δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον (όπως πολλά αιολικά πάρκα εγκατεστημένα ή υπό αδειοδότηση για να εγκατασταθούν, από διάφορες εταιρείες στην περιοχή μας) οφείλει η πολιτεία να τα εξετάζει και να σταθμίζει τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον ως σύνολο και όχι τμηματικά. Το ΣτΕεισήγαγε την ανωτέρω νομολογία του, την οποία σταθερά ακολουθεί έκτοτε, από την εξέταση των επιπτώσεων στο περιβάλλον του σύνθετου έργου της εκτροπής του ποταμού Αχελώου.
    Στην υπό διαβούλευση εγκατάσταση αιολικού πάρκου της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ισχύος 450,6MW, παρουσιάζεται ακριβώς η τμηματική -αποκομμένη συζήτηση και αδειοδότηση έργου το οποίο όμως έχει συνολικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των δημοτών με τα λοιπά σχεδιαζόμενα – υπό αδειοδότηση ή/και ήδη αδειοδοτημένα έργα στην περιοχή μας.
    2. Αυτή η «αποκομμένη – αποσπασματική αδειοδότηση» πολλών αιολικών έργων στην περιοχή μας γίνεται ενώ η περιοχή περιλαμβάνει πλούσιες σε βιοποικιλότητα περιοχές που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Και τούτο ενώ μόλις προ ολίγων ημερών η χώρα μας καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη ορθή εφαρμογή της Οδηγίας Natura, με την μη ορθή διαχείριση των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών (C-849/19 Eπιτροπή κατά Ελλάδας: «η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία για τους οικοτόπους, παραλείποντας να λάβει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών όλα τα αναγκαία μέτρα για τον καθορισμό κατάλληλων στόχων διατήρησης και κατάλληλων μέτρων διατήρησης όσον αφορά τους 239 ΤΚΣ, οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και περιλαμβάνονται στην ως άνω απόφαση της Επιτροπής…»).
    3. Ουδεμία αναφορά γίνεται από το προτεινόμενο και υπό διαβούλευση έργο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τις συνολικές (συσσωρευτικές) επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου έργου, σε περιοχή Natura, για την εξέταση της «φέρουσας ικανότητας του οικοσυστήματος» και για τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημία από την εγκατάσταση των αιολικών, με άλλα ισοδύναμα μέτρα ενίσχυσης του περιβάλλοντος της περιοχής.
    4. Η ισχύουσα Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία απαιτεί όπως η εγκατάσταση πολλών αιολικών πάρκων στην περιοχή μας να εξετασθεί με εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που θα εξετάζει το σύνολο των υφιστάμενων αιολικών και των σχεδιαζόμενων αιολικών, τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στην πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής που προστατεύεται από τις Οδηγίες 79/409/ΕΟΚ και 92/43/ΕΚ όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν και ενσωματώθηκαν στην ελληνική έννομη τάξη, την συμβατότητα με τις επικρατούσες δραστηριότητες στην περιοχή (όπως μελισσοκομία, παραγωγή βιολογικών προϊόντων, οικοτουρισμός, κτηνοτροφία, ρητινοκαλλιέργεια, περιπατητικός τουρισμός σε διαμορφωμένα μονοπάτια, ιστορικά σπήλαια, μοναδικό ελατοδάσος Αιγαίου, ενδημικά είδη κ.α.).
    5. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του με το σχεδιαζόμενο υπό διαβούλευση έργο. Καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε εφαρμογή της Ενωσιακής νομοθεσίας, να μελετήσει συνολικά τις επιπτώσεις των αιολικών στην περιοχή μας με σύνταξη ΣΜΠΕ, με ταυτόχρονη αξιολόγηση της οικονομικής ζημίας που θα προκληθεί στην περιοχή μας, από την προσβολή των οικονομικών δραστηριοτήτων που σήμερα αποτελούν βασικό εισόδημα των κατοίκων της(γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, ρητινοκαλλιέργεια, τουρισμός – οικοτουρισμός).
    Τα συμπεράσματα της ΣΜΠΕ θα πρέπει να αξιολογηθούν στα πλαίσια της βιώσιμης (αειφόρου) ανάπτυξης και στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια